Jak a jak dlouho lze šampaňské skladovat

Jak a jak dlouho lze šampaňské skladovat

Nejoblíbenějším nápojem na silvestrovském stole je šampaňské. Šumivé víno už svým vzhledem vytváří slavnostní atmosféru – i jeho otevírání je zábavné. Prozradíme vám, jaká je trvanlivost šampaňského, jak dlouho ho lze uchovávat a jak poznat, že se šumivé víno zkazilo.

O čem vám povíme v článku:Doporučení pro skladování šampaňskéhoKolik šampaňského lze uchovávat zavřenéKolik šampaňského lze uchovávat otevřenéJak skladovat šampaňské v chladničceJak poznat, že se šampaňské zkazilo?

Obecně se má za to, že šampaňským se může nazývat pouze druh šumivého vína vyráběného v oblasti Champagne v severovýchodní Francii. Šampaňské se vyrábí specifickou metodou a pouze ze schválených odrůd vinné révy této oblasti.

Šumivé víno vyráběné tradiční metodou v ostatních oblastech Francie se běžně označuje jako crémant. V Itálii se šumivé víno nazývá Prosecco, Asti nebo Franciacorta, ve Španělsku Cava a v Německu Zekt.

V našem článku používáme slovo „šampaňské“ pro označení šumivých vín z různých zemí a domácích šumivých nápojů.

Doporučení pro skladování šampaňského

Kuchyně, kůlna nebo garáž nejsou nejvhodnějším místem pro skladování šampaňského, protože teplotní výkyvy škodí každému vínu.
Kuchyně, kůlna nebo garáž nejsou nejvhodnějším místem pro skladování šampaňského, protože teplotní výkyvy škodí každému vínu (Shutterstock/FOTODOM)

Na čem závisí trvanlivost šampaňského v láhvi:

1. Uchovávejte láhve mimo dosah jasného světla.

2. Šampaňské se snažte skladovat na chladném místě se stálou teplotou.

Vlastní teplota skladování (ideálně mezi 7 a 10 °C) není tak důležitá jako její stálost. Prudké výkyvy teplot a chlad „zabíjejí“ všechna dobrá vína, proto se snažte neskladovat láhve v kuchyni a nikdy v garáži nebo kůlně.

Jak dlouho lze skladovat uzavřené šampaňské

Doporučuje se uchovávat šampaňské v uzavřené láhvi v chladničce nejdéle jeden měsíc. Delší doba může způsobit vyschnutí korku a zkažení vína. Při pokojové teplotě, mimo dosah světla, je trvanlivost šampaňského v uzavřené láhvi v závislosti na odrůdě a zralosti od jednoho roku do 3 let, u ročníkových šampaňských dokonce 10-25 let.

Odborník na šampaňské Michael Edwards doporučuje skladovat šampaňské a šumivá vína ve svislé poloze maximálně jeden měsíc. To však neplatí pro skladování ročníkových cuvée: tyto láhve by měly být uloženy ve vinotéce nebo ve sklepě na boku. U šampaňského, stejně jako u každého dobrého vína, může dojít k vyschnutí korku, pokud je láhev dlouho uložena ve svislé poloze.

Magnumy (láhve o objemu 1,5 litru) jsou díky svému povrchu nejvhodnější pro dlouhé zrání. Někdy se víno v magnum nebo ročníkové šampaňské uchovává po dobu 20-30 let, což vínu dodává extra strukturu a chuť.

Jak dlouho lze skladovat otevřené šampaňské

Co dělat, když je láhev šampaňského otevřená, ale není ihned vypitá? Otevřené šampaňské se doporučuje uchovávat nejdéle jeden den. Pokud necháte láhev otevřenou několik hodin, uchovávejte ji vychlazenou v kbelíku s ledem.

Obyčejná zátka může při tlaku vyletět, proto je lepší láhev šampaňského uzavřít speciální opakovaně použitelnou zátkou (špuntem). Ten udrží všechny bublinky uvnitř a víno nevytéká. Opakovaně použitelné zátky jsou k dostání silikonové a vakuové, hodí se i pro skladování tichých vín.

Jak skladovat šampaňské v lednici

Doporučená doba skladování uzavřeného šampaňského v chladničce je maximálně jeden měsíc.
Doporučená trvanlivost uzavřeného šampaňského v lednici je maximálně měsíc (Shutterstock/FOTODOM)

Šampaňské začne ztrácet bublinky, jakmile láhev otevřete. Aby si šampaňské zachovalo co nejvíce bublinek, je důležité udržovat láhev v chladu. Pokud plánujete víno skladovat v lednici, použijte vzduchotěsný korek, aby se dovnitř nedostal kyslík: ten způsobuje, že šumivé víno chutná mdle.

Otevřené šampaňské uzavřené a uložené v lednici si může zachovat bublinky a zůstat relativně čerstvé po dobu 2-3 dnů.

Jak zjistit, že se šampaňské zkazilo?

Bez otevření láhve a ochutnání šampaňského nelze zjistit, zda je šampaňské zkažené. Pokud jste nápoj správně skladovali, poznáte, zda se zkazil, podle jeho vzhledu, vůně a chuti.

1. Nápoj má zvláštní zápach: kyselý nebo octový zápach může znamenat, že se víno zkazilo.

2. Změna barvy vína: intenzivnější žlutá nebo zlatavá barva naznačuje, že se víno zkazilo.

3. Chuť se stala kyselou nebo mdlou: otevřené šampaňské rychle ztrácí bublinky, pokud se zdá mdlé, je pravděpodobné, že láhev byla špatně zazátkována a víno zoxidovalo. Kyselá a někdy i houbová chuť je také jistým znamením, že se víno zkazilo.

4. Pokud je korek suchý, rozpadlý nebo je na něm plíseň, znamená to, že víno může být také kontaminované.

Pití prošlého šampaňského nedělá dobrotu, takže pokud došlo, použijte ho při vaření, a pokud změní chuť nebo se znečistí, bez lítosti ho vylijte.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #champagne**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: