Švédští vědci zjistili, že úplné vyhýbání se sladkostem nepřináší výrazné zdravotní výhody. Naopak, konzumace zákusků je někdy nezbytná.
Konzumace sladkostí je označována za zlozvyk, a to z dobrého důvodu. Pokud budete normu ignorovat, dříve či později začnou problémy s váhou, které povedou k cukrovce a srdečním onemocněním. Vědci z Lundské univerzity však prokázali, že vzdát se sladkostí je také nebezpečné. Jak je to vůbec možné?
Vědci zkoumali údaje od 69 705 lidí. Ti všichni vyplnili dotazníky o svých stravovacích návycích v letech 1997 a 2009.
Odborníci se zaměřili na 3 typy potravin s vysokým obsahem cukru: přídatné látky (např. med), sladké pochutiny (např. sušenky) a slazené nápoje (džusy a „limonády“). Poté byl analyzován vliv těchto potravin na výskyt kardiovaskulárních onemocnění.
Do roku 2019 bylo kardiovaskulární onemocnění diagnostikováno u 25 739 účastníků. Výsledky ukázaly, že konzumace slazených nápojů významně zvyšuje riziko ischemické cévní mozkové příhody, srdečního selhání, fibrilace síní a aneuryzmatu břišní aorty. Podle Susanne Gianziové, doktorandky na Lundské univerzitě, se tekuté cukry tráví příliš rychle a nejsou nositeli výživových benefitů.
Nejzajímavější byl další objev. Lidé, kteří se zcela vzdali sladkostí, měli vyšší riziko negativních zdravotních dopadů než ti, kteří konzumovali cukrovinky příležitostně a v omezeném množství. To může být způsobeno příliš přísnou dietou nebo nedostatkem pestrosti stravy. Výsledky se budou teprve ověřovat, nahlášeno na . The Daily Wrap.
Dříve jsme se dozvěděli, Lze jíst medové plásty.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #zdraví #vědci**]. ?