V listopadu je stále těžší sehnat chutné čerstvé ovoce a zeleninu, ale nenechte se odradit. Stále existuje spousta podzimních produktů, které vám pomohou odvrátit hrozící avitaminózu. Prozradíme vám, kterých 8 sezónních produktů byste měli v listopadu rozhodně jíst a vařit.
O čem budeme v článku hovořit:BatátPaprikyPepřová řepaBorůvkyDýněMangoKřenBruselská kapustaKřen.
V pozdním podzimu je téměř veškerá úroda sklizena, ale trhy a supermarkety nabízejí širokou škálu listopadové nabídky. Prozradíme vám tajemství toho, jaké potraviny bude dobré jíst v listopadu.
Batáty
Po nakrájení nebo uvaření batátů je skladujte ve vzduchotěsné nádobě v chladničce nejdéle 4-5 dní.
Batáty jsou mnohem zdravější než brambory, protože obsahují více živin a mají nižší glykemický index – 70 oproti 95. To znamená, že při konzumaci batátů se hladina cukru v krvi nezvýší tak dramaticky. Tato kořenová zelenina obsahuje hodně vitaminů A, B a draslíku, který pomáhá regulovat krevní tlak.
Sladké brambory jsou bohaté na antioxidanty: betakaroten a antokyany, dále kvercetin a vitamin C. Tyto látky mají silné protizánětlivé účinky, pomáhají snižovat záněty v těle a zlepšovat imunitu. Beta-karoten pomáhá udržovat dobrý zrak a předchází očním onemocněním, jako je například věkem podmíněná degenerace žluté skvrny.
Je důležité, jaký způsob vaření batátů použijete. Vaření nebo vaření v páře je zdravější než smažení, protože přidává další kalorie a nezdravé tuky.
Co vařit z batátů
Batáty jsou velmi všestranné a hodí se do mnoha pokrmů. Lze jej rozmačkat stejně jako běžné brambory, pečení nebo smažené či jednoduše vařené. Pokud máte chuť na něco sofistikovanějšího, můžete zkusit vařit salát z persimonu a batátů, krémová polévka nebo palačinky.
Chcete-li si přečíst více o batátech a najít další recepty, podívejte se na naši stránku. článek.
Papriky
Papriky mají vysoký obsah beta-karotenu, který je nezbytný pro udržení dobrého zraku (Shutterstock/FOTODOM)
Nejznámější vlastností paprik je vysoký obsah vitaminu C. Papriky ho obsahují dokonce více než citrony: 80 mg oproti 50 mg na 100 g produktu. Přitom je mnohem snazší sníst 100 g papriky než citronu a získaný vitamin C přispívá k tvorbě kolagenu. Ten je důležitý pro krásnou a zářivou pleť, zdravé klouby a hojení ran.
Vitamin C podporuje nejlepší vstřebávání železa, takže je nezbytný pro ty, kteří mají nedostatek tohoto minerálu. Pokud užíváte železo v kapslích, pak ho pro lepší vstřebávání zakousněte do pepře.
Papriky, zejména červené a oranžové odrůdy, jsou bohaté na beta-karoten, který je nezbytný pro udržení dobrého zraku. Obsahuje draslík, který pomáhá regulovat krevní tlak. Vláknina a antioxidanty obsažené v paprikách podporují zdraví srdce tím, že snižují riziko srdečních onemocnění.
Co vařit z paprik
Z paprik lze připravit lecho, věci nebo ji jednoduše nakrájejte a přidejte do salátu či dušeného masa. Chcete-li z paprik připravit omáčku salsa, nakrájejte je na kostičky a smíchejte s cibulí, rajčaty, koriandrem, limetkovou šťávou a kořením. Tato omáčka se hodí k mnoha pokrmům, od omelet až po maso. Papriky v jakékoli podobě je dobré přidat do ranní omelety, získáte tak vlákninu a vitamin C.
Papriky můžete také péct v troubě nebo grilovat. Pečené papriky je dobré dát do sendvičů, těstovin nebo použít jako přílohu.
Papriky dodávají polévkám a dušeným pokrmům sladkou a jemnou chuť. Recepty na různé pokrmy z paprik naleznete v našem výběr.
Červená řepa
Doporučená denní dávka červené řepy pro zdravého dospělého člověka je 100-150 g (Shutterstock/FOTODOM)
Červená řepa je vynikajícím zdrojem vlákniny, která podporuje zdravé trávení.
Kořenová zelenina obsahuje velké množství dusičnanů, které se v těle přeměňují na oxid dusnatý. Tato látka je užitečná pro regulaci průtoku krve do svalů a jejich vstřebávání glukózy. Oxid dusnatý usnadňuje produkci energie v mitochondriích, stejně jako udržování krevního tlaku a řízení svalových kontrakcí.
Existuje řada studií, podle nichž dusičnany pomáhají zlepšovat výkonnost sportovců a jsou prospěšné i pro celkové zdraví kardiovaskulárního systému u starších osob.
Červená řepa obsahuje vitaminy A, B a C a také antioxidanty betalainy, které pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály. Červená řepa je také bohatá na kyselinu listovou, hořčík, draslík, fosfor, železo a vlákninu.
Co připravit z červené řepy
Červená řepa je jednou z hlavních ingrediencí klasických salátů: sleď pod kožichem a zálivka. Boršč и červená řepa Bez této kořenové zeleniny si ji také nelze představit.
Pečení zvýrazňuje přirozenou sladkost červené řepy. Zeleninu oloupejte, zabalte do alobalu a pečte v troubě do změknutí. Poté můžete řepu nakrájet na plátky a přidat do salátů nebo podávat jako přílohu s olivovým olejem a kořením podle vlastního výběru.
Pečenou nebo dušenou červenou řepu smíchejte se zeleninou (například rukolou nebo špenátem), kozím sýrem, ořechy a balzamikovým dresinkem a připravte si lahodný salát.
Z červené řepy jsou vynikající hranolky. Připravíte je tak, že červenou řepu nakrájíte na tenké plátky, smícháte s olivovým olejem a kořením a poté upečete v troubě do křupava.
Červenou řepu lze také ferment nebo si z něj můžete připravit koktejly. Další nápady na pokrmy s touto zeleninou najdete v našem výběru jídel. 19 nejlepších receptů na salát z červené řepy.
Brusinky
Brusinky sklízené od poloviny září do příchodu mrazů jsou nejvýživnější a obsahují nejvíce živin.
Ať už kyselé a trpké brusinky skončí kdekoli, učiní každý pokrm zdravějším. Pokud je vaším cílem ze všech sil zahnat nachlazení, smíchejte aromatické bobule se zázvorem, citrusy a medem. To je skutečná harmonie nejen z hlediska chuti, ale i obsahu užitečných mikroživin, zejména vitaminu C.
Sezóna sběru brusinek trvá od konce září do začátku prosince. Bobule v sezóně mají jasnou, nakyslou chuť a v prodeji jsou vždy pytlíky mražených brusinek, které jsou vynikajícím soustem.
Jeden šálek brusinek obsahuje asi čtvrtinu denní dávky vitaminu C. A je v nich také mnoho vitaminů A, E a vitaminů skupiny B, měď, železo, draslík, kobalt, vápník. Brusinky se doporučují při infekcích močových cest, horečce (viry neporazí, ale pomohou zahnat horečku), cukrovce. Stojí za to zařadit je do jídelníčku i bez zdravotních potíží: na podporu imunity, dodání antioxidantů a kontrolu hladiny cukru.
Co připravit z brusinek
Světlé podzimní bobule jsou sotva tou nejlepší ingrediencí pro. sousta, kompoty a tinktury. Lze ji také přidávat do kysaného zelí jako výrazný chuťový akcent, do některých masových a rýžových pokrmů. Smícháním brusinek s cukrem a škrobem vznikne skvělá omáčka k jehněčí pečeni. Milovníci nepříliš sladkého pečiva ocení bobule jako náplň do pečiva. koláče a obláčky. Jako základ můžete zvolit pískové těsto a nezapomeňte smíchat brusinky s cukrem, abyste zjemnili štiplavou chuť a náplň byla jemnější.
Velký výběr receptů s brusinkami zde.
Dýně
Dýně má vysoký obsah vitaminů C, E, B, K, PP, beta-karotenu, vápníku, hořčíku, železa, zinku, mědi, manganu, fosforu a sodíku.
Královnou zlatého podzimu je dýně. Pokud si oranžové plody nepěstujete sami, je právě teď čas vyrazit na „lov“ do obchodu. Nejoblíbenější odrůdy, které tam najdete, jsou Butternut, Orange Sunshine a šedé odrůdy (například Tiny). Pokud jste zkušení zahrádkáři, doporučujeme vám věnovat listopad kulinářským experimentům – receptů na dýně je tolik, že vám vystačí na celou bohatou úrodu.
Jednou z hlavních výhod dýně je, že vydrží dlouho. Pokud se na plody nesahá, jsou schopny ležet a nekazit se při pokojové teplotě. Skladování si však můžete zpříjemnit: dýni oloupejte, nakrájejte na malé kousky, zabalte do zipových sáčků a na zimu zamrazte. Jak uvařit dýni, abyste ji mohli použít celou, si přečtěte v našem článku. článek.
Co vařit z dýně
Čerstvou dýni můžete odšťavnit s trochou smetany, aby měla jemnější chuť a lépe se z ní vstřebával vitamin A. Z dužiny se často připravuje krémová polévka, do které lze pro chuť přidat i smetanu, slaninu nebo jiné uzené maso a houby. Dýně se dobře hodí k cizrně a čočce.
Samostatným druhem potěšení je pečená dýně. Zeleninu lze poslat do trouby vcelku, předtím ji naplnit rýží, kuřecím masem nebo masem, nebo z ní v hrncích připravit dušené maso. Dýně se skvěle hodí i na pečení – nezapomeňte do koláče přidat barevné koření (například muškátový oříšek) a ořechy. Připravte se na to, že toto mistrovské dílo zhltnete během několika minut.
Prozkoumejte naše velké výběr všech druhů dýňových pokrmů.
Mango
Zralé mango připravené ke konzumaci lze stisknout palcem a mělo by vydávat aromatickou vůni.
Mango se hodí k jinému ovoci a zelenině, ale i k mořským plodům, jako je krabí maso a chobotnice. V orientální kuchyni se mango používá do sladkých pokrmů s rýží. Hojně se používá také v pečivu a dezertech: pusinkách, otevřených koláčích, dortech, sladkých gratinovaných těstech, nemluvě o šťávách a koktejlech.
Mango obsahuje mnoho vitaminů a minerálních látek. Je skvělým zdrojem vitaminu C, A, E a draslíku, které jsou důležité pro imunitu a zdraví pokožky. Vitamíny a antioxidanty obsažené v mangu pomáhají posilovat imunitní systém a dodávají tělu sílu v boji proti infekcím, proto je mango v pozdním podzimu tak důležité.
Při konzumaci tohoto ovoce se vyplatí být střídmý, protože je poměrně kalorické: 62 kcal na 100 g, přičemž průměrný plod může obsahovat 200-300 kalorií.
Co vařit z manga
Mango je ovoce, které se hodí do sladkých i slaných pokrmů. Lze ho přidávat nejen do smoothies a dezertů, ale také do masových pokrmů, kari, ceviche a guacamole. Sladkokyselá chuť manga vylepší každý pokrm.
Pokud máte chuť na něco lehkého, přidejte mango do salátu. Například. salát s fetou, mangem a avokádem. Na našich webových stránkách najdete také recept mangová salsakterá se hodí k mnoha slaným pokrmům, od sýrů po maso a ryby.
Z manga lze připravit zdravé kandované ovoce Nebo je usušte v troubě či ve speciální sušičce. Jako dezert zkuste připravit jam, trailfl nebo mango charlotte. A nejjednodušší, ale neméně chutnou možností je sníst mango čerstvé.
Křen
Při teplotách kolem nuly a vysoké vlhkosti lze křen skladovat až šest měsíců (Shutterstock/FOTODOM)
Křen se používá ke zlepšení trávení a má baktericidní účinky, takže může předcházet akutním onemocněním dýchacích cest a bronchitidě. Křen je také močopudný.
Vyberte si v obchodě čerstvou, masitou, čistou kořenovou zeleninu, kterou když seškrábnete nehtem, okamžitě se prozradí…