Každý druh kávy má své výhody a nevýhody, a proto si stačí vybrat, kterému dáte přednost.
Káva má úžasnou vůni a chuť / foto:
Káva si díky své bohaté chuti, povzbuzujícímu a zahřívacímu účinku již dávno získala obrovské množství příznivců. Různé druhy kávy však rozdělují tuto komunitu na mnoho skupin, z nichž každá hájí svůj oblíbený nápoj.
Co je lepší – mletá káva nebo instantní káva
Instantní káva je oblíbená pro své pohodlí při používání. Nemusí se mlet a je vždy připravena k rychlé konzumaci – aromatickou směs stačí zalít horkou vodou. To šetří čas i námahu.
Má také delší trvanlivost, protože pomaleji ztrácí své vlastnosti.
Mletá káva je zároveň absolutním vítězem, pokud jde o chuť a čerstvost, protože se nepoužívají žádné konzervační látky ani jiné přísady. Různé odrůdy zrn a pražení navíc umožňují labužníkům vychutnat si všechny možné chutě.
Nemělo by se zapomínat ani na meditační složku. Proces přípravy zrnkové kávy se může proměnit v relaxaci a odpočinek, při kterém přestane existovat celý svět.
Co je škodlivější, přírodní nebo instantní káva
Začněme tím, jaký druh kávy je nejškodlivější. Tradičně převládá názor, že je to káva instantní. Pro zlepšení její chuti a skladování se do jejího složení mohou přidávat různé konzervační látky. Některé z nich, zejména pokud je nápoj levný, mohou být dokonce zdraví škodlivé.
Samostatně je třeba upozornit na umělá aromata a dokonce i barviva. Při výrobě instantní kávy někdy dochází ke vzniku toxické látky – akrylamidu. Vzniká při zpracování za vysokých teplot. Akrylamid je považován za potenciálně karcinogenní.
Také instantní káva obsahuje méně antioxidantů a dalších živin.
Jaký druh kávy je tedy nejškodlivější? Správně, ta nejběžnější – mletá káva, do které se po uvaření nepřidává cukr, smetana ani sirupy. Obsahuje minimum kalorií, přičemž si zachovává všechny výhody tohoto aromatického nápoje.
Zrnková káva obsahuje mnoho antioxidantů, vitaminů skupiny B, draslík, hořčík a některé další stopové prvky. Její jedinou nevýhodou je vysoký obsah kofeinu, který nemusí vyhovovat zdravotnímu stavu každého člověka. V tomto případě je vhodné kombinovat přírodní kávu s vyváženou stravou a nepřekračovat přijatelné dávky.
Nyní, když znáte všechny nce, chápete, jakou kávu byste neměli kupovat ani ve velké slevě, pokud chcete získat kvalitní výrobek a vychutnat si jeho chuť.
Již dříve vám prozradil, jak vybírat zrnkovou kávu, abyste získali požadovanou chuť.