Přínosy a škody pitahayi

Přínosy a škody pitahayi

Zvenku velká růžová boule, uvnitř úžasná bílá nebo červená dužina s drobnými zrníčky a neobvyklou chutí. Povíme vám, co je pitahaya, jinak pitaya, „dračí ovoce“ nebo „dračí oko“, jaké jsou její přínosy a škodlivost pro zdraví a lidský organismus, dáme užitečné rady, jak tyto plody vybírat a skladovat, uvedeme popisy a fotografie, podělíme se o recepty.

O čem budeme v článku hovořit:Co je to za ovoce? Složení a kaloriePřínosy pitahaya pro těloCo může škodit? Pitahaya: přínosy a škodlivost pro zdraví ženPitahaya: přínosy pro mužePitahaya červená: přínosy a škodlivost pro těloJaké množství denně sníst? Pitahaya sušená – přínosy a škodlivostMůžu jíst slupku? Jak si ji vybrat? Jak ji skladovat? Jak ji jíst? Recepty s pitahayou Chia pudink na kokosovém mléce s pitahayouOvocná salsa s pitahayouSalát s krevetami a pitahayou

Co je to za ovoce?

Velmi chutné exotické ovoce roste na epifytickém kaktusu Hylocereus, který se vyskytuje v oblastech s tropickým podnebím. Původně se vyskytoval pouze v jižním Mexiku, Jižní a Střední Americe. Do jihovýchodní Asie jej na počátku 19. století přivezli Francouzi.

Průměrná hmotnost plodů je 400450 g, ale existují i těžké váhy 600 g.1000 г. Zvenčí vypadá pitahaya jako jasně růžová nebo žlutá cibule, na níž jsou navrstveny zelené ostnité listy. Slupka se zdá být masivní, ale ve skutečnosti je poměrně tenká a uvnitř je šťavnatá dužina s černými semeny, jejíž struktura připomíná gel nebo želé.

Barva „středu“ může být bílá – nejčastěji se prodává v Ruské federaci, tmavě růžová – tzv. červená pitaya, nebo žlutá – tato varianta se u nás vyskytuje zřídka, i když je považována za nejsladší. Chuť je něco mezi kiwi, hruškou a melounem, bílá má jemnější chuť, červená je výraznější a semínka mají výraznou oříškovou příchuť. Mimochodem, mnoho lidí v něm cítí tóny jahod, pro které se plodu říká také „jahodová hruška“.

Složení a kalorie

Takto roste pitahaya na epifytickém kaktusu
Takto roste pitahaya na epifytickém kaktusu

Energetická hodnota dužiny závisí na stupni zralosti, ale nejčastěji se pohybuje kolem 50 %.55 kcal/100 g. Většinu z nich představuje voda, takže dračí ovoce je vhodné k zahnání žízně a díky vysokému obsahu vlákniny zlepšuje trávení.

Je třetím nejbohatším ovocem, co se týče obsahu thiaminu, vitaminu B1Thiamin je klíčovým katalyzátorem metabolických procesů a je nezbytný pro normální fungování nervového a trávicího systému. Thiamin je klíčovým katalyzátorem metabolických procesů a je nezbytný pro normální fungování nervového a trávicího systému.

Výrobek také přispívá k uspokojení potřeby kyseliny askorbové, draslíku, fosforu a železa v organismu. Ale to hlavní, pro co ho vědci oceňují, je vysoká koncentrace bioflavonoidů, polyfenolů, terpenů a dalších biologicky aktivních látek s antioxidační a protizánětlivou aktivitou.

Přínosy pitaháji pro organismus

  • Prodlužuje mládí srdce a cév, odstraňuje přebytečný cholesterol, chrání před aterosklerózou a stěny cévního řečiště – před oxidačním stresem, pomáhá udržovat jejich pružnost.
  • Normalizuje činnost trávicího traktu – napomáhá tomu vláknina, která je bohatá zejména na semena ukrytá v dužině.
  • Posiluje imunitní systém díky antioxidační aktivitě a přispívá ke zdraví střevní mikroflóry.
  • Přispívá k prevenci cukrovky a inzulínové rezistence: studie ukazují, že každodenní konzumace dračího oka pomáhá snížit hladinu cukru v plazmě o 20 %. Glykemický index je nízký: 2030, v závislosti na zralosti a typu plodu (u červeného je o něco vyšší), takže zatížení slinivky je minimální.
  • Bioaktivní látky chrání buňky před nebezpečnými mutacemi a pomáhají předcházet rakovině.
  • Zlepšuje funkci mozku: díky své schopnosti bojovat proti oxidačnímu stresu a chronickému zánětu je ovoce účinnou prevencí problémů s mozkem souvisejících s věkem a demencí.

Co může škodit

V jednotlivých studiích byly zaznamenány alergické reakce na toto ovoce. Mezi možné příznaky patří otok jazyka, kopřivka a zvracení, někdy systémové reakce s vyrážkou, otokem kůže a dýchacích cest. K tomu nedochází často, ale pro naše zeměpisné šířky se jedná o neznámý produkt. Proto byste měli začít s malým kouskem a pozorovat, jak se cítíte.

Jako potenciální alergen by se neměl podávat dětem mladším 3 let a v případě reakcí z přecitlivělosti na jiné výrobky se doporučuje seznámit dítě s exotickou „mňamkou“ blíže školnímu věku.

Použití výrobku je také lepší odložit v akutní fázi gastritidy, gastroduodenitidy, pankreatitidy, průjmu a dalších zánětlivých a infekčních procesů v gastrointestinálním traktu.

Pitahaya: přínosy a škodlivost pro zdraví žen

Dračí ovoce - báječný dezert, který lze jíst i při přísné dietě
Dračí ovoce – báječný dezert, který se dá jíst i při přísné dietě (shutterstock)

Můžeme říci, že je to ideální náhrada nezdravých dezertů pro ty, kteří chtějí držet zdravou dietu a udržet si váhu. Úžasná chuť „jahodové hrušky“ v kombinaci s nízkým obsahem kalorií dokáže uspokojit i ty nejnáročnější mlsouny, a to bez následků pro postavu. Kromě toho bude mít tento přírodní dar pozitivní vliv na mnoho různých aspektů zdraví. Co se stane, když ji budete jíst několikrát týdně?

  1. Vaše pleť se zlepší – bude vypadat svěžeji, pevněji a zářivěji.
  2. Zmizí zažívací potíže, vitamíny a minerály se budou z potravy účinněji vstřebávat a stolice se normalizuje.
  3. Sníží se chuť na sladké: to je způsobeno normalizací metabolických procesů a zvýšenou citlivostí buněk na inzulín.
  4. Celková hladina energie se zvýší.
  5. Zlepšení nálady: antioxidanty a protizánětlivé látky příznivě působí na funkci mozku a tvorbu neurotransmiterů radosti.

Zároveň se nedoporučuje konzumovat dračí oko během těhotenství a kojení, aby nevyvolalo alergické reakce u dítěte.

Pitahaya: výhody pro muže

Snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění, infarktu a mrtvice – dobrý důvod pro zástupce silnější poloviny lidstva, aby se přidali k neobvyklému ovoci. Díky hojnosti antioxidantů pomůže zvýšit odolnost vůči stresu, pozitivně ovlivní sexuální sféru.

Také „dračí oko“ prospívá mozkové činnosti, zlepšuje paměť, koncentraci, dodává energii pro fyzickou a duševní činnost, chrání klouby před záněty, urychluje regeneraci po tréninku a těžké fyzické práci, zlepšuje kvalitu spánku.

Červená pitahaya: přínosy a škodlivost pro organismus

Červená pitahaya má výraznější protizánětlivé účinky než dračí ovoce s bílou dužinou.
Červená pitahaya má výraznější protizánětlivé účinky než dračí ovoce s bílou dužinou (shutterstock)

Je zvláštní, že verze exotického ovoce, která má tmavě růžovou, nikoli bílou dužinu, je z hlediska zdravotních účinků podobná červené řepě. To proto, že jasně růžový odstín slupky a „středu“ je způsoben přítomností betalainů – stejných pigmentů, které dodávají charakteristickou barvu boršči a červené řepě. Ukázalo se, že jsou to silné antioxidační a protizánětlivé látky, které podporují srdce a nervový systém.

V této souvislosti se právě tato odrůda dračího ovoce doporučuje konzumovat v boji proti chronickým zánětům, například při artritidě, a její šťáva se úspěšně používá k prevenci anémie u těhotných žen – pomáhá zvyšovat hladinu hemoglobinu a červených krvinek v krvi.

Co se týče potenciální škodlivosti, je spojena s rizikem alergických reakcí, takže při konzumaci je důležité sledovat svou pohodu. Mimochodem, stejně jako po konzumaci červené řepy moč a stolice často získávají červený nádech: to není důvod k obavám, za pár dní pigment z těla odejde.

Kolik toho denně sníst

Stačí jedno ovoce o hmotnosti 300400 g, abyste z ovoce přijali všechny cenné prvky, přičemž je důležité, aby ve stravě byly přítomny i další druhy ovoce, zeleniny a bylin. Právě pestrost je klíčem k tomu, aby tělo získalo maximum makro- a mikroživin nezbytných pro zdravý život.

Pitahaya sušená: přínosy a škody

Chuťově sušené ovoce předčí mnohé sušené plody, navíc je skutečným koncentrátem cenných látek. Má mnohem více vlákniny než čerstvá „jahodová hruška“, vyšší obsah vitaminů a bioflavonoidů. Obsah kalorií však vyskočí 7krát – až na 350 kcal ve 100 g. Proto je lepší konzumovat ovoce bez fanatismu, abyste později nebyli smutní, když stojíte na váze. Ale sníst malý kousek o hmotnosti 30 g.40 g před tréninkem je v pořádku. To pomůže tělu být nabitý energií po „dlouhou“ dobu a nezpůsobí to těžkost v žaludku.

Můžete jíst kůru

Přestože je kůra bohatá na cenné látky – vědci z ní získávají extrakty s vysokým obsahem bioaktivních látek – nepoužívá se při vaření. Proto si pochutnáváme na šťavnaté dužině a „obal“ vyhazujeme nebo ho používáme k dekoraci pokrmů.

Jak si vybrat

Při výběru je důležité dbát na to, aby kůra byla bez skvrn a poškození.
Při výběru je důležité dbát na to, aby slupka byla bez skvrn a poškození (shutterstock)

Než si dračí ovoce koupíte, osahejte si ho. Slupka by měla být trochu měkká, ale ne příliš poddajná, spíše trochu pevná. To znamená, že ovoce je zralé, ale ještě ne zkažené. Skvrny, suché listy a štiplavý zápach ukazují na přezrálost. Pokud je slupka po stlačení tvrdá, nechte pitayu několik dní ležet na stole bez sáčků nebo papíru. Jakmile ovoce dozraje, bude měkčí a aromatičtější.

Jak skladovat

Až jeden měsíc – v chladničce, 45 dní při pokojové teplotě. Je důležité se držet dál od potravin se silnými pachy, aby naše pochoutky nenasákly jejich chutí. Můžete je také zmrazit tak, že oddělíte dužinu od slupky a vložíte ji do nádoby vyložené pergamenem. Po zmrazení bude vypadat trochu drobivě, ale je skvělá do koktejlů a smoothies.

Jak jíst

Zralá „jahodová hruška“ se rozřízne a jí lžící: dužina se snadno oddělí. Střed se může přidávat také do ovocných salátů, zmrzliny, kaší, koktejlů nebo jogurtů.

Recepty s pitahayou

Exotickou superpotravinu lze využít při různých kulinářských experimentech. Tropické tóny budou skvěle znít v různých pokrmech a nápojích.

Chia pudink na kokosovém mléce s pitahayou

Lahodný a zdravý dezert, vhodný pro ty, kteří nekonzumují živočišné potraviny včetně běžného mléka, a potěší při půstu nebo dietě.

Chia pudink na kokosovém mléce s pitahayou
Chia pudink na kokosovém mléce s pitahayou (My Magnet)

20 min.

Na přípravu 2 porcí budete potřebovat:

  • chia semínka – 3 polévkové lžíce.
  • kokosové mléko – 200 ml
  • pitahaya – 1 ks.
  • mražené jahody – 100 g
  • kokosové hobliny – 2 polévkové lžíce. l.
  • plátky pitahayi, jahody, máta a kokos na podávání
  1. Kokosové mléko smíchejte s chia semínky a kokosovými hoblinkami a rozdělte do 2 sklenic. Přikryjte víčky nebo potravinovou fólií a dejte na 6 hodin nebo přes noc do lednice. Pudink během této doby zhoustne.
  2. Pitahayu podélně rozkrojte na 4 díly a odstraňte slupku. Dužinu nakrájejte na malé plátky, abyste mohli …

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: