Prosinec je měsíc, kdy si majonézu jako součást tradičních novoročních salátů dávají i ti, kteří ji obvykle nejedí. Často si ZOJ-áři připravují majonézu sami, ale co když na to nemáte čas? Pak vám přinášíme seznam ingrediencí, kterým byste se při výběru majonézy koupené v obchodě měli rozhodně vyhnout.
O čem se v článku dozvíte:Transmastné kyselinyAditivní E385 (EDTA)Glutaman sodnýCukrSkrob
Transmastné kyseliny
Transmastné kyseliny jsou hlavním zdrojem „špatného“ cholesterolu, jehož nadbytek způsobuje kardiovaskulární onemocnění (KVO). CVD jsou celosvětově nejčastější příčinou předčasných úmrtí. WHO uvádí, že neexistuje bezpečná míra konzumace transmastných tuků, stejně jako neexistuje bezpečná míra konzumace alkoholu.
Jediné druhy olejů, které jsou přijatelné jako součást majonézy, jsou oleje rafinované. I ty většinou obsahují malé množství transmastných kyselin. Rozhodně by se však neměly užívat majonézy s „částečně hydrogenovanými“, „ztuženými“ a „modifikovanými“ tuky – pod všemi těmito názvy se skrývají trans tuky.
Přídatná látka E385 (EDTA)
Potravinářská přídatná látka E385 je sůl kyseliny ethylendiamintetraoctové, která se používá v majonéze jako antioxidant. Pomáhá udržet vaječný bílek čerstvý. E385 obsahuje ionty železa, které pomáhají zabránit rychlé oxidaci bílkovin.
Použití této přídatné látky je legální, ale v některých zemích byla přijata její omezení. Lidé mohou konzumovat až 2,5 g na kg tělesné hmotnosti, ale při překročení této dávky může mít přídatná látka toxické účinky. Může se stát, že se z jater dlouho nevyloučí, což vede k onemocnění jater. Spolu s další zátěží jater během dovolené (tuky z majonézy, alkohol) může být výsledek smutný.
Děti by měly být s tímto doplňkem obzvláště opatrné, protože odstraňuje z těla kovy – např. železo a zinek – a pro děti je to obzvláště nebezpečné a může to vést k opoždění vývoje. V malých dávkách tento doplněk samozřejmě neuškodí, ale přesto je lepší se mu vyhnout.
Glutamát sodný
V potravinářském průmyslu se glutaman sodný označuje jako přídatná látka E621. Ačkoli byla jeho bezpečnost prokázána v různých studiích, přesto by se neměl konzumovat, protože se jedná o zvýrazňovač chuti, který zkresluje náš dojem z jídla.
Glutaman sodný dodává výrobku chuť umami – je to něco mezi slanou a sladkou chutí. Tato chuť je pro člověka velmi atraktivní a děti jsou na ni obzvláště citlivé.
Glutaman sodný ve složení způsobuje, že chceme výrobek jíst stále častěji, a může být návykový. Nakonec začneme jíst všechno s majonézou: knedlíky, sendviče, polévky. Někteří lidé to právě dělají. To tělu rozhodně neprospívá, proto je lepší glutamát ve složení majonézy odmítnout.
Cukr
Další metlou moderní výživy je kromě transmastných kyselin také velké množství cukru v různých potravinách. Zdravý dospělý člověk by neměl denně zkonzumovat více než 25 g cukru (to je 5-6 lžiček). Tuto normu však často překračujeme konzumací výrobků, o kterých si ani neuvědomujeme, že obsahují cukr.
Jedná se zejména o různé omáčky, jako jsou průmyslově vyráběné salátové dresinky, kečup a majonéza. Ne každá majonéza obsahuje cukr, ale bezohlední výrobci ho často přidávají pro zlepšení chuti a lepší skladovatelnost. Doporučujeme vám majonézu s cukrem odmítnout, abyste si do jídelníčku nepřidávali další cukr. Dostatečně ho získáte ze silvestrovských dezertů a limonád.
Škrob
Obsah škrobu je jedním z důvodů, proč byste se měli vyhnout nízkokalorické majonéze a chudé majonéze. V takové majonéze je obvykle obtížnější zajistit stabilitu emulze, proto se přidávají cizí stabilizátory – a tím je nejčastěji škrob. Pokud chcete ověřit přítomnost škrobu v omáčce (někdy není uveden), kápněte do lžíce majonézy pár kapek jódu. Pokud se barva změní z hnědé na fialovou, znamená to, že je v majonéze škrob.
Nejlepší majonéza s nejkratším složením. Ideální je vyrobit si ji doma sami, ale i když použijete kupovanou, zkontrolujte, zda složení obsahuje pouze olej, hořčici, ocet a sůl a také žloutky, maximálně vaječný prášek. To je druh majonézy, který rozhodně neuškodí a umožní vám vychutnat si sváteční saláty bez následků.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #cukr #majonéza #škrob**]. ? Další nápady a recepty na našich sociálních sítích