Poradíme vám, jak správně pít vodku – jaké svačiny pomáhají vyhnout se kocovině a které naopak mohou způsobit zdravotní problémy.
Jak správně pít vodku / koláž , foto freepik.com
Měli byste vědět, jak pít vodku, respektive jak ji správně zakousnout. Mnoho lidí tento moment hodování ignoruje a velmi zbytečně: špatná svačina nejenže nezachrání před rychlou intoxikací a kocovinou, ale naopak k ní může přispět. Co byste neměli svačit na čtyřicítce a co je nejlepší kombinovat s vodkou – prozradíme vám níže.
Co je nejlepší svačit na vodce
První otázka na pořadu dne: Je lepší pít vodku, nebo se jí občerstvit? Podle lékařů je správné svačit a zapít ji. Když svačíme, alkohol se rozloží v jídle, to znamená, že se nedostane hned do žaludku a tělo nedostane ránu. Voda, kterou pijeme, ředí alkohol již v žaludku – to znamená, že význam je přibližně stejný.
Zároveň odborníci tvrdí, že pokud pijete vodku, a ne svačinu, opojení přichází rychleji. Je však velmi nutné udělat si uprostřed hodování přestávku na sklenici vody, protože alkohol organismus dehydratuje. Zde mluvíme o sklenici čisté vody, nikoliv o sladkých nápojích nebo džusech – ty pouze vytvoří další zátěž pro játra a sliznici trávicího traktu. Proto navzdory oblibě koktejlů vodka + džus lékaři na otázku, s jakým džusem pít vodku, odpovídají jednoznačně: není nutné pít s džusem, je lepší si dát svačinu.
Jak svačit vodku
Pravidlo jednaVodku je třeba zapíjet – alkohol na lačný žaludek způsobuje nejen rychlou opilost a těžkou kocovinu, ale také zažívací problémy.
Pravidlo druhé: Vodku byste měli zapíjet správným jídlem, které vám hned nepřivodí opojení a nevyděláte si na silnou kocovinu. Je lepší sníst trochu, než do sebe cpát kila nějakého jídla, které bude těžko stravitelné.
Co si dát k vodce na svačinu, abyste se vyhnuli kocovině:
- libové maso, drůbež, ryby – bílkoviny a tuky ve složení výrobku zabraňují působení alkoholu na organismus a snižují vstřebávání alkoholu, ale (!) výrobek by neměl být tučný, protože tuky zatěžují slinivku, játra a žlučník a v kombinaci s alkoholem se tato zátěž zdvojnásobuje;
- kysané zelí a další kvašená zelenina, např. kyselé okurky, červená řepa, cibule – probiotika pomáhají trávení a mohou zmírnit ranní kocovinu;
- sendviče s červeným kaviárem – kaviár má vysoký obsah tuků a bílkovin, což snižuje vstřebávání alkoholu do krve, ale je lepší si na takový sendvič vzít celozrnné pečivo než bílé.
Často se na stůl jako svačina dává studený kohout – je to také vysokoproteinový výrobek, který je považován za zdravou svačinu, a vláknina v masové náplni v kombinaci s želatinou je prospěšná pro pokožku. Lidé s vysokou hladinou cholesterolu by však měli být se studenoknedlíkem opatrní – pokrm má vysoký obsah tuku, který může tento problém zhoršit.
Jak na to?
Začít hostinu lékaři radí čerstvou zeleninou – obsahuje vlákninu, která napomáhá trávení, ale pozor na čerstvá rajčata – kyseliny v nich obsažené, mají silný účinek na stěny žaludku a v kombinaci s vodkou silně dráždí stěny jeho sliznice.
Co k svačině vodka nemůže
Je zajímavé, že mezi nejoblíbenější svačiny k vodce patří potraviny a pokrmy, které by se neměly svačit:
- konzervované okurky, rajčata a další zelenina – pokud výrobky obsahují hodně octa nebo jiných konzervantů, vede to k podráždění žaludeční sliznice;
- slanečci, nakládané okurky a slané pokrmy – přijímají tekutiny a vodka také naopak odvodňuje organismus;
- sádlo, tučné a vysoce kalorické výrobky – sádlo je sice považováno za klasickou pochoutku, ale jak bylo řečeno výše, v nadbytku tuku nepříznivě ovlivňuje slinivku, žlučník a játra a v kombinaci s alkoholem představuje dvojnásobnou zátěž, takže pokud svačíte sádlo – jen v omezeném množství;
- smažená jídla a další teplé pokrmy – urychlují vstřebávání alkoholu a způsobují další zátěž trávicího systému;
- hořčice, křen, kečup, majonéza a další pikantní omáčky a pokrmy – poškozují trávicí trakt, zejména pokud s ním již existují problémy, a zvyšují účinky vodky;
- sladkosti, včetně sladkého ovoce a bobulovin – se s vodkou vůbec neslučují, pokud mluvíme o chuťové stránce věci, a navíc ovlivňují slinivku břišní a brzdí zpracování alkoholu, a ovoce a bobule také spouštějí proces kvašení v žaludku.
Abychom se nevzdávali oblíbených salátů, jako je Olivier nebo „šuba“, lékaři radí je odlehčit – nezásobovat je majonézou, ale například nízkotučnou zakysanou smetanou nebo řeckým jogurtem.
Důležité je také pamatovat na to, že: bez ohledu na to, jak správný předkrm máte na stole, nezapomeňte na míru. Vodka (a jiný alkohol) s mírou je mnohem důležitější než aperitiv. A jak bylo uvedeno výše, měli byste dbát na dostatečný přísun tekutin (voda, neslazené jitrnice nebo ouzvar), abyste se vyhnuli dehydrataci.
Již dříve jsme si řekli, jak správně pít rum – co zakousnout a jak ho ředit.