Olivový olej je považován za vynikající produkt pro zdraví a vaření, ale je tu otázka – jaký a jak si vybrat? Pojďme si říci o hlavních kritériích výběru oleje a naučit se číst etikety na obalech.
O čem se v článku dozvíte:Jak a proč se olivový olej objevil na našich stolechKrátce o prospěšnosti olivového oleje pro lidské zdravíExtra panenský, panenský: jaký olivový olej je olivový olejOlivový olej do salátu – jaká je nejlepší volbaJak vybrat správný olivový olej na smažení a dušeníJaký olivový olej zvolit pro sušená rajčataJaký druh obalu by měl být olivový olejJak skladovat olivový olejO čem dalším se dozvíte z etikety.
Jak a proč se olivový olej objevil na našich stolech
Olivový olej se od většiny ostatních rostlinných olejů výrazně liší – k jeho výrobě se nepoužívají semena, ale samotné plody. To samozřejmě není důvod, proč je tento produkt tak oblíbený po celém světě, ale i tak je to zajímavý fakt, o který stojí za to se podělit.
Olivový olej se naučili získávat téměř ve stejné době, kdy starověké civilizace začaly pěstovat olivovník. Pokud lze věřit pramenům, začalo se s tím zhruba před 6 000 lety. Olivovník se rychle rozšířil po celém pobřeží Středozemního moře. Nebyl však jediným zdrojem potravy, i když velmi chutné. Olivy a jejich šťáva, tedy olej, měly velký význam pro kulturu, náboženství a lékařství zemí této oblasti.
Již v roce 400 př. n. l. byl olivový olej důležitou součástí námořního obchodu, jak dokládají dochované lodní deníky. V 15. století se Itálie stala lídrem v evropské produkci tohoto produktu. V 16. století se olej dostal do Ameriky a v polovině 19. století se v Kalifornii rozvinulo odvětví vlastní výroby „tekutého zlata“.
Dnes je olivový olej nejen součástí světové kuchyně, ale také charakteristickým znakem středomořské stravy, která mimochodem patří k nehmotnému dědictví UNESCO.
Stručně o přínosech olivového oleje pro lidské zdraví
Žádný produkt nelze považovat za léčebný a ani olivový olej není všemocný. Má však zcela prokazatelné zdravotní účinky. Olivový olej se skládá ze 75 % z nenasycených mastných kyselin. Jejich přítomnost ve stravě pomáhá normalizovat hladinu cholesterolu, což podporuje kardiovaskulární zdraví.
Olej je také bohatý na polyfenoly, speciální rostlinné sloučeniny, a vitamin E – společně snižují riziko závažných onemocnění včetně rakoviny. Studie také ukazují, že zařazení potravin s nenasycenými mastnými kyselinami do jídelníčku pomáhá udržovat zdravou hmotnost i optimální krevní tlak.
A olivový olej je samozřejmě vynikající. A chutné jídlo vám vždy zlepší náladu a pocit.
Extra panenský, panenský: Jaký druh olivového oleje je extra panenský?
Jak si v obchodě vybrat ten nejlepší olivový olej? Naučte se číst etikety a rozlišovat jednotlivé druhy. Není to nic složitého, protože druhů olejů na našem trhu vlastně není tolik.
Vzor je olivový olej Extra panenský. Získává se lisováním vybraných surovin za studena. Tento olej může být filtrovaný nebo nefiltrovaný. Jeho výhodou je minimální zpracování suroviny i samotného produktu. Kyselost je nižší než 0,8 %. Jedná se o nerafinovaný olej, který je vysoce ceněn jak ve výživě, tak v kulinářství.
O stupeň níže je panenský olivový olej. Jedná se rovněž o nerafinovaný olej, zpracovaný za studena bez použití chemikálií. Vyrábí se však z jednodušších surovin a před předponami Extra Není tak vysoká jako Extra, navíc má vyšší kyselost až 2 %. Chuťově se liší od extra panenského oleje, ale lze ho bezpečně používat při vaření.
Extra panenský olej s kyselostí vyšší než 2 % byl kdysi dávno považován za technický olej, tzv. „lamplight„ale naučili se ji očistit do jedlého stavu – zušlechtit. Prodává se jak samotná, tak s přídavkem nerafinované. Na jeho etiketě najdete označení Čistý nebo Rafinovaný. Takový olej je výrazně levnější než nerafinovaný. Bohužel se po celé rafinaci ztrácí rozpoznatelná chuť a vůně pravých oliv. Proto je rafinovaný olej v pokrmech téměř neutrální.
