Rassolnik: kolik a jak vařit, aby se ukázal jako dokonalý

Rassolnik: kolik a jak ho uvařit, aby byl dokonalý

Jak dlouho se vaří dokonalý rassolnik? Na tuto otázku můžeme ihned odpovědět: asi 2,5 hodiny. Existují však nuance. Jak dlouho trvá uvařit perlovku? A hovězí vývar? Rozhodl jsem se vařit ho s ledvinkami. Jak dlouho mi to bude trvat? Jak dlouho je třeba vařit okurky? Pochopíme, jak se vaří dva z nejoblíbenějších rassolniků: „Moskovský“ a „Leningradský“. A odpovězte na všechny důležité otázky. Mimochodem, obě polévky se od sebe liší stejně jako dvě století ruské kuchyně.

Leningradsky Rassolnik s perlovou polévkouRassolnik Moskovsky s ledvinkamiLeningradsky Rassolnik s perlovou polévkouO čem si povíme v článku:4 pravidla dokonalého rassolnikuJak moc vařit okurky v rassolnikuPerlička v rassolniku: povinná, nebo ne?Kolik na 1 litr vody dát do rassolnikuKolik perlovky dát do 3 litrů vodyKolik perlovky namočit do rassolnikuKolik perlovky uvařit do rassolnikuKolik uvařit samotného rassolnikuKolik rassolniku se skladuje v ledniciKolik kalorií v rassolnikuReceptyRassolnik „Leningradský“ s perlovkouMoskevský rassolnik s ledvinkami

Abyste se nemuseli trápit otázkou, jaký rassolnik potřebujete. „Leningradský“ nebo „Moskevský“, uvaříme obojí. Začněme však obecnými pravidly.

4 pravidla dokonalého rassolniku

Pravidlo č. 1. Doplňování polévky je název rassolniku a může se vařit na rybách, mase, kuřecím vývaru nebo vnitřnostech. Vývar na rassolnik je vařený bílý. bez přidání kořenů.

Pravidlo č. 2. Bez pravých, nakládaných sudových okurek a nálevu, ve kterém okurky kvasily, chutný a správný rassolnik nezískáte. S nakládanými se nemá cenu ani obtěžovat. je promarněný čas a nakonec zklamání. V současné době jsou okurky ve sklenicích často kvašené: jsou vhodné i proto, že prošly mléčným kvašením a mají jasnou nakyslou chuť.

Rassolnik se ukáže jako velmi chutný, pokud se okurky nakrájí na brčka.
Rassolnik je velmi chutný, když se okurky nakrájí na brčka.

Pravidlo č. 3: Okurky na rassolnik, pokud jsou velké a mají silnou slupku, se před vařením obvykle oloupou. A u tenkých slupek, jako je například odrůda Nežinskij, je loupat nemusíte.

Pravidlo č. 4: Po prostudování mnoha různých receptů na rassolnik a na základě svých zkušeností jsem si jedno z nich vybral. Podle mého názoru je to nejjednodušší a nejefektivnější způsob, jak dosáhnout dobré chuti okurek. Hlavní je, aby zůstaly husté, nikoliv změklé. Za tímto účelem vyřízněte z okurek semínka. jádro a poté nakrájíme na hrubá brčka.

Jak dlouho vařit okurky v rassolniki

Nejlepší výsledek poskytují okurky, které se dusily společně s pastou. Nejdříve pastujeme cibuli, mrkev, kořen celeru, petržel a pak k nim přidáme nakrájené okurky. Vše společně dusíme pod pokličkou 15 minut a 5-7 minut před koncem vaření polévku pošleme do hrnce.

A další dobrý způsob nakrájené okurky přidejte přímo do polévky. To by mělo být provedeno po přidání brambor a po uvaření polévky asi 4 hodiny.5 minut. Vařte 15 minut a poté přidejte osmažené kořeny.

Perlovka v rassolniku: povinná, nebo ne?

V „Leningradském“ rassolniku, perlovka nezbytná ingredience. V „Moskovskiy“ je možné, ale ne nezbytné. Někdy se přidává rýže, ale perla historická klasika. Kolik přidat, zda namáčet, jak vařit tyto otázky patří k nejdůležitějším při přípravě slaného nálevu.

Pokud chcete rassolnik vařit několik dní, uvařte perličkovou polévku zvlášť a pak ji vložte do polévky.
Pokud chcete rassolnik vařit několik dní, uvařte perlovku zvlášť a pak ji vložte do polévky.

Začneme popořadě a určíme si, jak budeme perlovku vařit. Samostatně a pak, již uvařenou, vložíme do polévky? Nebo ji budeme vařit hned v polévce?

První způsob je vhodnější, pokud chcete, aby byla polévka průhledná. Taková polévka se nevaří jeden den a lze ji poté znovu ohřát.

Druhý způsob je však určen pouze pro polévku „pro jednou“. Po snědení není třeba nic ukládat do lednice. Vývar v takové polévce bude sytější, nepříliš průhledný.

Ano, to nejdůležitější Pro vaření polévky s perlovkou je nutné zvolit „holandskou“ odrůdu krupice. Je dobře zpracovaná a vaří se mnohem rychleji.

Perlovka se při vaření rozvaří, nabobtná, přijme hodně tekutiny. Proto je důležité spočítat, kolik jí odebrat v závislosti na požadovaném množství polévky. Tak, aby z ní byla polévka, a ne kašovitá kaše.

Nejlepší volbou pro rassolnik - perlové knedlíčky
Nejlepší volbou pro rassolnika je perlový knedlík „holandské“ odrůdy. Chutná skvěle a rychle se vaří

Kolik na 1 litr vody použít nálevu?

Pokud chcete uvařit 1 litr polévky se 750 ml vody a dalšími přísadami, musíte dát 30 g syrové perlovky.

Pokud počítáte, že jen vody bude 1 litr, pak je třeba připravit 40 g syrové perleti.

Kolik perlového pepře dát na 3 litry vody

Více vody, respektive více krupice, a pokud chcete uvařit polévku ze 3 litrů vody (ve skutečnosti se polévky uvaří více), budete potřebovat 120 g syrového perníku.

Kolik namočit perliček do slané polévky

Perlovka se předběžně spaří v horké vodě. Kroupy vyprané v 5-6 vodách se zalijí horkou vodou (poměr krup a vody je 1:3) a nechají se 40-60 minut odstát.

Kolik se vaří perel na rassolniku

Po namočení se perlovka na polévku nutně propláchne a pak se spustí do připravovaného vývaru. Vaří se 30-35 minut. Ve skutečnosti by se kroupy měly vložit asi hodinu před tím, než se maso ve vývaru zcela uvaří.

Kroupy je nutné po uvaření v páře propláchnout, jinak bude polévka kalná a slizká.
Kroupy je nutné po spaření propláchnout, jinak bude polévka kalná a slizká.

Pro rassolnik s čirým vývarem je třeba perličkovou polévku vařit zvlášť až do úplného uvaření a do talíře přidat potřebné množství uvařených krup. kolik chcete. Nebo začněte úplně na konci v již uvařené polévce.

Ve skutečnosti je třeba perlovou kaši uvařit zvlášť. Kroupy důkladně propláchněte a zalijte vodou: na 200 g krup 750 ml vody. Přiveďte k varu, ztlumte oheň a vařte na mírném ohni 1-1,5 hodiny, dokud kroupy nezměknou.

Jak dlouho vařit samotný rassolnik

Doba připravenosti rassolniku závisí na výrobku, na kterém se bude vývar vařit. Pokud je vývarem maso, doba se bude pohybovat od 2 do 2,5 hodiny. Tato doba bude zahrnovat vaření samotného vývaru, vaření perličkové polévky, kterou bude třeba vařit v páře současně s přípravou vývaru, vkládání kořenů. To znamená, že při vaření vývaru nebudete muset nečinně přihlížet, a ať už to budete točit jakkoli, 2,5 hodiny budou stále potřeba. No, a k tomu je třeba přidat 12-15 minut, aby polévka před podáváním odpočívala.

Půstní rassolnik se bude vařit po dobu vaření krup: doba namáčení krup plus vaření samotné polévky s kroupami. V podstatě se však jedná také o 2 hodiny.

Naplánujte si, že vařením rassolniku strávíte alespoň 2,5 hodiny.
Naplánujte si, že vařením slaného nálevu strávíte alespoň 2,5 hodiny.

Jak dlouho lze rassolnik skladovat v lednici

Rassolnik, ve kterém je perličková polévka spuštěna najednou, se skladuje špatně. Obiloviny se rozleží, změknou, přijmou většinu vývaru a polévka zhoustne natolik, že připomíná spíše tekutou kaši. Proto pokud potřebujete rassolnik vařit několik dní, vařte perlovou krupici zvlášť a polévku s okurkami a kořínky zvlášť. Ohřívejte podle potřeby přesně takové množství, jaké potřebujete. Rassolnik s okurkami bez perličkových krup lze skladovat v chladničce 3-4 dny.

Kolik kalorií v rassolniku

V rassolniku po leningradsku na masovém vývaru s perlovkou je málo kalorií. Na porci 200 g vychází pouze 85 kcal.

V rassolnikách na moskevský způsob, bez perliček, ale s ledvinkami, bude kalorický obsah stejných 200 g polévky o něco vyšší. asi 100 kcal.

Rozdíl je zřejmý Perlovka je méně kalorická než ledvinky.

