Teplé saláty přijdou vhod v každém ročním období! Obzvlášť dobré jsou samozřejmě v sychravém podzimu a mrazivé zimě, kdy není zbytečné další ohřívání. No a v létě máme nejčastěji chuť na lehké jídlo a teplé saláty můžeme nabídnout svým blízkým k obědu nebo večeři. Takže naučit se připravovat takové pokrmy se rozhodně vyplatí. Nabízíme vám 20 receptů na teplé saláty, z nichž si každý může vybrat jeden nebo více podle své chuti.
Teplé saláty jsou ještě lepší díky tomu, že je lze připravit z nejrůznějších potravin a někdy je kombinovat neuvěřitelným způsobem. Přísadami mohou být maso a ryby, drůbež a obiloviny, houby a těstoviny, luštěniny a mořské plody, ovoce, bobuloviny, bylinky a samozřejmě zelenina. Za „teplo“ salátu jsou zodpovědné výrobky, které jsou předem osmažené, pečené nebo vařené. A v prvních dvou případech nejde jen o maso a zeleninu, ale také o ovoce. Mezi teplými saláty je samozřejmě mnoho vegetariánských nebo dokonce veganských: všechny jsou velmi chutné a poměrně výživné. Celkově budete spokojeni! A nejlepší na tom je, že po seznámení se s našimi nápady si každý bude moci vymyslet vlastní recepty, které se třeba stanou skutečnými hity rodinného jídelníčku.
Teplý salát s kuřecími játry a hruškami
Pochybujete, že se smažená kuřecí játra harmonicky snoubí s karamelizovanými hruškami a sultánkami? Naprosto zbytečně! Tento recept jsme vyzkoušeli v praxi a ujišťujeme vás, že výsledek je velmi důstojný. Takový salát je docela dobře možný. na slavnostní tabuli.
Teplý salát s kuřecími játry a hruškami
20 minut
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- kuřecí játra – 400 g
- pevné aromatické hrušky – 2 ks.
- sultánky – 50 g
- salátová směs – 200 g
- máslo – 40 g
- olivový olej – 4 polévkové lžíce.
- šťáva z 1 pomeranče
- zira – 1 lžička.
- cukr – 1 lžička.
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- Kuřecí játra zbavte žilek a rozkrojte je na poloviny. Zkontrolujte, zda se na játra nedostala zelená místa (to znamená, že se na ně dostala žluč, takové kousky je třeba nemilosrdně odříznout a vyhodit: jsou hořké a zkazí celý pokrm).
- V hluboké pánvi rozehřejte polovinu olivového oleje a polovinu másla. Přidejte ziru a kuřecí játra. Přikryjte je zmačkanou fólií a smažte asi 3 minuty z každé strany. Odstavte z ohně a nechte játra provařit. Nepřepečte je!
- Hrušky oloupejte a nakrájejte na 2 cm silné plátky. V čisté pánvi rozehřejte zbylé máslo s cukrem a solí. Hrušky a sultánky osmažte dozlatova a pak je přendejte na talíř.
- Na talíře naaranžujte salátovou směs. Vedle sebe položte játra, hrušky a sultánky.
- Do pánve, kde se opékala játra, nalijte pomerančovou šťávu, osolte, přiveďte k varu, přidejte zbylý olivový olej, promíchejte a přelijte salát. Teplý salát ihned podávejte.
Užitečná rada
Do takového salátu lze přidat mandarinky nebo oloupanou pomerančovou dužinu. Pokud jde o míchané saláty, vybírejte ty, které obsahují rukolu, čekanku nebo čekanku: jejich mírná hořkost bude velmi vhodná.
Teplý lilkový salát s rajčaty
Teplý salát s lilky a rajčaty vypadá neuvěřitelně barevně a lákavě! A navíc má zářivou vůni a bohatou chuť. Příprava salátu není vůbec složitá, hlavní je zajistit, aby smažené lilky získaly křupavou kůrku, ale uvnitř zůstaly měkké.
Teplý lilkový salát s rajčaty (My Magnet)
25 min.
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- lilky – 3 ks.
- rajčata – 2 ks
- červená cibule – 2 ks.
- čerstvý kořen zázvoru – 20 g
- česnek – 4 stroužky
- koriandr – 4 větvičky
- brynza – 150 g
- teriyaki omáčka – 2 polévkové lžíce.
- rafinovaný rostlinný olej na smažení
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- Oloupejte zázvor, česnek a cibuli. Zázvor nastrouhejte, česnek prolisujte a červenou cibuli nakrájejte na tenké plátky.
- Lilek nakrájejte na 2,5-3cm kostky a po částech osmažte na rostlinném oleji na prudkém ohni. Přendejte do mísy, přidejte teriyaki omáčku, promíchejte, přikryjte a udržujte v teple.
- Na pánvi přidejte trochu oleje a rychle osmahněte cibuli, česnek a zázvor. Přendejte je k lilkům.
- Rajčata nakrájejte na kostičky. Koriandr nasekejte najemno. Rozdrťte sýr. Koriandr a rajčata přidejte k lilkům, osolte, opepřete, promíchejte a salát podávejte posypaný brynzou.
Užitečná rada
Tento salát by měl být připraven co nejrychleji, aby si všechna zelenina (nejen lilek) zachovala po osmažení křupavou strukturu.
Teplý salát s hovězím masem a zeleninou
Tento pokrm má velmi harmonické nutriční složení. Díky hovězímu masu obsahuje velké množství bílkovin a také vitamínů a minerálů, za které je zodpovědná zelenina a bylinky. Olivový olej, bohatý na nenasycené tuky, podporuje lepší vstřebávání mnoha živin.
Teplý salát s hovězím masem a zeleninou
20 minut
Na přípravu 2 porcí budete potřebovat:
- hovězí steak z tenkého okraje – 1 kus.
- středně velká červená cibule – 1 ks.
- olivový olej – 7 polévkových lžic. l.
- citronová šťáva – 1 lžička.
- cukr – 1/2 lžičky.
- cherry rajčata – 12 ks.
- salátová směs s rukolou – 80 g
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- Troubu předehřejte na 160 °C. Vyjměte steak z lednice a osolte ho a opepřete. Nechte ho 30 minut při pokojové teplotě a poté ho osušte papírovou utěrkou.
- Dobře rozehřejte grilovací pánev, nalijte na ni 2 lžíce olivového oleje a steak 2-3 minuty grilujte. Poté ho otočte a grilujte další 2-3 minuty. Steak přendejte do keramické formy a pečte v troubě 3-6 minut (podle požadovaného stupně propečení). Položte na teplý talíř, přikryjte a nechte odpočinout.
- Oloupejte červenou cibuli na salát, nakrájejte ji na čtvrtky a rozdělte na „okvětní lístky“. Vraťte grilovací pánev na oheň, přidejte 2 lžíce oleje a osmažte cibuli do měkka.
- Připravte zálivku na teplý salát. Do misky nalijte citronovou šťávu. Přidejte cukr. Promíchejte, aby se rozpustil. Přilijte zbývající olivový olej a lehce prošlehejte. Podle chuti osolte a opepřete.
- Omyjte cherry rajčátka a nakrájejte je na půlky. Salátovou směs opláchněte pod tekoucí vodou a osušte na papírové utěrce. Natrhejte velké listy a naaranžujte je na servírovací talíře.
- Steak nakrájejte na proužky. Naaranžujte na talíře. Na každý talíř přidejte cibuli a půlky rajčat. Přelijte připravenou omáčkou a teplý salát ihned podávejte.
Užitečná rada
Do zálivky na tento salát můžete místo citronové šťávy přidat balsamico nebo vinný ocet.
Salát s hovězím masem a paprikou
Klasická kombinace hovězího masa a sladké papriky se v tomto pokrmu odehrává úplně jinak, protože se nejedná o guláš nebo smažené maso, ale o salát. Do jeho složení jsme přidali nejen okurky a rajčata, ale také mátu, koriandr a dokonce i arašídy! Vznikl tak jedinečný a bezpochyby velmi chutný pokrm!
Salát s hovězím masem a paprikami
30 minut
Na přípravu 6 porcí budete potřebovat:
- Hovězí steaky – 350 g
- rajčata – 2 ks.
- sladká paprika – 1 ks.
- okurka – 1 ks
- červená cibule – 1 ks.
- máta – 3 snítky
- koriandr – 3 snítky
- chilli paprička – 1/2 ks
- arašídy – 40 g
- olivový olej – 30 ml
- čerstvě mletý černý pepř – 5 g
- sůl – 5 g
Na dresink
- olivový olej – 20 ml
- sezamový olej – 20 ml
- citronová šťáva – 50 ml
- cukr – 15 g
- V malé misce smíchejte olivový olej, sezamový olej, cukr a citronovou šťávu. Rozšlehejte vidličkou.
- Všechnu zeleninu a bylinky důkladně omyjte a osušte papírovou utěrkou. Z koriandru a snítek máty odstřihněte lístky (stonky nejsou potřeba, můžete je použít na jiný pokrm, např. na vaření vývaru).
- Rajčata nakrájejte na plátky. Papriky oloupejte a odstraňte semínka se stopkou. Dužinu nakrájejte na plátky. Okurku rozkrojte na polovinu a poté na plátky.
- Červenou cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka a chilli papričku na kolečka. Odstraňte semínka. Všechnu připravenou zeleninu a bylinky vložte do hluboké salátové mísy a promíchejte.
- Na suché pánvi opražte arašídy. Nechte je vychladnout a poté je nasekejte ostrým nožem.
- Připravte hovězí maso. Steaky omyjte a osušte papírovými utěrkami. Pomocí štětce je potřete olivovým olejem.
- Rozpalte suchou pánev. Vložte na ni steaky a smažte je z jedné strany 2-3 minuty, poté je otočte a smažte další 2-3 minuty. Maso sundejte z plotny, přendejte na talíř, osolte a opepřete podle chuti a přikryjte fólií.
- Maso nakrájejte na plátky. Přidejte ho do salátové mísy k zelenině. Osolte, posypte nasekanými arašídy a přelijte zálivkou. Salát jemně promíchejte a podávejte teplý.
Užitečná rada
Maso na tento salát lze jednoduše uvařit. Zalijte ho horkou vodou a přiveďte k varu. Odstraňte pěnu a vařte asi dvě hodiny. Třicet minut před dokončením ho osolte.
Teplý salát s mořskými plody a arašídy
Cibule a mořské plody se do tohoto salátu smaží v arašídovém oleji, který jim dodává zvláštní chuť a lákavý vzhled. Salát obsahuje také rajčata a rukolu, což jasně naznačuje italský charakter pokrmu.
Teplý salát s mořskými plody a arašídy ()
25 minut
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- čerstvě zmrazený mořský koktejl – 400 g
- rajčata – 2 ks.
- červená cibule – 1 ks.
- rukola – 100 g
- špenát – 100 g
- arašídy – 30 g
- arašídové máslo – 5 polévkových lžic.
- sójová omáčka – 1 polévková lžíce.
- citronová šťáva – 2 polévkové lžíce.
- cukr – 1 lžička.
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- V hluboké pánvi nebo woku rozehřejte 3 lžíce arašídového oleje. Vložte mořské plody, osolte, opepřete a za stálého míchání je 4 minuty opékejte na prudkém ohni. Přendejte mořské plody do salátové mísy a nechte je mírně vychladnout.
- Na stejnou pánev vložíme cibuli nakrájenou na kolečka, zalijeme 2 lžícemi oleje, posypeme cukrem, zalijeme citronovou šťávou a dusíme na mírném ohni 5 minut. Přidáme arašídy a špenát, zalijeme sójovou omáčkou a 1 minutu prohříváme. Přendejte do salátové mísy s přímořským koktejlem.
- Rajčata nakrájejte na klínky. Rajčata a rukolu přidejte do salátové mísy, jemně promíchejte a ihned podávejte.
Užitečná rada
Místo koktejlu z mořských plodů můžete použít jeden druh mořských plodů, například pouze krevety nebo pouze chobotnice.
Telecí salát s omeletou
Tento salát bohatý na bílkoviny zaujme zejména ty, kteří se aktivně věnují fitness. Pokud chcete zdokonalit myšlenku zdravého stravování, je lepší nahradit majonézu na zálivku olivovým olejem smíchaným s citronovou šťávou nebo balzamikovým octem.
Telecí salát s omeletou
3 hodiny 30 minut
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- telecí maso – 400 g
- nasekaná pažitka – 50 g
- vejce – 3 ks
- česnek – 2 stroužky
- velká cibule – 1 ks
- mouka – 1 polévková lžíce.
- olivový olej – 2 polévkové lžíce.
- máslo – 2 polévkové lžíce.
- majonéza – 2 polévkové lžíce.
- mléko – 100 ml
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- Telecí maso vařte do měkka (2 hodiny). Po hodině vaření v míse lehce rozšleháme vejce s mlékem a moukou, osolíme. Vaječnou směs vlijte do rozehřáté pánve s rozpuštěným máslem. Smažte omeletu z obou stran jako palačinky, dokud není propečená, 2 minuty z každé strany. Nechte mírně vychladnout.
- Uvařenou omeletu položte na podložku nebo fólii položenou na utěrce a jemně ji srolujte. Rolku vyjměte a přendejte do…