Za nejméně kvalitní a užitečný je považován rafinovaný olej z druhého lisování, olej z pokrutin – Výlisky. Je obtížné získat šťávu z již zpracovaných oliv, proto se používají agresivní rozpouštědla a silný ohřev. Do oleje Pomace se přidává extra panenský olej pro snížení kyselosti, ale produkt má stále nízkou výživovou a kulinářskou hodnotu. Takový olej je vhodný pouze k mazání forem. Například ve Španělsku se používá Pomace zakázán prodávat jako zdraví škodlivý výrobek.
Kvalitní olivový olej je základem středomořské stravy, která je považována za jednu z nejzdravějších (Shutterstock/FOTODOM)
Olivový olej do salátu: který je nejlepší zvolit
Pro studené pokrmy je ideální nerafinovaný olivový olej, který obohatí zeleninovou směs o rozpoznatelnou chuť a lehkou vůni. Ideální je mít po ruce extra panenský olej, ale hodí se i panenský olej. A je také levnější.
Jak vybrat správný olivový olej na smažení a dušení
Rafinovaný olivový olej je odolnější vůči zahřívání. Má vysoký kouřový bod, takže se nemusíte obávat o bezpečnost potravin. Je levnější a skvěle se hodí pro každodenní použití.
Lze však použít i extra panenský olej, který má bod zakouření 160 °C. To je dostatečné pro dušení nebo lehké opékání na pánvi. Na smažení byste samozřejmě měli použít jiný olej.
Jaký olivový olej použít na sušená rajčata?
Hodí se jakýkoli olej, ale nerafinovaný olej je aromatičtější a chuťově výraznější, takže svačina bude zajímavější. S rafinovaným olejem budou sušená rajčata neutrálnější.
V jakém obalu by měl být olivový olej
Ve skleněných nebo plechových nádobách. To jsou dva nejběžnější typy balení. Pokud se rozhodnete pro olej v lahvích, dejte přednost tmavému sklu, aby byl produkt chráněn před přímým slunečním zářením.
Jak skladovat olivový olej
Olivový olej nevyžaduje složité skladovací podmínky, ale rozhodně se vyplatí vyloučit jeho vystavení slunci a náhlým změnám teplot. V zásadě tedy stačí umístit jej na uzavřenou polici mimo varnou desku, zejména proto, že výrobci nedoporučují dávat olivový olej do chladničky. Přitom Řekové, Španělé, Italové, kteří se zabývají výrobou oleje, uchovávají nádoby s olejem v chladných sklepech svých domů a v kuchyních právě v chladničkách. Takže volba je na vás, ale měli byste mít na paměti, že v chladu v dobrém oleji určitě dojde k usazeninám.
Co vám ještě napoví etiketa
Kyselost. Za prvé, tento ukazatel musí být uveden na obalu – poctivý výrobce nemá co skrývat. Za druhé, kyselost musí odpovídat třídě oleje. U produktu Extra Virgin nesmí překročit 0,8 %. Maximální přípustná kyselost oleje Virgin je 2 %.
Země výroby. Je dobré, pokud se jedná o vedoucí zemi na světovém trhu – Španělsko, Itálii, Řecko nebo Tunisko. Každá z nich má svá specifika výroby. Například Řecko se specializuje hlavně na olej z vlastních oliv, zatímco mnozí španělští a italští výrobci nakupují zahraniční produkty a míchají šťávu z různých odrůd, aby dosáhli vyváženosti chuti.
CHZO nebo CHZO – označuje chráněný název zeměpisné oblasti, kde byl olej vyroben, uznaný Evropskou unií. Uznává se, že ne všechny výrobní procesy probíhaly na stejném místě.
DOP nebo CHOP – označuje chráněnou zeměpisnou oblast výroby oleje a všechny fáze – sběr, lisování a stáčení produktu – proběhly na stejném místě.
Bio – produkt je vyroben výhradně z ekologicky čistých surovin, vypěstovaných bez použití chemických nebo syntetických látek a genomodifikovaných organismů.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #olivový olej #jak si vybrat**]. ?