Mezi mořskými plody, které se pevně zapsaly do našeho jídelníčku, zaujímají první místo krevety. A to jak jako samostatný pokrm, tak v podobě salátů nebo předkrmů. Pro usnadnění zavedli výrobci poměrně originální systém přepočtu krevet, s jehož pomocí vám pomůžeme snadno se zorientovat. Před sebou máte memoár o výběru krevet.
O čem se v článku dozvíte:Jak vybrat krevety správného kalibruVýběr krevet: nedělené, dělené a loupanéVšechny výhody výběru ne největších krevetGlazování krevet.
Jak vybrat krevety správného kalibru
Kupující garnátů má obvykle co do činění se zmrazeným produktem. Neoloupané bezejmenné krevety jsou nejlevnější a spolu s nimi riskujeme, že dostaneme sníh, led a nejednou rozmražené mořské plody. Výrobce dobré zboží pečlivě balí, okénko na obalu ponechává, aby se přesvědčil o reálnosti deklarované velikosti kalibru. A existují velmi rozdílné úrovně náročnosti.
Atlantik, krevety studenovodní není velká a její kalibry jsou následující: 50-70 (ks/kg) – vybrané krevety; 70-90 jsou střední, 90-120 jsou malé. Čím chladnější je voda, ve které krevety žijí, tím jsou mělčí a šťavnatější. Severské hlubinné krevety jsou zřídkakdy velké: obvykle 31–40. Takové krevety se skvěle hodí do salátů, předkrmů, polévek, ty velmi malé se často používají ve skandinávské kuchyni na topinky a smorrebrody.
Atlantické krevety studenovodní
Tropické neboli teplovodní krevety mají 2 hlavní druhy: krevety tygří a krevety královské. Jsou mnohem větší než studenovodní (až 25 cm dlouhé) a jejich kalibry jsou: 31–40, 21–30, 16–20, 12–16, 8–12, 6–8, 4–6, 2–4. Zástupci nejnovějších kalibrů jsou ve srovnání s atlantickými mloky skutečnými monstry. A to se odráží především v ceně, která je mnohonásobně vyšší. Takové snězte a, jak se říká, „tu věc můžete sníst“. Velké krevety se připravují samostatně a nejčastěji se zeleninou.
Tropické nebo teplovodní krevety
Krevety na výběr: nedělené, dělené a loupané.
Krevety se prodávají bez skořápky, dělené (bez hlavy) nebo loupané (bez hlavy a bez skořápky). Nedělené jsou levnější. To však neznamená, že jejich nákup je výhodnější. Na 1 kg očištěných připadají asi 3 kg syrových.
Dělené (bezhlavé) krevety
Dělené krevety byly rovněž kalibrovány kus po kusu, ale nikoli na kilogramy, nýbrž na anglickou libru (454 g). Z jakých úvah výrobců, zůstává záhadou. A pak jsou tu originály, vyjadřující kalibraci písmenným označením, podobně jako u velikostí oblečení, například XL nebo XXL. Zde, dokud se nepodíváte do obalu, nepochopíte, na kterém místě má tato krevetka 60 a na kterém 90.
I zde je však nápověda: na jakémkoli zahraničním obalu si nezapomeňte všimnout slov, která více či méně definují kalibr. Extra Colossal, Super Colossal, Colossal, Extra Jumbo a Extra Large jsou nejčastěji krevety z teplých vod. Large, Medium, Small, Extra Small jsou krevety studenovodní, jejichž kalibr je téměř vždy nižší než 31.–40.
Všechny výhody výběru krevet, které nejsou největšími krevetami
V definici tzv. – cena“ mnoho nuancí. S velkými krevetami je to v kuchyni jednodušší, zejména při použití metod šéfkuchařů: tygří krevety s charakteristickými pruhy na krunýři, které se pěstují na farmách ve Středomoří, Malajsii, Tchaj-wanu a dalších zemích jihovýchodní Asie. Prodáváme také malé krevety jumbo – až 30 cm dlouhé.
V mnoha zemích, kde je velikost volnější, jsou právě atlantské studenovodní krevety velkou exotikou, a to jak kvůli chuti a vyššímu obsahu vitaminů, tak kvůli relativně malé rentabilitě: několik procent úlovku teplovodních krevet. Mluvíme o vybraných atlantských krevetách kalibru 50–70. „Semena“ ráže 120 a vyšší jsou již krilem. Měli bychom také vzít v úvahu, že krevetové skořápky se používají také pro krevetová dochucovadla a „račí olej“, stejně jako atlantičtější dochucovadla. Navzdory hlasitým epitetům o tygrech a králích je tedy maso menších atlantských krevet celosvětově ceněno více.
Krevetová poleva
Pokud uchováváte mořské plody a ryby jednotlivě, pokryjte je vrstvou ledu zvanou glazura. Tím se sníží hmotnost produktu a zároveň se uchovává delší dobu a zachovává se jeho kvalita. Krevety se bezprostředně po výlovu přímo na vlečné lodi uvaří v mořské vodě a poté se velmi rychle zmrazí při teplotě -25–30 °С.
Ale vše, co si spotřebitel nemůže okamžitě zkontrolovat, vede k pokušení bezohledných dodavatelů. Procento glazury, tj. že je v ní led, by mělo být podle našich GOSTů nakonec 4 %. Většina nezávislých testů však ukazuje obsah ledu 10 až 40 %.
Glazované krevety
Co je dobré …
Mražené krevety mají rovnoměrnou barvu, tenkou glazuru a stočený ocas.
Kalibr na obalu odpovídá cenovému kalibru.
Hnědá hlava je známkou březí krevety, její maso je velmi zdravé.
Zelená hlava se vyskytuje u jedinců, kteří se živí tímto druhem planktonu. A na tom není nic špatného.
…A co je špatně
Vybledlé skvrny na sněhových chumáčích v sáčku – při skladování byl porušen teplotní režim.
Pokud krevety vypadají jako kus ledu, znamená to, že byly ponořeny do vody, aby nabobtnaly, a poté zmraženy.
Černá hlava napovídá, že krevety byly nemocné.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #mořské plody #krevety #krevety #jak si vybrat**]. ? Další nápady a recepty na našich sociálních sítích