Přínosy a škody ayranu pro lidské tělo

Přínosy a škody ayranu pro lidský organismus

Legendární „turecký kefír“, bez kterého si nelze představit kavkazskou, balkánskou a tureckou kuchyni. Věří se, že pomáhá zachovat mládí a prodloužit život. Prozradíme vám, o jaký nápoj se jedná – ajran, jak a z čeho se vyrábí, k čemu je užitečný a komu může uškodit.

O čem vám v článku povíme:Co je to ayran a co je o tomto nápoji známoJak se vyráběl v minulosti a jak se vyrábí nyníJak se ayran liší od kefíruSložení a kalorie ayranuPřínosy ayranu pro organismusZlepšení tráveníPosílení imunityPrevence srdečních a cévních onemocněníPosílení kostíPodpora nervového systémuCo je užitečné pro ženyCo je užitečné pro mužeKdo by si měl dávat pozorJak ho užívat.

Co je ayran a čím je tento nápoj známý

Téměř každý národ žijící na zemi „zplodil“ svůj vlastní kysaný mléčný nápoj. Jeho zvláštnosti závisí na způsobu života lidí – usedlý nebo kočovný, na druzích mléka, které používali – kravské, kozí, kobylí, a konečně na podnebí. Proto recepty jednoho národa nemohli vždy používat zástupci jiného národa.

Bylo by například zbytečné radit ruské hospodyni, která dává do sena obyčejný zákys, aby mléko nalila do koženého vaku, přidala tam zákvas z telecího syřidla, připevnila tuto podivnou nádobu na koňské sedlo. A pak na něm několik hodin jezdí v denním žáru. To je tradiční recept na výrobu ayranu.

Existují různé údaje o tom, kdy přesně se ayran poprvé objevil v dějinách lidstva: někteří tvrdí, že naše „přátelství“ s ním trvá asi jeden a půl tisíce let, jiní – že byl znám už tisíce let před naším letopočtem. Sporné je i místo jeho „zrodu“, zejména proto, že nápoj je oblíbený v mnoha asijských zemích a na Balkáně a podobná slova se vyskytují v mnoha různých jazycích. Například v mongolštině „airag“ znamená mléko a v čuvaštině „uyran“ znamená podmáslí, tj. syrovátku získanou šleháním másla.

Nicméně písemné doklady se nacházejí v turkickém slovníku, který pochází přibližně z 10. století našeho letopočtu. Vědci se proto domnívají, že slovo pochází ze starotureckého kořene „adır“, což znamená „oddělovat“. Mimochodem, v Turecku, zemi, kde dnes žije většina obyvatel turkického původu, se má za to, že ayran je národní turecký nápoj.

Mimochodem! V roce 2015 turecká vláda pokutovala společnost vyrábějící ledové čaje za „urážku ayranu“: známý raper v reklamním sdělení uvedl, že tento tradiční nápoj ho „uspává“, a proto raději pije povzbuzující čaj. Vznikl skandál, v jehož důsledku byla reklama zakázána a výrobce musel zaplatit pokutu 220 000 USD.

Jak se vyráběl dříve a jak se vyrábí nyní

Jedním z tradičních způsobů výroby je třepání v lopuchu během jízdy na koni. Vyráběl se také „usedlejším“ způsobem, a to tak, že se nádoba (nejčastěji také z kůže) umístila do speciálního zařízení, aby visela nad zemí a mohla se pohodlně protřepávat.

V různých tradicích se lišila jeho hustota: mohl být tekutý, nebo hustý jako tučná zakysaná smetana. V druhém případě se používala jako potrava i k uhašení žízně, když se předtím zředila vodou. Druh mléka používaného k výrobě ayranu také závisel na tradicích – kravské mléko (dnes se používá nejčastěji), kozí mléko, buvolí mléko.

Dnes v Ruské federaci existuje několik desítek podniků, kde se nápoj připravuje, mnohé z nich jsou soustředěny v severokavkazském regionu a ve Stavropolu – právě ten najdete na pultech obchodů. Zpravidla má ve srovnání se svou domácí obdobou tekutější konzistenci, ale všechny prospěšné vlastnosti jsou zachovány.

Mimochodem! Vědci ze Severokavkazské federální univerzity nedávno vyvinuli novou technologii výroby legendárního produktu pomocí akustické kavitace. Vlivem ultrazvuku dochází v nápoji k výkyvům tlaku v procesu studny: jedná se o jakousi imitaci „třepání v lopuchu“.

Jak se ayran liší od kefíru

Nápoj se často konzumuje s bylinkami, což ho činí ještě zdravějším.
Nápoj se často pije s bylinkami, což ho činí ještě zdravějším (shutterstock)

Biochemické složení obou slavných zástupců „světa kyselého mléka“ je totiž velmi podobné. Existují však 2 významné rozdíly.

  1. Kvasnice. V běžném kefíru je to kefírová houba, což je společenství acidofilních a octových bakterií a kvasinek. Při „setkání“ s mlékem začnou vytvářet různé metabolity, včetně etylalkoholu – to je nejvíce „opilý“ zástupce zkvašeného mléka. V ajranu s mlékem „pracuje“ bulharský bacil – druh mikroorganismů fermentovaného mléka, který slavný ruský mikrobiolog I. I. Mečnikov považoval za zodpovědný za dlouhý život a dobré zdraví horolezců. Druhou užitečnou bakterií je termofilní streptokok, který dodává mléku jemnou konzistenci. Důležité je, že žádný z těchto „drobečků“ neprodukuje alkohol.
  2. Do „tureckého kefíru“ se přidává trochu soli, která pomáhá lépe zvládat žízeň a rychleji obnovit elektrolytovou rovnováhu v horku, po tréninku.

Dalším rozdílem je zvýšený obsah plynů, což je dáno specifiky technologie, takže nápoj trochu připomíná limonádu.

Složení a kalorie ayranu

Energetická hodnota je velmi nízká: ve 100 ml asi 17,5 kcal, zatímco v podobné porci 1% kefíru asi 40 kcal. Obsah tuku se může pohybovat od 0,8 do 1,5 %, obsah bílkovin – asi 1,5 g, sacharidů – 1,8 %.2 g/100 ml. Důležité je, že nejde jen o „nápoj“, ale o zdroj důležitých vitaminů, včetně těch, které produkují probiotické bakterie – právě živiny takového původu se velmi dobře vstřebávají.

Vitamíny % denní potřeby ve 100 ml B12,7В29,5В34,6В56,5В63В77В92,3В1213,5А2,3

Z hlediska minerálních látek je dobrým zdrojem vápníku, fosforu, draslíku a sodíku a také vzácnějších stopových prvků, jako je kobalt, molybden, chrom, selen a zinek. Toto složení pomáhá zlepšovat elektrolytové složení krve.

Přínosy ayranu pro organismus

Ayran obsahuje velmi užitečné bulharské bacily, které mají pozitivní vliv na fungování organismu.
Ayran obsahuje velmi užitečný bulharský bacil, který má pozitivní vliv na fungování organismu (shutterstock)

Stejně jako ostatní druhy fermentovaných mléčných výrobků patří ajran do skupiny funkčních potravin, což znamená, že jeho konzumace dodává tělu nejen energii a základní makro- a mikroživiny, ale také pozitivně ovlivňuje různé aspekty zdraví. Hlavní zásluhu na tom mají probiotické bakterie a jejich metabolity.

Zlepšení trávení

Prospěšné mikroorganismy vytlačují patogenní mikroby ze střev, potlačují záněty v trávicím traktu, zlepšují vstřebávání makro- a mikroživin, stimulují funkci střev, pomáhají normalizovat stolici a podporují činnost slinivky břišní a žlučníku.

Posílení imunity

Mezi rovnováhou střevní mikroflóry a fungováním obranných systémů existuje úzká souvislost. Obnovení mikrobiální rovnováhy zlepšuje odolnost organismu vůči bakteriálním a virovým infekcím.

Prevence srdečních a cévních onemocnění

Konzumace nápoje pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, udržuje cévy mladé, chrání je před aterosklerózou, zásobuje srdeční sval důležitými minerály.

Posilování kostí

Stejně jako ostatní mléčné výrobky je ayran zdrojem vápníku a probiotické bakterie přispívají k jeho lepšímu vstřebávání – díky tomu je nápoj účinnou prevencí osteoporózy.

Podpora nervového systému

Úzké spojení mezi střevy a mozkem je dnes již prokázanou skutečností. Látky produkované bulharskými bacily a termofilními streptokoky potlačují chronický systémový zánět – jeden z klíčových faktorů stárnutí mozku a rozvoje demence, zatímco „plná kytice“ vitaminů skupiny B má pozitivní vliv na metabolické procesy v nervové tkáni a zlepšuje tvorbu životně důležitých neurotransmiterů.

Co je užitečné pro ženy

Ayran obsahuje vitamíny velmi důležité pro zdraví žen
Ayran obsahuje vitamíny velmi důležité pro zdraví žen (shutterstock)

Existuje mnoho důvodů, proč by něžné pohlaví mělo do svého jídelníčku zařadit „turecké prosté mléko“, aby si udrželo mládí a krásu. Mezi takové důvody patří např:

  • Nízký obsah kalorií a přesto schopnost rychle zasytit.
  • Bohatý obsah vitaminů skupiny B, které jsou nezbytné pro krásnou pleť, vlasy, nehty a normalizaci metabolických procesů.
  • Stimulace vylučování toxinů z těla.
  • Ochrana před změnami kostní tkáně souvisejícími s věkem.

Kromě toho je poměrně oblíbený v kosmetologii, používá se k výrobě pleťových a vlasových masek, pomáhá zlepšovat mikrobiální profil pokožky, přispívá k prevenci akné, má omlazující účinek.

Co je užitečné pro muže

Dobrý prostředek prevence infarktu a mrtvice, zvyšuje odolnost vůči stresu, má pozitivní vliv na potenci. Vzhledem ke schopnosti rychle obnovit elektrolytovou rovnováhu se tento druh zakysaného mléka doporučuje konzumovat po intenzivním tréninku. Díky tomu je také účinným prostředkem v boji proti syndromu kocoviny.

Kdo by měl být opatrný

V některých případech může takový nápoj, jako je ayran, přinést nejen užitek – škody jsou spojeny s přítomností kyselin v jeho složení, které dráždí žaludeční sliznici. Proto byste měli být opatrní v případě zhoršení gastritidy, gastroduodenitidy, pankreatitidy.

Další rizikovou skupinou jsou lidé se špatnou tolerancí laktózy a mléčné bílkoviny. Na jedné straně bakterie v tureckém kefíru rozkládají molekuly mléčných bílkovin na aminokyseliny, což zlepšuje jejich vstřebávání, ale na druhé straně v případě silné intolerance může i malé množství bílkovin vyvolat zažívací potíže a alergické reakce.

Jak používat

Můžete jednoduše uhasit žízeň – pít bez přísad nebo si zpestřit chuť přidáním jemně nasekaných bylinek – petrželky, koriandru, kopru, bazalky, česneku. Kromě toho může být ajran vynikajícím základem nebo přísadou do mnoha pokrmů: okrošky, polévky z červené řepy, omáček, palačinek, marinád na kebab atd.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #kyselé mléčné výrobky #iran #přínosy a škody**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: