12 nejlepších receptů na lahodné domácí lasagne

12 nejlepších receptů na chutné domácí lasagne

Domácí lasagne jsou pro Italy stejnou klasikou jako pro nás palačinky. A stejně jako v případě palačinek existuje velké množství receptů na lasagne. V Itálii se připravují nejen s masem, ale také s kuřecím masem, s klobásami, s rybami nebo jednoduše se zeleninou. Současníci navíc přišli s „línými“ verzemi tohoto pokrmu – jednoduchými, rychlými, ale neméně chutnými. Zkuste si uvařit lasagne podle našich receptů a řekněte nám, které vám chutnaly nejvíce.

Lasagne s mletým masem v troubě: klasický recept

Složení ingrediencí v tomto receptu je velmi blízké klasickému receptu. Je však třeba mít na paměti, že boloňská omáčka podle italských kánonů by se měla dusit na minimálním ohni alespoň 4-6 hodin. Doporučujeme tuto dobu zkrátit, ale i tak dusit maso a zeleninu dostatečně dlouho, aby všechny ingredience vstřebaly chutě a vůně.

Lasagne s mletým masem v troubě: klasický recept
Lasagne s mletým masem v troubě: klasický recept

1 hodina

Další čas: 1,5 hodiny

Na přípravu 6 porcí budete potřebovat:

  • mleté maso – 500 g
  • pláty na lasagne – 12 ks.
  • konzervovaná rajčata ve vlastní šťávě – 200 g
  • cibule – 1 ks.
  • česnek – 1 stroužek
  • kořen celeru – 100 g
  • mrkev – 100 g
  • červené suché víno – 100 ml
  • strouhaný tvrdý sýr – 100 g
  • olivový olej – 1 polévková lžíce.
  • sušený tymián – 1 lžička.
  • sušené oregano – 1 lžička.
  • sůl

Na bešamelovou omáčku:

  • mléko – 800 ml
  • máslo – 50 g
  • mouka – 3 polévkové lžíce.
  • nastrouhaný muškátový oříšek – na špičku nože
  • strouhaný tvrdý sýr – 40 g
  1. Oloupejte cibuli a česnek, nakrájejte je. Oloupejte mrkev a kořen celeru, nastrouhejte je.
  2. Na pánvi rozehřejte olej, osmahněte na něm cibuli, česnek, mrkev a celer, 5 minut. Přidejte mleté maso. Za stálého míchání smažte 10 minut. Dochuťte solí a pepřem.
  3. Přilijte víno a 2 minuty povařte. Přidejte suché bylinky a rajčata. Promíchejte a masovou omáčku vařte 1,5 hodiny na mírném ohni.
  4. Připravte bešamel. Zahřejte mléko. V hrnci rozpusťte máslo. Přidejte mouku a za stálého míchání ji 2 minuty smažte. Postupně za stálého míchání metličkou přilévejte horké mléko. Přiveďte k varu, snižte teplotu a za stálého míchání vařte do zhoustnutí, dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Odstavte z ohně. Přidejte sýr a promíchejte.
  5. Připravte si pláty lasagní. Pokud je třeba je vařit, uvařte je al dente.
  6. Předehřejte troubu na 190 °C. Do zapékací misky dejte vrstvu plátků lasagní, pak část mletého masa a část bílé omáčky. Posypte trochou sýra.
  7. Znovu navrstvěte pláty lasagní, mleté maso a omáčku. Takto pokračujte, dokud nejsou všechny ingredience hotové. Vrchní vrstvu by měly tvořit pláty lasagní. Posypte je zbylým sýrem. Pečte 40 minut.
  8. Vyjměte lasagne z trouby a nechte je 10 minut vychladnout. Poté je nakrájejte na hrubé plátky a podávejte.

Užitečná rada

Do mletého hovězího masa na lasagne můžete přidat čerstvé bylinky: ideální je bazalka a petržel.

Líné lasagne s těstovinami

Chuť těchto líných lasagní je tak podobná tradičním lasagním, že je možná se zavřenýma očima ani nerozeznáte. Líné lasagne se od klasických lasagní liší pouze druhem těstovin: místo listů se používají farfalle. Jinak jsou tradice stejné: nechybí masová náplň, bešamelová omáčka a strouhaný sýr s pikantní chutí.

Líné lasagne s těstovinami
Líné lasagne s těstovinami

1 hodina 30 minut

Na přípravu 6 porcí budete potřebovat:

  • farfalle nebo jiné ploché těstoviny – 150 g
  • hovězí maso – 400 g
  • cibule – 80 g
  • česnek – 1 stroužek
  • máslo – 80 g
  • rajčatový protlak – 500 g
  • sušené italské bylinky – 1 lžička.
  • mouka – 1 polévková lžíce.
  • mléko – 300 ml
  • mletý muškátový oříšek – na špičku nože
  • mozzarella na pizzu – 150 g
  • tvrdý sýr – 100 g
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  1. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu ve vroucí osolené vodě. Vyklopte je do cedníku a propláchněte pod tekoucí vodou.
  2. Připravte náplň do lasagní. Maso protáhněte mlýnkem na maso s jemným sítkem. Oloupejte a nakrájejte cibuli a česnek. Na pánvi rozpusťte 40 g másla. Vložte cibuli a česnek na pánev a za stálého míchání lehce osmahněte.
  3. Přidejte mleté maso. Za stálého míchání smažte na mírném ohni, dokud se nezmění barva. Přidejte nastrouhaná rajčata a sušené bylinky. Podle chuti osolte a opepřete. Náplň do lasagní vařte na mírném ohni 20 minut.
  4. Připravte bešamelovou omáčku na lasagne. V hrnci rozpusťte zbývající máslo. Přisypte mouku a na mírném ohni ji osmahněte dozlatova. Poté za stálého míchání metličkou přilijte mléko. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Neustále míchejte metličkou a vařte do zhoustnutí.
  5. Mozzarellu nakrájejte na kolečka. Sýr nastrouhejte na středně silném struhadle. Masovou náplň smíchejte s těstovinami. Polovinu vložte do zapékací misky a urovnejte. Navrch nalijte polovinu omáčky a nastrouhaný sýr.
  6. Navrstvěte zbylé maso a těstoviny. Urovnejte a přelijte bešamelovou omáčkou. Navrch rozložte plátky mozzarelly. Pečte 30 minut při 190 °C. Podávejte ozdobené lístky bazalky.

Užitečný tip

Líné lasagne můžete udělat ještě línější tak, že těstoviny a masovou náplň položíte do jedné silné vrstvy, zalijete omáčkou a pokryjete plátky mozzarelly.

Lasagne s kuřecím masem

Tato varianta lasagní je poměrně neobvyklá, ale velmi chutná. Má skutečně italský charakter, protože pokrm obsahuje ricottu a mozzarellu – tedy produkty, bez kterých si obyvatelé Apeninského poloostrova vaření prostě nedovedou představit.

Lasagne s kuřecím masem
Lasagne s kuřecím masem (Shutterstock/FOTODOM)

1 hodina 30 minut

Na přípravu 6 porcí budete potřebovat:

  • kuřecí stehenní maso – 500 g
  • pláty na lasagne – 12-16 ks
  • strouhaný tvrdý sýr – 100 g
  • vejce – 2 ks
  • strouhanka – 50 g
  • ricotta – 300 g
  • mozzarella – 125 g
  • rajčatové pyré – 200 g
  • špenát – 200 g
  • bazalka – 3 snítky
  • olivový olej – 4 polévkové lžíce.
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  1. Předehřejte troubu na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Pekáč o rozměrech 24 x 30 cm vymažte olivovým olejem. Vyjměte mozzarellu z nálevu a nakrájejte ji na tenké plátky. Oddělte lístky bazalky od stonků a nasekejte je nadrobno.
  2. Polovinu nastrouhaného sýra smíchejte v míse se strouhankou, solí a pepřem. V jiné míse rozšlehejte vejce.
  3. Filety namočte do vajíčka, poté je obalte v chlebové směsi a přebytečnou směs oklepejte. Uspořádejte je na plech a pečte 30 minut ve středu trouby. Nakrájejte je nahrubo.
  4. Vyjměte plech z trouby a snižte teplotu na 180 °C. Filety nakrájejte na plátky.
  5. Smíchejte ricottu se zbylým parmazánem a bazalkou. Do připravené formy nasypte vrstvu nastrouhaných rajčat a přikryjte pláty lasagní. Na ně naaranžujte kuřecí plátky a ricottu, přidejte část špenátu. Vrstvy opakujte.
  6. Vrchní část plátů lasagní pokryjte rajčaty. Pokrm zakryjte fólií a vložte na 45 minut do trouby.
  7. Vyjměte formu, odstraňte fólii, rozložte na lasagne mozzarellu a pokračujte v pečení dalších 5-10 minut. Před podáváním nechte lasagne 10 minut ve formě, poté je nakrájejte na porce, naaranžujte na talíře a ozdobte bazalkou.

Užitečná rada

Místo kuřecího stehenního masa můžete použít kuřecí prsní řízky. Jen se ho snažte nevysušit pečením v troubě.

Lasagne na pánvi

Opět tu máme líné lasagne. A to tak líné, že ani nemají v úmyslu jít do trouby: tyto lasagne se vaří na pánvi a jsou velmi, velmi chutné. Tvar má sice ke kanonickému tvaru daleko, ale chuťově vás vůbec nezklame.

Lasagne na pánvi
Lasagne smažené na pánvi (Shutterstock/FOTODOM)

1 hodina

Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:

  • nakrájená rajčata z konzervy – 800 g
  • mleté maso – 450 g
  • rajčatová omáčka – 250 ml
  • cibule – 1 ks.
  • česnek – 2 stroužky
  • olivový olej – 2 polévkové lžíce. l.
  • pláty lasagní – 8-10 kusů.
  • bazalka – 2 snítky
  • ricotta – 250 g
  • strouhaný tvrdý sýr – 120 g
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  1. Oloupejte a nakrájejte cibuli a česnek. Ze snítek bazalky odstraňte lístky. Nasekejte ji najemno.
  2. Pláty lasagní rozlámejte na malé kousky. Rajčata vložte do mísy a rozmačkejte je vidličkou. Přilijte 120 ml vody a promíchejte.
  3. Ve velké hluboké pánvi rozehřejte olivový olej. Vložte do něj cibuli a česnek. Opékejte je 3 minuty.
  4. Přidejte mleté maso. Smažte, dokud se nezmění barva. Na maso položte pláty lasagní. Přidejte rajčata a rajčatovou omáčku. Dochuťte solí a pepřem. Dusíme pod pokličkou na mírném ohni 25 minut.
  5. Otevřete pokličku. Na povrch rozetřete ricottu. Posypte sýrem. Zavřete a vařte dalších 8 minut. Před podáváním posypte bazalkou.

Užitečná rada

Místo konzervovaných rajčat můžete použít čerstvá rajčata. Oloupejte slupku a nakrájejte je na velmi malé kostičky.

Lasagne s kuřecím masem a žampiony

Nabízíme recept na lahodné lasagne, které se připravují s kuřecím masem a houbami – tyto ingredience se vzájemně dokonale kombinují. A pokud toto duo doplníte jemnou bešamelovou omáčkou, špenátem a mozzarellou, získáte pokrm hodný pozornosti i těch nejnáročnějších gurmánů.

Lasagne s kuřecím masem a žampiony
Lasagne s kuřecím masem a žampiony

1 hodina a 20 minut

Na přípravu 6 porcí budete potřebovat:

  • žampiony – 250 g
  • cibule – 2 ks.
  • česnek – 4 stroužky
  • olivový olej – 2 polévkové lžíce. l.
  • sušené chilli vločky – 1/2 lžičky.
  • špenát – 200 g
  • vařené kuřecí řízky – 400 g
  • plátky lasagní – 400 g
  • mozzarella – 250 g
  • strouhaný tvrdý sýr – 150 g
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

Na bešamelovou omáčku:

  • máslo – 100 g
  • mouka – 3 polévkové lžíce.
  • mléko – 1 litr
  • strouhaný muškátový oříšek – 1/4 lžičky.
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  1. Na bešamelovou omáčku rozpusťte v hrnci máslo a přidejte mouku. Za stálého míchání metličkou přilijte trochu studeného mléka a míchejte, abyste zabránili vzniku hrudek. V několika fázích přidejte zbývající mléko a omáčku přiveďte k varu. Vařte 5 minut, dokud nezhoustne. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Omáčku nechte mírně vychladnout a povrch přikryjte potravinovou fólií.
  2. Žampiony nakrájejte na tenké plátky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  3. Rozpalte velkou pánev s olivovým olejem na středním plameni. Přidejte cibuli a česnek a smažte je 5 minut, dokud nezměknou. Přidejte houby a smažte dalších 5-7 minut. Posypte je chilli vločkami a trochou soli.
  4. Počkejte, až se z pánve odpaří všechna tekutina, pak přidejte špenát a vařte 3-4 minuty.
  5. Kuřecí maso nakrájejte na malé kousky a přidejte k zelenině, promíchejte.
  6. Obdélníkovou mísu vymažte olejem a na dno rozetřete 2-3 lžíce bešamelové omáčky, poté položte 2-3 pláty lasagní tak, aby zcela pokryly dno mísy.
  7. Těstoviny potřete bešamelovou omáčkou a položte na ně několik lžic náplně, pak kousky mozzarelly a posypte hrstí strouhaného sýra. Vrstvy opakujte. Pokračujte, dokud nejsou všechny ingredience hotové. Poslední vrstvu těstovin pokryjte tenkou vrstvou omáčky, dobře posypte sýrem.
  8. Formu na lasagne zakryjte alobalem a pečte 25 minut v troubě vyhřáté na 175 °C. Odstraňte fólii a pokračujte v pečení dalších 15 minut, dokud nezezlátnou.
  9. Vyjměte z trouby a nechte 5-10 minut stát. Nakrájejte na porce a podávejte.

Užitečný tip

Když smažíte houby, osolte je až na samém konci. Je to důležité, jinak syrové houby pustí šťávu a spíše se dusí, než smaží.

Zeleninové lasagne

Pokud si myslíte, že zeleninové lasagne byly vynalezeny v moderní době, aby potěšily ty, kteří nejedí maso, jste na velkém omylu. Kulinářští historici se domnívají, že to byly právě vegetariánské lasagne, které…

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: