Jak správně skladovat ryby a jak dlouho je doma uchovávat

Jak správně skladovat ryby v domácnosti a jak dlouho je skladovat

Ryby jsou užitečný a nenahraditelný produkt. Často se však obchází: zdá se, že ryby je obtížné skladovat a vařit. S tím druhým vám pomohou desítky úspěšných receptů na našich webových stránkách. S tím prvním – tento návod, jak a jak dlouho můžete ryby skladovat v lednici nebo mrazáku.

O čem se v článku dozvíte:Jak zjistit, zda se ryba zkazilaJak skladovat chlazené rybyJak skladovat mražené rybyJak skladovat sušené rybyJak skladovat sušené rybyJak skladovat uzené rybyJak skladovat solené rybyJak skladovat konzervované ryby?

Jak zjistit, zda se ryby zkazily

Jak správně skladovat ryby? – není v žádném případě planá otázka. Podle Rospotrebnadzoru patří pokrmy s rybami, zejména syrovými, mezi potraviny, které často způsobují otravy. Předpoklady mohou být velmi různé: parazité, kteří nevyhnutelně infikují volně žijící ryby, a porušení podmínek skladování a nedbalý přístup k datu spotřeby.

Ne vše lze sledovat a monitorovat. Existují však červené vlajky, podle kterých lze poznat, zda je ryba nevhodná k jídlu. Tady je, na co si dát pozor:

  • Zápach – štiplavý, nepříjemný, přetrvávající. Čerstvé, nezpracované ryby voní jemně. Čím intenzivnější je zápach, tím vyšší je riziko, že je produkt zkažený.
  • Zakalené rybí oči jsou dalším jasným příznakem zkaženosti.
  • Při tlaku se zdá, že se tělo nebo maso samo uvolňuje, doslova se rozprostírá.
  • Tmavé (černé, hnědé) žábry.

Jakmile si v obchodě vyberete, zodpovědnost za správné skladování produktů podléhajících rychlé zkáze je na vás. Na tom by však nemělo být nic znepokojivého, protože základní pravidla již byla formulována a jsou poměrně jednoduchá. Prozradíme vám, jak, kde a jak dlouho můžete ryby doma skladovat.

Jak skladovat chlazené ryby

V obchodě se chlazené ryby, ať už jde o steaky z farmářského pstruha nebo středomořského okouna, často skladují na ledové tříšti. Faktem je, že optimální teplota pro takový produkt je mezi 0 a -2 °C. Moderní modely chladniček jsou často vybaveny „zásuvkou na čerstvost“, kde je teplota právě kolem nuly. Tam je lepší zakoupené ryby ukládat.

Pokud nic takového v lednici nemáte, můžete rybu přenést do nádoby a přikrýt ji ledem. Nádobu pravidelně vypouštějte a vkládejte do ní nový led. Při ideální teplotě (0 až -2 °C) lze chlazené ryby skladovat přibližně 7 dní v závislosti na jejich velikosti a počáteční čerstvosti.

Zde je několik dalších tipů:

  • Očištěné a vykuchané rybí tělo je nejlepší skladovat. Měli byste odstranit všechny vnitřnosti a žábry, ale šupiny je lepší ponechat.
  • Plastový sáček není vhodný pro skladování delší než jeden den. Lepší je vložit rybu do vzduchotěsné nádoby nebo ji zabalit do pergamenu.
  • Před uložením zchlazené ryby do chladničky ji osušte papírovou utěrkou. Vlhkost nevyhnutelně urychlí proces kažení.

Jak skladovat mražené ryby

Ryby špatně snášejí opakované rozmrazování. Proto by měla být chlazená uchovávána v chladničce a co nejdříve uvařena.

Ryby přinesené domů zmrazené lze skladovat 6-12 měsíců při teplotě -18 °C a nižší – v závislosti na typu obalu. Pokud je teplota v mrazničce vyšší a může být -8 nebo dokonce -6, pak je vhodné nákup spotřebovat do 1-3 měsíců.

Výrobek je lepší rozmrazovat na nejchladnější polici chladničky: může to trvat asi 12 hodin.

Jak doma skladovat sušené ryby

Sušené ryby jsou připraveny ke konzumaci. Má poměrně dlouhou trvanlivost – u vykuchaného jatečně upraveného těla až 180 dní.

Sušené a sušené ryby je nejlepší skladovat zabalené v pergamenu.
Sušené a sušené ryby je nejlepší skladovat zabalené v pergamenu (Shutterstock/FOTODOM)

Způsoby, jak sušené ryby skladovat, 2. První – v chladničce při teplotě od 0 °C do 4 °C. Druhý – v mrazničce. Předtím se doporučuje zabalit rybu do pergamenu.

Jak skladovat sušené ryby

Sušení je stejně jako sušení účinnou metodou konzervace. U ryb je to důležité, protože syrové se rychle kazí. Pro začátek je však vhodné si uvědomit rozdíl mezi sušením za tepla (při teplotě vzduchu nad 100 °C) a sušením za studena. Hlavní je, že v druhém případě se nejedná o hotový výrobek, ale pouze o polotovar.

Sušení za tepla se obvykle používá pro malé ryby, jako je okoun. Sušení za studena je vhodnější pro cenné druhy, jako je treska a losos.

Sušené ryby se skladují v chladničce, teplota uvnitř by neměla překročit 8 °C. °С. Výrobci používající vakuové obaly umožňují skladování při pokojové teplotě. Je však důležité, aby vlhkost v místnosti nebyla vyšší než 75 %.

Trvanlivost sušených ryb závisí na mnoha faktorech, ale obvykle nepřesahuje 180 dní.

Jak skladovat uzené ryby

Ruský GOST doporučuje uchovávat uzené ryby v chladničce. A pak už záleží jen na způsobu přípravy.

Teplé uzené ryby jsou kupodivu jemnější a rozmarnější. V domácí chladničce ji lze uchovávat nejdéle 2 dny. Pokud je k dispozici „oddělení čerstvosti“, kde se udržuje nulová teplota, zůstane ryba čerstvá 72 hodin. A pokud ji vložíte do mrazničky, zůstane čerstvá 30 dní.

Podle GOST lze teplé uzené ryby skladovat v chladničce až 30 dní. Chcete-li prodloužit životnost výrobku, pokud se jej nechystáte sníst tady a teď, můžete jatečně upravené tělo přemístit do mrazničky: tam může zůstat čerstvé až 2 měsíce.

Jak skladovat solené ryby

Jakoukoli nasolenou rybu je lepší ihned uložit do chladničky. Trvanlivost lehce nasoleného lososa připraveného v domácích podmínkách není delší než 3 dny. Pokud je solení silné, lze rybu skladovat až 1 měsíc.

Domácí výrobek je vždy chutnější, ale průmyslový výrobek častěji vítězí z hlediska bezpečnosti. Vakuové sáčky dokonale chrání čerstvost ryb. Podle doporučení GOST lze solené ryby (červené, slanečky nebo jakékoliv jiné) skladovat až 1 měsíc, pokud je zvoleno místo v chladničce. V mrazničce se tato doba prodlužuje na 2-4 měsíce.

Jak skladovat rybí konzervy

Rybí konzervy jsou nejlepším způsobem, jak získat trvanlivý produkt. Někdy se velmi hodí. Jsou ideální pro přípravu polévek a salátů. Ano i podmínky jejich skladování nejsou přísné.

Rybí konzervy lze výborně skladovat při pokojové teplotě. Dokonce i obchody pro ně mají teplé police. Trvanlivost je dlouhá – více než 2 roky. Po otevření je však třeba ryby přendat z konzervy do těsně uzavíratelné nádoby a uložit do lednice. A konzumujte ji nejpozději 2-3 dny po otevření.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #ryby #jak skladovat**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: