Dobrá smetana je přírodní produkt, takže podléhá zkáze a vyžaduje určité podmínky skladování. Ať už smetanu používáte při vaření, nebo ji jen přidáváte do kávy, je důležité vědět, o jaký druh smetany se jedná a jak dlouho ji můžete po otevření skladovat.
O čem si povíme v článku:Kolik uzavřené smetany lze skladovatKolik otevřené smetany lze skladovat v ledniciJak poznat, že se smetana zkazilaMůže se smetana zmrazitKolik šlehačky lze skladovatJak a kolik suché smetany lze skladovat?
Smetana se získávají oddělením tukové frakce mléka. V závislosti na typu teplotního ošetření jsou pasterizované, ultrapasterizované a sterilizované. Na obalu je zpravidla uvedeno, že taková smetana je vhodná k pití. Podle platného GOST nesmí konzumní smetana obsahovat rostlinné tuky. Jejich obsah tuku se obvykle pohybuje od 10 do 35 %. Nejtučnější smetana má 38 %; nejčastěji ji používají cukráři, protože se dobře šlehá a drží tvar.
Jak dlouho lze skladovat uzavřenou smetanu
Datum spotřeby uvedené na obalu se vztahuje pouze na uzavřené výrobky (Shutterstock/FOTODOM)
Pasterizovaná smetana je šetrně tepelně ošetřena po krátkou dobu a bez přídavku stabilizátorů. Po této metodě si smetana uchovává živé bakterie, takže neotevřená pasterizovaná smetana vydrží až 4 dny při pokojové teplotě a až 14 dní v lednici.
Při výrobě sterilované smetany se zahřívá na vysokou teplotu po dlouhou dobu, aby se zlikvidovaly živé bakterie, ale existuje riziko, že se srazí. V důsledku toho se do smetany musí přidávat stabilizátory a výrobek ztrácí všechny své prospěšné vlastnosti. Takový krém však lze skladovat až šest měsíců, a to i při pokojové teplotě.
Ultrapasterizovaná smetana se tak nazývá proto, že se zahřívá na ultravysokou teplotu doslova 1-2 sekundy a ihned se zchladí. Podobají se sterilované smetaně v tom, že se do nich také přidávají stabilizátory, a také je lze skladovat až 6 měsíců při teplotě +4-20 °C.
Jak dlouho lze otevřenou smetanu skladovat v chladničce
Upozorňujeme, že datum použitelnosti uvedené na obalu se vztahuje pouze na uzavřené výrobky.
Neotevřený pasterizovaný krém by neměl být skladován v chladničce déle než 1-2 dny, protože po otevření se do něj mohou dostat škodlivé bakterie a výrobek znehodnotit.
Otevřený ultrapasterizovaný krém a sterilizovaný krém by se měl spotřebovat do 3-4 dnů.
Nenechávejte otevřená balení smetany dlouho bez chlazení – zkracuje se tím jejich trvanlivost.
Jak poznat, že se smetana zkazila
Jedním ze znaků, že se smetana zkazila, je nepříjemný kyselý nebo žluklý zápach (Shutterstock/FOTODOM)
1- Zkažená smetana má nepříjemný zápach.
2. Mají hořkou nebo kyselou chuť.
3. Konzistence se stává nestejnorodou, objevují se hrudky nebo vločky, které se v teplé vodě rozptýlí.
Zkažený krém se nedoporučuje používat, protože může dojít k otravě.
Lze smetanu zmrazit
Zmrazení smetany má smysl, pokud chcete prodloužit její trvanlivost, protože se tím zdvojnásobí její trvanlivost oproti skladování v lednici.
Pokud chcete zmrazit celé balení, měli byste ho zmrazit šokovým zmrazením, aby se smetana neoddělila a nenarušila se její struktura. Při rozmrazování kartonu jej neumisťujte ihned na pokojovou teplotu, ale položte jej na spodní polici chladničky, aby se rozmrazil.
Smetanu je vhodné zmrazovat po částech a přidávat podle potřeby do kávy nebo při vaření. Zde jsou 2 způsoby: Nalijte smetanu do formiček na led v množství 1 polévková lžíce na kostku. Druhý způsob je vyšlehat smetanu do husté hmoty a zmrazit ji v malých porcích na tácku, které se lžičkou nebo cukrářským sáčkem rozkládají ve vzdálenosti od sebe jako pusinky. Vzniklá kolečka lze vložit do sáčku a uložit do mrazničky a podle potřeby vyjmout. V případě potřeby můžete zmrazit šlehačku s přidaným cukrem.
Nezapomeňte, že opakované zmrazování šlehačky se nedoporučuje a po rozmrazení může ztratit svou konzistenci a chuť.
Jak dlouho lze šlehačku skladovat
Hotovou šlehačku se doporučuje po otevření skladovat v chladničce maximálně 5 dní (Shutterstock/FOTODOM)
Domácí šlehačku lze v chladničce skladovat až 3 dny, ale je tu jedna nuance. Zkušení cukráři uvádějí, že šlehačka bez cukru se usadí po 12 hodinách a s cukrem po 24 hodinách.
Pokud jste si koupili hotovou šlehačku, má obvykle trvanlivost 4 a více měsíců a po otevření maximálně 5 dní v chladničce. Aby se šlehačka neroztékala, naneste ji těsně před podáváním a plechovku předtím zchlaďte.
Jak a jak dlouho skladovat suchou smetanu
Podle GOST by měl být suchý krém skladován při teplotě 0-10 °C a vlhkosti vzduchu nejvýše 85 %. Doba skladování v uzavřeném balení obvykle není delší než 8 měsíců. Kvalitní smetana bez přísad může mít trvanlivost až 3 měsíce. Čím je krém přírodnější, tím kratší je jeho trvanlivost.
Po otevření přelijte suchou smetanu do těsně uzavřené skleněné nádoby a skladujte ji na suchém a tmavém místě nejdéle 2 týdny, protože rychle oxiduje.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #cream**]. ?