Každý, kdo prodělal záchvat pankreatitidy, si pravděpodobně nepřeje, aby se opakoval. Existuje pouze jeden způsob, jak vám pomoci rychleji se zotavit a vyhnout se recidivě – správná strava. Povíme vám o povolených a zakázaných potravinách, obecných zásadách stravování s příklady.
O čem si v článku povíme:Co je to pankreatitida? Proč toto onemocnění vzniká? Akutní a chronická: jaký je mezi nimi rozdíl? Obecné zásady výživy Dieta při akutní pankreatitiděDieta při chronické pankreatitidě Seznam zakázaných potravin Co mohu jíst? Vlastnosti pitného režimu Přibližný jídelníček na jeden den při pankreatitidě
Co je to pankreatitida?
Každý, kdo se alespoň jednou v životě setkal s tímto onemocněním, pravděpodobně nezapomene na pocity s ním spojené. Prudký záchvat akutní bolesti, který je popisován jako pásový opar: je cítit nejen v místě orgánu, ale „sevře“ i záda, nedovolí vám dýchat a neotupí se ani pod vlivem léků proti bolesti.
Současně člověk pociťuje nevolnost, často trpí zvracením, břicho je nafouklé – a to vše často doprovází vysoká horečka.
Co je příčinou těchto znepokojivých příznaků, které lze jen těžko zaměnit s něčím jiným? Vždyť když máme zanícený žaludek, žlučník, střeva, je to také velmi nepříjemné a bolestivé, ale málokdy to dosahuje takové intenzity. Faktem je, že všechny tyto orgány jsou „vybroušeny“ pro práci s trávením a jsou do značné míry chráněny před účinky trávicích šťáv a enzymů.
Slinivka břišní neboli pankreas (z latinského Pancreas) je však v jiném postavení. Je to jakási „továrna pracující na dvou frontách“. Na jedné straně produkuje a vstřikuje do krve nejdůležitější hormonální regulátory metabolických procesů: inzulin a glukagon. To ji staví na roveň takovým strukturám, jako jsou nadledvinky, štítná žláza, hypofýza.
Tyto žlázy jsou však v těle „ukryty“ velmi hluboko – nemají šanci být vystaveny působení agresivních látek. Zatímco slinivka břišní sama syntetizuje šťávu bohatou na enzymy, které ve společnosti žluči rozkládají sacharidy, bílkoviny a tučná jídla. S touto zvláštností do značné míry souvisí příznaky onemocnění. Koneckonců pankreatitida (pankreatitida) není jen zánět, je to situace, kdy šťávy a enzymy začnou ovlivňovat jemnou žlázovou tkáň a v podstatě ji tráví. Právě tento faktor způsobuje zánětlivou reakci, otok a je příčinou akutní bolesti.
Proč k onemocnění dochází?
- Nejoblíbenějším spouštěčem, který vyvolává záchvat onemocnění, je kámen, který „vypadl“ ze žlučníku . Pevná hmota se dostane do dvanáctky a zablokuje kanálek, ze kterého vytéká pankreatická šťáva, stoupne v něm tlak a dojde ke stagnaci.
- Druhou nejčastější příčinou je alkohol. Traumatizující účinek na buňky orgánu má jak samotný etylalkohol, tak produkty jeho metabolismu. Častěji se projevuje tzv. dávkově závislý efekt, tj. čím častější jsou v životě člověka setkání s alkoholickými nápoji a čím hojnější jsou úlitby, tím vyšší je pravděpodobnost a větší množství poškození. Zpravidla se nejedná o rychlý proces: onemocnění se rozvíjí roky a je obtížně léčitelné.
- Mezi další méně časté, ale pravděpodobné faktory patří virové infekce (příušnice, tj. mumps, původci hepatitidy, AIDS, méně často chřipka, koronavirus a další), stav po odstranění žlučníku, vystavení řadě léků, toxických látek, agrese imunitního systému proti buňkám žlázy (autoimunitní procesy), úrazy, problémy s prokrvením orgánu, může existovat genetická predispozice ke vzniku onemocnění. V případě dědičné predispozice se problém často objevuje brzy: dítě se může s prvním záchvatem setkat již v 10 letech.–12 let.
Akutní a chronická: jaký je mezi nimi rozdíl?
Riziko vzniku zánětu slinivky břišní závisí na výživě, přítomnosti dalších onemocnění, dědičné predispozici (shutterstock)
Oddělujte akutní a chronickou formu onemocnění. Záchvaty akutního zánětu lze pozorovat po celý život: vyznačují se živými příznaky, o nichž byla řeč výše. Obvykle přetrvávají několik dní, ale po překonání záchvatu se normální funkce orgánu obvykle plně obnoví.
Při chronickém průběhu, který často provází cholecystitidu, cholelitiázu, žlučníkovou nemoc, alkoholismus, není bolest obvykle „dýková“, ale tupá, bolestivá, zesiluje se po jídle nebo pití. Zpočátku se střídá exacerbace a remise. Čím déle však nemoc probíhá, tím kratší je „oddech“. Kvůli zažívacím potížím lidé hubnou a porucha odbourávání lipidů vede k nedostatku vitaminů rozpustných v tucích (K, D, A, E) v těle.
Pomalý, ale dlouhý proces postupně vede ke katastrofickým změnám v orgánu: žlázová tkáň je nahrazena vazivovou tkání – vzniká cirhóza. V průběhu let se také zvyšuje pravděpodobnost vzniku zhoubných nádorů a cukrovky.
Obecné zásady výživy
U akutního a chronického zánětlivého procesu se bude strava lišit, ale existují některé obecné základní principy. Dieta při pankreatitidě by měla být zaměřena na usnadnění práce slinivky, jejím úkolem je odstranit nadměrnou zátěž buněk, umožnit „odpočinek“ a vytvořit podmínky pro zotavení. Tato kritéria splňuje tabulka 5P (v některých verzích názvu – 5B) podle Pevznera. Jedná se o podvariantu tabulky číslo pět: právě pátá je určena pro pacienty s problémy se žlučníkem, 5A – při postižení jater. Všechny jsou si podobné, ale existují nuance.
- Musíte jíst v porcích po 140–150 g, asi 5–6 jídel v průběhu dne, pokud možno v klidu.
- Čím větší sousto spolkneme, tím více musí trávicí orgány, včetně slinivky břišní, pracovat na jeho rozmělnění. Tento úkol si usnadníme, když jídlo předem nasekáme – pomoci nám může struhadlo a mixér. Ve fázi odstraňování přísných omezení se bude hodit stará zásada „všechno rozžvýkej 33krát“, i když moderní odborníci na výživu tvrdí, že stačí 20krát. Takový důkladný přístup výrazně usnadňuje práci všech struktur trávicího traktu, takže je vhodný pro ty, kteří mají gastritidu, cholecystitidu, gastroduodenitidu.
- Není třeba hladovět – pouze v prvních „akutních“ dnech, dále je třeba jíst asi 2500 kcal denně, z čehož jedna pětina stravy by měla pocházet z bílkovin, polovina ze zdravých sacharidů a asi jedna třetina z tuků, především rostlinného charakteru.
- Nic smaženého, uzeného, kořeněného nebo slaného.
- Můžete vařit, dusit, péct, vařit v páře.
- Pouze libové maso: kuřecí, krůtí bez kůže, králičí, koňské, hovězí bez tuku – a žádné vepřové atd.
- Žádné těžké masové vývary: v akutním období zeleninové vývary, pak můžete vařit z libového masa, ale vhodný je až třetí nebo čtvrtý vývar (to znamená, že maso musíte několikrát zalít čerstvou vodou).
- Ne syrovému ovoci a zelenině!
- Jídlo by mělo být teplé, příjemné teploty, vyhýbejte se studeným a horkým potravinám.
Dieta při akutní pankreatitidě
V prvních dvou až třech dnech po vzniku záchvatu bude nutné dodržovat hladovou pauzu (shutterstock)
Pokud máte příznaky, které jsme zmínili výše, nechcete jíst – a ani nemusíte. Zanícená žláza potřebuje odpočinek, proto léčbu zahájíme úplným hladověním. Nejtěžší období „hladovění“ připadá na první nebo třetí den po objevení příznaků, jeho délka závisí na stavu. Pokud je nutná hospitalizace – kvůli „pekelným“ bolestem jsou lidé často odváženi sanitkou, pak lze na oddělení pacienty „krmit“ pomocí kapaček. Doma se podává pouze voda.
Jídlo je povoleno zhruba od čtvrtého dne, ale seznam „povolených“ produktů je přísně omezen. Postupně, naslouchajíce vašim pocitům, zavádíme tekuté zeleninové polévky – rozmačkanou zeleninu a v mixéru nakrájené dušené libové maso, ryby a důraz je kladen na zdroje bílkovin – jsou potřebné k obnovení činnosti postiženého orgánu. Můžete omeletu bez žloutku, pyré z nízkotučného tvarohu, jogurt. Také uvařte a utřete pohanku, ovesné vločky, rýži, tekutou krupici bez mléka. Zákaz se nevztahuje na malé množství bílé strouhanky.
Důležitý bod: každý nový pokrm, který zařadíme do jídelníčku, musí projít přísným výběrem. Uvařené sníme pár lžiček (žvýkáme, přestože jíme nakrájené, protože je důležité „promíchat“ se slinami) a posloucháme pocity. Pokud se objeví nepříjemné pocity, pak takové jídlo zatím nejíme. Den po dni tedy rozšiřujeme jídelníček, přičemž se držíme v mezích povoleného.
Jak dlouho trvá období omezení? Přibližně šest měsíců až rok: regenerace poškozených buněk trvá dlouho, bude to trvat déle než jeden měsíc. Je nutné pravidelně navštěvovat lékaře, podstupovat lékařské prohlídky, testy a rozbory. Na základě těchto údajů vám odborník řekne, zda je možné podívat se na seznam zakázaných výrobků alespoň jedním okem.
Pokud to uděláte předčasně, škody na zdraví mohou být obrovské a veškerá léčba přijde vniveč. Ano, můžete milovat, co hrdlo ráčí, například koláče nebo zákusky, v horkém počasí si vychutnat hrnek piva. Je však dobré si uvědomit své pocity v době vrcholícího akutního období, abyste si uvědomili, že výhody diety převažují nad pokušením.
Dieta při chronické pankreatitidě
Pokud musíte žít roky ve společnosti nemoci, pak si musíte uvědomit, že je to ze správné stravy, a ne přerušovaně a trvale, záleží na vaší budoucnosti. V úvahu se bere stádium onemocnění. Pokud se zánět aktivuje a příznaky jsou výraznější, stravujeme se jako při akutní formě: přísný půst v prvních dnech s postupným rozšiřováním sortimentu produktů.
Fungují stejné zásady: měla by převažovat bílkovinná složka, tuky v malém množství s důrazem na rostlinné tuky, mleté maso, pyré, polévky a kaše atd. Spolu s remisí přichází období uvolnění, ale omezení zůstávají. Protože při chronické patologii nedochází k úplnému uzdravení. Zánětlivý proces pouze ustupuje – a naše strava určuje, jak dlouho bude období klidu trvat.
Jakýkoli zakázaný, škodlivý, kontraindikovaný produkt, někdy i jeden balíček chipsů, jedna sklenička alkoholu, způsobí, že nemoc „zvedne hlavu“. A čím častěji k takovému požitkářství dochází, tím vyšší je riziko cirhózy a dalších nevratných následků, výrazně zkracujících život. Proto je nutný dospělý, uvědomělý přístup ke stravě: ten dá žláze šanci pracovat co nejefektivněji.
Seznam zakázaných potravin
Jakékoli porušení diety a konzumace nezdravých potravin může vyvolat nový záchvat (shutterstock)
Obiloviny Hnědé, perlové, proso, kukuřice. V akutním období jakákoli kaše z celých zrn, pouze pyré. Mouka Jakékoli pečivo, sušenky, žitný chléb, čerstvý pšeničný chléb, těstoviny z rafinované mouky. Mléčné výrobky Jakýkoli mléčný nebo kysaný mléčný výrobek s obsahem tuku nad 2,5 %, sýr, tvaroh,…