Domácí lasagne jsou pro Italy stejnou klasikou jako pro nás palačinky. A stejně jako v případě palačinek existuje velké množství receptů na lasagne. V Itálii se připravují nejen s masem, ale také s kuřecím masem, s klobásami, s rybami nebo jednoduše se zeleninou. Současníci navíc přišli s „línými“ verzemi tohoto pokrmu – jednoduchými, rychlými, ale neméně chutnými. Zkuste si uvařit lasagne podle našich receptů a řekněte nám, které vám chutnaly nejvíce.
Lasagne s mletým masem v troubě: klasický recept
Složení ingrediencí v tomto receptu je velmi blízké klasickému receptu. Je však třeba mít na paměti, že boloňská omáčka podle italských kánonů by se měla dusit na minimálním ohni alespoň 4-6 hodin. Doporučujeme tuto dobu zkrátit, ale i tak dusit maso a zeleninu dostatečně dlouho, aby všechny ingredience vstřebaly chutě a vůně.
Lasagne s mletým masem v troubě: klasický recept
1 hodina
Další čas: 1,5 hodiny
Na přípravu 6 porcí budete potřebovat:
- mleté maso – 500 g
- pláty na lasagne – 12 ks.
- konzervovaná rajčata ve vlastní šťávě – 200 g
- cibule – 1 ks.
- česnek – 1 stroužek
- kořen celeru – 100 g
- mrkev – 100 g
- červené suché víno – 100 ml
- strouhaný tvrdý sýr – 100 g
- olivový olej – 1 polévková lžíce.
- sušený tymián – 1 lžička.
- sušené oregano – 1 lžička.
- sůl
Na bešamelovou omáčku:
- mléko – 800 ml
- máslo – 50 g
- mouka – 3 polévkové lžíce.
- nastrouhaný muškátový oříšek – na špičku nože
- strouhaný tvrdý sýr – 40 g
- Oloupejte cibuli a česnek, nakrájejte je. Oloupejte mrkev a kořen celeru, nastrouhejte je.
- Na pánvi rozehřejte olej, osmahněte na něm cibuli, česnek, mrkev a celer, 5 minut. Přidejte mleté maso. Za stálého míchání smažte 10 minut. Dochuťte solí a pepřem.
- Přilijte víno a 2 minuty povařte. Přidejte suché bylinky a rajčata. Promíchejte a masovou omáčku vařte 1,5 hodiny na mírném ohni.
- Připravte bešamel. Zahřejte mléko. V hrnci rozpusťte máslo. Přidejte mouku a za stálého míchání ji 2 minuty smažte. Postupně za stálého míchání metličkou přilévejte horké mléko. Přiveďte k varu, snižte teplotu a za stálého míchání vařte do zhoustnutí, dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Odstavte z ohně. Přidejte sýr a promíchejte.
- Připravte si pláty lasagní. Pokud je třeba je vařit, uvařte je al dente.
- Předehřejte troubu na 190 °C. Do zapékací misky dejte vrstvu plátků lasagní, pak část mletého masa a část bílé omáčky. Posypte trochou sýra.
- Znovu navrstvěte pláty lasagní, mleté maso a omáčku. Takto pokračujte, dokud nejsou všechny ingredience hotové. Vrchní vrstvu by měly tvořit pláty lasagní. Posypte je zbylým sýrem. Pečte 40 minut.
- Vyjměte lasagne z trouby a nechte je 10 minut vychladnout. Poté je nakrájejte na hrubé plátky a podávejte.
Užitečná rada
Do mletého hovězího masa na lasagne můžete přidat čerstvé bylinky: ideální je bazalka a petržel.
Líné lasagne s těstovinami
Chuť těchto líných lasagní je tak podobná tradičním lasagním, že je možná se zavřenýma očima ani nerozeznáte. Líné lasagne se od klasických lasagní liší pouze druhem těstovin: místo listů se používají farfalle. Jinak jsou tradice stejné: nechybí masová náplň, bešamelová omáčka a strouhaný sýr s pikantní chutí.
Líné lasagne s těstovinami
1 hodina 30 minut
Na přípravu 6 porcí budete potřebovat:
- farfalle nebo jiné ploché těstoviny – 150 g
- hovězí maso – 400 g
- cibule – 80 g
- česnek – 1 stroužek
- máslo – 80 g
- rajčatový protlak – 500 g
- sušené italské bylinky – 1 lžička.
- mouka – 1 polévková lžíce.
- mléko – 300 ml
- mletý muškátový oříšek – na špičku nože
- mozzarella na pizzu – 150 g
- tvrdý sýr – 100 g
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- Těstoviny uvařte podle návodu na obalu ve vroucí osolené vodě. Vyklopte je do cedníku a propláchněte pod tekoucí vodou.
- Připravte náplň do lasagní. Maso protáhněte mlýnkem na maso s jemným sítkem. Oloupejte a nakrájejte cibuli a česnek. Na pánvi rozpusťte 40 g másla. Vložte cibuli a česnek na pánev a za stálého míchání lehce osmahněte.
- Přidejte mleté maso. Za stálého míchání smažte na mírném ohni, dokud se nezmění barva. Přidejte nastrouhaná rajčata a sušené bylinky. Podle chuti osolte a opepřete. Náplň do lasagní vařte na mírném ohni 20 minut.
- Připravte bešamelovou omáčku na lasagne. V hrnci rozpusťte zbývající máslo. Přisypte mouku a na mírném ohni ji osmahněte dozlatova. Poté za stálého míchání metličkou přilijte mléko. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Neustále míchejte metličkou a vařte do zhoustnutí.
- Mozzarellu nakrájejte na kolečka. Sýr nastrouhejte na středně silném struhadle. Masovou náplň smíchejte s těstovinami. Polovinu vložte do zapékací misky a urovnejte. Navrch nalijte polovinu omáčky a nastrouhaný sýr.
- Navrstvěte zbylé maso a těstoviny. Urovnejte a přelijte bešamelovou omáčkou. Navrch rozložte plátky mozzarelly. Pečte 30 minut při 190 °C. Podávejte ozdobené lístky bazalky.
Užitečný tip
Líné lasagne můžete udělat ještě línější tak, že těstoviny a masovou náplň položíte do jedné silné vrstvy, zalijete omáčkou a pokryjete plátky mozzarelly.
Lasagne s kuřecím masem
Tato varianta lasagní je poměrně neobvyklá, ale velmi chutná. Má skutečně italský charakter, protože pokrm obsahuje ricottu a mozzarellu – tedy produkty, bez kterých si obyvatelé Apeninského poloostrova vaření prostě nedovedou představit.
Lasagne s kuřecím masem (Shutterstock/FOTODOM)
1 hodina 30 minut
Na přípravu 6 porcí budete potřebovat:
- kuřecí stehenní maso – 500 g
- pláty na lasagne – 12-16 ks
- strouhaný tvrdý sýr – 100 g
- vejce – 2 ks
- strouhanka – 50 g
- ricotta – 300 g
- mozzarella – 125 g
- rajčatové pyré – 200 g
- špenát – 200 g
- bazalka – 3 snítky
- olivový olej – 4 polévkové lžíce.
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- Předehřejte troubu na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Pekáč o rozměrech 24 x 30 cm vymažte olivovým olejem. Vyjměte mozzarellu z nálevu a nakrájejte ji na tenké plátky. Oddělte lístky bazalky od stonků a nasekejte je nadrobno.
- Polovinu nastrouhaného sýra smíchejte v míse se strouhankou, solí a pepřem. V jiné míse rozšlehejte vejce.
- Filety namočte do vajíčka, poté je obalte v chlebové směsi a přebytečnou směs oklepejte. Uspořádejte je na plech a pečte 30 minut ve středu trouby. Nakrájejte je nahrubo.
- Vyjměte plech z trouby a snižte teplotu na 180 °C. Filety nakrájejte na plátky.
- Smíchejte ricottu se zbylým parmazánem a bazalkou. Do připravené formy nasypte vrstvu nastrouhaných rajčat a přikryjte pláty lasagní. Na ně naaranžujte kuřecí plátky a ricottu, přidejte část špenátu. Vrstvy opakujte.
- Vrchní část plátů lasagní pokryjte rajčaty. Pokrm zakryjte fólií a vložte na 45 minut do trouby.
- Vyjměte formu, odstraňte fólii, rozložte na lasagne mozzarellu a pokračujte v pečení dalších 5-10 minut. Před podáváním nechte lasagne 10 minut ve formě, poté je nakrájejte na porce, naaranžujte na talíře a ozdobte bazalkou.
Užitečná rada
Místo kuřecího stehenního masa můžete použít kuřecí prsní řízky. Jen se ho snažte nevysušit pečením v troubě.
Lasagne na pánvi
Opět tu máme líné lasagne. A to tak líné, že ani nemají v úmyslu jít do trouby: tyto lasagne se vaří na pánvi a jsou velmi, velmi chutné. Tvar má sice ke kanonickému tvaru daleko, ale chuťově vás vůbec nezklame.
Lasagne smažené na pánvi (Shutterstock/FOTODOM)
1 hodina
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- nakrájená rajčata z konzervy – 800 g
- mleté maso – 450 g
- rajčatová omáčka – 250 ml
- cibule – 1 ks.
- česnek – 2 stroužky
- olivový olej – 2 polévkové lžíce. l.
- pláty lasagní – 8-10 kusů.
- bazalka – 2 snítky
- ricotta – 250 g
- strouhaný tvrdý sýr – 120 g
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- Oloupejte a nakrájejte cibuli a česnek. Ze snítek bazalky odstraňte lístky. Nasekejte ji najemno.
- Pláty lasagní rozlámejte na malé kousky. Rajčata vložte do mísy a rozmačkejte je vidličkou. Přilijte 120 ml vody a promíchejte.
- Ve velké hluboké pánvi rozehřejte olivový olej. Vložte do něj cibuli a česnek. Opékejte je 3 minuty.
- Přidejte mleté maso. Smažte, dokud se nezmění barva. Na maso položte pláty lasagní. Přidejte rajčata a rajčatovou omáčku. Dochuťte solí a pepřem. Dusíme pod pokličkou na mírném ohni 25 minut.
- Otevřete pokličku. Na povrch rozetřete ricottu. Posypte sýrem. Zavřete a vařte dalších 8 minut. Před podáváním posypte bazalkou.
Užitečná rada
Místo konzervovaných rajčat můžete použít čerstvá rajčata. Oloupejte slupku a nakrájejte je na velmi malé kostičky.
Lasagne s kuřecím masem a žampiony
Nabízíme recept na lahodné lasagne, které se připravují s kuřecím masem a houbami – tyto ingredience se vzájemně dokonale kombinují. A pokud toto duo doplníte jemnou bešamelovou omáčkou, špenátem a mozzarellou, získáte pokrm hodný pozornosti i těch nejnáročnějších gurmánů.
Lasagne s kuřecím masem a žampiony
1 hodina a 20 minut
Na přípravu 6 porcí budete potřebovat:
- žampiony – 250 g
- cibule – 2 ks.
- česnek – 4 stroužky
- olivový olej – 2 polévkové lžíce. l.
- sušené chilli vločky – 1/2 lžičky.
- špenát – 200 g
- vařené kuřecí řízky – 400 g
- plátky lasagní – 400 g
- mozzarella – 250 g
- strouhaný tvrdý sýr – 150 g
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
Na bešamelovou omáčku:
- máslo – 100 g
- mouka – 3 polévkové lžíce.
- mléko – 1 litr
- strouhaný muškátový oříšek – 1/4 lžičky.
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- Na bešamelovou omáčku rozpusťte v hrnci máslo a přidejte mouku. Za stálého míchání metličkou přilijte trochu studeného mléka a míchejte, abyste zabránili vzniku hrudek. V několika fázích přidejte zbývající mléko a omáčku přiveďte k varu. Vařte 5 minut, dokud nezhoustne. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Omáčku nechte mírně vychladnout a povrch přikryjte potravinovou fólií.
- Žampiony nakrájejte na tenké plátky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Rozpalte velkou pánev s olivovým olejem na středním plameni. Přidejte cibuli a česnek a smažte je 5 minut, dokud nezměknou. Přidejte houby a smažte dalších 5-7 minut. Posypte je chilli vločkami a trochou soli.
- Počkejte, až se z pánve odpaří všechna tekutina, pak přidejte špenát a vařte 3-4 minuty.
- Kuřecí maso nakrájejte na malé kousky a přidejte k zelenině, promíchejte.
- Obdélníkovou mísu vymažte olejem a na dno rozetřete 2-3 lžíce bešamelové omáčky, poté položte 2-3 pláty lasagní tak, aby zcela pokryly dno mísy.
- Těstoviny potřete bešamelovou omáčkou a položte na ně několik lžic náplně, pak kousky mozzarelly a posypte hrstí strouhaného sýra. Vrstvy opakujte. Pokračujte, dokud nejsou všechny ingredience hotové. Poslední vrstvu těstovin pokryjte tenkou vrstvou omáčky, dobře posypte sýrem.
- Formu na lasagne zakryjte alobalem a pečte 25 minut v troubě vyhřáté na 175 °C. Odstraňte fólii a pokračujte v pečení dalších 15 minut, dokud nezezlátnou.
- Vyjměte z trouby a nechte 5-10 minut stát. Nakrájejte na porce a podávejte.
Užitečný tip
Když smažíte houby, osolte je až na samém konci. Je to důležité, jinak syrové houby pustí šťávu a spíše se dusí, než smaží.
Zeleninové lasagne
Pokud si myslíte, že zeleninové lasagne byly vynalezeny v moderní době, aby potěšily ty, kteří nejedí maso, jste na velkém omylu. Kulinářští historici se domnívají, že to byly právě vegetariánské lasagne, které…