Recept
Tvarohový nákyp s kuskusem zapečený v troubě je úžasnou kombinací jemného tvarohu a orientálních obilovin. Kuskus jsou malá zrnka pšeničné mouky, která se rychle vaří a má neutrální chuť. Skvěle absorbuje chutě a udělá téměř každý pokrm zajímavým. V kombinaci s tvarohem tvoří kuskus dokonalý základ pro nákyp, který je díky němu lehký a vzdušný. Kuskusový nákyp s tvarohem připravený podle našeho receptu lze podávat teplý i studený. Skvěle se kombinuje s medem, čerstvými bobulemi nebo ovocem. Takový sladký nákyp bude skvělým začátkem dne jako snídaně. Lze ho podávat i k obědu nebo odpolední svačině.
Složitost: snadno Kalorie: 466,28 kcal/porce Porce: 6 Vaření: 1 ч Další čas: 1 ч B/L/U: 24.45 g/26.41 g/32.21TroubaPečeníDezertVegetariánství: LaktoVegetariánstvíPŘÍSADY PRO 6 PORCÍ–6Porce+Kuskus 250 г5 % tvaroh 550 гSlepičí vejce 1 ks.Máslo 60% 150 гOkvětní lístky mandlí 50 гMletá skořice podle chutiSůl podle chuti Tabulka měr a vah RECEPT NA VAŘENÍZtlumená obrazovka
Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního režimu.
Krok 1
Kuskus zalijte vroucí vodou a nechte 30 minut odstát.
Sladký kuskusový dezert
Krok 2
Tvaroh protřete přes síto, nejlépe dvakrát. Smíchejte s 2-3 lžícemi medu v závislosti na suchosti tvarohu.
Sladký kuskusový dezert
Krok 3
Vejce vyšlehejte do hladka s malou špetkou soli. Smíchejte kuskus s přebytečnou tekutinou a máslem s vaječnou směsí. Polovinu kuskusu vložte do olejem vymazané žáruvzdorné kulaté zapékací misky o průměru 20-22 cm.
Sladký kuskusový dezert
Krok 4
Vytvořte vrstvu tvarohové směsi, na ni položte zbytek kuskusu. Urovnejte a pečte v troubě při 200 °C 15-18 minut. Vyjměte z formy a nechte ji až do použití.
Krok 5
V hrnci se silným dnem smíchejte zbývající med a 100-150 ml vody. Vařte při mírném varu 4-5 minut. Odstavte z ohně a nechte mírně vychladnout. Dezert přelijte medovým sirupem a posypte nasucho opraženými mandlemi. Nechte alespoň 1 h odstát a podávejte.
Sladký kuskusový dezert
BTW.
Na 100 g: bílkoviny 12,62 g (15,78 % denní dávky) – tuky 13,77 g (15,30 %) – sacharidy 19,91 g (11,85 %) – kcal 253,06 (14,06 %) – sodík 56,29 mg (3,88 %) – celkový cukr 4,51 g (9,02 %) – mastné kyseliny 7,33 g (36,65 %) – vláknina 1,50 g (5,00 %).
UŽITEČNÝ TIP
Do nákypu je nejlepší použít nízkotučný tvaroh, optimální je středně tučný tvaroh. Pokud chcete mít pokrm ještě zdravější, zvolte domácí nebo farmářský tvaroh. Pokud z nějakého důvodu nemůžete použít kuskus, můžete ho nahradit krupicí nebo rýžovou krupicí. Krupice dodá nákypu extra křehkost, zatímco rýže mu dodá hustotu a pokrm bude vydatnější.
TIP PRO ŽENY V DOMÁCNOSTI
Pro zpestření chuti tvarohového nákypu s kuskusem můžete přidat různé druhy koření. Klasickou variantou je vanilka a skořice, které dodají dezertu nasládlou chuť. Pro osvěžující akcent můžete použít také citronovou kůru. Pokud chcete chuť pokrmu ještě zvýraznit, zkuste přidat kardamom nebo muškátový oříšek.