Jak a jak dlouho skladovat vakuově balené potraviny

Jak a jak dlouho skladovat vakuově balené potraviny

Jedním ze způsobů, jak prodloužit trvanlivost čerstvých potravin, je vakuové balení. Prozradíme vám, jak a jak dlouho můžete potraviny ve vakuových obalech skladovat, a také způsoby a zvláštnosti vakuování.

O čem si povíme v článku:Co je vakuováníVýhody vakuového baleníTypy vakuového baleníJak vybrat skladovací sáčekJak připravit potraviny před vakuovánímPravidla balení potravin do vakuových sáčkůZpůsoby vakuováníJak skladovat potraviny ve vakuuJak dlouho se potraviny skladují ve vakuových obalech.

Co je vakuování

Vakuové balení je technika odstraňování vzduchu pevným stlačením obalu a výrobku před uzavřením. Pokud potraviny skladujete ve vakuovém obalu, výrazně tím prodloužíte jejich trvanlivost.

Výhody vakuového balení

Uchovávání potravin. Plísně a bakterie potřebují ke svému růstu kyslík a vakuové balení mu brání v přístupu k výrobku, čímž prodlužuje jeho trvanlivost. Vakuové balení lze zmrazit: zatímco maso lze v mrazničce skladovat v průměru až 6 měsíců, vakuově zabalené maso může ležet až dva roky. Skladování vakuově baleného sýra v chladničce prodlužuje jeho trvanlivost na 4-8 měsíců oproti 1-2 týdnům při standardním skladování. Při vakuové metodě se nepoužívají chemické látky a zbytečné přísady jako při konzervování.

Sezónní výrobky po celý rok. Vakuové balení sezónních produktů, jako jsou například lesní plody, umožňuje jejich dostupnost i v zimě a udržuje je čerstvé. Nutriční vlastnosti a chuť lze zachovat bez dehydratace produktů.

Organizované skladování. Vakuově balené potraviny zabírají v lednici, mrazáku nebo spíži méně místa, lze je snadno prohlížet a třídit a jsou bez zápachu.

Nakládání. Další výhodou vakuového balení je, že jej lze použít k marinování potravin. Do potraviny přidejte marinádu nebo směs koření a poté ji vakuově uzavřete. Tento obal bezpečně udrží vlhkost a marinováním dodá výrobku další chuť.

Suvid (sous vide). Jedná se o způsob vaření potravin ve vakuu při nízkých teplotách, při kterém si potraviny zachovávají své prospěšné vlastnosti a struktura například masa nebo kuřete je křehká a šťavnatá.

Typy vakuového balení

Bezkomorová vakuová balička má kompaktní rozměry, takže při skladování nezabírá mnoho místa.
Bezkomorová vakuová balička má kompaktní rozměry, takže při skladování nezabere mnoho místa (Shutterstock/FOTODOM)

Vakuové balení se dodává ve formě hladkých nebo vlnitých (vyztužených) sáčků a také sáčků se zipem. Jejich použití závisí na typu přístroje, který se k vakuovému balení potravin používá.

Texturované sáčky se běžně používají pro bezkomorové baličky, protože se neslepují. Absence komory neomezuje délku sáčku: lze do něj zabalit například celou rybu, ale nevytvoří dostatečné vakuum pro udržení tekutých produktů. Kromě toho lze sáčky balit pouze po jednom. Na druhou stranu: díky kompaktním rozměrům je možné přístroj pohodlně skladovat doma a používat jej k balení nepotravinářských výrobků.

Hladké vakuové sáčky se používají pro komorové baličky – nejčastěji v obchodech, restauracích a malých výrobních závodech – protože umožňují balení několika sáčků najednou, což výrazně zvyšuje produktivitu. Hladké sáčky nejsou vhodné pro bezkomorové stroje: při vakuování se slepí po celé délce a nezůstávají v nich žádné otvory pro únik vzduchu.

Sáčky typu ziplock nebo sáčky s ventilem se obvykle používají v kombinaci s ruční pumpou nebo vakuovou baličkou, které jsou považovány za cenově nejpříznivější variantu. Sáčky mají speciální sponu, takže je lze používat opakovaně.

Jak vybrat skladovací sáček

Sáčky pro domácí vakuové balení se vybírají v závislosti na výrobku, který v nich má být skladován. Tloušťka fólie se měří v mikrometrech, kde 1 µm = 0,001 mm:

  • 50-70 µm je vhodné pro netuhé výrobky bez vyčnívajících částí: uzeniny, zeleninu, ovoce, sýry, maso a rybí filé;
  • 80-90 µm je vhodné pro kuřecí křídla, tvrdé salámy a sýry, chléb, ryby s tenkými kostmi;
  • 100-120 μm pro vakuování masných výrobků s kostmi a všech tvrdých mražených výrobků;
  • 140-170 μm se používá pro ořechy s tvrdými skořápkami, mořské plody s ulitami, ale častěji pro nepotravinářské výrobky.

Jak připravit výrobky před vakuováním

Velkou zeleninu doporučujeme před vakuováním nakrájet na kostičky.
Velkou zeleninu se doporučuje před vysáváním nakrájet na kostičky (Shutterstock/FOTODOM)

Protože ve vakuu žijí tzv. anaerobní mikroby, je důležité potraviny před balením řádně připravit. Zabráníte tak předčasnému zkažení a prodloužíte trvanlivost potravin.

1. V případě potřeby výrobek předem opláchněte a před zabalením jej řádně osušte.

2. Připravte si ruce tím, že si je umyjete a osušíte. Předem si připravte obal.

3. V případě potřeby oloupejte ovoce a zeleninu. Větší kusy nakrájejte na kostky. Některé potraviny můžete předem blanšírovat.

4. Pokud jsou potraviny měkké, například bobule, avokádo nebo kiwi, můžete je nejprve na několik hodin vložit do mrazáku, aby si zachovaly svůj tvar.

Pravidla pro vakuové balení potravin

1. Sáček nemusí být zcela naplněn, nechte jej z jedné třetiny prázdný.

2. Dbejte na to, aby se potraviny neslepily, a to tak, že je budete pokládat ve vrstvách nebo řadách.

3. Neznečistěte těsnicí plochu, aby se do balíčku nemohl následně dostat vzduch. Za tímto účelem při vkládání potravin otočte horní konce sáčku směrem ven: zabráníte tak jejich znečištění.

4. Do některých potravin, například do masa, můžete přidat trochu olivového oleje, aby se kousky neslepily.

5. Pro větší pohodlí můžete na obal napsat datum balení.

Metody vakuování

Metoda vakuování s úplným odstraněním vzduchu z vaku
Metoda vysávání s úplným odstraněním vzduchu ze sáčku (Shutterstock/FOTODOM)

Existují 2 hlavní metody vakuového balení: odstranění vzduchu a vytvoření prostředí s modifikovaným plynem.

Při metodě odstraňování vzduchu se kyslík z obalu odčerpává speciální pumpou nebo vakuovým balicím strojem (vakuovačkou). V důsledku stlačení obal těsně přiléhá k výrobku, poté se obal utěsní nebo uzavře ventilem: ziplockem. Tato metoda je ideální pro domácí vakuové balení potravin.

Při druhé metodě se vzduch nahradí inertními plyny a vytvoří se speciální upravené prostředí. Tímto způsobem je možné vytvořit plynný prostor, ve kterém může zelenina, ovoce a sýry ve vakuovém balení zrát. Tato metoda se častěji používá v továrnách.

Jak skladovat potraviny ve vakuu

1. Vakuové balení vyžaduje pečlivé skladování: jakékoli poškození nebo proražení má za následek ztrátu těsnosti a znehodnocení výrobku.

2. Tento způsob balení nezpůsobuje omrzliny a tvorbu ledu a lépe zachovává tvar a chuť.

3. Vakuové balení zabraňuje pronikání cizích pachů.

4. Po otevření vakuového obalu se řiďte standardní dobou trvanlivosti pro každý výrobek.

5. I v nepřítomnosti vzduchu se mohou vyvinout anaerobní bakterie způsobující botulismus, který není navenek viditelný. Aby k tomu nedošlo, je třeba dodržovat skladovací teplotu a datum použitelnosti.

Jak dlouho lze vakuově balené potraviny skladovat

Způsob skladováníchladničkamrazničkaNázev produktuTrvanlivostMaso, drůbež8-9 dní15-20 měsícůRyby4-5 dní10-12 měsícůOvoce14-20 dní12-18 měsícůZelenina7-10 dní12-18 měsícůMěkké sýry14-20 dníTvrdé sýry25-60 dníKlobásy25-40 dníVařené maso10-15 dníPolévky8-10 dníDezerty6-8 dní

Vakuově balené potraviny bez chlazení lze skladovat po dobu jednoho roku, pokud se jedná o těstoviny, obiloviny, sušené mléko, mouku, sušené ovoce, čaj nebo kávu.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #obaly**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: