Kompot z mražených bobulí: tajemství a triky

Kompot z mražených bobulí: tajemství a triky

Nejlepší způsob skladování bobulovin na zimu zmrazení. Hlavní je, aby to velikost mrazničky umožňovala. A pokud se udělají zásoby, můžete ze zmražených plodů uvařit cokoli, stejně jako z čerstvých plodů. V mražených bobulích jsou vitamíny maximálně zachovány. A kompoty vyrobené z takových bobulí v zimě jsou mnohem zdravější než ve sklenicích stočených z léta. Abyste však tyto vitaminy uchovali co nejlépe, musíte ještě dodržovat několik pravidel.

O čem si budeme povídat v článku:Jak uvařit kompot z mražených bobulíKolik bobulí vzít na 3 litryKdy přidávat cukr do kompotuJak uvařit kompot z černého rybízu a dalších bobulíJak je užitečný kompot z mražených bobulíJak zachovat vitamíny při vaření kompotu z mražených bobulí? recepty na chutné a zdravé kompoty z mraženého bobulového ovoceKompot z mraženého černého rybízuKompot z mraženého rakytníku a jablekKompot z mražených malinKompot z mražených třešní s citronemKompot z různých mražených bobulových plodů

Jak připravit kompot z mražených bobulovin

První a nejdůležitější pravidlo nevkládejte plody z mrazničky ihned do hrnce s horkou vodou. Pro bobule to znamená šok, při kterém se ztratí vitamíny. Je to asi stejné, jako když nalijete horkou vodu do ledové sklenice: stěny to nevydrží a prasknou. Zde je správné řešení vyjměte bobule, nejprve je vložte do cedníku a opláchněte je mírně teplou vodou.

V hrnci přiveďte vodu k varu a vsypte cukr. Cukr míchejte, dokud se zcela nerozpustí, a začněte bobule vařit.

Pokud do vroucí vody přidáte mražené bobule, váš kompot ztratí všechny vitamíny. A jak vše udělat správně, si přečtěte níže
Pokud do vroucí vody přidáte mražené bobule, váš kompot ztratí všechny vitamíny. A jak to udělat správně, si přečtěte níže

Nedoporučuje se začínat bobule na kompot v hrnci se studenou vodou. Vaření bude pomalejší, čímž se také částečně zničí vitamíny.

Kompot přiveďte k varu, ztlumte oheň a vařte 4-6 minut v závislosti na druhu bobulí. Mražený jahodový kompot se bude vařit o něco déle než kompot z černého nebo červeného rybízu.

Když je kompot hotový, stáhněte ho z ohně. Můžete ho pít horký, teplý nebo zcela vychlazený.

Mimochodem, kompot a jitrnice není třeba zaměňovat. Jsou to dva zcela odlišné nápoje. Kompot je nápoj, ve kterém se bobule vaří ve sladkém sirupu. Mors se připravuje jiným způsobem: z bobulí se vymačká šťáva, koláč se uvaří a vývar se přecedí. Vymačkaná šťáva se nalije do vývaru a nápoj se již tepelně neupravuje. Mors obsahuje mnohem více vitaminů a pije se pouze chlazený.

Kolik užívat bobulí na 3 litry

Optimální poměr vody a bobulí 100 g bobulí na 1 litr vody. Na 3 litry vody tedy potřebujete 300 g bobulí. Méně nebude chutné. Ale více zlepší chuť a vůni. Nesmíme však zapomínat, že náš tradiční kompot je na rozdíl od francouzského kompotu stále ještě nápoj: dezert z bobulí nebo kousků ovoce zalitých hustým sladkým sirupem.

Kdy přidávat cukr do kompotu

Cukr se do kompotu přidává před vložením bobulí do horké vody. Cukr nasypeme do vroucí vody, zamícháme a vodu přivedeme k varu. Cukr by se měl zcela rozpustit. Obecně je lepší dát o něco méně cukru, než je norma. je to zdravější. A pokud se vám to stále zdá málo, přidejte na konci vaření podle chuti další a míchejte, dokud se nerozpustí.

Dětem mladším jednoho roku by se neměl přidávat cukr, ale cukrový sirup. Mimochodem, všechny nápoje chutnají lépe s cukrovým sirupem.

Jak správně uvařit kompot z černého rybízu a dalších bobulovin

Kompotový nápoj lze připravit z jakéhokoli mraženého bobulového ovoce: černého a červeného rybízu, borůvek, rakytníku, borůvek, brusinek, brusinek, brusinek, malin, jahod. Každé z těchto bobulí má svou jedinečnou chuť a vůni. Chuť lze upravit přidáním cukru, citronové šťávy, kyseliny citronové, aromatického koření a bylinek podle potřeby.

Pro uvaření kompotu je třeba odměřit a nalít vodu do hrnce. Postavte na oheň a přiveďte k varu.

Než začnete mražené bobule v hrnci s vroucí vodou vařit, propláchněte je teplou vodou.
Před spuštěním mražených bobulí do hrnce s vroucí vodou je propláchněte teplou vodou.

Přidejte cukr, zamíchejte a zatímco se voda vaří, vyjměte bobule z mrazáku. Vložte je do cedníku nebo misky a propláchněte teplou vodou. Ihned je spusťte do hrnce. Nečekejte, až se bobule úplně rozpustí, jinak z nich vyteče šťáva.

Kompot přiveďte k varu, ztlumte oheň a vařte na mírném ohni 1 až 5 minut podle druhu bobulí. Nezapomeňte ochutnat a upravit chuť. Přikryjte a nechte kompot 20 až 30 minut louhovat.

Kompot můžete pít teplý i studený.

Je kompot z mražených bobulí užitečný?

Zmrazování nejlepší způsob uchování vitamínů z bobulí, protože nejsou tepelně zpracovávány. Mražené bobule navíc neobsahují cukr, což činí tuto metodu dvojnásob užitečnou. Kompot ze zmrazených bobulí není o nic méně užitečný než kompot z čerstvých bobulí a svou chutí a prospěšností předčí kompot ve sklenicích srolovaných na zimu.

Jak zachovat vitamíny při výrobě kompotu ze zmrazených bobulí

Mražené bobule před vařením opláchněte, aby si zachovaly vitamíny.
Mražené bobuloviny před vařením opláchněte, aby si zachovaly vitamíny

Při přípravě kompotu není třeba vyvíjet žádné zvláštní úsilí, aby se vitaminy v mražených bobulích zachovaly. Není nutné bobule předem rozmrazovat. takže vitamíny jsou ztraceny. A pro ještě lepší konzervaci, než bobule pošlete do hrnce, jednoduše je vložte do cedníku a propláchněte teplou vodou z kohoutku. nechte bobule trochu prohřát.

Recepty na chutné a zdravé kompoty z mražených bobulovin

Mražený kompot z černého rybízu

Rybíz je sám o sobě velmi výrazným ovocem a mražený kompot z černého rybízu má všeho dostatek: kyselost, chuť, letní svěžest. Vždy je však třeba přidat něco speciálního, aby vůně a chuť byly jedinečné. Kdyby bylo léto, přidali bychom rybízové listy, mátu, bazalku. V zimě můžeme použít koření, které nejlépe odstíní už tak jasnou chuť rybízu. Může to být hvězdička badyánu, poupě hřebíčku, kousek čerstvého zázvoru. V zimě bude mít toto koření také zahřívací účinek a v případě nachlazení podporuje kompot ze zmrzlého černého rybízu rychlé uzdravení.

Kompot ze zmrazeného černého rybízu
Mražený kompot z černého rybízu

Na mražený kompot z černého rybízu potřebujete:

  • vodu 2 л
  • čerstvě zmrazený rybíz 300 г
  • kořen zázvoru 2 cm.
  • cukr 150-180 g (nebo podle chuti)
  1. Postavte hrnec s vodou na oheň a přiveďte vodu k varu.
  2. Oloupejte zázvor a nakrájejte ho na tenké plátky.
  3. Do vroucí vody nasypte cukr, zamíchejte a přidejte zázvor. Tip. V případě potřeby lze cukr podle chuti nahradit medem.
  4. Vařte 2 minuty.
  5. Vyjměte bobule z mrazáku, vložte je do cedníku a propláchněte teplou vodou.
  6. Vložte bobule do hrnce s vodou, počkejte, až voda začne vřít, ztlumte oheň a vařte 4-5 minut na mírném ohni.
  7. Přikryjte pokličkou, stáhněte z ohně a nechte 20 minut louhovat.
  8. Mražený rybízový kompot se zázvorem pijte horký nebo chlazený. Tip. Při nachlazení je dobré pít kompot horký, jako čaj.

Mražený kompot z rakytníku a jablek

Rakytník řešetlákový vitamínová a velmi užitečná bobule, má více chuti než vůně. Proto bych ráda přidala něco, co by příliš neovlivnilo chuť, ale dodalo jemnou příchuť. Nechci použít červené bobule. Rakytník řešetlákový má krásnou žlutozlatou barvu. Ideální jsou aromatické odrůdy jablek. Jedna nuance: rakytník řešetlákový je hustá bobule a před přidáním do hrnce s vodou ji musíte trochu rozdrtit drtičem.

Mražený kompot z rakytníku a jablek
Mražený rakytník a jablečný kompot

K přípravě kompotu z rakytníku a jablek budete potřebovat:

  • vodu – 2 litry
  • jablka – 2 ks
  • mražený rakytník – 200 g
  • cukr – 180 g (nebo podle chuti)
  1. Rakytník vyjměte z mrazáku, opláchněte teplou vodou.
  2. Vložte do misky a nechte rozmrazit. Nemusíte čekat, až plody zcela rozmrznou.
  3. Do rakytníku nasypte trochu cukru a bobule rozdrťte drtičem. Cukr dodá bobulím tuhost a rozmělnění bude mnohem snazší.
  4. Dejte na oheň hrnec s vodou a přiveďte vodu k varu.
  5. Jablka nakrájejte na tenké plátky.
  6. Do vroucí vody nasypte cukr, zamíchejte a sirup přiveďte k varu.
  7. Začněte rakytníkem a jablky.
  8. Mražený rakytník a jablečný kompot přiveďte k varu, ztlumte oheň a vařte 5-6 minut.
  9. Přikryjte pokličkou, stáhněte z ohně a nechte kompot 20-30 minut louhovat.

Mražený malinový kompot

Malinové nápoje jsou soběstačné. Jemná chuť, nesrovnatelná vůně. Nechce ji ani ničím rušit, jen ji co nejvíce zachovat. Proto stačí kompot pořádně povařit a získáte pravé, malinové potěšení.

Mražený malinový kompot
Mražený malinový kompot

Na mražený malinový kompot potřebujete:

  • mražené maliny – 300 g
  • voda – 2 litry
  • cukr – 150 g
  1. Dejte na oheň hrnec s vodou a přiveďte ji k varu.
  2. Vyndejte maliny z mrazáku, vložte je do cedníku a propláchněte teplou vodou. Maliny se většinou sbírají a zmrazují čisté. Opláchněte je teplou vodou, aby se bobule trochu zahřály a odstranil se teplotní kontrast. Bobule nerozmrazujte úplně, jinak z nich vyteče šťáva.
  3. Do hrnce s vodou nasypte cukr, zamíchejte a přidejte maliny.
  4. Přiveďte k varu a ihned vypněte oheň. Maliny Bobule jsou velmi jemné a nepotřebují dlouhé vaření.
  5. Přikryjte hrnec pokličkou a nechte zmrzlý malinový kompot 20-30 minut louhovat.
  6. Maliny po uvaření změknou, rozpadnou se a ztratí barvu. Proto je žádoucí kompot přecedit, bobule vymačkat lžící.
  7. Kompot ze zmražených malin pijeme teplý nebo vychlazený.

Mražený třešňový kompot s citronem

Višňový kompot má dokonalou chuť a lehkou vůni hořkých mandlí. A jakou má barvu! Skutečná rubínová barva! Do třešňového kompotu ani nemusíte dávat cukr, ať už je jakýkoli, čerstvý nebo mražený, protože jeho chuť je tak příjemná a harmonická. Snad jen trochu citronové šťávy, kdyby třešně nebyly dost kyselé. Kompot můžete připravit z jakýchkoli třešní. se semeny nebo bez nich.

Mražený třešňový kompot s citronem
Mražený třešňový kompot s citronem

Na mražený třešňový kompot s citronem potřebujete:

  • vodu – 2 litry
  • mražené třešně – 400 g
  • citronová šťáva – 3 polévkové lžíce.
  • cukr podle chuti
  1. Vymačkejte šťávu z citronu.
  2. Postavte hrnec s vodou na oheň a přiveďte vodu k varu.
  3. Přidejte cukr, zamíchejte a přiveďte k varu.
  4. Višně vyjměte z mrazáku, vložte je do cedníku a propláchněte teplou vodou.
  5. Vložte třešně do vroucí vody a přiveďte je k varu.
  6. Snižte teplotu a vařte na mírném ohni 5-6 minut. Ke konci varu přidejte citronovou šťávu.
  7. Odstavte z ohně, přikryjte a nechte 30 minut louhovat.

Mražený kompot z lesních plodů

Jaké mražené bobuloviny máte v mrazáku? Nasbírejte si hrst borůvek, jahod, malin, černého rybízu a připravte si kompot, který z bobulí načerpá všechny vůně a chutě. Bobuloviny můžete dát rovnoměrně nebo některé trochu více na tom nezáleží. Vitamíny a prospěšnost takového kompotu budou v každém případě značné.

Velmi dobrá je kombinace borůvek a jahod, třešní a červeného rybízu.

Jako dochucovadla můžete přidat skořici,…..

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: