Ředkvičky jsou neuvěřitelně zdravé, šťavnaté a chutné. Chcete-li černé nebo zelené ředkvičky uchovat co nejdéle, musíte je správně sklízet a udržovat. Jak na to, si přečtěte v našem článku.
O čem si povíme v článku:Kdy a jak vyjmout ředkvičky ze záhonu pro skladováníJak skladovat ředkvičky v bytěJak skladovat ředkvičky v ledniciJak skladovat ředkvičky v mrazákuJak skladovat ředkvičky na balkoněJak skladovat ředkvičky ve sklepěJak nakládat ředkvičky
Ředkvičky bohaté na vitamíny se nejen jedí, ale používají se také k léčení nemocí, hojení ran a zkrocení kašle. Pokud máte dobrou úrodu, je důležité ji uchovat. Poradíme vám, jak sklízet a skladovat ředkvičky doma.
Kdy a jak odstranit ředkvičky ze záhonu pro skladování
Odrůdy ředkviček se liší z hlediska zralosti. Ředkvičky nepřezrávejte, jinak budou nechutné (Shutterstock/FOTODOM)
Pokud máte brzy dozrávající odrůdu, ředkvičky se ze záhonu odstraňují po měsíci a půl. Pozdě dozrávající odrůdy lze sklízet za 3-4 měsíce, ale před mrazem, jinak se takové ředkvičky dlouho neuchovají. Kořenovou plodinu byste však neměli přezrát, aby zůstala měkká a chutná.
Ředkvičky je lepší sklízet za suchého počasí. Kořenovou plodinu vykopávejte opatrně, abyste ji nepoškodili a ochránili před následným zahníváním. Trs se zcela odřízne, ale kořeny by se měly ponechat, asi několik centimetrů. Poté je třeba zbytek půdy oklepat a ředkvičky dát na 10 dní sušit, pouze ve stínu nebo ve větrané místnosti, jinak na slunci rychle uschnou. Když je zelenina dostatečně vysušená, proveďte třídění. Pro dlouhodobé skladování vybírejte velké exempláře bez poškození. Neomývejte je, jinak zplesniví.
Jak skladovat ředkvičky v bytě
Předpokládá se, že tato zelenina dává přednost chladné teplotě 0-4 °C. °C a vysoká vlhkost: 80-90 %. Ředkvičky tedy vydrží při pokojové teplotě týden až dva týdny, je však nutné jim zajistit vhodné podmínky. Neměly by být vystaveny světlu, nadměrné vlhkosti a teplu, ale malá vlhkost je vítaná.
Jak skladovat ředkvičky v chladničce
Pokud není úroda příliš velká, můžete ředkvičky skladovat v chladničce. Nemusí se předem omývat, ale je lepší je chladit, aby se později neobjevila kondenzace. Vychlazené ředkvičky vložte do nádob nebo sáčků a pevně je uzavřete. V této podobě můžete kořenovou zeleninu skladovat v přihrádce na zeleninu až jeden měsíc. Pravidelně kontrolujte, zda se zelenina nezačala kazit.
Jak skladovat ředkvičky v mrazničce
Zmrazování ředkviček se nedoporučuje, protože po silném zchlazení se ztratí šťavnatost a kořenová zelenina se stane nepoužitelnou. Pokud však chcete zeleninu skladovat až rok, ředkvičky předem omyjte, oloupejte a nakrájejte nebo nastrouhejte. Porcujte ji, protože kořenovou zeleninu byste neměli znovu zmrazovat.
Jak skladovat ředkvičky na balkoně
Aby ředkvičky vydržely co nejdéle, nemělo by docházet k náhlým výkyvům teploty (Shutterstock/FOTODOM)
Na izolovaném balkoně lze ředkvičky skladovat až do prvních mrazů. Je třeba se vyvarovat vystavení přímému slunečnímu záření a náhlým výkyvům teplot. Pravidelně kontrolujte, zda se kořenová plodina nekazí. Skladování můžete organizovat v bednách se suchým pískem, ředkvičky nasypte do řad.
Jak skladovat ředkvičky ve sklepě
Majitelé sklepa nebo suterénu pro skladování ředkviček musí v místnosti udržovat teplotu 0 až +2. °C bez náhlých změn a s vlhkostí kolem 80 %. Ředkvičky by měly být umístěny na policích nebo paletách pokrytých papírem, s rozestupy.
Dalším způsobem skladování ředkviček je skladování v písku. Ten by se měl nasypat ve vrstvě 1 cm do bedny nebo na podlahu, plodiny položit v rozestupech a pak opět zasypat mokrým pískem. Ředkvičky můžete skladovat v bedýnce po vrstvách, zasypané suchým pískem. Nebo totéž udělejte v sáčcích s malými otvory pro vzduch.
Ředkvičky v těchto prostorách vydrží až šest měsíců, ale měli byste je pravidelně kontrolovat, zda se nezačaly kazit.
Jak nakládat ředkvičky
Nakládání je skvělou možností, jak zachovat užitečné vlastnosti ředkviček na dlouhou dobu, určitě na několik měsíců. Připravte si nakládané ředkvičky podle našeho receptu a tato zářivě pikantní pochoutka se stane častým hostem na vašem stole.
Do klasické marinády z octa, cukru a soli doporučujeme přidat koření: bobkový list, hřebíček, černé a nové koření a také zářivou a voňavou kurkumu, která ředkvičky obarví na sytě žlutou barvu. Stačí den v lednici – a svačina je hotová. Skvěle doplní pečené maso nebo drůbež, povzbudí chuť k jídlu a svou zářivou barvou vám zvedne náladu.
Nakládaná ředkev (My Magnet)
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- zelené ředkvičky – 4 ks.
- 9% ocet – 100 ml
- cukr – 2 polévkové lžíce.
- sůl – 1 lžička.
- mletá kurkuma – 1 lžička.
- bobkový list – 2 ks.
- hřebíček – 3 pupeny
- černý pepř – 10 hrášků
- nové koření – 4 hrášky
1. Do hrnce nalijte 400 ml vody. Přidejte sůl, cukr, bobkový list, oba druhy pepře a hřebíček a na prudkém ohni přiveďte k varu. Snižte teplotu, přidejte kurkumu a ocet. Znovu přiveďte k varu a stáhněte z ohně.
2. Ředkvičky nakrájejte na půlkolečka a vložte je do horké marinády. Zchladíme na pokojovou teplotu, přelijeme do sklenice s víčkem a dáme na 24 hodin do lednice. Podávejte jako studenou svačinu.
Co dalšího lze z ředkviček připravit, si přečtěte v našem článek.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #radish**]. ?