Prozradíme vám, jak dlouho vařit vejce a co přidat do vody kromě soli, abyste je snadno oloupali.
Jak snadno uvařit a oloupat vejce – lifehacks / koláž , foto: depositphotos.com
I když vejce před vložením do hrnce omyjete, zalijete studenou vodou, uvaříte na časovač a pak znovu zalijete studenou vodou, stejně se může špatně oddělit skořápka od bílku. Agentura zjistila, jak snadné je oloupat vejce za jakýchkoli podmínek.
Proč se vejce špatně loupou – nebanální důvody
Každá hospodyňka si může všimnout, že se vejce špatně loupou, pokud je po uvaření zapomene přelít studenou vodou. Ukazuje se však, že faktorů je mnohem více než jen teplota:
- Příliš čerstvý produkt – každé vejce má pod skořápkou vzduchovou komůrku, která se u vajec snesených před 1-2 týdny při vysychání bílku rozšiřuje. U čerstvějších produktů k tomu nedochází, a proto se skořápky hůře oddělují.
- Nesprávná teplota vody – Pokud vložíte vejce do studené vody, bílek se srazí a přilne ke skořápce, která má ochrannou funkci. Proto by se vejce i voda měly před vařením zahřát na pokojovou teplotu.
- Vysoká teplota vajec – Před loupáním je nutné, aby vejce vychladla, jinak skořápka přilepená k bílku začne po částech „odpadávat“, nebo se dokonce „úmyslně“ opraví.
- Uchovávání vajec v chladu – Pokud máte vejce na spodní polici lednice nebo v mrazáku, extrémně nízká teplota podporuje zmrznutí a denaturaci bílkovin. Výrobek se pak špatně loupe bez ohledu na to, jak jste ho uvařili.
Užitečný lifehack – Abyste pochopili, jak rychle oloupat vejce natvrdo, zkuste začít proces od tupého konce výrobku. Tam se nachází vzduchová komora – čištění bude snazší, než když to budete dělat z ostrého konce (v tomto případě odstraňte skořápku spolu s bílkem).
Jak uvařit vejce, abyste je snadno oloupali – Lifehack
Zkušené hospodyňky nám prozradily, jak správně vařit vejce a co přidat do vody, aby se skořápka „sama odlepila“. Ukázalo se, že ne vždy pomáhá sůl – lepší je použít jedlou sodu:
- Vejce předem vyndejte z lednice;
- ohřejte je a vodu na pokojovou teplotu;
- přisypte 0,5 lžičky jedlé sody;
- vejce mírně protřepejte, ponořte do vody a uvařte.
Dbejte na to, aby voda pokrývala vejce na dva prsty a nebyla příliš horká – jinak výrobek praskne kvůli vysoké teplotě nebo nedostatku tekutiny.