Jídlo vaříme téměř každý den, tento proces nám zabere spoustu času, a proto si ho chceme co nejvíce zpříjemnit. Pánev je jedním z nepostradatelných pomocníků v kuchyni. Pojďme si objasnit, jak vybrat správnou pánev a jaké jsou její vlastnosti.
O čem se v článku dozvíte:Typy pánví podle účelu použitíTypy povrchů pánvíJak vybrat pánev s nepřilnavým povrchemJak vybrat pánev na palačinkyWok: jak vybírat? Jak správně vybrat pánev na plynový sporákJak vybrat grilovací pánevJak vybrat pánev, která je bezpečná pro vaše zdraví?
Existuje několik kritérií, která pomohou s výběrem správné pánve: účel, materiál, povrch, velikost atd. Pojďme si o nich říci více.
Typy pánví podle účelu použití
Univerzální pánve a sauté pánve jsou vhodné pro smažení a dušení (Shutterstock/FOTODOM)
Univerzální: kulaté pánve se středně vysokými stěnami se používají k dušení a smažení nejrůznějších potravin.
Pánve na smažení–grilgrily: poznáte je podle charakteristického žebrovaného povrchu, díky němuž grilované potraviny absorbují méně oleje. Jsou ideální na maso, zeleninu a rybí steaky.
Wok se běžně používá k přípravě orientálních pokrmů. Poznáte ji podle tvaru: má dno o velkém průměru a stěny široce roztažené. V takové pánvi můžete vařit cokoli: dusit zeleninu a maso, vařit pilaf nebo španělskou paellu nebo experimentovat s asijskými recepty.
Palačinkovač: malá lehká pánev s nízkými stěnami, jejímž hlavním účelem je pečení palačinek a lívanců.
vaflovačVaflovač[waffle maker]: v domácnosti s mlsným jazýčkem si ho nelze představit. Skládá se ze dvou otevíracích částí s rukojeťmi a má drážkovaný povrch. Vaflovače jsou zpravidla na elektrický pohon.
Pánev na smažení – je dalším univerzálním nástrojem. Je to kříženec pánve a kastrolu: velká naběračka s rukojetí a silnými stěnami. Lze ji použít k dušení zeleniny a masa i k přípravě pokrmů, které vyžadují předvaření surovin.
Pekáč – je nejvýkonnější ze všech přístrojů na pečení. Má silné stěny a dno, dvě rukojeti po stranách. Je vhodný pro dušení v troubě i na sporáku.
Druhy povlaků pánví
Teflonový povlak je nejoblíbenější variantou, kterou volí výrobci i zákazníci. Celý název materiálu je polytetrafluorethylen. Takové nádobí je lehké, nevyžaduje složitou péči a umožňuje vařit bez použití oleje. Hlavní nevýhoda teflonu – bojí se poškrábání, takže je třeba pečlivě vybírat nástroje na vaření (například kovové špachtle a škrabky nebudou fungovat). Životnost takové pánve je v průměru jeden rok.
Keramika je pravděpodobně druhým nejoblíbenějším typem povrchové úpravy. Takové nádobí je poměrně lehké, umožňuje vaření s minimálním použitím oleje a je vhodné pro vaření při vysokých teplotách – až do 450 °C (teflon nelze zahřívat nad 200 °C). Tento materiál je však poměrně „choulostivý“: bojí se pádu z výšky. Tuto pánev nelze mýt v myčce nádobí ani používat na indukční varné desce. S péčí bude keramická pánev své majitele těšit až dva roky.
Mramorový povlak je mezi svými bratry opravdovým dlouhoživotníkem. V závislosti na počtu vrstev povlaku a při správné péči může takové nádobí vydržet až čtvrt století. K tomu je třeba připočíst neobvyklý vzhled, dlouhou dobu chlazení a odolnost vůči mechanickým vlivům.
Nejdražšími typy povlaků jsou diamantový, granitový a titanový. Nebojí se žádných nárazů a jejich životnost je srovnatelná s mramorem, ale nejsou vhodné pro indukční varné desky.
Jak vybrat pánev s nepřilnavým povrchem
Nepřilnavá pánev se přizpůsobuje typu používaného sporáku (Shutterstock/FOTODOM)
Nejprve se rozhodněte pro účel použití, to vám pomůže vybrat správný typ pánve ve vší rozmanitosti nádobí v obchodech a na tržištích. Poté zvolte velikost a požadovaný povrch. Důležitou roli v této záležitosti hraje váš sporák.
Pro plynový sporák je vhodná pánev s jakýmkoli povrchem, ale je lepší dát přednost modelům s tloušťkou dna 5 mm nebo více – takové nádobí se bude ohřívat rovnoměrněji. V případě elektrických sporáků byste měli věnovat pozornost tvaru dna: mělo by být ploché.
S indukčními vařiči to však může být obtížné. Princip jejich činnosti je založen na působení magnetického pole, které nádobí zahřívá. Z tohoto důvodu byste měli vařit na litinovém nebo hliníkovém nádobí (kovy citlivé na toto pole) nebo používat nádobí s magnetickým dnem.
Dalším typem vařiče, který lze v kuchyni najít, je sklokeramický. Pro ně jsou vhodné pánve s měděným nebo hliníkovým dnem.
Pokud potřebujete spolehlivého pomocníka v kuchyni na dlouhou dobu, zvolte litinu. Pokud je pro vás důležitější ergonomie, je lepší zvolit hliníkovou pánev – je lehčí, ale její životnost bude mnohonásobně kratší.
Ergonomie je velmi důležitý bod, kterému je třeba věnovat pozornost. Před nákupem držte každý model pánve v rukou, představte si, jak na ní vaříte, a odpovězte si na otázku: „Je to pro mě pohodlné?“. Pokud ne, je lepší pokračovat v hledání. A nezapomeňte si rovnou koupit poklici.
Jak vybrat pánev na palačinky
Právě kvalita tohoto nádobí rozhoduje o tom, jak se palačinky hostitelce povedou (a zda se v zásadě povedou). Nejčastěji se tento typ pánve vyrábí ze dvou kovů: litiny a hliníku. První z nich je pevnější a vzbuzuje větší důvěru, ale takové nádobí je třeba před prvním použitím připravit – kalcinovat solí a potřít olejem pro vznik ochranné vrstvy, kromě toho jsou litinové pánve těžké. Hliníkové modely jsou lehčí, mají již ochrannou vrstvu, ale jejich životnost bude kratší.
Další dvě věci, kterým je třeba věnovat pozornost při výběru pánve na palačinky, jsou rukojeť a průměr. Věnujte pozornost místu spojení rukojeti s pánví: mělo by být spolehlivé a rukojeť by měla být pohodlná. Průměr určuje, kolik palačinek nebo lívanců můžete upéct z jedné porce těsta. Zde byste se měli řídit velikostí hořáku vařiče. Za nejuniverzálnější se považují pánve o průměru 20-24 cm: jsou vhodné na palačinky a menší lívance a lívance.
Wok: jak si vybrat?
Wok lze použít místo kotlíku (Shutterstock/FOTODOM)
Wok je jedním z nejuniverzálnějších nástrojů v kuchyni, který se hodí na smažení a dušení jakýchkoli potravin. Lze ji použít i jako kotlík. Při výběru takové pánve se zaměřte na materiál: každý z nich má své výhody a nevýhody. Uhlíková ocel je jednou z oblíbených možností pro výrobu pánve wok, je lehká a odolná. Při správné péči vydrží nepřilnavý povlak dlouho. Wok může být vyroben z litiny, o jejíchž vlastnostech jsme hovořili výše. Stojí za to dodat, že je lepší v ní neskladovat uvařené jídlo – může se změnit chuť. Nerezové woky jsou oblíbené díky svému krásnému vzhledu, dlouhé životnosti a odolnosti vůči mechanickým vlivům (při vaření se nemusíte bát používat kovové špachtle). Nádobí z hliníku je považováno za nejlehčí, ale je rozmarné při používání a údržbě.
Jak vybrat pánev pro plynový sporák
Věnujte pozornost materiálu. Litinové pánve dobře drží a rovnoměrně rozvádějí teplo, ale jsou těžké. Hliníkové s nepřilnavým povrchem jsou lehké a pohodlné, ale při vysokých teplotách se mohou deformovat. Nerezová ocel je univerzální volbou, ale při vaření vyžaduje trochu více oleje. Podívejte se také na dno: mělo by být silné a ploché. A samozřejmě rukojeť – vyberte si pohodlnou a žáruvzdornou, abyste se nespálili.
Jak vybrat grilovací pánev
Grilovací pánve se vyrábějí z hliníku nebo litiny (Shutterstock/FOTODOM)
Grilovací pánev je nepostradatelná, pokud plánujete připravovat steaky, ať už z masa, ryb nebo zeleniny. Vyberte si materiál: hliník nebo litinu. Rozhodněte se, jaký tvar vám bude nejlépe vyhovovat: kulatý, obdélníkový, čtvercový nebo oválný. Důležité je, aby se pánev hodila na plynovou varnou desku a dala se snadno skladovat.
Jak vybrat pánev, která je bezpečná pro vaše zdraví
Bezpečnost pánve ovlivňuje především její povrch. Za nejbezpečnější je považován přírodní povlak, jako jsou litinové pánve. Jak si však pamatujeme, před prvním použitím je třeba ji kalcinovat a potřít rostlinným olejem.
Keramika je také bezpečný povlak: je vytvořen ze zcela přírodních surovin.
Teflon je považován za méně užitečný. Sám o sobě je bezpečný, ale mnoho výrobců při výrobě tohoto nádobí používá toxickou kyselinu perfluoroktanovou. Dokud je povlak neporušený, je pánev bezpečná, ale pokud se povrch oprýská nebo poškrábe, začnou se uvolňovat toxiny této kyseliny. Je také důležité nepřehřívat teflonovou pánev nad 200-260 °C (v závislosti na výrobci).
Na první pohled může být ve vší rozmanitosti pánví zmatek, ale pokud k výběru přistoupíte důkladně a určíte všechny důležité body, najdete ve své kuchyni ideální nádobí pro přípravu chutných pokrmů.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #jak vybrat #panely**]. ?