Sýr je nejen chutná pochoutka, ale také velmi zdravý výrobek, ale ne všechny druhy sýrů jsou.
Stojí za zvážení, co je užitečný a škodlivý sýr / foto depositphotos.com
Je známo, že mléčné výrobky jsou velmi užitečné. Zvláštní pozornost si zaslouží sýry tvrdé, měkké, s plísní i bez ní, slané i slané, aromatické i málo aromatické. Mnoho lidí však neví, jaký sýr je pro zdraví nejlepší – existuje tolik druhů těchto výrobků, že je velmi snadné se v nich vyznat.
Odborníci healthline nám prozradili, které sýry jsou nejzdravější a dietní. Ukázalo se, že mezi mnoha druhy si můžete vybrat skutečnou „vitamínovou bombu“.
Jaký sýr je nejlepší koupit – 7 nejužitečnějších druhů sýrů
Mozzarella. Tento druh měkkého bílého sýra plného vlhkosti je považován za jeden z nejzdravějších. Vyrábí se z kravského mléka, nejdražší mozzarella se vyrábí z buvolího mléka. Ve 28 g takového sýra najdete 6 % denní hodnoty sodíku, 11 % denní hodnoty vápníku, 6 g bílkovin a stejné množství tuku a také 1 g sacharidů. Mozzarella obsahuje speciální probiotika, která zlepšují funkci střev, posilují imunitu a snižují záněty v těle.
Sýr s plísní. Chuť a vůně tohoto sýra nemusí každému vyhovovat, ale labužníci ho mají velmi rádi. Tento druh sýra je bohatý na vápník, který je velmi prospěšný pro kosti a bojuje proti riziku osteoporózy. Ve 28 gramech sýra s plísní je 12 % denní hodnoty vápníku, 14 % denní hodnoty sodíku, 8 gramů tuku, 6 gramů bílkovin a 1 gram sacharidů.
Feta. Tento druh sýra se často přidává do salátů. Měkký, slaný, bílý a velmi jemný – přesně takový je feta. Tento sýr je vhodný pro ty, kteří chtějí zhubnout. Obsahuje totiž speciální kyselinu, která je zodpovědná za boj s tukem. 28 gramů fety vám dodá 14 % denní dávky sodíku, 11 % denní dávky vápníku, 4 gramy bílkovin, 6 gramů tuků a 1 gram sacharidů. – tuku a 1 gram sacharidů.
Tvaroh. Měkký a sněhobílý druh sýra, který zná téměř každý člověk. Mnoho lidí to neví, ale právě tvaroh je bohatý na bílkoviny a Sodík, pomáhá hubnout. Pokud jste si ještě neuvědomili, který sýr je považován za nejzdravější, odpověď máte před sebou. 110 g sýra cottage obsahuje 15 % denní dávky sodíku, 9 % vápníku. Taková porce obsahuje 12 g bílkovin, 5 g sacharidů a 3 g tuků.
Ricotta. Tento sýr, často označovaný jako „light verze“ tvarohu, je bohatý na aminokyseliny a bojuje proti cholesterolu a vysokému krevnímu tlaku. Jedna 124g ricotty obsahuje 20 % denní hodnoty vápníku, 6 % denní hodnoty sodíku, 13 g tuku a po 9 g bílkovin a sacharidů.
Parmezán. Tento tvrdý a chuťově výrazný sýr je bohatý na živiny, prospívá kostem a mohou ho konzumovat i lidé, kteří špatně snášejí potraviny, které příliš nesnášejí laktózu. 28 g parmezánu obsahuje 26 % denní hodnoty vápníku, 15 % denní hodnoty sodíku, 10 g bílkovin a také 7 g tuku a 1 g sacharidů.
Čedar. Tento druh sýra je považován za jeden z nejoblíbenějších sýrů. Tvrdý a chuťově bohatý čedar je bohatý na vitamin K, který je velmi prospěšný pro srdce. Tento druh sýra pomáhá v boji proti ucpávání žil a tepen. 28 gramů čedaru obsahuje 15 % denní hodnoty vápníku, 8 % denní hodnoty sodíku, dále 9 gramů tuku, 7 gramů bílkovin a 1 gram sacharidů.
Při výběru z mnoha druhů tohoto mléčného výrobku navíc zvažte, který sýr je nejkvalitnější. Za neméně užitečné, ale nejkvalitnější jsou považovány smetanový sýr mascarpone a také parmezán a mozzarella.
Které sýry jsou škodlivé
I když existuje mnoho zdravých druhů sýrů, nejškodlivější je pouze jeden. Odborníci nedoporučují jeho častou konzumaci tavené sýry. Obsahuje příliš mnoho látek, které negativně ovlivňují srdce. Navíc v obchodech jen zřídka najdete tavený sýr s dobrým složením, výrobci do tohoto výrobku příliš často přidávají mnoho chemických látek.
Kolik sýra můžete sníst, aniž byste poškodili své zdraví
Mnoho lidí se mylně domnívá, že sýr je bohatý na vitamíny a vápník, a proto ho musí jíst hodně. Stojí však za to zvážit, co je pro sýr užitečné a co škodlivé. Jde o to, že nadbytek vápníku nebo sodíku není prospěšný. Proto byste neměli sníst více než 40-50 gramů jakéhokoli druhu sýra denně. Jedinou výjimkou je tvaroh, toho lze sníst více. Odborníci označují za denní normu tvarohu malou porci (asi 200-250 gramů).