Nádivka je základem pro řízky a karbanátky, knedlíky a nákypy, palačinky a koláče, plněnou zeleninu a další chutné pokrmy. Domácí mleté maso má oproti kupovanému mnoho výhod, ale budete mu muset věnovat čas. Prozradíme vám všechny záludnosti domácí přípravy mletého masa.
O čem si povíme v článku:
- Jaké maso zvolit pro mleté maso
- Jak připravit mleté maso doma
- Co přidat do mletého masa
- Jak skladovat mleté maso
Jaké maso zvolit pro mleté maso
Výběr se řídí tím, co přesně se chystáte vařit.
Na klasické řízky nebo knedlíky budete potřebovat maso (vepřové, hovězí, jehněčí, drůbeží) s obsahem tuku kolem 20 %. Takové řízky se nerozpadnou, budou šťavnaté a chutné, stejně jako nádivka do knedlíků. Pokud si vezmete hovězí maso, nejsprávnější je krk.
Dušené kotlety nebo karbanátky do polévky je nejlepší připravit z libového masa: hovězí plece, vepřové karbonády, drůbežích prsou.
Pokud se rozhodnete připravit mleté maso na koláč, boloňskou omáčku, plněné papriky nebo plněné zelí, můžete chuť vyvážit přidáním jiných produktů a použít maso s malým množstvím tuku (6-10 %): vepřová kýta, hovězí kýta, drůbeží stehenní řízek.
Jak připravit mleté maso doma
Kvalitní mleté maso lze vyrobit pomocí mlýnku na maso. Mixér nebo kuchyňský robot nejsou vhodné: s nimi bude mleté maso buď různorodé, nebo příliš jemně namleté, jako na knedlíky. Ostří mlýnku na maso musí být pečlivě nabroušené, aby se maso sekalo a nevytlačovalo přes mřížku.
Maso můžete sekat i ručně těžkým nožem nebo sekerkou. Nejjednodušší je udělat z kuřecích řízků mleté maso. Maso nejprve nakrájejte na tenké vrstvy, pak na proužky, malé kousky a teprve potom jej nakrájejte, často celou hmotu otáčejte na prkénku a měňte úhel nože.
Aby bylo mleté maso dokonalé, zchlaďte ho předem na tvrdo. Vnitřek mlýnku na maso se během provozu zahřívá a teplé maso se mele mnohem hůře.
Co přidávat do mletého masa
- Koření a koření
Do mletého masa můžete přidat sůl, čerstvě mletý pepř a trochu olivového oleje. Pokud máte rádi pikantní, přidejte do masa gruzínskou nebo abcházskou adžiku. Středoasijské nebo blízkovýchodní tóny pokrm získá, pokud použijete ziru (kmín), koriandr a sumac. Pokud připravujete balkánský pokrm, přijde vám na pomoc paprika: mletá sladká nebo uzená. Chcete-li vytvořit italské motivy, použijte hotovou směs sušených italských bylinek nebo použijte oregano, rozmarýn, majoránku a bazalku jednotlivě.
Koření a koření – klíč k jasné chuti hotového výrobku
- Kořeněná zelenina a bylinky
Do mletého masa lze přidávat nejen sušené, ale i čerstvé bylinky, které však musí být pečlivě nasekané. Světlý rozmarýn se hodí k vepřovému masu; oregano a bazalka – k hovězímu; estragon – k jehněčímu; tymián a máta – ke kuřecímu a krůtímu. Do mletého masa lze přidat také petrželku, koriandr, zelenou cibulku, kopr, mladý česnek a pórek, špenát.
Nám nejznámější pikantní zeleninou, která se dává do mletého masa téměř všude, je cibule a česnek. Doporučujeme je předem osmahnout na pánvi s trochou soli a oleje a prohřát je, aniž by se smažily, aby ztratily svou přirozenou štiplavost. Poté je nechte trochu vychladnout a mleté maso zarolujte jako obvykle. Bude ještě šťavnatější a chutnější.
Pokud chcete mletému masu dodat výraznou jihoasijskou chuť, přidejte nadrobno nakrájený zázvor, česnek a šalotku (nebo bílou část zelené cibule).
Jak mleté maso skladovat
Chlazené mleté maso skladujte při teplotě 0 až +5 °C, chlazené mleté drůbeží maso při teplotě 0 až +2 °C. Nejlepší je přenést ho do hermeticky uzavřené nádoby. Mleté maso by se mělo spotřebovat do 24 hodin.
Hotové mleté maso by se mělo spotřebovat do 24 hodin nebo zmrazit.
Uvařené domácí mleté maso lze zmrazit. Jeho trvanlivost je až 3 měsíce.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #potraviny #jak skladovat**]. ?