Jak skladovat pekingské zelí doma

Jak skladovat pekingské zelí doma

Pekingské neboli čínské zelí se díky své odolnosti vůči chladu stalo oblíbeným po celém světě. Navíc se snadno připravuje, je výživné a cenově dostupné. Podle zahrádkářů se tato zelenina snadno pěstuje díky své nenáročnosti. Povíme si, jak správně skladovat úrodu pekingského zelí, jak dlouho a jak ho uchovat na zimu.

O čem si povíme v článku:Jak sušit pekingské zelí na zimuPříprava a výběr zelí ke skladováníJak správně skladovat pekingské zelíJak moc se pekingské zelí skladuje v ledniciV mrazákuPři pokojové teplotěNa balkoněVe sklepěJak sušit pekingské zelí na zimu?

Jak sušit pekingské zelí na zimu

Pekingské zelí získalo svůj název podle svého původu: bylo vyšlechtěno před více než 1 500 lety v Číně, v okolí Pekingu. Má husté, vrásčité, světle zelené listy se silnými žilkami a bílou jádrovinou, odtud pochází i jeho alternativní název celerové zelí.

Příprava a výběr zelí pro skladování

Největší kapusta pekingského zelí vydrží déle než ostatní.
Největší kapusta pekingského zelí vydrží déle než ostatní (Shutterstock/FOTODOM)

Zkušení zahrádkáři doporučují sklízet pekingské zelí před prvními mrazy, aby listy neuschly. Poté je nutné provést výběr hlávek a zkontrolovat je, zda nejsou poškozené a skvrnité. Zelenina by měla být vyzrálá, hustá a nezvadlá. Nejdelší skladování vydrží největší exempláře.

Před uskladněním je třeba zelí po sklizni usušit na čerstvém vzduchu.

Jak správně skladovat pekingské zelí

Pekingské zelí je z hlediska skladování poměrně rozmarná zelenina a může rychle vadnout.

Aby se prodloužila čerstvost, neměla by se zelenina omývat, pokud není určena k nakládání nebo zmrazení. Ve všech ostatních případech není nutné pekingské zelí před skladováním ošetřovat vodou.

Čínské zelí má rádo chlad, proto je optimální teplota skladování 0-2 ºC. V tomto režimu dobře leží, nehnije ani neklíčí.

Doporučuje se vysoká vlhkost vzduchu, asi 85-92 %, ale je třeba se vyvarovat kondenzace, jinak zelí při navlhnutí hnije.

Jak dlouho lze pekingské zelí skladovat v chladničce

Při dodržení určitých podmínek vydrží zelenina v chladničce 1 až 3 měsíce.

K tomuto účelu vezměte zelí očištěné od volných listů, nemyté a dobře osušené. Je lepší ho předem zchladit, aby se zabránilo kondenzaci.

Poté zelí pevně zabalte do sáčku nebo potravinářské fólie, přičemž horní část nechte volnou pro vzduch. Vložte ho do přihrádky na zeleninu, ale dávejte pozor, abyste ho neumístili vedle jablek nebo banánů, protože látky uvolňované těmito plody způsobí rychlejší zkažení zelí.

V mrazničce

Tato metoda zahrnuje dlouhé skladování pekingského zelí: až 4-5 měsíců.

Před zmrazením je nutné květák rozdělit na listy nebo je nakrájet, poté je rozdělit do sáčků a odstranit přebytečný vzduch. Poté lze přípravek vložit do mrazničky.

Tato možnost skladování, stejně jako v chladničce, je vhodná, pokud máte malé množství úrody.

Při pokojové teplotě

Pokud není možné pekingské zelí uložit na chladné místo, je lepší z něj hned něco připravit. V opačném případě rychle zvadne
Pokud pekingské zelí nemůžete dát na chladné místo, raději z něj hned něco uvařte. Jinak rychle zvadne (Shutterstock/FOTODOM)

Při pokojové teplotě je trvanlivost zeleniny v průměru jeden den. Během této doby se musíte rozhodnout, co s pekingským zelím plánujete dělat dál: jíst, zmrazit, usušit nebo naložit.

Na balkoně

Na otevřeném balkoně lze zelí skladovat až do prvních mrazů při teplotě nejvýše +3 °C (bez prudkých výkyvů). Je třeba zabránit vystavení přímému slunečnímu záření a zeleninu přikrýt. Zelí by se mělo pravidelně kontrolovat, zda se nekazí.

Pokud máte zateplený balkon, kde je dodržován režim plusové teploty, ale ne vyšší než +3 °C, může zelí ležet až šest měsíců. Důležité je zajistit každodenní větrání balkonu.

Ve sklepě

Stejně jako u ostatních druhů zeleniny je pravděpodobně nejvhodnějším místem pro skladování plodin sklep nebo sklípek. Obvykle již má potřebnou teplotu a vlhkost díky své blízkosti k zemi. Měl by být pravidelně větrán nebo odvětráván.

Pekingské zelí vydrží ve sklepě až šest měsíců, pokud se udržuje teplota minimálně 0 °C a maximálně 2 °C.

Zelenina by měla být skladována v bednách zabalených do potravinářské fólie a s otvory pro vzduch. Někteří lidé navíc ukládají kořeny výhonků do vlhkého písku.

Jak sušit pekingské zelí na zimu

Čínské zelí je bohaté na užitečné látky a pro jejich maximální uchování v zelenině použijte metodu sušení. Tato metoda je poměrně jednoduchá, stačí mít k dispozici elektrickou sušičku nebo troubu.

Odstraňte poškozené nebo suché vrchní listy, zkontrolujte čistotu středu kapusty. Poté pekingské zelí nakrájejte a rozložte v rovnoměrné vrstvě na plech. Sušení bude trvat 4 až 5 hodin a počet stupňů závisí na vašem spotřebiči, v průměru se pohybuje mezi 50 a 80 °C. Zelí pravidelně otáčejte. Po dokončení zelí sbalte a uložte na tmavém a suchém místě.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #krouhané zelí #jak ho skladovat**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: