Co vařit z mražených zelených fazolek: 10 osvědčených receptů

Co uvařit z mražených zelených fazolek: 10 osvědčených receptů

Mražené fazolky najdete téměř v každém obchodě se smíšeným zbožím. Tento produkt je levný, hezky vypadá a odborníci na výživu se neunavují vychvalováním jeho užitečných vlastností. Jak chutně připravit mražené fazolové lusky?

Co vám v článku prozradíme:Výhody zelených fazolekJak připravit zelené fazolkyJak vařit mražené zelené fazolkyRecepty

Výhody fazolových lusků

Promluvme si o výhodách, které konzumace fazolí může tělu přinést. fazolové luskyVždy je příjemné vědět, že jíte něco, co je nejen chutné, ale také zdravé. Nejvíce vás při pohledu na informace na obalu zaujme nízká energetická hodnota. Ve 100 g je pouze 24 kcal. A my si už teď dokážeme představit, jak příjemně překvapené jsou tisíce krásných dam, které sní o tom, že si jídlo vychutnají a neztloustnou. Pokračujme, abychom je potěšili i dále: zelené fazolky jsou bohaté na vápník, který je nezbytný pro krásu vlasů, nehtů a zubů, a také na mangan, který je zodpovědný za pružnost a pevnost pokožky.

Kromě toho tento produkt obsahuje velké množství vlákniny, která normalizuje činnost střevního traktu a účinně jej čistí od toxinů a škodlivin.

V neposlední řadě jsou zelené fazolky bohaté na rostlinné bílkoviny, takže je prostě nutné zařadit je do jídelníčku vegetariánů a postících se. Američtí odborníci na výživu, kteří se řídí systémem barev (červená, bílá, žlutá, modrá a zelená zelenina, ovoce a bobuloviny), zdůrazňují, že zelené fazolky obsahují chlorofyl, který má silný antioxidační účinek.

Jak připravit zelené fazolky

Co uvařit z mražených zelených fazolek: 10 osvědčených receptů
Co uvařit z mražených zelených fazolek: 10 osvědčených receptů (Shutterstock/FOTODOM)

Čerstvé fazolky před vařením omyjeme, pak odřízneme nebo odlomíme konce, pokud jsou tvrdé, odstraníme postranní provázek. Pokud jsou lusky příliš dlouhé, nakrájíme je na zvládnutelné kousky.

Se zmrazenými fazolemi není třeba před vařením nic dělat, dokonce ani rozmrazovat. Pro zachování sytě zelené barvy a užitečných vlastností se však doporučuje blanšírovat je po dobu 2-3 minut.

Jak správně vařit mražené zelené fazolky

Jak vařit mražené zelené fazolky, abyste maximalizovali jejich výživné látky? Nejlepší je uvařit je rychle, nejlépe v páře (3-4 minuty), a pak je ponořit do ledové vody, aby zůstaly jasně zelené, na pohled lákavé a mírně křupavé.

Pokud je budete vařit déle, není to nic hrozného: mnoho stopových prvků tepelný „stres“ přežije.

Recepty

„Nicoise“ s tuňákem, bramborami a fazolkami

Název tohoto salátu přímo souvisí s městem, kde byl tento pokrm vynalezen – francouzským městem Nice. Lehký, krásný salát, jehož součástí je tradičně smažený filet z tuňáka, ale můžete ho docela snadno nahradit konzervovaným. „Nicoise“ lze podávat jak teplý, tak chlazený. Nejlépe se podává jako porce, přičemž rybu krásně naaranžujete na malé kousky na ostatní ingredience salátu.


„Nicoise“ s tuňákem, bramborami a fazolkami

40 protokoly

Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:

  • filet z tuňáka – 500 g
  • malé brambory – 500 g
  • fazolové lusky – 200 g
  • rajčata – 4 ks.
  • rukola – 100 g
  • červená cibule – 1/2 ks
  • vejce – 2 ks
  • olivy bez semínek – 50 g
  • kapary – 1 polévková lžíce.
  • bazalka – 3 snítky
  • petržel – 3 větvičky
  • olivový olej – 1 polévková lžíce.
  • červený vinný ocet – 1 lžička.
  • cukr – 1/2 lžičky.
  • sůl – 1/2 lžičky.

Na dresink:

  • olivový olej – 4 polévkové lžíce.
  • vinný ocet – 1 lžička.
  • obilná hořčice – 1 lžička.
  • cukr – 1/2 lžičky.
  • sůl, čerstvě mletý černý pepř
  1. Uvařte 1 litr vody, osolte ji a vložte do ní oloupané brambory. Vařte pod pokličkou na mírném ohni 10 minut, přidejte fazole a vařte dalších 5 minut. Vývar slijte, zeleninu nechte okapat a osušte.
  2. Uvařte vejce natvrdo, 7 minut. Vejce přelijte studenou vodou, nechte mírně vychladnout, oloupejte skořápky a podélně je rozkrojte na 4 díly. Rajčata nakrájejte na plátky.
  3. Cibuli nakrájejte nadrobno, dejte ji do mísy, zalijte octem a 1 lžící vody, přidejte cukr, sůl a pepř. Přikryjte potravinovou fólií a nechte 10 minut namočené.
  4. Na zálivku smíchejte všechny ingredience v malé misce a prošlehejte je vidličkou.
  5. Ve velké míse smíchejte brambory a fazole, rajčata, olivy a kapary, přidejte lístky rukoly, nahrubo nasekanou bazalku a lístky petrželky a zalijte polovinou zálivky. Salát jemně promíchejte a naaranžujte na velký talíř.
  6. Filety z tuňáka osušte, osolte, posypte pepřem a potřete olivovým olejem. Dobře rozehřejte grilovací pánev a naaranžujte na ni ryby. Grilujte na prudkém ohni 2 minuty, obraťte na druhou stranu a grilujte dalších 1,5 minuty. Tuňák by měl uvnitř zůstat jasně růžový. Filety přendejte na prkénko, nechte je 5 minut odležet a poté je nakrájejte na tenké plátky.
  7. Na salát naaranžujte plátky tuňáka, nakládané cibulky a čtvrtky vajec, pokapejte je zbylou zálivkou a ihned podávejte.

Užitečná rada

Slepičí vejce v salátu lze nahradit křepelčími: na talíři vypadají elegantněji. Brambory by se měly brát s nízkým obsahem škrobu, aby se při vaření nerozpadaly.

Rýžové nudle v pikantním dresinku

Velmi jednoduchý a rychlý pokrm v asijském stylu, který lze připravit k večeři i ve všední den. Místo rýžových nudlí je zcela přijatelné použít pohankové nebo pšeničné nudle.

Rýžové nudle v pikantním dresinku
Rýžové nudle v pikantním dresinku

20 minut

Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:

  • zelená cibule – 1 svazek
  • koriandr – 4 snítky
  • malá chilli paprička – 1/2 ks
  • kořen zázvoru – 2 cm
  • piniové oříšky – 40 g
  • rýžové nudle – 400 g
  • rostlinný olej – 2 polévkové lžíce.
  • mražené zelené fazolky – 150 g
  • voda – 100 ml
  • zeleninový vývar – 100 ml
  • citronová šťáva – 2 polévkové lžíce.
  • sójová omáčka – 1 polévková lžíce.
  • cukr – 1 polévková lžíce.
  1. Nakrájejte cibuli, koriandr, pepř a zázvor. Ořechy osmažte do zlatova. Nudle zalijte vroucí vodou a nechte 5 minut odstát. Slijte v cedníku.
  2. Na rozehřátém oleji 2 minuty smažte zázvor a papriku. Přidejte zelenou cibuli, zelené fazolky, vodu nebo vývar, citronovou šťávu, sójovou omáčku a cukr. Po 3 minutách přidejte nudle a za stálého míchání vařte 2 minuty. Nudle naaranžujte na talíře, posypte ořechy a lístky koriandru.

Užitečná rada

Pokud chcete pokrm udělat vydatnější, přidejte k téměř uvařeným nudlím kousky vařeného nebo pečeného kuřecího filé.

Zelené fazolky s ořechy a chilli papričkami

Tento pokrm lze podávat jako přílohu k masu, rybám a drůbeži nebo jej použít v čisté podobě – jako vegetariánskou verzi, poměrně vydatnou a velmi pikantní. Pokud nemáte piniové oříšky, použijte nasekané vlašské ořechy: bude to také vynikající.

Zelené fazolky s ořechy a chilli papričkami
Zelené fazolky s ořechy a chilli

20 min.

Na přípravu 4-6 porcí budete potřebovat:

  • mražené zelené fazolky – 400 g
  • malá, nepříliš pálivá chilli paprička – 1 ks.
  • piniové oříšky – 50 g
  • petržel – 1 malý svazek
  • olivový olej
  • sůl
  1. Chilli papričky podélně rozkrojte napůl, odstraňte semínka a bílou přepážku (pokud nemáte rádi příliš pálivé), dužinu nakrájejte na tenké plátky. Na pánvi rozehřejte trochu oleje, vložte piniové oříšky a chilli papričky a za stálého míchání je 2 minuty smažte. Odstavte z ohně.
  2. Fazole vařte 3-5 minut ve vroucí osolené vodě. Vývar opatrně slijte, fazole osušte, přidejte trochu olivového oleje, ořechy a chilli. Za stálého míchání je 3 minuty prohřívejte.
  3. Petrželku nasekejte velmi najemno a odstraňte tvrdé konce stonků. Petrželku přidejte k fazolím a ořechům, promíchejte, odstavte z ohně a nechte chvíli odpočinout.

Užitečná rada

Fazole můžete také vařit v páře: bude to zdravější. Pokud doma nemáte speciální přístroj, jednoduše je vložte do cedníku a postavte nad hrnec s vroucí vodou. Přikryjte pokličkou a vařte 4 minuty.

Zelené fazolky s parmazánem a piniovými oříšky

Tento pokrm ze zelených fazolek je doslova prošpikován italskými chutěmi: parmazánem, piniovými oříšky, česnekem a citronovou šťávou. Chutně snadné jídlo, jehož příprava navíc trvá 20 minut.

Zelené fazolky s parmazánem a piniovými oříšky
Zelené fazolky s parmazánem a piniovými oříšky

20 min.

Na přípravu 4-6 porcí budete potřebovat:

  • mražené zelené fazolky – 750 g
  • piniové oříšky – 1/4 šálku
  • strouhaný parmezán – 1/4 šálku
  • máslo – 2 lžíce l.
  • česnek – 2 stroužky
  • šťáva z poloviny citronu
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  1. Vodu v hrnci přiveďte k varu. Vložte fazole a vařte je 3 minuty. Vyklopte je do cedníku a poté je slijte do studené vody, aby si fazole zachovaly jasně zelenou barvu.
  2. Na suché pánvi opékejte 1 minutu na středním plameni piniové oříšky a neustále pánví třeste. Přendejte je na talíř.
  3. Česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte česnek a smažte ho 1 minutu, dokud nebude vonět. Přilijte citronovou šťávu, trochu soli a pepře. Jakmile se omáčka začne vařit, vložte do pánve fazole a vařte 3 minuty. Fazole přendejte na talíř, posypte parmazánem a piniovými oříšky, promíchejte a ihned podávejte.

Užitečná rada

Parmezán lze nahradit jiným sýrem, ale pouze vyzrálým, tvrdým: právě ten dodá pokrmu tu správnou, výraznou chuť.

Salát ze zelených fazolek s mladou mrkví, smaženou cibulkou a arašídy

Kombinace oranžové mrkve a zelených fazolek v teplém salátu je skvělý nápad. Obě zeleniny potřebují společnost kyselé chuti a v receptu jsme tuto důležitou vlastnost zohlednili. Rybí omáčka obsahuje cenné aminokyseliny, takže je zodpovědná nejen za harmonii chuti, ale přináší tělu i hmatatelné výhody. Burské oříšky, příbuzné strunovým fazolím, dodávají salátu zajímavější a křupavější texturu.

Salát ze zelených fazolí s mladou mrkví, smaženou cibulkou a arašídy
Salát ze zelených fazolek s mladou mrkví, smaženou cibulkou a arašídy

40 min.

Na přípravu 4-6 porcí budete potřebovat:

  • cibule – 1 ks.
  • rostlinný olej bez zápachu – 60 ml
  • limetky – 2 ks
  • rybí omáčka – 2 polévkové lžíce.
  • cukr – 1 lžička.
  • paprika – 1 lžička.
  • kajenský pepř – 1/2 lžičky.
  • zelené fazolky – 600 g
  • mrkev – 2 ks
  • loupané a pražené arašídy – 1/4 lžíce. l.
  • čerstvý koriandr – 5-7 snítek
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  1. Nakrájejte cibuli na tenké půlkolečka. Na pánvi rozehřejte olej a cibuli na něm za častého míchání osmažte na středním plameni dozlatova. Přendejte cibuli na papírové utěrky a osolte ji.
  2. Zbylý olej z pánve slijte do velké mísy. Přidejte jemně oloupanou limetkovou kůru, rybí omáčku, cukr, papriku a kajenský pepř.
  3. Fazole vložte na stejnou pánev, kde se smažila cibule. Přilijte 1/2 šálku studené vody a za stálého protřepávání vařte 5-8 minut. Fazole změknou, ale nerozvaří se.
  4. Nakrájejte mrkev na tenká stébla a přidejte ji do pánve k fazolím. Promíchejte a vařte 1 minutu. Fazole a mrkev přendejte do mísy se zálivkou.
  5. Do salátu přidejte osmaženou cibuli a polovinu nasekaných koriandrových lístků. Dochuťte černým pepřem, ochutnejte a případně dosolte. Promíchejte, přendejte na talíř, posypte nahrubo nasekanými arašídy a zbylým koriandrem.

Teplý salát s játry, zelenými fazolkami a brusinkami

Tento teplý salát si bezpochyby může nárokovat vysokou gastronomickou úroveň díky vynikající omáčce vinaigrette na bázi brusinek a šalotky. Příprava pokrmu je rychlá a snadná.

Teplý salát s játry, zelenými fazolkami a brusinkami
Teplý salát s játry, zelenými…

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: