„Šawarma“ – Moskvané řeknou „šawerma“ – opraví Petrohradčané. V zahraničí, například v Izraeli, je to „švarma“, ve Francii a Švýcarsku „durum“ a v Turecku, které se prohlašuje za rodiště tohoto občerstvení, se mu říká „doner kebab“, což znamená „maso točené na rožni“. Bez ohledu na to, který název je vám bližší, doporučujeme připravit si tento pokrm doma, protože tak můžete své oblíbené jídlo zabalit do pita chleba. Osvědčené recepty na domácí šawarmu s kuřecím masem a další v naší nabídce.
Domácí shawarma s kuřecím masem v pita chlebu
Jednoduchý recept na domácí šawarmu s kuřecím masem v pita chlebu – je oblíbeným požadavkem na internetu. Zde je naše verze: jako náplň používáme kuřecí stehna, čerstvé zelí, rajčata, okurky a také přírodní jogurt a rajčatový protlak pro šťavnatost. Nevím, jak zabalit šawarmu? Je to jednoduché: náplň položte na jeden okraj pity, po stranách nechte trochu místa, a pak ji jemně srolujte zastrčením dovnitř. krátký hrany směrem dovnitř.
Domácí šawarma s kuřecím masem v pita chlebu ()
45 minut
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- maso z kuřecích stehen – 800 g
- bílé zelí – 300 g
- nakládané okurky – 2 ks.
- rajče – 1 ks.
- tenké plátky lavaše – 4 ks.
- hustý přírodní jogurt a rajčatová omáčka
- rostlinný olej – 3 polévkové lžíce.
- čerstvémletý černý pepř
- sůl
1. Kuřecí stehna osolte a opepřete a vložte do formy. Zalijte olejem a pečte 30 minut při 190 stupních Celsia. °C (na prvních 10 minut lze přikrýt fólií).
2 Kuřecí maso nakrájejte na velmi tenké plátky. Bílé zelí nakrouhejte, trochu osolte a lehce ho rukama potřete, aby změklo. Nechte 10 minut namočené.
3 Nakládané okurky na náplň do šawarmy rozkrojte na půlky a nakrájejte na plátky. Rajče nakrájejte na tenké plátky. Náplň do šawarmy je připravena.
4. Okraje pity blíže namažte přírodním jogurtem a rajčatovou omáčkou. Na omáčku položte kuřecí maso a zeleninu. Podle chuti osolte a opepřete.
5. Kuřecí maso a zeleninu opět přelijte trochou přírodního jogurtu a rajčatové omáčky. Plochý chléb zabalte do rolády tak, že zastrčíte otevřené okraje. uvnitř. Šawarma je téměř hotová.
6. Položte šawarmu na předehřátý gril nebo na rozpálenou pánvičku se zátěží. Grilujte do zhnědnutí, asi 3 minuty. Pokud používáte pánev, obraťte shawarmu v polovině smažení.
Užitečná rada
Šawarmu lze připravit nejen z kuřecího masa, ale také z masa с jehněčí, krůtí a hovězí maso. Sada zeleniny a omáček pakse může také lišit v závislosti na vašich preferencích.
Šawarma s kuřecím masem a korejskou mrkví
Šawarma s kuřecím masem a korejská mrkev má výraznou, dalo by se říci až drzou chuť. Základem tohoto receptu je – kuřecí prsa pečená v troubě. Víme, jak udržet její šťavnatost: zabalte filety do alobalu a přidejte trochu vody. ЕPokud máte grilovací pánev, nezapomeňte uvařené pokrmy ogrilovat. shawarma dokud se neobjeví lahodné hnědé pruhy.
Šawarma s kuřecím masem a korejskou mrkví ()
45 minut
Na přípravu 2 porcí budete potřebovat:
- tenké pity – 2 ks.
- kuřecí nebo krůtí řízek – 300 g
- rajčata – 300 g
- okurka – 200 g
- červená cibule – 100 g
- Pekingské zelí – 100 g
- Korejská kořeněná vařená mrkev – 100 g
- hlávkový salát – 6 listů
- 18% zakysaná smetana – 60 g
- rajčatová omáčka – 25 g
- hořčice – 10 g
- mletá uzená paprikaя
- sůl
- černý pepř čerstvě mleté
1. Kuřecí řízky omyjte a dobře osušte papírovými utěrkami. Osolte, opepřete a okořeňte paprikou. Koření vetřete do filetů.
2. Troubu předehřejte na 200 °C. Připravené filety položte na alobal a okraje přehněte tak, aby vznikl malý otvor. Nalijte do něj trochu teplé vody (několik lžic). Pečte 35 minut.
3. Kuřecí řízky nechte v alobalu mírně vychladnout: maso tak bude křehčí. Mezitím si připravte ostatní ingredience na šawarmu: zeleninu a salátové listy.
4. Odřízněte špičky okurek. Ovoce nakrájejte podélně na pláty a poté na tenké plátky. Pokud jsou semena velká, je lepší je vykrojit i s částí dužiny.
5. Rajčata rozkrojte na poloviny, odstraňte přebytečnou šťávu a semínka. Zbytek rajčat nakrájejte na slámky. Oloupejte červenou cibuli a nakrájejte ji na tenká kolečka. Můžete ji smíchat s citronovou šťávou: chuť shawarmy získá velmi zajímavé tóny.
6. Pekingské zelí nakrájejte nadrobno. Korejskou mrkev položte na 2-3 vrstvy papírových utěrek, aby nasákla marinádou. Listy hlávkového salátu dobře omyjte a osušte.
7. Připravte omáčku na šawarmu s korejskou mrkví. Zakysanou smetanu dejte do misky. Přidejte rajčatovou omáčku a hořčici. Podle chuti osolte a opepřete. Důkladně promíchejte.
8. Teplé kuřecí řízky nakrájejte na stejně velké plátky jako okurky a rajčata. Pita pláty rozložte na pracovní stůl. Polovinu každého z nich potřete vzniklou omáčkou a ponechte asi 7 cm široké okraje.
9. Na omáčku naaranžujte listy salátu, cibuli, okurky, rajčata, pekingské zelí, mrkev a krůtí řízky. Okraje pita listů přehněte dovnitř a zabalte náplň tak, aby byla celá „uzavřená“.
10. Šawarmu s korejskou mrkví střídavě opečte na suché grilovací pánvi ze všech stran. Na povrchu by se měly objevit tmavé šmouhy. Šawarmu ihned podávejte.
Užitečná rada
Omáčka na šawarmu s korejskou mrkví je vhodná pro jakoukoli omáčku, kterou máte obzvlášť rádi, dokonce i pro běžnou majonézu. Zkuste použít rančerskou omáčku, aioli (česnekovou majonézu) nebo přidejte přírodní jogurt.
Zdravá domácí PP shawarma
Domácí PP shawarma s kuřecím masem v pita chlebu je příkladem toho, jak můžete vařit Zdravý a zároveň chutný pokrm. Místo smaženého kuřete dejte přednost kuřeti pečenému v troubě a omáčku připravte na bázi přírodního hustého jogurtu, nikoli majonézy. A samozřejmě, přidejte více čerstvé zeleniny. Lehká a zdravá šawarma, která chutná stejně dobře jako nejlepší příklady istanbulského pouličního jídla.
Užitečná PP shawarma doma ()
20 minut
Na přípravu 2 porcí budete potřebovat:
Na kuře:
- kuřecí řízek – 300 г
- kořeněné byliny – 1 lžička.
- mletá uzená paprika – 1 lžička.
- ch pepřеrusty čerstvě mleté
Podáváme:
- tenká pita – 2 ks.
- rajče – 300 г
- okurka – 200 g
- červená cibule – 100 г
- salát – 6 listů
Na omáčku:
- přírodní jogurt 2% – 60 г
- rajčatová omáčka – 25 г
- hořčice – 10 г
- citronová šťáva – 1 polévková lžíce.
- sůl
- čerstvémletý černý pepř
1. Kuřecí řízky dobře osušte. Osolte, opepřete, přidejte bylinky a papriku. Koření vetřete do kuřecích řízků.
2. Troubu předehřejte na 200 °C. Připravené kuřecí řízky položte na alobal a okraje přehněte tak, aby vznikl malý otvor. Do něj nalijte trochu teplé vody (několik lžic). Pečte 35 minut.
3. Vyjměte kuře z trouby a nechte ho 10 minut vychladnout v alobalu: mělo by být teplé. Během této doby připravte ostatní ingredience na šawarmu: zeleninu a salátové listy.
4. Okurky a rajčata omyjte a osušte. Okurky nejprve nakrájejte na dlouhé a tenké podélné plátky a poté na plátky.
5. Rajčata rozkrojte na poloviny. Pokud je v plodech příliš mnoho šťávy a dužiny, odstraňte ji lžící. Zbytek nakrájejte na plátky stejné velikosti jako okurky.
6. Oloupejte červenou cibuli na šawarmu a nakrájejte ji na kolečka. Pokapejte citronovou šťávou a jemně promíchejte. Listy salátu omyjte a dobře osušte papírovými utěrkami.
7. Připravte zálivku. Přírodní jogurt dejte do misky. Přidejte rajčatovou omáčku a hořčici. Podle chuti osolte a opepřete. Důkladně promíchejte.
8. Teplé kuře nakrájejte na stejně velké plátky jako okurky a rajčata. Pita pláty rozložte na pracovní plochu. Polovinu každého z nich potřete vzniklou omáčkou a nechte asi 7 cm široké okraje.
9. Na omáčku naaranžujte listy salátu, připravenou cibuli, okurky, rajčata a kuřecí maso. Okraje pita listů přehněte dovnitř a zabalte náplň tak, aby byla celá „uzavřená“.
10. Šawarmu smažte střídavě na suché grilovací pánvi ze všech stran. Ihned podávejte. Každou shawarmu můžete rozříznout na polovinu, aby se lépe jedla.
Užitečná rada
V PP shawarma.у s kuřecím masem v pita chlebu je dobré přidat nasekanou petrželovou nať a nakrájené pekingské zelí: náplň bude chutnější a křupavější.
Domácí krůtí šawarma
Šawarma v pitě s kuřecím masemje samozřejmě nejoblíbenější. Ale… ne jen kuřecí maso! Výbornou alternativou je krůtí maso: toto maso je bohaté na bílkoviny, vitaminy skupiny B a užitečné mikroprvky. Kromě toho je křehké, šťavnaté a chutné. V našem receptu jsou kousky krůtího filé osmažené s česnekem na malém množství rostlinného oleje, díky čemuž jsou aromatické a dokonale se hodí proт pro shawarmas.
Domácí krůtí shawarma (foto uživatele, autor receptu)
45 minut
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- krůtí filé (kousky) – 300 g
- pita chléb – 1 ks
- nakládané okurky – 120 g
- dijonská hořčice – 10 g
- zakysaná smetana – 135 g
- bílé zelí – 150 g
- mrkev – 1 ks.
- rajče – 1 ks
- česnek (stroužky) – 2 ks.
- kopr – 1–2 větvičky
- petrželová nať 1–2 větvičky
- sůl
- čerstvémletý černý pepř
1. Česnek nakrájejte najemno. Rozpalte pánev s kapkou rostlinného oleje. Vložte na ni krůtí maso. Přidejte polovinu česneku. Smažte řízky a otáčejte je 7 minut.–9 minut. dokud není uvařená. Dochuťte solí a pepřem. Nechte mírně vychladnout.
2. Kopr a petrželku nakrájejte nadrobno. V hluboké míse smíchejte zakysanou smetanu, kopr, petrželku, druhou polovinu česneku a hořčici. Promíchejte a spojte. Zelí nakrájejte nadrobno. Mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle. V hluboké míse smíchejte zelí, mrkev a polovinu omáčky. Promíchejte. Podle chuti osolte.
3. Rajčata nakrájejte na plátkyrougeOkurky by měly být nakrájené na plátky.
4. Rozkrojte pitu na polovinu. Na nejbližší část pity položte krůtí maso, zelí, rajčata a okurky. Zalijte je omáčkou.
5. Pitu po stranách srolujte. Šawarmu zcela zabalte. Opakujte s druhou polovinou pity. Každý z nich zabalte do fólie a konce pevně stočte.
6. Rozpalte suchou pánev. Na pánev položte šawarmu ve fólii. Ohřívejte po 1 kusu–2 minuty na každé straně. Pita bude křupavá a náplň se prohřeje. Ihned podávejte zabalené ve fólii pro snadné rozbalení.
Domácí šawarma s mletým masem
Další skvělá varianta shawarmas – plněné mletým masem. Vždyť v čem je dobré mleté maso horší než kuřecí nebo krůtí připravované na rožni? A pokud si mleté maso připravíte sami, pokrm se vám povede. přesně chutnější и pro jistotu užitečnější.
Domácí šawarma s mletým masem ()
40 minut
Na přípravu 2 porcí budete potřebovat:
- tenké pity – 2 ks.
- vepřové maso – 150 g
- hovězí maso – 150 g
- mletá sladká paprika – 1 lžička.
- halal rostlinný olej – 2 polévkové lžíce.
- česnek – 2 stroužky
K podávání:
- okurky – 150 g
- rajčata – 300 g
- červená cibule – 100 g
- hlávkový salát – 6 listů
- petržel – 2 snítky
- tvrdý sýr – 120 g
Na omáčku:
- 18% zakysaná smetana – 60 g
- rajčatová omáčka – 25 g
- hořčice – 10 g
- pepř hеrusty čerstvě mleté
1. Сpřipravte mleté maso. Vepřovou a hovězí drť vložte přes mlýnek na maso s jemnými oky do malé misky.
2. Maso ochuťte mletou paprikou. Ve velké pánvi rozehřejte olej. Vložte maso a za stálého míchání a rozbíjení případných hrudek špachtlí smažte na středním plameni asi 7 minut.
3 Česnek oloupejte, prolisujte přes lis a přidejte do pánve s…..