Hledáte něco snadného k večeři? Vyzkoušejte tyto snadné recepty na makrely v troubě a nebudete zklamaní! Makrela – je chutná a zdravá ryba, zdroj omega-3 a omega-6, vitaminu D, vápníku a fosforu. Lze ji připravovat na různé způsoby, ale nejběžnější a nejzdravější variantou je. – pečení.
O čem vám povíme v článku:Chutné kombinace6 osvědčených receptů ze sbírky gastronom.gcMakrela se zeleninou v trouběMakrela pečená v alobalu s citronemMakrela pečená s lilkemMakrela s pórkem na ciabattěMakrela se zeleninouMakrela pečená s jablky.
Chutné kombinace
- Kombinuje se s citrusovými plody, například s citronem. Pomáhá zdůraznit svěžest a zakrýt olejnatost ryby.
- Hodí se k pikantním chutím, jako jsou chilli papričky a kapary.
- Při vaření přidejte bylinky, jako je kopr, estragon, koriandr nebo zelená cibulka.
- Makrelu doporučujeme vařit se solí a rýžovým octem. Připravenou makrelu jednoduše osolte, pokapejte rýžovým octem, olivovým olejem a upečte v troubě.
- Makrela se velmi dobře hodí k zelenině. Jako přílohu doporučujeme přidat salát z oblíbené čerstvé zeleniny.
- Pečenou makrelu je lepší podávat s lehkými omáčkami. Podívejte se blíže na možnosti z naší kolekce: Jogurtovo-citronová rybí omáčka, jogurtová kari omáčka, rajčatová omáčka.
Vyhněte se mastným nebo těžkým omáčkám, protože mají tendenci rybu zahltit a zatížit.
6 vyzkoušených receptů z kolekce
Makrela se zeleninou v troubě
Makrela se zeleninou v troubě – trojí výhoda: pečení v troubě – Jeden z nejzdravějších způsobů přípravy jídla. Tučná makrela je zodpovědná za dodávání esenciálních omega-3 kyselin do našeho těla, zatímco zelenina – pro své komplexní vitamíny a estetiku. Navíc je dohromady velmi chutný!
Makrela se zeleninou v troubě
K přípravě makrely se zeleninou v troubě potřebujete:
- brambory – 500 g
- cherry rajčata – 300 g
- různobarevné sladké papriky – 2 ks.
- malé cukety – 2 ks.
- cibule – 1 ks.
- česnek – 4 stroužky
- tymián – 8 snítek
- olivový olej – 6 lžic
- sušené chilli vločky – 1 lžička.
- sůl
Pro ryby:
- makrely (každá o hmotnosti 350 g) – 4 ks.
- semínka fenyklu – 1 lžička.
- semínka koriandru – 1 lžička.
- citron – 1 ks.
- olivový olej – 1-2 lžíce l.
- sůl, čerstvě mletý černý pepř
- Chcete-li připravit makrelu se zeleninou, předehřejte troubu na 220 °C. Papriky očistěte od semínek a přepážek, nakrájejte je na dlouhé proužky široké asi 2 cm. Cuketu nakrájejte na kolečka silná 1 cm. Cibuli a česnek oloupejte, cibuli nakrájejte na žebra a stroužky česneku rozkrojte na polovinu. Brambory důkladně očistěte, osušte a nakrájejte na 4-6 kusů.
- Oddělte lístky tymiánu od stonků a nasekejte je nadrobno. Tymián smíchejte se solí, chilli vločkami a olivovým olejem.
- Zeleninu položte na plech a pokapejte ji olejem a tymiánem, promíchejte. Vložte zeleninu do trouby a pečte 10 minut.
- Makrelu vykuchejte, odstraňte žábry, opláchněte ji ve studené vodě a osušte papírovými utěrkami.
- Fenykl a koriandr rozdrtíme v hmoždíři, smícháme se solí a pepřem. Směsí koření potřete rybu zevnitř i zvenku. Citron spařte vroucí vodou a nakrájejte na tenké plátky. Několik plátků citronu vložíme do břicha ryby.
- Makrelu položte na zeleninu a pokapejte olivovým olejem. Rybu pečte v troubě 20-25 minut. Když je ryba hotová, opatrně ji přendejte na talíř.
- Cherry rajčátka rozkrojte na poloviny a smíchejte je se zeleninou na plechu. Zeleninu přendejte k rybě, posypte lístky bazalky a podávejte.
Makrela pečená v alobalu s citronem
Makrela pečená v alobalu s citronem je pokrm, který lze směle označit za „sen každé hospodyňky“.„Je snadná na přípravu, chutná a hlavně po ní není třeba mýt nádobí! Poslední výhoda bude nesporná, pokud plech, na který připravenou rybu položíte, vyložíte kvalitním pečicím papírem. Proč je složení surovin tak asketické? Jednoduše proto, že makrela, tučná a jemná ryba, sama o sobě nepotřebuje hlučnou společnost. Cibule, citron a petrželka bohatě stačí! A navíc je taková makrela velmi výživná a zdravá, protože se peče ve vlastní šťávě.
Makrela pečená v alobalu s citronem
K přípravě pečené makrely s citronem potřebujete:
- jatečně upravené tělo makrely – 2 kusy (asi 1 kg)
- cibule – 300 g
- citrony – 2 ks.
- petržel – 2 snítky
- bobkový list – 4 ks
- čerstvě mletý černý pepř – podle chuti
- sůl
- Připravte si ingredience na pečenou makrelu s citronem. Připravte jatečně upravené tělo makrely na pečení. Ostrým nožem odřízněte hlavy a ryby vykuchejte. Důkladně je opláchněte pod tekoucí vodou a položte na pracovní stůl.
- Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kolečka. Citrony důkladně omyjte kartáčkem nebo tvrdou stranou houbičky a prostředkem na mytí nádobí, abyste z povrchu odstranili ochranný voskový povlak.
- Jeden citron nakrájejte na tenká kolečka. Z druhého citronu odstraňte jemným struhadlem tenkou vrstvu kůry, poté ovoce rozkrojte na polovinu a šťávu vymačkejte do malé misky.
- Petrželku omyjte a nasekejte. Na pracovní stůl si rozložte listy fólie. Na každý z nich položte kostru makrely a na jedné straně udělejte několik příčných řezů.
- Do řezů vložte plátky citronu. Zbylé citrony rozmístěte náhodně kolem ryby a na ni. Posypte nastrouhanou kůrou, petrželkou, solí a pepřem podle chuti.
- Kolem ryby rozložte cibuli. Ke každé porci přidejte 2 bobkové listy. Pokapejte citronovou šťávou. Zabalte do alobalu (ne příliš pevně) a položte na plech. Pečte 30-40 minut při 190 °C.
Makrela pečená s lilkem
Rychlý a snadný oběd nebo večeře obsahuje rybu bohatou na omega-3, pečené lilky a aromatické koření. Tuto makrelu podávejte se zeleným míchaným salátem s okurkami ochuceným olivovým olejem a citronovou šťávou.
Makrela pečená s lilkem
K přípravě pečené makrely s lilkem potřebujete:
- velké makrely – 2 ks.
- velké lilky – 2 ks.
- střední cibule – 3 ks.
- česnek – 4 stroužky
- olivový olej
- čerstvě mletá zira a sladká paprika – po 1 lžičce.
- sůl, čerstvě mletý černý pepř
- citron k podávání
- Chcete-li připravit pečenou makrelu s lilkem, předehřejte troubu (nejlépe s grilem) na 180 °C. Plech na pečení vyložte pergamenem. Makrelu nakrájejte na filety s kůží, odstraňte všechny mezižeberní kosti, rybu potřete ze všech stran pepřem, solí a olivovým olejem.
- Lilek podélně rozkrojte takto: ze středu nakrájejte 2 dlouhé 2 cm silné plátky, okraje nakrájejte na 1,5 cm silné plátky. Lilky potřete ze všech stran olivovým olejem a dochuťte solí, pepřem a citronem. Uspořádejte je na plech a pečte 20 minut.
- Mezitím oloupejte a nakrájejte na tenké plátky cibuli a česnek a osmažte je na oleji se solí dozlatova. Po 20 minutách vyjmeme tenké plátky lilku, nakrájíme je na malé kostičky, smícháme s cibulí a česnekem a ochutíme paprikou.
- Na každou silnou vrstvu lilku položíme 1 filet makrely kůží nahoru, vložíme do horní třetiny trouby a pečeme 6-7 minut. Na rybu naaranžujte směs cibule, česneku a lilku, pečte 2 minuty a ihned podávejte.
Makrela s pórkem na ciabattě
Pokud se snažíte zařadit do svého jídelníčku více ryb, vyzkoušejte tento levný a chutný recept na makrelu. Křupavá ciabatta, křehká pečená makrela v aromatickém koření. – nemožné odolat! K tomuto pokrmu se skvěle hodí klasický rustikální salát z rajčat, okurek a sladké cibule s dresinkem z voňavého slunečnicového oleje.
Makrela s pórkem na ciabattě
K přípravě makrely s pórkem na ciabattě potřebujete:
- velké makrely – 2 ks.
- ciabatta – 1 velká nebo 2 malé
- pórek – 2 velké stonky
- citron – 1 ks.
- máslo – 80 g
- červená abchazská adžika, nepovinné příslušenství
- kari a mletá paprika – po 0,5 lžičky.
- sůl, čerstvě mletý černý pepř
- Připravte si ingredience na makrelu a pórek na ciabattě. Předehřejte troubu na 190 °C. Makrelu nakrájejte na filety, odstraňte mezižeberní kosti, filety z obou stran osolte a opepřete. Stranu filé bez kůže můžete potřít kapkou adžiky.
- Ciabattu podélně rozkrojte na polovinu (a jednu velkou také na polovinu). Ciabattu sušte v troubě, dokud lehce nezhnědne, asi 5-7 minut.
- Velmi tenké plátky bílé části pórku a 3-4 cm zeleného pórku nakrájejte na kolečka. Na pánvi rozpusťte máslo se špetkou soli a pórek na mírném ohni poduste 10 minut. Dochutíme paprikou a kari a stáhneme z ohně.
- Plech vyložte pečicím papírem. Na papír položte ciabattu řeznou stranou nahoru. Na ciabattu položte pórek a máslo v rovnoměrné vrstvě. Na pórek položte filety z makrely. Vedle položte celý citron.
- Makrely pečte na ciabattě 10 minut. Při podávání je pokapejte šťávou z vypečeného citronu.
Makrela se zeleninou
Makrela pečená se zeleninou má vynikající chuť a jemnou vůni. Vznikne z ní velmi šťavnaté a měkké rybí filé. Zvláštní chuť rybě dodá plátek citronu a mleté koření. Recept je jednoduchý a dostatečně rychlý na přípravu. Hodí se jak na každodenní jídelníček, tak na slavnostní tabuli.
Makrela se zeleninou
K přípravě makrely se zeleninou potřebujete:
- velké makrely – 2 ks.
- střední mrkev – 1 ks.
- střední cibule – 1 ks.
- sladká červená paprika – 1 ks.
- 20 smetany–30% – 400 ml
- citronová šťáva
- olivový olej
- sůl, čerstvě mletý černý pepř
- libovolné bylinky podle chuti k podávání
- Chcete-li připravit makrelu se zeleninou, předehřejte troubu na 180 °C. Oloupejte mrkev, cibuli a sladkou papriku, nakrájejte je na velké kostky a 5 minut je smažte na prudkém ohni na olivovém oleji. Zeleninu přendejte na talíř.
- Na stejné pánvi osmahněte makrelu po obou stranách po dobu 1,5 minuty.
- Opečenou zeleninu vložte zpět do pánve s rybou, zalijte smetanou, přikryjte alobalem a vložte na 20 minut do trouby. Při podávání posypte nasekanými bylinkami.
Makrela pečená s jablky
Mražené makrely se prodávají téměř v každém větším obchodě. Je to levná a chuťově velmi jemná ryba. A mimo jiné i velmi zdravá. Šťavnatá, tučná makrela a sladkokyselé jablko se skvěle doplňují. Zelené sladkokyselé jablko je pro tento recept ideální.
Makrela pečená s jablkem
ДK přípravě makrely pečené s jablkem potřebujete:
- velké makrely – 2 ks.
- zelené jablko – 1 ks.
- malá cibule – 1 ks.
- 1/4 citronu
- vyčištěná šťáva ze zelených jablek – 200 ml
- máslo – 50 g
- jalovec – 4 bobule
- nové koření – 4 hrášky
- čerstvě mletý černý pepř
- sůl
- brambory v roláku k podávání
- Makrelu pečenou s jablky připravíte tak, že troubu předehřejete na 180 °C. Jalovec a nové koření vložte do hmoždíře a rozemelte co nejjemněji.
- Každou makrelu nakrájejte na filety, potřete solí a pepřem a směsí z hmoždíře. Nechte stát při pokojové teplotě asi 15 minut.
- Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte ji na tenká pírka. Citron nakrájejte na tenké čtvrtky koleček. Jablko (můžete to udělat i bez loupání) nakrájejte podélně na tenké plátky. Jemně smíchejte jablko, cibuli a citron dohromady, osolte a opepřete.
- Přeložte fólii na polovinu tak, aby …..