Recepty

Rassolnik „Leningradsky“ s perlovou polévkou

Rassolnik nese název „Leningradský“ z nějakého důvodu. Byl vynalezen v porevolučním hladovém městě. Kuchaři vzali za základ tradiční „moskevský“ rassolnik s ledvinkami a kořínky a odstranili z něj vše, čeho už byl nedostatek. A pro zasycení přidali spoustu perličkových knedlíků a brambor. Vznikla tak chutná, sytá, hustá polévka, která sebevědomě vstoupila jak do veřejné jídelny, tak do kuchyní hospodyněk. Rassolnik se může vařit s jakýmkoli vývarem: z hovězí, vepřové, kuřecí, ryby. Budeme vařit z hovězího masa.

Rassolnik
Rassolnik „Leningradsky“ s perlovou polévkou

K přípravě potřebujete:

  • hovězí maso (kostrč, podbederok, silný okraj, plec, bůček) – 1,2 kg
  • voda – 3 litry
  • brambory – 4 ks
  • nakládané okurky – 4 ks
  • cibule – 1 ks.
  • mrkev – 1 ks.
  • perlové krmivo – 100 g
  • máslo – 2 polévkové lžíce. l.
  • bobkový list – 2 ks.
  • černý pepř – 5-7 hrášků
  • sůl, pepř podle chuti
  • zakysaná smetana, kopr, petrželka k podávání
  1. Perlovku 5-6krát propláchneme a zalijeme 300 ml horké vody. Necháme 1 hodinu odstát.
  2. Vývar uvaříme tak, že hovězí maso zalijeme 3 litry vody.
  3. Když vývar začne vřít, slijte pěnu a snižte teplotu na minimum. Vařte na mírném ohni bez pevného přikrytí pokličkou. Vývar se vaří „bílý“, bez přidání kořenů.
  4. Asi 1,5 hodiny po začátku vaření vývaru na mírném ohni slijte vodu z spařených pepřových zrnek, propláchněte je pod studenou vodou a vložte je do vývaru. Přiveďte k varu, snižte teplotu a pokračujte ve vaření na mírném ohni. Vývar mírně osolte perlinkou. Ne však do konečné chuti další okurky budou následovat.
  5. Cibuli oloupejte a nakrájejte na čtvrtky koleček, mrkev nakrájejte na slámky.
  6. Oloupejte okurky, podélně je rozkrojte napůl a lžičkou odstraňte jádřinec (semínka). Každou polovinu dále podélně rozkrojte a poté nakrájejte na hrubá brčka. Pokud mají okurky tenkou slupku, není třeba je loupat.
  7. Na pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm mrkev a cibuli dozlatova. Přidejte na plátky nakrájené okurky a společně je 15 minut duste přiklopené pokličkou.
  8. Oloupejte brambory a nakrájejte je na klínky.
  9. Patnáct minut před koncem vaření začněte brambory vařit a vařte je 10 minut.
  10. Po 10 minutách od začátku vaření brambor přidejte do rassolniku pastu spolu s okurkami. Vložíme bobkový list, pepř a hrášek. Přiveďte k varu a vařte 5-7 minut. Ochutnáme podle chuti, v případě potřeby dosolíme. Odstavíme z ohně, necháme 10-12 minut odpočinout a podáváme se zakysanou smetanou a nasekanými bylinkami.

Rassolnik „Moskovsky“ s ledvinkami

Tato polévka je pravděpodobně nejstarší z rassolniků, který se nám dochoval téměř v původní podobě. Od „Leningradského“ se liší tím, že se používají vařené ledvinky a kromě kyselých okurek a nálevu se používá více různých kořenů, které samozřejmě dodávají další chuť. Někdy se přidává i perlovka, ale není povinná a není hlavním prvkem. A zcela nečekané přísady: špenát a listy šťovíku.

Zakysaná smetana nebo horká smetana z vajec a mléka polévkový dresink, který musíte mít.

Rassolnik
Rassolnik „Moskovsky“ s ledvinami

K přípravě potřebujete:

  • ledviny – 350 g
  • hovězí vývar – 2 litry
  • kořen petržele – 250 g
  • pastinák – 150 g
  • kořen celeru – 75 g
  • cibule – 1 ks.
  • pórek – 150 g
  • okurky – 200 g
  • šťovík – 100 g
  • špenát – 100 g
  • máslo – 3 polévkové lžíce.
  • bobkový list, zrnka pepře
  • sůl podle chuti
  • okurkový nálev podle chuti

Dresink:

  • 22% smetana – 1 šálek
  • vejce – 1 ks.
  • servírování bylinek
  1. Hovězí ledviny očistěte od tuku a fólie a nakrájejte na několik kusů až na polovinu. Naplníme je studenou vodou a necháme 2-3 hodiny odstát.
  2. Vodu, ve které se ledvinky namáčely, slijte a ledvinky opět zalijte studenou vodou. Přiveďte k varu, vařte 10 minut a poté vodu…..

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: