Jak doma skladovat červenou řepu

Jak skladovat červenou řepu doma

Po sklizni nás čekají příjemné novoroční starosti a s nimi i všemi oblíbení sledi pod kabátem z červené řepy. Nemluvě o boršči a zálivce, které lze připravovat minimálně každý týden. Povíme vám, jak a kde doma skladovat červenou řepu, aby se mohla co nejdéle těšit ze své barvy a chuti.

O čem si povíme v článku:Sklizeň červené řepy pro skladováníJak správně nakrájet červenou řepu pro skladováníOptimální teplota skladování červené řepyJak skladovat červenou řepu v bytěJak skladovat červenou řepu v chladničceJak skladovat červenou řepu ve sklepě na zimuKomentář odborníkaPodrobnější informace o řepě.

Červená řepa je bohatá na vlákninu, má vysokou výživovou hodnotu a nízký obsah kalorií. Pokud máte dobrou úrodu, poradíme vám, jak sklízet a skladovat červenou řepu doma.

Sklizeň červené řepy pro skladování

Sklízejte červenou řepu před prvními mrazy, za suchého a slunečného počasí.
Sklizeň červené řepy před prvními mrazy, za suchého a slunečného počasí (Shutterstock/FOTODOM)

Zkušení zahrádkáři doporučují sklízet červenou řepu za suchého a slunečného počasí, kdy venku není více než +10 °C, ale před prvními mrazíky, aby zelenina nezměkla. Kořenovou zeleninu vykopávejte opatrně, abyste ji nepoškodili a zabránili jejímu pozdějšímu zahnívání.

Jak správně nakrájet červenou řepu pro skladování

Řapík se odřízne úplně nebo se ponechá malý ocásek. Pokud ponecháte lodyhu vcelku, zelené části budou ze zeleniny odčerpávat vlhkost. Zelenina se navíc kazí mnohem rychleji než samotná řepa. A pokud odřízneme okraj příliš blízko řepy, šťáva z řepy vyteče.

Kořen by měl být ponechán, asi 5 cm. Poté půdu oklepejte, aniž byste kořeny o sebe klepali, a řepu dejte na týden sušit do větrané místnosti.

Když zelenina dostatečně vyschne, proveďte třídění. Pro dlouhodobé skladování vybírejte velké exempláře bez poškození. Neomývejte je, jinak později zplesniví.

Optimální teplota skladování červené řepy

Červená řepa může během skladování vadnout nebo klíčit. Abyste tomu zabránili, udržujte teplotní režim na +2-4 °C a vlhkost vzduchu do 90 %. Za těchto podmínek bude kořenová plodina skladována co nejdéle. Pokud začne vyrůstat bulva, odřízněte ji, aby neodčerpávala vlhkost ze zeleniny.

Jak skladovat červenou řepu v bytě

Při pokojové teplotě vydrží ředkvička 3-4 měsíce, ale je třeba jí zajistit vhodné podmínky. Neměla by být vystavena světlu, nadměrné vlhkosti a teplu – postačí větraná spíž.

Vhodný je také izolovaný balkon, kde teplota není nižší než +2 °C nebo do prvních mrazů. Zeleninu nevystavujte slunečnímu záření a pravidelně ji větrejte.

Jak skladovat červenou řepu v chladničce

Červenou řepu před uložením do chladničky neumývejte: nadměrná vlhkost urychluje její kažení. Nemělo by docházet ke kondenzaci vlhkosti, jinak řepu předčasně dostihne hniloba. Vychlazenou řepu vložte do nádob nebo sáčků s otvory a uložte ji do prostoru pro zeleninu při teplotě +4 °C. Takto vydrží řepa 1,5 dne.2 měsíce.

Jak skladovat červenou řepu ve sklepě

Optimální teplota pro skladování červené řepy je 0 až +2 °C.
Optimální teplota pro skladování červené řepy – 0 až +2 °C (Shutterstock/FOTODOM)

Stejně jako u mnoha jiných druhů zeleniny je pro skladování kořenové zeleniny ideální sklep nebo suterén. Pro červenou řepu je zásadní pokojová teplota 0 až +2 °C. °C bez prudkých změn a s vlhkostí kolem 80 %. Kořenové plodiny by měly být umístěny na policích nebo paletách pokrytých papírem, s rozestupy.

Dalším způsobem skladování červené řepy je skladování v písku. Ten by se měl nasypat ve vrstvě 15 cm na palubu nebo podlahu a na něj položit plodiny. Dbejte na to, aby nedocházelo ke kondenzaci vlhkosti. Často se řepa skladuje společně s bramborami – to je dobré sousedství: kořenové plodiny dostanou vlhkost, pokud jsou položeny na brambory.

V těchto prostorách se řepa bude skladovat až šest měsíců, ale je nutné pravidelně kontrolovat, zda se nezkazila.

Komentář odborníka

Červenou řepu sázíme v několika přístupech, abychom mohli sklízet od července do října. V létě se k jídlu používají jak vrcholky, tak kořeny. Červenou řepu sklízíme ve fázi technické zralosti, tj. v době, kdy odpovídá tomu, co si naši zákazníci přejí.

Olga Korogodina,

majitelka farmy Superfood

Olga řekla, že na podzim je řepný lán jiný, a proto ho při sklizni odřezávají a řepu třídí na velkou a malou. Na farmě se řepa sklízí pouze ručně, bez nářadí: snadno se vytahuje z půdy. Důležité je sklízet řepu před mrazem: řepa nesnáší mráz, což ovlivňuje její trvanlivost.

Během skladování se nejdříve začne kazit nať, proto se při sklizni odřezává. Pro skladování je důležité především setřást co nejvíce zbytků půdy. Červenou řepu myjeme až před balením, protože umytá zelenina se neskladuje. Skladuje se v plastových bednách s uzavřeným víkem v chladicích komorách při teplotě +2-4 °C, takže řepa leží asi 2-3 měsíce. Olga se podělila o recept: „Malou řepu nevyhazujeme. Můžeme je dobře umýt a bez loupání slupky je položit na plech, zastříknout olivovým olejem, posypat solí a pepřem a péct při +180 °C. V případě, že je to nutné, můžeme je dát do trouby. Je to velmi chutné a hlavně zdravé, protože slupka obsahuje nejvíce živin a hodně vlákniny.

Další recepty z červené řepy najdete v našem webu výběr.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #beetroot**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: