Tropické bobule feijoa: výhody a škody pro tělo

Tropické bobule feijoa: přínosy a škodlivost pro organismus

Mnoho lidí ji považuje za exotickou, ale ve skutečnosti je tato bobule s neobvyklým názvem mnohem bližší, než se zdá. Roste v Rusku a dost možná se stane známou součástí našeho jídelníčku. Povíme vám o prospěšnosti a škodlivosti feidžoy pro lidský organismus: jak ji vybírat, skladovat, používat, jaké pokrmy z ní lze připravit.

O čem si v článku povíme:Co je feijoa a kde roste Jak feijoa vypadá a jakou má chuť? Kalorie, glykemický index a BJU Složení feijoa: vitamíny, minerály a další látky Jak je feijoa užitečná? 7 účinky spojené s užíváním feijoa: užitečné vlastnosti a kontraindikace pro ženy Mohou feijoa užívat těhotné ženy? Co je užitečné pro muže? Užitečné vlastnosti a škodlivost feijoa pro děti Jak vybrat a skladovat feijoa? Jak jíst feijoa? Využití v kuchyni Recept s marmeládou z feijoaBlintky s bobulovým pečivem a marmeládou z feijoa

Co je feijoa a kde roste

Feijoa není žádná muchomůrka, kterou lze jíst čerstvou pouze v Brazílii v období sklizně. Přestože její (a feijoa je „to“, nikoli „to“) historickou domovinou je také Jižní Amerika, tento plodný keř zapustil kořeny i na jiných místech, například na Kavkaze, v Abcházii, na Krymu a v Gruzii. Zároveň pro mnoho obyvatel Ruské federace jsou zelené plody stále v kategorii exotického ovoce z řady „stojí za to někdy vyzkoušet“.

Neobvyklý název pro ruské uši je vlastně příjmením brazilského přírodovědce João da Silva Feijo, který rostlinu poprvé popsal. Mimochodem, velké zelené plody i rostlina, která je „porodila“, mají i jiná jména: ananas, fík nebo brazilská guava či guavastin, i když z pozice botaniků se o guavu vůbec nejedná. Jsou však blízce příbuzné s myrtovníkem, oblíbeným „domácím mazlíčkem“ v našich domácnostech: oba patří do čeledi myrtovitých.

Jak feijoa vypadá a jakou má chuť?

Pokud jste plod feijoa nikdy neviděli – vědci ho považují za bobuli – jeho vzhled vás pravděpodobně nezaujme. Vypadají jako nezralé švestky s kališními lístky na „vrcholu“. Slupka je zelená, někdy se žlutavým nádechem, pokrytá bělavým povlakem, velmi jemná. Dužina má však konzistenci podobnou hrušce, ale je šťavnatější. Blíže k jádru se nachází několik „semenných hnízd“, která lze konzumovat.

Pokud kousnete nebo rozkrojíte zralou bobuli, okamžitě ucítíte vůni: prý je květinová, tropická, někteří ji dokonce přirovnávají k vůni žvýkačky. Chuť plodů je také velmi zvláštní – zároveň sladká a trpká, má ananasové a jahodové tóny. Slupka, ačkoli je jedlá a užitečná, však může být mírně nahořklá, takže mnozí lidé raději loupou nebo „škrábou“ dužinu lžičkou.

Kalorie, glykemický index a obsah tuku ve feijoa

Feijoa je vynikajícím zdrojem vlákniny, vitaminu C, jódu a bioflavonoidů.
Feijoa je vynikajícím zdrojem vlákniny, vitaminu C, jódu a bioflavonoidů (shutterstock)

Brazilská guava má z hlediska energetické hodnoty blíže k ovoci než k bobulím. Ve 100 g – což je pár velkých plodů nebo čtyři, pokud jsou menší – je 60 kcal. Stejný počet kalorií obsahuje například čerstvé mango. Navzdory sladké chuti se glykemický index v závislosti na stupni zralosti pohybuje od 20 do 30, což je poměrně málo. To znamená, že konzumace bobulí nezpůsobí prudké zvýšení hladiny glukózy v krvi.

Poměr bílkovin, tuků a sacharidů (BJU) je 1:0,5:12,6. V bobulovinách se vyskytují i bílkoviny, tuky a sacharidy. Počítáme-li v gramech, na 100 g jedlé hmoty připadá 1 g bílkovin, méně než 1 g tuků a asi 9 g sacharidů. Přestože tuku je velmi málo – nachází se v semenech – jedná se o velmi zdravý typ lipidů, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Gram bílkovin také není na rostlinný produkt tak málo, zejména proto, že jsou tvořeny řadou cenných aminokyselin.

Lví podíl na složení mají sacharidy, které jsou téměř rovnoměrně zastoupeny glukózou, sacharózou a fruktózou.

Složení: vitamíny, minerální látky a další látky

Existují výrobky, o kterých se říká, že jsou jako Mendělejevova tabulka. Ale feijoa mezi ně nepatří, těžko ji nazvat vitaminovou bombou. Z celé skupiny vitaminů B tedy obsahuje pouze 3 druhy – B5, В6 a B9a těchto látek je málo, maximálně 5 % denní potřeby stogramové porce.

Ale co se týče obsahu dvou cenných živin, patří naše „pseudoguava“ mezi šampiony. Zaprvé je to vitamin C – téměř 40 % denní potřeby 100 g dávky. A za druhé je jedním z nejbohatších přírodních zdrojů jódu. Ve 100 g je 80 mcg tohoto nedostatkového minerálu, zatímco denní potřeba je 150 mcg, tedy více než polovina. Vyšší koncentrace je pouze v brusinkách (350 mcg), mořských řasách (300 mcg) a některých mořských plodech. Většina mořských ryb, které se obvykle doporučují při nedostatku jódu (růžový losos, platýs, keta, tuňák atd.), obsahuje 50 mcg nebo méně.

Kromě toho přispívá k potřebám organismu draslíkem (asi 7 %), manganem (4,2 %), mědí (3,6 %) a hořčíkem (2,5 %). Mezi další složky, které určují zdravotní přínos fejhu, patří bioflavonoidy, fenolové kyseliny a silice, které při konzumaci poskytují protizánětlivé, antioxidační a antimikrobiální účinky. Je také vynikajícím zdrojem vlákniny, která podporuje střevní trakt a stimuluje růst vlastní mikroflóry: 100 g obsahuje téměř 7 g vlákniny při doporučené denní dávce 30 g.

Co je dobré pro feijoa

7 účinků spojených s konzumací

  1. Prevence nedostatku jódu ve stravě a souvisejících onemocnění, včetně onemocnění štítné žlázy.
  2. Zlepšení střevní funkce, stimulace motility, obnovení mikrobiální rovnováhy.
  3. Podpora kardiovaskulárního systému – vláknina pomáhá odstraňovat přebytečný cholesterol, draslík posiluje srdce, antioxidanty chrání stěny cév před oxidačním stresem.
  4. Posílení imunity díky vysoké koncentraci kyseliny askorbové a antioxidantů.
  5. Pomoc v boji proti již existujícím onemocněním infekčního charakteru.
  6. Podpora mozku, zpomalení stárnutí a prevence demence.
  7. Zvýšení vitality, podpora tvorby energie v buňkách.

Feijoa: užitečné vlastnosti a kontraindikace pro ženy

Feijoa je užitečná pro krásu pleti, udržení mladistvosti těla.
Feijoa je užitečná pro krásu pleti, udržení mladistvosti těla (shutterstock)

Bez dostatečného množství kyseliny askorbové ve stravě není krásy a zdraví. O vitaminu C se častěji hovoří kvůli jeho schopnosti posilovat imunitní systém. Zároveň je nezbytnou součástí tvorby kolagenu, klíčové bílkoviny pojivové tkáně. To znamená, že na jeho přítomnosti závisí stav a mladistvost pokožky, činnost kloubů atd. Vysoký obsah kyseliny askorbové je jednou z klíčových vlastností, s nimiž jsou spojeny přínosy feijoy pro ženy.

Pomalý metabolismus vedoucí k nadbytečným kilogramům, nedostatek energie, mdlá pleť a lámavé vlasy jsou častými projevy nedostatku jódu. Nízký obsah tohoto mořského minerálu ve stravě – a jeho hlubokým nedostatkem trpí více než třetina ruské populace – vede k poruchám funkce štítné žlázy. To znamená, že žláza produkuje málo hormonů, které regulují metabolické procesy, a postupně začne selhávat celý endokrinní systém.

Pro lidi žijící daleko od moře mohou být voňavé plody skutečnou spásou, takže něžné pohlaví by je rozhodně mělo zařadit do jídelníčku. Další plus – vláknina zabraňuje vstřebávání přebytečných tuků a díky nízkému glykemickému indexu není přetěžována slinivka břišní.

Jaké jsou kontraindikace konzumace

  1. Hypertyreóza – „hyperaktivní“ štítná žláza, při tomto stavu je nutné přísně regulovat příjem jódu do těla.
  2. Onemocnění, při kterých se doporučuje dočasně vyloučit ze stravy bohaté zdroje vlákniny: akutní gastritida, gastroduodenitida, akutní pankreatitida, gastroenteritida a kolitida, jakož i exacerbace chronického zánětu v žaludku, dvanáctníku, tenkém a tlustém střevě.
  3. Alergické reakce: Při „prvním testu“ je vhodné omezit se na jeden nebo dva bobulové plody a pozorovat svou pohodu. Výskyt kožních vyrážek, zažívacích potíží a dalších příznaků přecitlivělosti je signálem k ukončení užívání přípravku.

Je možné jíst feijoa pro těhotné ženy

Obecně je brazilská guajava velmi užitečným produktem pro nastávající matky. Kyselina askorbová a jód jsou nezbytné pro vývoj plodu, rovnováhu hormonů, prevenci strií u žen, ochranu před útoky volných radikálů. Zároveň je důležité poradit se s lékařem, provést posouzení stavu jódu v těle. Pokud jste tyto plody dosud nepoužívali, zavádějte je do jídelníčku při očekávání narození dítěte, měli byste dávat pozor, abyste se vyhnuli alergickým reakcím.

Čím je užitečná feijoa pro muže

Vitamin C ve společnosti vlákniny – skvělý „koktejl“ pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Je známo, že tato skupina onemocnění často postihuje muže po čtyřicítce a způsobuje infarkty a mrtvice. Kromě toho kyselina askorbová pomáhá regulovat činnost nadledvinek a tvorbu stresových hormonů, přispívá k vyváženému fungování nervového systému. Proto jsou její zdroje, jako je „ananas guava“, citron, šípky, pro muže zaručeným přínosem.

Užitečné vlastnosti a škodlivost feijoa pro děti

Mnoho dětí doslova „za uši neodtáhnete“ od velkých plodů: počtem malých vějířků si nezadají s mandarinkami a jinými zeleninovými „dobrotami“. A je to jenom dobře, protože vitaminy a vláknina v jejich složení jsou velmi užitečné pro posílení imunity, prevenci sezónních akutních respiračních infekcí. Vláknina stimuluje střeva a díky normalizaci mikrobioty se zlepšuje vstřebávání všech makro- a mikroživin z potravy.

Zároveň byste neměli dávat výrobek dítěti vyzkoušet dříve než v 1,5 roce. A pokud je na malou pochoutku alergické, pak později, po konzultaci s lékařem.

Jak vybrat a skladovat feijoa

Pokud tento dar přírody zkoušíte poprvé, potřebujete kvalitní kritéria, aby byl váš debut úspěšný. Na co si dát pozor?

Nejprve vizuálně zhodnoťte „zelený potah“ z hlediska absence skvrn. Poté prohmatejte: povrch by měl být při stlačení pod prsty trochu stlačitelný. Pokud je příliš tvrdý a nepodléhá, znamená to, že plod není zralý. Mimochodem, je docela dobře možné vzít si ho domů: při pokojové teplotě „dosáhne kondice“ za několik dní. Pokud se snadno rozpadá, znamená to, že je po datu spotřeby.

Jakmile jsou plody v kuchyni, pokračujme ve výzkumu vyzbrojeni nožem. Zralost se pozná podle průhlednosti a rosolovité konzistence dužiny: jakmile přezraje, ztmavne.

Pokud je produkt „ve šťávě“, doporučuje se vše, co se nesní, uložit do lednice a spotřebovat během několika dnů. Přebytky lze zmrazit nebo použít při vaření.

Jak se feijoa jí?

Feijoa se jí nejsnáze lžící.
Nejjednodušší způsob, jak jíst feijoa lžící (shutterstock)

Slupku můžete oloupat nebo rozříznout a jíst lžící. Chuť slupky s hořkostí a na milovníka, ale maximální užitek je v ní. Proto má smysl používat celé bobule….

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: