Dieta při dně a vysoké hladině kyseliny močové v těle

Dieta při dně a vysoké hladině kyseliny močové v těle

Jaké onemocnění je dna? Jakou dietu bychom měli dodržovat, abychom zabránili vzniku dny nebo zmírnili již existující nevyléčitelné onemocnění? Prozradíme vám, jaké zdravé návyky si musíte vytvořit, co zařadit do svého jídelníčku, a také týdenní jídelníček chutných pokrmů.

O čem se v článku dozvíte:Nemoc dna a její hlavní příznakyPříčiny nemoci a co s ní má společného kyselina močováHlavní zásady výživy při zvýšené kyselině močové (neboli dně) u mužů a ženHlavní zásady dietyPotraviny zakázané při dněCo můžete jíst při dněCo pomáhá snižovat kyselinu močovou v krviProč je tak důležité dodržovat pitný režimTabulka číslo 6: přibližný jídelníček na týden.

Dna je nemoc králů a hodnostářů, která trápí lidstvo už více než dvacet století. A zatímco v minulosti se věřilo, že postihuje lidi, kteří neznají míru v jídle a pití, dnes počet oficiálně registrovaných případů na celém světě dosahuje 80 milionů lidí.

Dna a její hlavní příznaky

Dna je typ artritidy. Onemocnění začíná na palcích dolních končetin.
Dna je typem artritidy. Onemocnění začíná na palcích dolních končetin (shutterstock)

Dna je typ zánětlivé artritidy, která způsobuje otok, bolest, hyperemii a ztuhlost kloubů. Nejčastěji se dna projevuje jako záchvatovitá exacerbace, která trvá 1015 dní a následně ustoupí. Onemocnění obvykle začíná v kloubech palců dolních končetin.

Kromě kloubů dolních končetin se postižení může rozšířit i do měkkých tkání kolem kostí, šlach, vazů a dokonce i do ledvin.

Onemocnění je charakterizováno příznaky, jako jsou např:

  • náhlá bolest kloubů;
  • otok, zarudnutí a horečka tkání v okolí kloubů.

Dna je bohužel v současné době nezvratné, nevyléčitelné a neustále progredující onemocnění.

Příčiny onemocnění a co s ním má společného kyselina močová

Kyselina močová je běžným produktem lidského těla, nachází se v krvi a normálně se vylučuje vylučovací soustavou. Vzniká při rozkladu purinů, které se do těla dostávají s potravou.

Příčinami zvýšeného výskytu kyseliny v těle jsou např:

1. Potraviny: mušle, ústřice, krabi, škeble, treska, šproty, sardinky, pstruh, krůtí maso, divoké maso, vnitřnosti, hřbet.

2. Pravidelné (časté) užívání diuretik (močopudných) léků.

3. Nízká schopnost ledvin filtrovat kyselinu močovou.

4. Konzumace alkoholu a sladkých nápojů (např. limonád).

5. Užívání aspirinu a cyklosporinu.

Proč je důležité kontrolovat hladinu kyseliny močové v těle? Protože nadbytek kyseliny močové může vést ke dně. Jaké další faktory zvyšují riziko vzniku tohoto onemocnění?

– Nadváha a obezita.

– Vysoký krevní tlak.

– Genetická onemocnění.

– Zvýšená hladina cukru v krvi.

– Onemocnění ledvin.

Základní zásady výživy při zvýšené hladině kyseliny močové (neboli dně) u mužů a žen

Při dně je nutné dodržovat určitou dietu s omezením cukrovinek, cukru, sirupů atd.
Při dně je třeba dodržovat určitou dietu s omezením cukrovinek, cukru, sirupů atd. (Shutterstock/FOTODOM)

Dna nejčastěji postihuje mužskou populaci naší planety, tvoří až 70 % z celkového počtu registrovaných případů. Jedná se především o lidi středního věku od 35 do 50 let. Ženy toto onemocnění dostihne zpravidla s nástupem menopauzy, i když existují případy dřívější manifestace patologie.

Referenční hodnoty hladiny kyseliny močové v krvi:

  • u žen 0,150,45 mmol/l (6 mg/dl);
  • u mužů 0,180,53 mmol/l (7 mg/dl).

Když hladina kyseliny močové v krvi stoupne nad referenční hodnoty, objeví se v zaníceném kloubu ložisko krystalů monouranu sodného.

Navzdory rozdílným kvantitativním poměrům u mužů a žen vystavených tomuto onemocnění směřuje jejich dieta při dně ke stejným cílům:

  • Snížení a udržení optimální tělesné hmotnosti;
  • získání správných stravovacích návyků;
  • omezení a vyloučení potravin s vysokým obsahem purinů ze stravy.

Základní zásady diety

1. Zařazení komplexních sacharidů, jako jsou celozrnné výrobky a syrová zelenina, do jídelníčku.

2. Omezení potravin s jednoduchými sacharidy: cukr, cukrovinky, sirupy, džusy, sycené nápoje.

3. Omezení nasycených tuků z mléčných výrobků, masných výrobků a drůbeže ve stravě.

4. Příjem bílkovin, převážně z rostlinných potravin a libového masa a mléčných výrobků (přibližně 0,86 g bílkovin na 1 kg tělesné hmotnosti).

5. Vyloučení polotovarů a zpracovaných potravin: uzenin, párků, knedlíků atd.

6. Udržování rovnováhy vody a soli v těle pitím dostatečného množství čisté pitné vody.

7. Odmítání pití alkoholických nápojů jakékoli síly.

8. Normalizace metabolismu.

Potraviny zakázané při dně

Následuje seznam potravin, které by měly být z jídelníčku zcela vyloučeny:

  1. Hovězí, skopové, vepřové maso a výrobky z nich.
  2. Alkoholické nápoje.
  3. Cukr a všechny sladké výrobky.
  4. Slazené sycené nápoje.
  5. Zelenina s vysokým obsahem purinů a kyseliny šťavelové: chřest, špenát, šťovík.
  6. Mořské plody: škeble, mušle, krabi atd.
  7. Mořské ryby a výrobky z ryb.
  8. Vedlejší produkty: játra, ledviny, srdce atd.
  9. Luštěniny: sója a hrách.
  10. Houby.

Těmto produktům byste se měli vyhýbat a nezařazovat je do svého jídelníčku.

Co můžete jíst při dně

Při dně mimo fázi exacerbace jsou živočišné produkty povoleny.
U dny mimo fázi exacerbace jsou živočišné produkty povoleny (Shutterstock/FOTODOM)

Níže je uveden seznam potravin, které lze během onemocnění konzumovat.

  1. Ovoce a bobuloviny (pouze sladké): jablka, meruňky, pomeranče, třešně, ananas, hroznové víno, mango, mučenka.
  2. Sušené ovoce (po namočení): sultánky, sušené švestky.
  3. Zelenina: mrkev, okurky, fazolky, brambory, cuketa, dýně, brukev, červená řepa (vařená).
  4. Listová zelenina: kopr, pastinák.
  5. Obiloviny a pseudoobiloviny: quinoa, hnědá rýže, pohanka, naklíčená pšenice.
  6. Semínka a ořechy: kokosové ořechy, namočené mandle, lněná a slunečnicová semínka.
  7. Olej a tukové výrobky: olej GHI a ghí, kokosový olej, lněný olej, mandlový olej.
  8. Mléčné výrobky: čerstvé bio kravské mléko, sladké a krémové domácí máslo, měkký nesolený kozí sýr, tvaroh.
  9. Živočišné produkty: sladkovodní ryby, vaječné bílkoviny, bio kuřecí maso (mimo akutní fázi), krůtí maso, králičí maso.
  10. Nápoje: kokosové mléko a voda, mandlové mléko, rýžová voda, čekankový nápoj, heřmánkový čaj, zásaditá minerální voda.

Co pomáhá snižovat kyselinu močovou v krvi

Kromě dodržování dietních pokynů je třeba pro zlepšení zdraví dodržovat také následující doporučení:

1. Je důležité snížit příjem soli na 5 g denně, stejně jako potravin, které obsahují velké množství soli.

2. Zvyšte v denní stravě obsah rostlinných potravin: zeleniny, ovoce, celozrnných výrobků.

3. Přidejte potraviny bohaté na vitamin C: citrusové plody, brokolici, jahody, sladkou papriku.

4. Používejte biologické doplňky stravy, jako jsou vitaminy a mikroživiny (před použitím je nutná konzultace s odborníkem).

5. Doplňte jídelníček o zdravou vlákninu.

6. Buďte fyzicky aktivní: pravidelný pohyb vám zlepší náladu a zlepší pocit pohody. Upřednostňujte sporty, jako je chůze, jízda na kole, plavání.

Proč je důležité pít vodu

Když máte dnu, je důležité zůstat hydratovaný (vypijte 2 litry vody denně).
Při dně je důležité vypít 2 litry vody denně (Shutterstock/FOTODOM)

Při dně, stejně jako při zvýšené hladině kyseliny močové, je důležité dodržovat rovnováhu vody a soli a pitný režim.

Pokud nejsou problémy s ledvinami a kardiovaskulárním systémem, doporučuje se vypít od 2 litrů vody denně. To pomůže vyloučit kyselinu močovou z těla.

Kromě čisté pitné vody se doporučuje pít zeleninové šťávy, minerální vodu, šípkový odvar a bobulové sousta.

Tabulka 6: Přibližný jídelníček na týden

Dieta při dně je známá také jako terapeutická tabulka č. 6 podle Pevznera. V případě onemocnění se tato vzorová dieta sestavuje ve spolupráci s ošetřujícím lékařem a odborníkem na výživu v závislosti na stupni dny a přidružených onemocněních.

Pondělí

Snídaně: mléčná rýžová kaše, čekankový nápoj.

Oběd: zeleninová polévka, vařené kuře, salát z červené řepy.

Večeře: tvarohový nákyp s mangem.

Úterý

Snídaně: bílkovinná omeleta v páře, meruňkový kompot.

Oběd: pohanková polévka bez masa, pečená ryba s bramborovou kaší.

Večeře: cuketové lívance pečené v troubě, králičí suflé.

Středa

Snídaně: mléčná pohanková kaše, heřmánkový čaj.

Oběd: vegetariánská polévka, kuřecí řízky s dušenou mrkví.

Večeře: zapečené brambory s neslaným sýrem.

Čtvrtek

Snídaně: tvarohové suflé se sultánkami, kokosové mléko.

Oběd: rybí polévka, lámané okurky bez soli s koprem.

Večeře: přírodní jogurt z farmářského mléka se sušenými švestkami a lněnými semínky.

Pátek

Snídaně: tvaroh s jablky, jahodový kompot.

Oběd: zeleninová polévka, quinoa s vařeným krůtím masem.

Večeře: grilovaná zelenina, vařená ryba.

Sobota

Snídaně: lobio z fazolí s mrkví a bílkem, čekankový nápoj.

Oběd: vegetariánská polévka, ryba pečená na zeleninovém lůžku.

Večeře: vařená červená řepa, králičí řízky na páře.

Neděle

Snídaně: pilaf se sultánkami a sušenými švestkami, heřmánkový čaj.

Oběd: pohanková polévka bez masa, bramborové placky s vařenou rybou.

Večeře: dušená dýně s kuřecími řízky vařenými na oleji GHI.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #diet**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( 2 assessment, average 2 from 5 )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: