Jak správně skladovat dýni doma

Jak správně skladovat dýni v domácnosti

Máte bohatou úrodu dýní – jak ji uchovat na zimu? Tato zeleninová plodina je totiž poměrně skladovatelná a za optimálních podmínek může zůstat čerstvá až do další sezóny.

O čem se v článku dozvíte:Proč dýně vydrží dlouhoJaké podmínky pro skladování dýněKde skladovat dýniJak dlouho vydrží dýněJak připravit celou dýni pro domácí skladováníAlternativní způsob skladování.

Proč dýně dlouho vydrží

Dýně je plod rostliny z čeledi tykvovitých, kam mimochodem patří melouny, melouny, okurky a cukety. Dýně mohou mít různé tvary, barvy a velikosti, ale většina z nich má jeden důležitý společný rys – tlustou a tvrdou slupku. Ta pomáhá zelenině vydržet čerstvá. Díky tomu se dýně sklízejí, aniž by se musely co nejrychleji zpracovat nebo sníst.

Na délku skladování dýní však nemají vliv jen vnější podmínky, ale spíše neočekávané faktory. Např:

  • Stupeň zralosti. Pokud byla dýně sklizena v nevhodnou dobu – příliš brzy nebo naopak přezrálá, to znamená, že je z nějakého důvodu porušena technologie, ovoce se skladuje na suchém místě a rychle se spotřebuje. Kdy přesně dýni vyjmout ke skladování, závisí na její odrůdě.
  • Neporušenost slupky. Praskliny, promáčkliny, zářezy a další nedokonalosti urychlují růst bakterií a kažení.
  • Zdraví rostlin. Dýně na tykvích mohou být postiženy plísní, kořenovou hnilobou a bakteriózou. V důsledku toho se mohou plody deformovat a mít nedokonalosti na slupce, které zkracují jejich trvanlivost.

Za jakých podmínek skladovat dýně

Než odpovíme na otázku, jak moc se dýně skladuje, zastavme se u ideálních podmínek pro její sběr. Právě díky nim lze zachovat čerstvost plodů po dlouhou dobu.

Celá zralá dýně utržená za suchého dne je nenáročná. I při pokojové teplotě vydrží čerstvá několik měsíců. Ideální podmínky pro její sklizeň jsou však následující teplota přibližně 6-8 °C a vlhkost nepřesahující 70 %.

Pokud byla dýně vyjmuta z tykve za deště, měla by se nejprve usušit na teplém místě a teprve poté umístit na chladné místo. Například ve sklepě, kde nemrzne.

Kde skladovat dýni

Zde jsou místa, kam můžete uložit úrodu dýní, než se ji rozhodnete použít k práci.

  • V bytě. Je lepší na nejchladnějším místě. Ne nutně na tmavém místě, ale bez přístupu přímého slunečního světla.
  • Ve sklepě, pokud máte k dispozici venkovský dům. Je důležité, aby teplota neklesla pod 6 °C. °Ca vlhkost vzduchu nebyla vyšší než 7080%. Pro snížení rizika kontaktu s vlhkostí je možné pod ně umístit lepenku.
  • Na zaskleném balkoně nebo na nevytápěné lodžii lze dýni skladovat až do zámrazu. Pod teplou přikrývkou přežije i menší mráz.

Nakrájená dýně se skladuje v chladničce, ale ne déle než týden.
Rozkrojená dýně se uchovává v chladničce, ale ne déle než týden (Shutterstock/FOTODOM)

Jak dlouho lze dýni skladovat

V nejoptimálnějších podmínkách – v chladu a nízké vlhkosti – si dýně zachová všechny vlastnosti nejméně 4 měsíce, ale může i rok. Čím vyšší teplota a vyšší vlhkost, tím kratší je doba skladování. V městských podmínkách je zpravidla možné dýni uchovávat pouze na balkoně nebo v místnosti. V takovém případě měňte místa v závislosti na počasí, zejména pokud je balkon nevytápěný.

Při pokojové teplotě lze dýni skladovat přibližně 2 měsíce. V každé místnosti je lepší zvolit místo chladnější, nepříliš vlhké a chráněné před přímým slunečním světlem. Při prvních známkách plísně nebo jiného druhu kažení je lepší ji vyhodit.

Jak připravit celou dýni k domácímu skladování

Nemusíte dělat nic zvláštního. Ponechte na dýni část stopky (měla by být suchá – to bývá u zralých plodů). V případě potřeby jemně seškrábněte ulpělou zeminu. Před uskladněním není nutné dýni omývat – zkrátila by se tím její trvanlivost. Jednoduše ji umístěte na vybrané místo stopkou nahoru.

Pokud je ovoce hodně, můžete pro něj připravit prostornou krabici. Zakryjte ji papírem nebo novinami a dýně do ní umístěte v jedné řadě, přičemž ponechte malé rozestupy. Vrchní část můžete zakrýt tenkou bavlněnou látkou, která je ochrání před sluncem a umožní přístup vzduchu.

Alternativní způsob skladování

Ne vždy je vhodné uchovávat ovoce doma vcelku. Proto si v závěrečné části povíme, jak doma skladovat nakrájenou dýni. Tento způsob má mnoho kladů: ovoce v této podobě se skladuje až rok, je okamžitě připraveno ke kulinářskému zpracování, očištěné a nakrájené. Mínus, jak jste možná uhodli, je jediné – potřebujete dostatek místa v mrazáku.

Ano, dýně se často uchovává zmrazená. K tomu je třeba ovoce důkladně omýt, očistit od semen a slupky a nakrájet náhodně – na kostky, plátky nebo tyčinky. Připravenou dužinu zabalte do zipových sáčků, označte fixem aktuální datum a vložte do mrazničky.

Ze zmrazené dýně je vhodné připravovat polévky (zejména pyré), koláče a dušené maso, zeleninové nebo masové guláše. Část pokrmů je lepší předem promyslet, aby se dužina vhodným způsobem nakrájela. Před vařením není nutné kousky rozmrazovat.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #dýně #jak skladovat**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: