Jen na první pohled se může zdát, že mezi koňakem a whisky není žádný rozdíl, protože mají podobnou barvu a obě jsou silné. Ve skutečnosti jsou mezi nimi velké rozdíly, počínaje původem a konče výrobou. Pojďme zjistit, jaké jsou rozdíly mezi těmito dvěma nápoji s bohatou historií.
O čem si povíme v článku:Jaký je rozdíl mezi whisky a koňakem: stručněRozdíl mezi whisky a koňakem: podrobněSurovinyTechnologieChuťStáří nápojeWhisky nebo koňak: podle čeho vybíratWhisky a koňak – jeden a ten samý nebo odlišný nápoj?
První zmínky o whisky pocházejí z Irska a Skotska z 15. století a tyto země dodnes bojují o právo nazývat se její domovinou. Předpokládá se, že tento nápoj existoval již dávno předtím, ale nikdy nebyl nikde doložen. Naproti tomu koňak se objevil o století později. Podle historie ve francouzské provincii Cognac vynalezli destilaci vína, aby se během dlouhé cesty na lodích do jiných zemí nezkazilo.
Jaký je rozdíl mezi whisky a koňakem: ve stručnosti
Whisky se vyrábí z obilí a brandy z hroznů (Shutterstock/FOTODOM)
Stručně řečeno, brandy se vyrábí z bílých hroznů a whisky z obilovin. Někteří lidé se domnívají, že koňak má jemnější a decentnější chuť, zatímco whisky je ostřejší a intenzivnější. Jediné, co mají tyto nápoje společné, je to, že oba zrají v sudech.
Koňakem se mohou nazývat pouze nápoje vyráběné ve Francii v okolí města Cognac. Nápoj vyráběný v jiných oblastech Francie se nazývá brandy. Whisky se vyrábí v mnoha zemích, od Kanady po Japonsko.
Podívejme se blíže na rozdíl mezi whisky a brandy.
Rozdíl mezi whisky a koňakem: podrobněji
Suroviny
Koňak se vyrábí pouze z bílých hroznů a pouze z některých odrůd, jako jsou Trebbiano, Uni Blanc nebo Folle Blanche, které mají nízký obsah cukru a vhodnou kyselost. Na rozdíl od vína se při výrobě koňaku nepoužívá oxid siřičitý.
Z klasického hlediska se whiskey vyrábí jako skotská a irská whiskey, sladovaná z ječmene, respektive s přídavkem žitného sladu. Při výrobě amerického bourbonu se používá kukuřice, ve Francii vyrábějí whisky z pohanky a v Japonsku dokonce z rýže.
Technologie
Koňak se vyrábí metodou dvojité destilace, která je složitější a přísnější než u whisky. Po sklizni hroznů, výrobě vína a destilaci moštu se koňak nalije do sudů, které jsou vyrobeny z určitého druhu dubu. Podle mezinárodního práva není zcela správné takto nazývat domácí, arménské, gruzínské a jiné koňaky.
Pokud jde o whisky, existují různé metody v závislosti na zemi výroby. Zatímco ve Skotsku a Japonsku se provádí dvojitá destilace, v Irsku trojitá destilace, v USA a Kanadě kontinuální destilace. Sudy po jiných nápojích, jako je portské nebo sherry, ve kterých může whisky zrát, obohacují a komplikují její chuť.
Síla
Francie má přísná pravidla týkající se síly koňaku: ne méně než 40 %. Horní norma není uvedena, ale výrobci obvykle udávají maximálně 41 %.
Síla whisky se pohybuje v rozmezí od 40 do 60 % nebo více, v závislosti na výrobě a typu nápoje.
Stáří
Minimální stáří koňaku s označením VS jsou 2 roky. Toto označení může mít i více starý koňak. Pak následuje VSOP – více než 4 roky, XO – více než 10 let a XXO – nejméně 14 let. V Rusku se stáří koňaku označuje hvězdičkami: 3 nebo 5 let, KV (6–7 let), EHRC (více než 8 let), CC (více než 10 let), OS (více než 20 let).
Přesné stáří je uvedeno na láhvi whisky: 10, 12, 15, 18 let zrání a starší.
Servírování
Koňak se obvykle podává ve skleničkách zvaných snifter nebo inhalátor – kulatých, směrem nahoru se zužujících, na krátké stopce. Takovou sklenici je zvykem držet zahřátou v dlani. K podávání koňaku se také používá sklenice ve tvaru tulipánu. Teplota nápoje by měla být pokojová: 20-25 °C.
Whisky se obvykle podává ve sklenicích typu rox nebo old-fashioned při teplotě 18-20 °C. Často se míchá s jinými nápoji do koktejlů.
Whisky nebo koňak: co si vybrat?
Výběr nápoje závisí na vašich preferencích (Shutterstock/FOTODOM)
Tento výběr je poměrně subjektivní, protože každý má jiné preference. Někdo si může myslet, že nápoje jsou stejné, zatímco znalci jsou ochotni tvrdit, že koňak je elegantnější a chuťově jemnější než whisky.
Pokud budeme naše hrdiny posuzovat z hlediska užitkovosti, pak koňak vítězí, protože obsahuje o polovinu méně složitých esterů, složek sirupového oleje. U whisky se dostaví silnější kocovina, protože po ní v těle déle zůstávají toxické produkty rozkladu etanolu.
Whisky a koňak – stejné, nebo rozdílné nápoje?
Jistě, po výše uvedených rozdílech v surovinách, technologii výroby a geografii není pochyb o tom, že brandy a whisky jsou zcela odlišné nápoje.
Koňak byl historicky považován za digestiv, tedy nápoj, který se pije po jídle. V poslední době jeho obliba vzrostla: stačí se podívat na jídelní lístky restaurací nebo barů. Z koňaku se připravují koktejly, stejně jako z whisky, která byla vždy považována za barový nápoj. Zdá se, že si vyměnily místa, a nyní se zrající whisky stále častěji pije sólo, stejně jako se dříve pil koňak.
Závěrem lze říci, že není nutné se dělit na dva tábory milovníků jednoho nebo druhého nápoje, můžete si vychutnat oba!
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #cognac #whisky**]. ?