Clafouti s brokolicí a růžičkovou kapustou

Recept

Clafoutis – je jedním z nejznámějších francouzských koláčů limogeského původu. Tradičně se tento koláč připravuje z aromatických divokých třešní bez odstranění pecek. Francouzští rolníci si tento koláč dávali k obědu v období senoseče.
Název pochází ze slova clafircož znamená „naplnit“. Koláč je zajímavý tím, že v jeho složení není prakticky žádná mouka a základem jsou vejce a smetana. Navíc pokud má tento moučník místo třešní nějaké jiné ovoce, pak by se podle pravidel měl jmenovat. flognarde (flognarde). Tak by se to asi mělo jmenovat ve slané verzi…… ale nám se víc líbí clafoutis.

Obtížnost: střední Kalorie: 380,18 kcal/porce Porce: 4 Vaření: 1 ч B/L/U: 18,85 g/27,64 g/20,73 gSmíšená kuchyněFrancouzská kuchyněVečeřeDruhý chodPečeníKastrolClafoutiHlavní chodKoláčVegetariánství: Ovo-lactoVegetariánstvíPŘÍSADY PRO 4 PORCE250 g růžičkové kapusty250 g brokolice4 vejce1 polévková lžíce mouky50 g libovolného tvrdého sýra250 ml mléka1 malý stonek pórku2 lžíce piniových oříšků2 lžíce máslamletý muškátový oříšekčerstvě mletý bílý pepřsůl Tabulka měr a vah RECEPT NA VAŘENÍZtlumená obrazovkaStisknutím tlačítka ponecháte obrazovku během vaření zapnutou.

Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního režimu.

Krok 1

Piniové oříšky namočte na 30 minut, aby se při pečení nepřipálily.Z růžičkové kapusty odstraňte vnější listy, vyřízněte šťouchy (jsou hořké) a kapustu rozkrojte na polovinu. Brokolici rozdělte na malé růžičky a odřízněte tvrdé stonky. Zeleninu vařte ve vroucí osolené vodě do poloměkka, 4-5 minut. Sýr nastrouhejte na jemném struhadle. Cibuli nakrájejte na tenká kolečka a 5 minut ji smažte na polovině oleje na mírném ohni. Odstavte z ohně, přidejte zbytek zeleniny, sůl a pepř.

Krok 2

Vejce rozšlehejte se špetkou soli, muškátovým oříškem, sýrem, moukou a mlékem.Oválnou formu o průměru 22-24 cm vymažte zbylým olejem, vyložte zeleninou, zalijte vaječnou směsí, posypte piniovými oříšky a klafouti pečte 25 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Podávejte teplé.

KSTATI

Clafoutis lze podávat s omáčkou z husté smetany přivedené k varu s rozdrobeným sýrem s modrou plísní a čerstvě mletým černým pepřem.

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: