Recept
Po zhlédnutí kresleného filmu s podobným názvem – Ratatouille – můžete získat mylný dojem, že ratatouille pochází z Paříže. Ve skutečnosti se jedná o pravý provensálský pokrm, který je jednoduše nasáklý středomořským sluncem. A pokud ho budete pilně vařit, kousek tohoto slunce zahřeje i vás. V pravém ratatouille jsou vždy čtyři ingredience: lilek, rajčata, cibule a česnek. Kromě toho tam může být cuketa nebo cukety, sladké papriky různých barev a samozřejmě mnoho různých pikantních bylinek. Ano, a nezbytný je olivový olej z prvního za studena lisovaného olivového oleje. Rádi bychom vám nabídli verzi ratatouille bez paprik. Je sice méně barevná než v kresleném filmu, ale zato křehčí. Nejlépe ji zapijete růžovým provensálským vínem.
Obtížnost: střední Kalorie: 282,42 kcal/porce Porce: 6 Vaření: 30 min. Další čas: 30 min B/L/U: 10.02 g/5.30 g/48.10TroubaPečeníNa pánviDušeníFrancouzská kuchyněVečeřeOdpolední svačinaVečeřeDruhý chodHlavní chodGulášRatatouillePiknikPříspěvekPŘÍSADY PRO 6 PORCÍ5 velkých lilků5 malých mladých cuket5 velkých zralých, ale pevných rajčat2 velké cibule4 stroužky česnekumalý svazek petrželkyextra panenský olivový olejsůlčerstvě mletý černý pepř Tabulka měr a vah RECEPT NA VAŘENÍZtlumená obrazovka
Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního režimu.
Krok 1
Lilek oloupejte a nakrájejte na silné proužky dlouhé 7-8 cm. Cukety nakrájejte na kolečka, aniž byste odstraňovali slupku. Lilky a cukety vložte do hrnce. Překryjte je studenou vodou a nechte 30 minut odstát.
Krok 2
Nakrájejte cibuli a česnek. Do rajčat udělejte zářezy ve tvaru kříže, rajčata ponořte na 30 sekund do vroucí vody, poté je přelijte studenou vodou a sloupněte slupku. Rajčata nakrájejte na plátky. Petrželku zbavte tvrdých stonků a listy nakrájejte velmi najemno.
Krok 3
Na pánvi se silným dnem na středním plameni osmažte cukety a lilky na olivovém oleji po 1 minutě z každé strany a vyjměte je z pánve.
Krok 4
Na stejnou pánev vložte cibuli, v případě potřeby přidejte více oleje a na středním plameni ji 10 minut smažte. Přidejte česnek. Dochuťte solí a pepřem.
Krok 5
Na cibuli a česnek položte plátky rajčat, přikryjte a vařte na mírném ohni 5 minut. Odstraňte pokličku. Rajčata přelijte šťávou z pánve. Zvyšte teplotu a vařte, dokud se šťáva téměř úplně neodpaří.
Krok 6
Třetinu směsi cibule a rajčat dejte do hrnce se silným dnem. Posypte částí nasekané petrželky. Poté vložte polovinu cukety a lilku. Na ně – opět rajčata a cibuli, opět posypte petrželkou. Pak druhou polovinu lilků a cuket. Přikryjte zbytkem směsi rajčat a cibule a posypte petrželkou.
Krok 7
Pánev přikryjte pokličkou a na mírném ohni 10 minut poduste. Poté pokličku sundejte a vše zalijte šťávou ze zeleniny (k tomu pánev mírně nakloněte a zeleninu odsuňte lžící tak, aby lžíce narazila na dno – zde se bude šťáva hromadit). Dochuťte solí a pepřem.
Krok 8
Zvyšte teplotu na střední a vařte dalších 15 minut za občasného podlévání zeleninovou šťávou. Ratatouille podávejte teplé nebo studené (v druhém případě ho nechte alespoň 2 hodiny odstát).
UŽITEČNÝ TIP
Ratatouille lze připravit třemi způsoby. První způsob je opéct všechnu zeleninu zvlášť a před podáváním ji smíchat dohromady. To vypadá velmi pěkně. Druhý: všechna zelenina se dusí dohromady. To opravdu krásně voní. A třetí je ten, který jsme vám navrhli my a který kombinuje oba předchozí, a tedy i všechny jejich výhody.
Pokud si všimnete nějaké chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. Zdroj: The Gastronome’s Book: French Home Cooking (Kniha o gastronomii: Francouzská domácí kuchyně). #rajčata #baklajány #francouzská kuchyně #druhý chod #piknik #večeře #oběd #oběd #dusíme #pohádka #pocta #pásmové recepty #ratatouille #pečení #vegetariánské recepty #trouba******]. ? Další nápady a recepty na našich sociálních sítích