Jak a jak dlouho můžete krém skladovat

Jak a jak dlouho můžete skladovat smetanu

Dobrá smetana je přírodní produkt, takže podléhá zkáze a vyžaduje určité podmínky skladování. Ať už smetanu používáte při vaření, nebo ji jen přidáváte do kávy, je důležité vědět, o jaký druh smetany se jedná a jak dlouho ji můžete po otevření skladovat.

O čem si povíme v článku:Kolik uzavřené smetany lze skladovatKolik otevřené smetany lze skladovat v ledniciJak poznat, že se smetana zkazilaMůže se smetana zmrazitKolik šlehačky lze skladovatJak a kolik suché smetany lze skladovat?

Smetana se získávají oddělením tukové frakce mléka. V závislosti na typu teplotního ošetření jsou pasterizované, ultrapasterizované a sterilizované. Na obalu je zpravidla uvedeno, že taková smetana je vhodná k pití. Podle platného GOST nesmí konzumní smetana obsahovat rostlinné tuky. Jejich obsah tuku se obvykle pohybuje od 10 do 35 %. Nejtučnější smetana má 38 %; nejčastěji ji používají cukráři, protože se dobře šlehá a drží tvar.

Jak dlouho lze skladovat uzavřenou smetanu

Doba použitelnosti uvedená na obalu se vztahuje pouze na uzavřené výrobky.
Datum spotřeby uvedené na obalu se vztahuje pouze na uzavřené výrobky (Shutterstock/FOTODOM)

Pasterizovaná smetana je šetrně tepelně ošetřena po krátkou dobu a bez přídavku stabilizátorů. Po této metodě si smetana uchovává živé bakterie, takže neotevřená pasterizovaná smetana vydrží až 4 dny při pokojové teplotě a až 14 dní v lednici.

Při výrobě sterilované smetany se zahřívá na vysokou teplotu po dlouhou dobu, aby se zlikvidovaly živé bakterie, ale existuje riziko, že se srazí. V důsledku toho se do smetany musí přidávat stabilizátory a výrobek ztrácí všechny své prospěšné vlastnosti. Takový krém však lze skladovat až šest měsíců, a to i při pokojové teplotě.

Ultrapasterizovaná smetana se tak nazývá proto, že se zahřívá na ultravysokou teplotu doslova 1-2 sekundy a ihned se zchladí. Podobají se sterilované smetaně v tom, že se do nich také přidávají stabilizátory, a také je lze skladovat až 6 měsíců při teplotě +4-20 °C.

Jak dlouho lze otevřenou smetanu skladovat v chladničce

Upozorňujeme, že datum použitelnosti uvedené na obalu se vztahuje pouze na uzavřené výrobky.

Neotevřený pasterizovaný krém by neměl být skladován v chladničce déle než 1-2 dny, protože po otevření se do něj mohou dostat škodlivé bakterie a výrobek znehodnotit.

Otevřený ultrapasterizovaný krém a sterilizovaný krém by se měl spotřebovat do 3-4 dnů.

Nenechávejte otevřená balení smetany dlouho bez chlazení – zkracuje se tím jejich trvanlivost.

Jak poznat, že se smetana zkazila

Jedním ze znaků, že se smetana zkazila, je nepříjemný kyselý nebo žluklý zápach.
Jedním ze znaků, že se smetana zkazila, je nepříjemný kyselý nebo žluklý zápach (Shutterstock/FOTODOM)

1- Zkažená smetana má nepříjemný zápach.

2. Mají hořkou nebo kyselou chuť.

3. Konzistence se stává nestejnorodou, objevují se hrudky nebo vločky, které se v teplé vodě rozptýlí.

Zkažený krém se nedoporučuje používat, protože může dojít k otravě.

Lze smetanu zmrazit

Zmrazení smetany má smysl, pokud chcete prodloužit její trvanlivost, protože se tím zdvojnásobí její trvanlivost oproti skladování v lednici.

Pokud chcete zmrazit celé balení, měli byste ho zmrazit šokovým zmrazením, aby se smetana neoddělila a nenarušila se její struktura. Při rozmrazování kartonu jej neumisťujte ihned na pokojovou teplotu, ale položte jej na spodní polici chladničky, aby se rozmrazil.

Smetanu je vhodné zmrazovat po částech a přidávat podle potřeby do kávy nebo při vaření. Zde jsou 2 způsoby: Nalijte smetanu do formiček na led v množství 1 polévková lžíce na kostku. Druhý způsob je vyšlehat smetanu do husté hmoty a zmrazit ji v malých porcích na tácku, které se lžičkou nebo cukrářským sáčkem rozkládají ve vzdálenosti od sebe jako pusinky. Vzniklá kolečka lze vložit do sáčku a uložit do mrazničky a podle potřeby vyjmout. V případě potřeby můžete zmrazit šlehačku s přidaným cukrem.

Nezapomeňte, že opakované zmrazování šlehačky se nedoporučuje a po rozmrazení může ztratit svou konzistenci a chuť.

Jak dlouho lze šlehačku skladovat

Hotovou šlehačku se doporučuje po otevření skladovat v chladničce nejdéle 5 dní.
Hotovou šlehačku se doporučuje po otevření skladovat v chladničce maximálně 5 dní (Shutterstock/FOTODOM)

Domácí šlehačku lze v chladničce skladovat až 3 dny, ale je tu jedna nuance. Zkušení cukráři uvádějí, že šlehačka bez cukru se usadí po 12 hodinách a s cukrem po 24 hodinách.

Pokud jste si koupili hotovou šlehačku, má obvykle trvanlivost 4 a více měsíců a po otevření maximálně 5 dní v chladničce. Aby se šlehačka neroztékala, naneste ji těsně před podáváním a plechovku předtím zchlaďte.

Jak a jak dlouho skladovat suchou smetanu

Podle GOST by měl být suchý krém skladován při teplotě 0-10 °C a vlhkosti vzduchu nejvýše 85 %. Doba skladování v uzavřeném balení obvykle není delší než 8 měsíců. Kvalitní smetana bez přísad může mít trvanlivost až 3 měsíce. Čím je krém přírodnější, tím kratší je jeho trvanlivost.

Po otevření přelijte suchou smetanu do těsně uzavřené skleněné nádoby a skladujte ji na suchém a tmavém místě nejdéle 2 týdny, protože rychle oxiduje.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #cream**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: