Jak správně skladovat avokádo

Jak správně skladovat avokádo

Avokádo je poněkud rozmarný produkt: tu je příliš tvrdé, tu už měkké, a to, co je uvnitř, vždy překvapí. Zde se dozvíte, jak avokádo správně skladovat, aby dozrálo, a kde ho skladovat.

O čem se v článku dozvíte:Jak skladovat avokádoKde skladovat avokádo, aby dozráloKde skladovat zralé avokádoKde skladovat nakrájené avokádoJak dlouho skladovat avokádo v ledniciMražení avokáda

Koupit avokádo se doporučuje, pokud nejsou zralé. Doma dosáhne požadovaného stupně měkkosti, ale přezrálé ovoce bude mít žluklou chuť kvůli již zkaženým tukům. Jak vybírat avokádo v obchodě, si přečtěte v našem článek.

Jak skladovat avokádo

Místo skladování avokáda závisí na jeho zralosti. Tvrdé plody by se měly nechat dozrát, zatímco zralé nebo rozkrojené avokádo by se mělo poslat do chladničky. Probereme si jednotlivé způsoby skladování podrobněji.

Kde skladovat avokádo, aby dozrálo

Celé avokádo je nejlepší nechat dozrát při pokojové teplotě po dobu 2-3 dnů. Pravidelně kontrolujte měkkost: plody by měly být měkké, ale pevné. Doporučujeme ho zabalit do papírových utěrek a poté vyjmout na tmavé, chladné místo. K urychlení zrání avokáda může přispět banán nebo jablko: vložte všechny plody do papírového sáčku, udělejte do něj několik otvorů a uložte na tmavé místo. Když je avokádo zralé, uložte je do chladničky.

Kde skladovat zralé avokádo

Vyvarujte se skladování avokáda vedle banánů, jablek a brambor - takové sousedství urychluje zrání produktu.
Neskladujte avokádo vedle banánů, jablek a brambor – takové sousedství urychluje zrání (Shutterstock/FOTODOM)

Chcete-li prodloužit trvanlivost zralého avokáda, uložte je do nejchladnějšího oddílu v chladničce – blízko mrazáku. Vyhněte se sousednímu ovoci a zelenině, které vyzařují etylen, jako jsou jablka, banány, brambory atd. a urychlují tak zrání avokáda.

Kde skladovat nakrájené avokádo

Pokud je avokádo nakrájené, aby neztmavlo a nezkazilo se, měli byste ho skladovat v chladničce v dobře uzavřené nádobě, nejlépe skleněné. Povrch avokáda pokapejte citronovou nebo limetkovou šťávou nebo jej pevně zabalte do potravinové fólie. Tak či onak, pokud avokádo rozkrojíte, mělo by být do několika dnů snědeno.

Jak dlouho vydrží avokádo v chladničce

Nezralé avokádo můžete skladovat v chladničce až 2 týdny, dokud tam nedozraje. Před konzumací ovoce vyjměte z chladničky a nechte ho 1-2 dny při pokojové teplotě.

Zralé avokádo má smysl uchovávat v chladničce jen několik dní a omezit jeho přístup vzduchu vzduchotěsným sáčkem nebo fólií.

Pokud použijete pouze polovinu avokáda, můžete druhou polovinu i s peckou skladovat v lednici 1-2 dny.

V mrazničce vydrží avokádo až 6 měsíců, pokud se teplota udržuje mezi -18 a -18. °С.

Mrazení avokáda

V mrazničce se doporučuje uchovávat avokádo nakrájené na půlky nebo malé kousky.
Avokádo je vhodné skladovat v mrazničce nakrájené na půlky nebo malé kousky (Shutterstock/FOTODOM)

Další možností, kam avokádo po rozkrojení uložit, je mraznička. Pouze odborníci nedoporučují mrazit celá avokáda: jádro plodu obsahuje toxiny. Po rozmrazení se mohou dostat do dužiny a ovlivnit nejen chuť výrobku, ale také poškodit organismus.

Pokud jste avokádo rozkrojili a oloupali, můžete ho skladovat v půlkách, stejně jako nakrájené na plátky nebo rozmačkané. Záleží na tom, do jakého pokrmu plánujete produkt použít.

Nejjednodušší je půlky avokáda zmrazit. To provedete tak, že ho podélně rozkrojíte na dvě části, odstraníte pecku a oloupete slupku. Poté povrch půlek potřete citronovou šťávou, jinak by avokádo mohlo zoxidovat a ztmavnout. Každý kus zabalte do potravinářské fólie, vložte do sáčku a poté vložte do mrazničky.

Chcete-li plátky avokáda zmrazit, nakrájejte je na plátky, postříkejte citronem, naaranžujte je na prkénko s rozestupy, zabalte do potravinové fólie a dejte na 30-40 minut do mrazáku. Když jsou zmrazené kousky hotové, přendejte je vzduchotěsně do nádoby nebo sáčku do mrazničky.

Chcete-li připravit pyré, oloupejte avokádo, nakrájejte ho na kousky, přidejte 1 lžíci citrusové šťávy na středně velký kus a rozmělněte vidličkou nebo mixérem. Pyré můžete přenést do sáčku, urovnat a zmrazit v tenké vrstvě nebo vložit do formiček na led.

Je třeba mít na paměti, že zmrazení ovlivňuje vlastnosti avokáda: textura bude méně hedvábná a chuť se utlumí a zhořkne. Tento produkt se nejlépe používá do mixovaných pokrmů, jako jsou koktejly, polévky, zmrzliny, pěny a omáčky, kde se avokádo kombinuje s dalšími přísadami.

O neobvyklých vlastnostech avokáda se dočtete v našem článku. článek a nechte se inspirovat recepty Z něj.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #avocado**]. ? Další nápady a recepty na našich sociálních sítích

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: