Jak vybrat zelí: užitečné tipy pro výběr zelí

Jak vybrat zelí: užitečné rady pro výběr zelí

Kritéria výběru nelze uvést v kostce – zelí se příliš liší. Hlavní je, aby vám zelí chutnalo, a o ostatních nuancích si povíme podrobněji.

O čem je článek:Jak vybrat zelí: obecná doporučeníJak rozeznat mladé bílé zelí od staréhoJak vybrat zelí na tlačenkuJak vybrat zelí na kyseloJak vybrat květákJak vybrat brokoliciJak vybrat růžičkové a pekingské zelíJak vybrat kedlubnyJak vybrat červené zelíJak vybrat mořské zelíJak vybrat mořské zelí?

Jaký druh zelí je zelí

Zelí není jen jednou z nejoblíbenějších zeleninových plodin na světě. Z hlediska rozmanitosti může směle konkurovat jakémukoli ovoci. Proto zelí milujeme. A také pro jeho užitečnost, bohatost chuti a rozmanitost kulinářského využití.

Než si podrobně popíšeme, jak si vybrat zelí v obchodě, popíšeme si běžné druhy.

  • Bílé zelí – je královnou ruské kuchyně. Je to kysané zelí, rozebrané na listy pro plněné zelí a nakrájené pro první chody, jako je klasická polévka. Poznáte ji podle kulatého, hustého květáku, který má světle nebo výrazně zelenou barvu.
  • Červené zelí je charakteristické svou fialově vínovou barvou. Je krásné, ale má málo milovníků – může být tuhé, mění barvu a není vůbec šťavnaté. Pro její nádherný vzhled se jí to však odpouští.
  • Brokolice nebo, jak se jí kdysi říkalo, „italský chřest“. Má krásná zeleně zbarvená květenství shromážděná do husté kytice. Je považována za jeden z nejužitečnějších druhů zelí. Po krátkém vaření nebo pečení se báječně otevírá.
  • Brokolici podobná kapusta bílé barvy – květák. Má neutrální chuť a jemnou strukturu, takže se dá rozmačkat a podávat jako příloha nebo polévka. Proč se mu tedy říká květák? Ve skutečnosti by bylo přesnější říkat mu „květák“, protože jeho růžičky připomínají svěží květy. I když se vyrábí ve žluté, zelené a fialové barvě.
  • Růžičková kapusta – miniaturní, s rozpoznatelnou nasládlou chutí. Je dobrá jako příloha a snadno se připravuje.
  • Pekingské zelí je blízké listovým salátům a obvykle se kupuje k předkrmům a studeným pokrmům. Křehké listy s křupavým jádrem se hodí také na plněné zelí.
  • Chcete-li pochopit hodně o kedlubnyK rozluštění názvu to stačí. Je převzatý z němčiny a doslova znamená „tuřínové zelí“. Kedlubna vypadá jako kořenová zelenina a také strukturou se jí podobá, i když ve skutečnosti jde spíše o velkou hlávku. Chutná sladce, s ostrostí charakteristickou pro tento druh, ale jemněji než jeho sestra bílé zelí. Kedlubny se mohou jíst syrové, smažené, pečené i nakládané.

Jak vybrat zelí: obecná doporučení

Základní rady lze použít při nákupu jakékoli zeleniny a ovoce. V sezóně je lepší kupovat čerstvé zelí, po zbytek roku přípravky. Například mraženou růžičkovou kapustu nebo kysané zelí. Přednost byste měli dát nejméně zpracovanému výrobku. Mražení je nejlepší způsob, jak zachovat všechny prospěšné vlastnosti zeleniny a prodloužit její životnost. Vyberte si výrobek v balení od důvěryhodného výrobce.

Čerstvé zelí je třeba posoudit vizuálně. Zkontrolujte, zda se na něm nevyskytují známky hniloby, plísně, vadnutí nebo poškození. Zralé zelí má hmotnost, určitou hustotu, vůni a barvu. Mělo by být atraktivní a vyvolávat chuť ho uvařit a sníst.

Jak rozeznat mladé bílé zelí od starého zelí

Rané (neboli mladé) a pozdní (neboli staré) zelí se hodí pro různé pokrmy. Mladé je ideální do salátů: je křehké, ale pravděpodobně ho nemůžete kvašit. Obvykle se prodává na začátku léta. Pozdní zelí je k dostání na podzim.

Rané a pozdní zelí se liší chutí a hodí se pro různé pokrmy.
Rané a pozdní zelí se liší chutí a hodí se pro různé pokrmy (Shutterstock/FOTODOM)

Téměř všechny supermarkety mají na cenovkách poznámku o druhu plodiny. Pro případ, že tato informace není k dispozici nebo není pravdivá, pamatujte na několik znaků. Mladé zelí zelené, pevné a křupavé, když ho zmáčknete rukama, protože listy jsou ještě volné. Pozdní zelí světlá, téměř bílá, pevně složená, při stlačení rukou nemění tvar.

Jak vybrat zelí na plněné zelí

Na klasické plněné zelí potřebujete bílé zelí, ale ne pozdní, nýbrž rané sklizně. Čím mladší, tím měkčí, šťavnatější a pružnější listy. Stačí je trochu povařit nebo ohřát v mikrovlnné troubě a pak do nich krásně a úhledně zabalit mleté maso. Aby se listy pozdního zelí při kroucení nepolámaly, bude třeba je vařit déle. I poté však mohou být ještě trochu tvrdé.

Pekingské a savojské zelí jsou také vhodné pro plněné zelí. Druhé jmenované je méně časté. Je kulaté, jasně zelené, svěží, tvarem podobné mladému bílému zelí. Odrůda byla vyšlechtěna v 17. století v Itálii. Listy jsou tenké, měkké a kudrnaté.

Zkušení kuchaři, kteří mají plné ruce práce s plněným zelím, vědí, že bílé zelí má samostatný plochý typ. Vypadá jako běžné zelí, ale je silně zploštělé. V supermarketech se ho vyplatí hledat pod názvem „ploché zelí“. V našich obchodech je z nějakého důvodu vzácným hostem, v zahraničí se vyskytuje například v Německu (platte witte kool) a v Mexiku. Ploché zelí má spíše oválné než kulaté listy, takže se lépe hodí k plnění jakoukoli nádivkou.

Jak vybrat zelí na kysané zelí

Pokud vás po doporučeních, jak vybírat bílé zelí, napadlo, proč jsou vůbec potřeba pozdní odrůdy, zde je odpověď. Pro kvašení jsou ideální lehké, husté plody, které jsou dokonale skladovatelné a křupavé. Tak vznikne dokonalé kysané zelí správné konzistence s lehce nakyslou chutí.

Jak vybrat květák

Čerstvý květák lze uvařit tak, aby zůstal hustý a strukturovaný. Je dobré ho vařit v růžičkách, zapékat, smažit v těstíčku. A celkově chutná světleji. Čerstvý květák je pevný a pružný, v žádném případě není povadlý nebo měkký. Mladý květák má zelené listy. Pokud nejsou – s největší pravděpodobností bylo zelí dlouho skladováno, mohlo začít vadnout a kazit se. Optimální hmotnost je asi 700 g. Z velkého květáku můžete uvařit několik pokrmů, ale hrozí, že je přezrálý, ztvrdl – pak bude třeba růžičky vařit déle.

Jak si vybrat brokolici

Dobrá brokolice má pevně zabalené růžičky a sytě zelenou barvu. Pokud vidíte zažloutlá nebo zesvětlená místa, znamená to, že zelí dlouho leželo a začalo se kazit. Brokolice by také neměla být plesnivá, promáčklá a v ideálním případě by neměla být vůbec poškozená.

Těstoviny s brokolicí
Těstoviny s brokolicí (Shutterstock/FOTODOM)

Jak vybrat růžičkovou kapustu a pekingské zelí

Růžičková kapusta se častěji prodává mražená. Vyplatí se upřednostnit značku, které důvěřujete, protože obaly s drobnou kapustou jsou obvykle nepřehledné a před nákupem není možné výrobek posoudit. Pokud má balení okénka, ujistěte se, že klíčky nejsou poškozené nebo rozdrcené.

Čerstvá růžičková kapusta je zelená, pevná, rovná a kulatá. Listy by neměly být duté nebo scvrklé.

Pekingské zelí je na pultech vždy čerstvé, zabalené v plastovém sáčku nebo potravinové fólii. Vybírejte středně velké zelí, ne příliš tuhé, listy by měly být na dotek svěží a ne příliš pevně slepené. Klíčky by měly mít bílé ostny a zelené listy. Žloutnutí je známkou vadnutí.

Jak vybrat kedlubny

Kedlubny by měly být zelené, bez hnědých skvrn a důlků. O kvalitě kedluben vypovídá také čerstvost jejich listů. Z hlediska tvaru je lepší vybírat co nejkulatější zelí.

Jak vybrat červené zelí

Červené zelí má podobný tvar jako bílé zelí. Jeho barva je jasná, vínově fialová. Listy mohou být na koncích trochu suché, ale je lepší, když nejsou. Kapusta je hustá a pevná jako u pozdních odrůd zelí.

Jak vybrat mořské řasy

Mořské zelí je ve skutečnosti řasa laminaria. V ruštině se však ujal jiný název. Odborníci doporučují vybírat produkt podle oblasti, kde byl uloven, a dávat přednost Barentsovu nebo Bílému moři.

Mořské řasy se prodávají na váhu a balené, jako konzervy v kovových a skleněných nádobách nebo v plastových průhledných obalech, čerstvě zmrazené, lisované a sušené. Konzervované potraviny se skladují nejdéle, ale tato možnost má značnou nevýhodu – ne vždy je možné produkt před nákupem vizuálně posoudit. Obal nesmí být poškozený a solanka, ve které listy plavou, nesmí být zakalená. Čím méně barviv, aromat a přísad, tím lépe.

Nakrájené nebo rozdrcené sušené a lisované mořské řasy mohou být ozdobou, mohou se z nich dělat závitky nebo mohou být chutnou slanou svačinkou. V obchodech s kuchařskými potřebami se prodávají jako hotové saláty s různými přísadami, od mrkve po chobotnice.

Pokud zjistíte chybu nebo nepřesnost, dejte nám prosím vědět. #kale #bílé zelí #bílá kapusta #jak si vybrat #jak si vybrat**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: