Jak vybrat krevety a na co se zaměřit především

Jak vybrat krevety a na co si dát pozor jako první

Mezi mořskými plody, které se pevně zapsaly do našeho jídelníčku, zaujímají první místo krevety. A to jak jako samostatný pokrm, tak v podobě salátů nebo předkrmů. Pro usnadnění zavedli výrobci poměrně originální systém přepočtu krevet, s jehož pomocí vám pomůžeme snadno se zorientovat. Před sebou máte memoár o výběru krevet.

O čem se v článku dozvíte:Jak vybrat krevety správného kalibruVýběr krevet: nedělené, dělené a loupanéVšechny výhody výběru ne největších krevetGlazování krevet.

Jak vybrat krevety správného kalibru

Kupující garnátů má obvykle co do činění se zmrazeným produktem. Neoloupané bezejmenné krevety jsou nejlevnější a spolu s nimi riskujeme, že dostaneme sníh, led a nejednou rozmražené mořské plody. Výrobce dobré zboží pečlivě balí, okénko na obalu ponechává, aby se přesvědčil o reálnosti deklarované velikosti kalibru. A existují velmi rozdílné úrovně náročnosti.

Atlantik, krevety studenovodní není velká a její kalibry jsou následující: 50-70 (ks/kg) vybrané krevety; 70-90 jsou střední, 90-120 jsou malé. Čím chladnější je voda, ve které krevety žijí, tím jsou mělčí a šťavnatější. Severské hlubinné krevety jsou zřídkakdy velké: obvykle 3140. Takové krevety se skvěle hodí do salátů, předkrmů, polévek, ty velmi malé se často používají ve skandinávské kuchyni na topinky a smorrebrody.

Atlantické krevety studenovodní
Atlantické krevety studenovodní

Tropické neboli teplovodní krevety mají 2 hlavní druhy: krevety tygří a krevety královské. Jsou mnohem větší než studenovodní (až 25 cm dlouhé) a jejich kalibry jsou: 3140, 2130, 1620, 1216, 812, 68, 46, 24. Zástupci nejnovějších kalibrů jsou ve srovnání s atlantickými mloky skutečnými monstry. A to se odráží především v ceně, která je mnohonásobně vyšší. Takové snězte a, jak se říká, „tu věc můžete sníst“. Velké krevety se připravují samostatně a nejčastěji se zeleninou.

Tropické nebo teplovodní krevety
Tropické nebo teplovodní krevety

Krevety na výběr: nedělené, dělené a loupané.

Krevety se prodávají bez skořápky, dělené (bez hlavy) nebo loupané (bez hlavy a bez skořápky). Nedělené jsou levnější. To však neznamená, že jejich nákup je výhodnější. Na 1 kg očištěných připadají asi 3 kg syrových.

Dělené (bezhlavé) krevety
Dělené (bezhlavé) krevety

Dělené krevety byly rovněž kalibrovány kus po kusu, ale nikoli na kilogramy, nýbrž na anglickou libru (454 g). Z jakých úvah výrobců, zůstává záhadou. A pak jsou tu originály, vyjadřující kalibraci písmenným označením, podobně jako u velikostí oblečení, například XL nebo XXL. Zde, dokud se nepodíváte do obalu, nepochopíte, na kterém místě má tato krevetka 60 a na kterém 90.

I zde je však nápověda: na jakémkoli zahraničním obalu si nezapomeňte všimnout slov, která více či méně definují kalibr. Extra Colossal, Super Colossal, Colossal, Extra Jumbo a Extra Large jsou nejčastěji krevety z teplých vod. Large, Medium, Small, Extra Small jsou krevety studenovodní, jejichž kalibr je téměř vždy nižší než 31.40.

Všechny výhody výběru krevet, které nejsou největšími krevetami

V definici tzv. cena“ mnoho nuancí. S velkými krevetami je to v kuchyni jednodušší, zejména při použití metod šéfkuchařů: tygří krevety s charakteristickými pruhy na krunýři, které se pěstují na farmách ve Středomoří, Malajsii, Tchaj-wanu a dalších zemích jihovýchodní Asie. Prodáváme také malé krevety jumbo – až 30 cm dlouhé.

V mnoha zemích, kde je velikost volnější, jsou právě atlantské studenovodní krevety velkou exotikou, a to jak kvůli chuti a vyššímu obsahu vitaminů, tak kvůli relativně malé rentabilitě: několik procent úlovku teplovodních krevet. Mluvíme o vybraných atlantských krevetách kalibru 5070. „Semena“ ráže 120 a vyšší jsou již krilem. Měli bychom také vzít v úvahu, že krevetové skořápky se používají také pro krevetová dochucovadla a „račí olej“, stejně jako atlantičtější dochucovadla. Navzdory hlasitým epitetům o tygrech a králích je tedy maso menších atlantských krevet celosvětově ceněno více.

Krevetová poleva

Pokud uchováváte mořské plody a ryby jednotlivě, pokryjte je vrstvou ledu zvanou glazura. Tím se sníží hmotnost produktu a zároveň se uchovává delší dobu a zachovává se jeho kvalita. Krevety se bezprostředně po výlovu přímo na vlečné lodi uvaří v mořské vodě a poté se velmi rychle zmrazí při teplotě -2530 °С.

Ale vše, co si spotřebitel nemůže okamžitě zkontrolovat, vede k pokušení bezohledných dodavatelů. Procento glazury, tj. že je v ní led, by mělo být podle našich GOSTů nakonec 4 %. Většina nezávislých testů však ukazuje obsah ledu 10 až 40 %.

Glazované krevety
Glazované krevety

Co je dobré …

Mražené krevety mají rovnoměrnou barvu, tenkou glazuru a stočený ocas.

Kalibr na obalu odpovídá cenovému kalibru.

Hnědá hlava je známkou březí krevety, její maso je velmi zdravé.

Zelená hlava se vyskytuje u jedinců, kteří se živí tímto druhem planktonu. A na tom není nic špatného.

…A co je špatně

Vybledlé skvrny na sněhových chumáčích v sáčku – při skladování byl porušen teplotní režim.

Pokud krevety vypadají jako kus ledu, znamená to, že byly ponořeny do vody, aby nabobtnaly, a poté zmraženy.

Černá hlava napovídá, že krevety byly nemocné.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #mořské plody #krevety #krevety #jak si vybrat**]. ? Další nápady a recepty na našich sociálních sítích

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: