Jak správně a jak dlouho můžete uchovávat maso v chladničce

Jak správně uchovávat maso v chladničce a jak dlouho ho lze skladovat?

Maso je základním zdrojem bílkovin a základem stravy. Různé druhy masných výrobků snadno seženete v nejbližším obchodě a je poměrně jednoduché je krátkodobě i dlouhodobě skladovat. Pokud se vše provede správně, výrobek neztratí své užitné vlastnosti a kulinářské kvality. O tom, jak a kolik masa můžete skladovat v chladničce, si podrobně povíme v článku.

O čem vám povíme v článku:Jak připravit maso ke skladováníJak dlouho se v chladničce skladuje hovězí masoSpecifika skladování vepřového masa v chladničceSpecifika skladování jehněčího masa v chladničceJak skladovat králičí maso v chladničce?

Jak připravit maso ke skladování

Pro větší pohodlí můžete kus masa rozdělit na menší kousky, abyste mohli vhodnou porci použít k vaření najednou. Maso skladujte v plastových, skleněných nebo smaltovaných nádobách.

Upozorňujeme, že při skladování maso nebalte do potravinářské fólie ani ho nedávejte do sáčku, protože by zvlhlo a rychleji se zkazilo. Ve vakuovém obalu vydrží výrobek déle. Můžete také použít vaflovou utěrku nebo pergamenový papír, aby maso vydrželo déle čerstvé.

Existuje ještě jeden způsob, jak prodloužit trvanlivost masa. Pokud ho uložíte hlouběji do chladničky a budete se snažit neotvírat dveře tak často, abyste zabránili teplotním výkyvům, pomůže vám to udržet ho čerstvé.

Jak dlouho lze uchovávat hovězí maso v chladničce

Chlazené maso nebalte do potravinové fólie, rychleji se kazí.
Nebalte chlazené maso do potravinářské fólie, rychleji se kazí (Shutterstock/FOTODOM)

V závislosti na způsobu zpracování může hovězí maso zůstat jedlé různě dlouho. Například chlazené maso může ležet v lednici až pět dní. Vařené hovězí maso se skladuje jen několik dní a doporučuje se uchovávat ho ve vývaru – jinak maso zvětrává. Pečené hovězí maso vydrží čerstvé stejnou dobu a ve formě steaku může tento druh masa zůstat čerstvý 3-4 dny. Dušené hovězí maso lze uchovávat až 3 dny.

Samostatná otázka: Jak dlouho se skladuje marinované maso? Pokud jste při jeho přípravě použili majonézu, pak po skladování v chladničce po dobu delší než 3 dny bude nutné hovězí maso vyhodit. Při použití kefíru je tato doba 2 dny. Maso marinované s cibulí, octem, česnekem a pepřem zůstane čerstvé při skladování v chladničce po dobu 4 dnů.

Vlastnosti skladování vepřového masa v chladničce

Vepřové maso je důležité skladovat v horní části chladničky zabalené v papíru – výrobek by neměl absorbovat pachy ostatních výrobků. Tento druh masa se dlouho neuchovává. Chlazené vepřové maso může zůstat v chladničce až 4 dny. Odpověď na otázku, jak dlouho se vařené maso skladuje v chladničce, je maximálně 2 dny. Pečené a zapékané vepřové maso se skladuje 2-3 dny a dušené vepřové maso vydrží čerstvé 5 dní.

Pokud máte zmrazené vepřové maso, rozmrazte ho na spodní polici chladničky. Poté se nedoporučuje dávat maso zpět do mrazničky. Rozmrazené vepřové maso, a to i v chladničce, vydrží čerstvé pouze jeden den.

Vlastnosti skladování jehněčího masa v chladničce

Jehněčí maso marinované v minerální vodě se skladuje v chladničce nejdéle 12-14 hodin, ve víně a octu až 5 dní.
Jehněčí maso marinované v minerální vodě se uchovává v chladničce maximálně 12-14 hodin, ve víně a octu – až 5 dní (Shutterstock/FOTODOM)

Mnoho lidí se domnívá, že nejchutnější kebab je ze skopového masa. Jak dlouho se takový kebab uchovává v lednici, záleží na tom, z čeho byla vyrobena marináda. Pokud jste použili zeleninu a bylinky, pak jehněčí vydrží čerstvé až 2 dny. Maso marinované v minerální vodě by se mělo spotřebovat do 12-14 hodin a ve víně a octu se skopové uchovává až 5 dní.

Jak dlouho vydrží marinované maso v lednici, jsme zjišťovali. Pokud dáváte přednost jiným způsobům přípravy tohoto druhu masa, je také důležité vědět, jak dlouho se v jednotlivých případech skladuje. Takže chlazené skopové maso lze v chladničce uchovávat nejdéle 3 dny. Ve vařené a dušené formě zůstává tento druh masa čerstvý pouze 24 hodin. Máte-li skopové maso smažené, stihněte ho sníst za 2-2,5 dne, jinak se zkazí. Pečené maso lze skladovat až 2 dny.

Jak skladovat králičí maso v lednici

Králičí maso lze ve vztahu k ostatním druhům masa označit za „trvanlivé“. V chlazené formě se skladuje až 5 dní. Tuto dobu lze prodloužit o 24 hodin umístěním masa na horní polici chladničky. Vložením králičího masa do vakuového obalu lze výrobek skladovat čtrnáct dní. Po tepelné úpravě by se takové maso mělo sníst do 3 dnů, stejně jako maso smažené. Pečené králičí maso vydrží čerstvé 2-3 dny a dušené maso vydrží 5 dní.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #maso #jak skladovat**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: