Brusinková sezóna je v plném proudu! Prozradíme vám, proč je důležité si tyto kyselé bobule vychutnávat a jak je vybírat a skladovat, abyste z nich vytěžili co nejvíce.
Co si přečíst v článku:
- V čem spočívá užitečnost brusinek?
- Zajímavosti o brusinkách
- Výběr a skladování brusinek
- Co vařit z brusinek?
Jak užitečné jsou brusinky?
Brusinky jsou označovány za jedny z nejužitečnějších bobulovin a také za jedny z nejstudovanějších. S brusinkami bylo provedeno mnoho pokusů!
Britští vědci tak po dobu 12 týdnů podávali dobrovolníkům porci suchého brusinkového prášku – ekvivalent 100 gramů čerstvých bobulí. Během této doby se zlepšilo prokrvení mozku a paměť a snížil se „špatný“ cholesterol.
A čínští odborníci prokázali, že brusinky potlačují růst bakterie Helicobacter pylori – té, která způsobuje chronickou gastritidu a vředovou chorobu žaludku.
Brusinky obsahují organické kyseliny, aminokyseliny, vitaminy C, E a B6, dále draslík, hořčík, vápník a železo. Její každodenní konzumace pomáhá zvyšovat vitalitu, dodává elán, zlepšuje spánek a aktivuje metabolické procesy.
Brusinky se často doporučují k jídlu nastávajícím matkám. Skutečnost, že kyselé plody mohou zmírnit příznaky toxikózy.
Brusinky jsou vynikajícím prostředkem proti nachlazení. Čerstvé pyré z rozmražených nebo čerstvých bobulí přelijeme horkou vodou v poměru 1:3. Když nápoj mírně vychladne, přecedí se, přidá se trochu medu a koření podle chuti. Vitamínový elixír je připraven!
Domácí nápoj z brusinek – skutečná pokladnice vitamínů
Výběr a skladování brusinek
Brusinky jsou choulostivé. Kvůli tenké slupce se brusinky při přepravě snadno pomačkají.
Během sezóny (začíná koncem září a trvá celý podzim) je nejlepší kupovat brusinky čerstvé. Barva čerstvých bobulí může být od světle růžové po tmavě červenou a vůně by měla mít bahenní tóny.
Po zbytek času se vyplatí zvolit mražené bobule. Při nákupu čerstvých brusinek dbejte na to, aby vanička nebo sáček neobsahovaly velké množství tekutiny a cizorodých příměsí: písku, zeminy, listí. Zkontrolujte datum spotřeby – natrhané brusinky lze skladovat nejdéle dva měsíce.
Čerstvé bobule lze zmrazit a v zimě z nich můžete připravit libovolné pokrmy s uchovanými užitečnými vlastnostmi.
Čerstvé bobule je nejlepší uchovávat v chladničce, v čisté nádobě. Pokud je nestihnete sníst všechny najednou, rozložte sušené bobule na misku v jedné vrstvě a dejte je do mrazáku. Když jsou zmrzlé, nasypte je do sáčků.
Pokud nechcete zmrazovat čerstvé brusinky, můžete je zalít oslazenou brusinkovou šťávou nebo zředěným cukrovým sirupem a poté je vložit do uzavřené sklenice. Takový „kompot“ můžete bezpečně skladovat v lednici celou zimu.
Co uvařit z brusinek?
Toto bobulovité ovoce je skutečně všestranné. Osvěžující sousto, sladký koláč, voňavý džem, pikantní omáčka k masu nebo hřejivý pikantní nápoj – všude je dobrá!
Brusinky v cukru
Milovníci sladkého si zamilují koláče, sušenky a muffiny s brusinkami. Připraví se z nich také báječný růžový marshmallow. A pokud se chcete ponořit do dětství, můžete brusinky uvařit v cukru. Za tímto účelem se bobule na minutu vloží do sirupu nebo šlehačky a poté se obalí v moučkovém cukru a nechají se zaschnout.
Brusinkový salát
Brusinky zní zajímavě i v salátech. Zvláště dobré jsou ve společnosti slaných sýrů, pečené červené řepy nebo ořechů.
Maso s brusinkovou omáčkou
Často se také kombinuje s masem. Brusinková omáčka skvěle podtrhne chuť pečeného kuřecího, hovězího nebo vepřového masa, ale i řízků a karbanátků. A samotné plody lze použít k plnění husy nebo krocana.
Brusinky s kysaným zelím
Konečně, jak si nevzpomenout na klasickou kombinaci – brusinky s kysaným zelím a vařenými bramborami. Najdete zde maximum prospěšných látek, chuť známou z dětství a kapku příjemné nostalgie.
Recepty s brusinkami:Koláč s brusinkami a strouhankou
Brusinkový kompot na zimu
Brusinkové máslo
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #cranberry**]. ? Další nápady a recepty na našich sociálních sítích