Prozradíme vám, jak správně zatopit v kotli palivovým dřevem a co je třeba udělat, aby dřevo ve sporáku hořelo pomaleji.
Jak úsporně zatopit v kotli dřevem – lifehacks / depositphotos.com
Zákon o zatápění sporáků a kotlů dřevem říká, že stejné množství materiálu může hořet různě a vydávat různé množství tepla. Pro každého, kdo se rozhodne pro tento způsob topení, je však důležité pochopit, jak úsporně zatopit v kotli či vařiči dřevem.
Proč dřevo ve vařiči rychle hoří – hlavní chyby
Abyste pochopili, jak správně a úsporně topit dřevem v kuchyňském sporáku, musíte zjistit, v čem děláte chybu, pokud kousky dřeva hoří příliš rychle. Příčiny jsou zpravidla následující:
- Nesprávné naskládání palivového dřeva;
- včasné neuzavření šoupátka;
- nevhodná volba dřeva;
- nevhodná teplota palivového dřeva;
- nevyhřívané topeniště;
- velké množství sazí;
- nedostatečné nastavení množství palivového dřeva v závislosti na venkovní teplotě.
Lifehack, jak zařídit, aby dřevo ve sporáku hořelo pomaleji a efektivněji, předpokládá, že vezmete v úvahu všechny výše uvedené body a rychle siti napravíte – pak budete mít doma vždy příjemnou teplotu a dřevo nebudete muset kupovat znovu a znovu.
Jak správně topit dřevem ve sporáku, abyste se zahřáli – návod
vám poradí, co dělat, aby dřevo hořelo déle a poskytovalo více tepla – ukazuje se, že existuje řada ncí a důležitých bodů. Pečlivě si to zapamatujte a postupujte přesně podle návodu.
- Dřevo na oheň ukládejte určitým způsobem
Pokud to uděláte tak, jak to dělá mnoho lidí – rozložíte pyramidu z palivového dřeva, doprostřed dáte papír a zapálíte, pak budou všechna polena hořet najednou, což bude mít za následek silné a nerovnoměrné teplo. Lepší je postupovat jinak – rozložit spodní řadu palivového dřeva, pak horní, mírně posunout polena o 5-10 cm doleva nebo doprava, stejným způsobem položit další vrstvy. Na ty okraje, kde se vytvoří výstupky, nasypte třísky, položte papír a zapalte je.
DŮLEŽITÉ: mezi dřevem ponechte prostor pro cirkulaci vzduchu a používejte pouze suchá a hustá polena.
- Vychytejte okamžik, kdy potřebujete zavřít klapku.
Správné je zatopit v kotli dřevem, čímž se vytvoří silný tah (kotel tak rychleji shoří), ale pokud nebude dostatek vzduchu, bude vznikat velké množství sazí. Proto před zapálením otevřete klapku, abyste vytvořili maximální tah, a pak, jak dřevo hoří, ji postupně zavírejte. Pokud zjistíte, že dřevo nehoří, otevřete klapku znovu.
- Vyberte si správný druh palivového dřeva
Nezapomeňte, že husté dřevo vydává více tepla a zanechává více uhlíků – ty pak pomalu doutnají a dodávají okolí další dávku tepla. Lidé, kteří používají méně husté palivové dřevo, poznamenávají, že měkké dřevo se rychleji rozpadá na uhlíky, rychleji hoří a rychleji hoří.
Dřeviny s vysokou hustotou jsou například jasan, švestka, zimostráz a akát, pokud se vám podaří vyrobit palivové dřevo z těchto stromů, bude hořet déle než smrk, vrba, osika, borovice, habr nebo topol.
- Připravte si palivové dřevo předem
Důležitým bodem, jak topit surovým palivovým dřevem, je připravit si materiál předem. Je žádoucí přinést je do domu 2-3 dny před zapálením, aby se zvýšila teplota polen. Tímto způsobem spotřebují méně tepla na vlastní vytápění a více na vytápění místnosti. Suché a teplé dřevo bude hořet úsporněji a prakticky bez kouře, na rozdíl od studeného dřeva.
- Zahřívání topeniště
Funguje zde stejný princip jako v předchozím bodě – pokud vložíte teplé dřevo do studeného sporáku, bude chvíli hořet, aby ohřálo samotný přístroj a poté i místnost. Ale ani tak nebude tak snadné je zahřát – budete muset bojovat se studeným vzduchem v topeništi. Aby se topeniště rychle zahřálo, můžete v něm spálit kousky papíru.
- Pozorujte chování polen při hoření
Ideální teplotní režim je do 320 stupňů, protože vyšší hodnota způsobí aktivní hoření palivového dřeva. Budete je muset neustále přikládat, v důsledku čehož nezískáte potřebné teplo – část ho „vyletí“ do komína. Stálá kontrola optimální teploty bude možná pouze s indikátorem režimu, takže nebuďte líní a kupte si ho.
V případě, že se jedná o kamna, která jsou určena k vytápění, je nutné, abyste si přečetli, jak je to možné:
Důležité je zohlednit teplotu nejen v topeništi, ale i venku – ta určuje, kolik dřeva je třeba do sporáku přiložit. Čím je venku tepleji – tím méně dřeva je potřeba na topení. Site, kdy přiložíte stejné množství dřeva jak při -5 stupních, tak při -18 stupních, vede v prvním případě k menší úspoře.
- Odstranění sazí
Saze je třeba neustále odstraňovat, protože jednak ucpávají komín a jednak vytvářejí tepelnou izolaci. Stěny pokryté sazemi vydávají méně tepla a musíte použít více dřeva. Pokud budete saze pravidelně odstraňovat, můžete ušetřit spoustu peněz za palivové dřevo.