Jaká by měla být strava po odstranění žlučníku

Jaká by měla být výživa po odstranění žlučníku

Cholecystektomie – jedna z „top“ operací na světě – vás donutí zcela přehodnotit svůj pohled na výživu. Prozradíme vám, jak žít bez žlučníku, co můžete jíst v prvních týdnech, dnech, měsících, proč byste neměli porušovat dietu a jak dlouho bude trvat, než se vaše tělo znovu přizpůsobí.

O čem si povíme v článku:V jakých situacích se žlučník odstraňuje? Proč by měla být po odstranění žlučníku speciální dieta? Důsledky nedodržování diety Základní pravidla výživy Jaké potraviny jíme? Jaké potraviny by měly být z diety vyloučeny? Jak dlouhá je doba, kdy je nutné dodržovat dietu? Výživové tipy pro první měsíc po operaciCo máme jíst v prvních šesti měsících? Dietní režim v průběhu rokuNa co si dát pozor

V jakých situacích se žlučník odstraňuje

Ještě nedávno bylo zvykem odstraňovat slepé střevo z „preventivních důvodů“, protože bylo považováno za „zbytečný, rudimentární výrůstek“ . Ještě půldruhého století bylo módní odstraňovat zvětšenou štítnou žlázu, protože její funkce nebyla jasná. Dnes je však již jasné, že v našem těle nejsou žádné zbytečné části: ukázalo se, že tentýž apendix je velmi důležitou součástí imunitního systému. V některých situacích, kdy orgán již není schopen plnit svou úlohu a jeho stav ohrožuje zbytek těla, však může být obětován, aby se předešlo závažným komplikacím. Cholecystektomie, zákrok, v jehož důsledku člověk přijde o žlučník, se provádí velmi často: každoročně se s ní setká přibližně půl milionu obyvatel Ruské federace.

Každá jaterní buňka se podobá multifunkční továrně. V jejích různých „zákoutích“ se syntetizují bílkoviny, neutralizují jedy, přeměňují molekuly glukózy na glykogen. Žluč – jeden z produktů, které produkují hepatocyty. Vtéká do žlučníku: zde světlá průhledná tekutina „zraje“, stává se hustší, tmavší, se zlatohnědým nádechem.

Mezi jídly se žluč v měchýři hromadí a během jídla se „oživuje“ a vytlačuje do dvanáctníku. Bez tohoto procesu bychom nemohli trávit tuky: žlučové kyseliny je „rozdrtí“ na drobné kapičky lipidů, které mohou být stráveny ve střevě. „Jantarová jaterní šťáva“ je slabá zásada, která nám umožňuje neutralizovat kyseliny, které se mohou dostat do horní části střeva ze žaludku. Tato reakce šetří jemnou tkáň „souseda“ – slinivky břišní a vytváří komfortní podmínky pro práci enzymů.

Co může tento přírodou dobře navržený systém vyřadit? Mnoho věcí, ale nejčastěji jsou to kameny, které vznikají v důsledku porušení složení žluči a brání jejímu volnému pohybu. To je nejen bolestivé, ale také nebezpečné, může to vést k zánětu, žloutence, cirhóze jater. Při zánětu – cholecystitidě – jsou stahy „vaku“ doprovázeny nesnesitelnými bolestivými pocity.

V takové situaci může lékař rozhodnout, že zbavení se orgánu přinese více bonusů pro lidské zdraví než dlouhý boj s nemocí, který nemusí přinést kýžené výsledky a povede ke ztrátě času. Dnes se zákrok nejčastěji provádí šetrným způsobem pomocí laparoskopu, ale v některých případech se postupuje postaru, pomocí skalpelu.

Proč by měla být po odstranění žlučníku speciální dieta?

Po cholecystektomii dochází k zásadní restrukturalizaci fungování celého trávicího systému.
Po cholecystektomii prochází celý trávicí systém zásadní reorganizací svého fungování (shutterstock)

Co se děje poté, co zásobárna a přeměna žluči opustí tělo?

  1. Schopnost regulovat uvolňování „jaterní šťávy“ mizí: zatímco dříve se „uvolňovala“ po částech v reakci na signál „Je čas jíst!“, nyní teče volně: celkový denní objem tohoto toku dosahuje 2 litrů.
  2. Neexistuje fáze „usazování“, v jejímž důsledku jsou některé látky neutralizovány v sekretu hepatocytů, takže tekutina proudící do střeva je poměrně agresivní a může dráždit jeho stěny a špatně ovlivňovat slinivku břišní.
  3. Problém, který vedl k zánětu nebo vzniku tvrdých kamenných sraženin, obvykle nezmizí (nejčastěji jde mimochodem o dietní chyby), takže proces může pokračovat nebo se dokonce zhoršovat v důsledku stagnace a hrozí zablokování vývodů.
  4. Zvyšuje se riziko mikrobiální nerovnováhy v horním a následně v dolním střevě: důvodem je snížený podíl žluči na potlačování růstu patogenních bakterií.

Život bez žlučníku tedy znamená hlubokou proměnu trávení. V tomto okamžiku organismus naléhavě potřebuje pomoc, především v podobě odpovídající stravy – s ohledem na nové okolnosti.

Důsledky nedodržování diety

Často žijeme ze setrvačnosti, takže může být obtížné smířit se s nutností radikálně změnit způsob života. Například před operací si člověk pravidelně dopřával uzený bůček, smažené brambory, neodmítal fast food, dovolil si sklenici či dvě piva a hranolky. To znamená, že po zákroku se může objevit touha vzdát se doporučení a jít si dopřát.

Co však v dřívějších dobách bylo nežádoucí, ale přijatelnou chybou, se v „pooperační realitě“ mění v přímé ohrožení zdraví a někdy i života. Protože dieta po odstranění žlučníku – s kameny nebo bez nich – není pouhým přáním, ale možná nejdůležitějším léčebným opatřením, na kterém závisí budoucnost pacienta. Co se stane, když se zanedbá?

  • Následky spojené s agresivním vlivem žluči jsou zánět sliznice 12 pobřišnice, vyvrhování žluči do žaludku a dále do jícnu, zánět slinivky břišní, vředové léze.
  • Kolonizace střeva patogenními mikroby, které přispějí ke zhoršení zánětu.
  • Narušení trávicího procesu: průjem, zácpa, plynatost.
  • Problémy se vstřebáváním makro- a mikroprvků s následnými metabolickými poruchami, avitaminóza.
  • Existuje vysoká pravděpodobnost ucpání vývodů kameny, zejména pokud byla příčinou operace žlučníková choroba.

Základní výživová doporučení

Po cholecystektomii je třeba se vyvarovat hladových pauz, jíst každé 3 hodiny.
Po cholecystektomii je třeba vyhnout se hladovým pauzám, jíst každé 3 hodiny (shutterstock)

Ve skutečnosti nejsou tak složité. Není třeba vzdát se úplně všech „dobrot“, i když, pokud jste byli zvyklí jíst hodně sladkého a tučného, jíst chaoticky, bude chvíli trvat a bude vás stát úsilí, než si na nový režim zvyknete.

  1. Nenechte žluč pracovat naprázdno a poškozovat sliznici. To znamená, že je nepřípustné šturmovat ledničku několikrát denně s dlouhým časovým odstupem mezi „nájezdy“. Krmíme se každé 3-3,5 hodiny: zpočátku si můžete nastavit časovač, pak se to stane zvykem. V noci se dobře vyspěte: během spánku se přirozeně snižuje aktivita produkce trávicích šťáv. Večeři jezte hodinu a půl před spaním.
  2. Nepřetěžujte se: aby se trávicí trakt naučil pracovat v nových podmínkách, porce by měly být střídmé. Snězte toho najednou zhruba tolik, kolik se vám vejde do dlaně.
  3. Pít můžete kdykoli – mluvíme o vodě, protože pomáhá čistit žlučovody při absenci žlučníku, odstraňovat zbytkové trávicí šťávy v pauzách mezi jídly, snižovat toxickou zátěž organismu. Minimálně 1,5 litru, ale je lepší vypočítat si normu podle hmotnosti – 30 ml/kg tělesné hmotnosti.
  4. Pro člověka s dobře fungujícím žlučníkem je doporučený poměr BGU ve stravě 3:3:4. To znamená, že pokud si rozdělíte stravu na 10 částí, po třech částech by měly tvořit bílkoviny a tuky a zbylé čtyři části by měly být sacharidy. Po cholecystektomii vypadá vzorec takto: 2,5:2,5:5. To znamená, že polovinu stravy tvoří komplexní sacharidy a bílkoviny a tuky tvoří po jedné čtvrtině.
  5. Se správnými tuky se naučíme kamarádit: bez nich se vůbec neobejdeme, jsou nezbytné pro život každé buňky, kromě toho při stravě bez tuků budou vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E, K) procházet trávicím traktem. Pokud dříve mohl být kousek sádla, nyní – zejména v prvních měsících – je nežádoucí i máslo. Proto se obracíme k rostlinným olejům.
  6. Nejezte z lednice a nekonzumujte jídlo z nuly: příliš horké nebo příliš studené způsobuje zúžení žlučových cest. Proto jídlo uvařte nebo ohřejte a pak ho nechte vychladnout na příjemnou teplotu.
  7. Vařte, dušte, pečte, vařte v páře – ale nikdy nesmažte.
  8. Příliš mnoho syrové zeleniny může být příliš velkou zátěží. Proto opět vařte, dušte, pečte, připravujte kompoty a sousta.

Jaké potraviny jíme

V prvních dnech, týdnech a několika měsících po zákroku je režim poměrně přísný, ale postupně se „změkčuje“ a rozšiřuje. Existují však základní potraviny a pokrmy, které tvoří základ stravy po celou dobu restrukturalizace organismu.

  • Obiloviny, téměř všechny, ale je lepší zpočátku vyloučit proso a krupici, ve formě příloh a kaší na vodě nebo nízkotučném mléce.
  • Trochu starého chleba – pšeničného, otrubového, ale ne žitného, strouhanka bez soli a ochucujících přísad.
  • Těstoviny, nejlépe z tvrdé pšenice.
  • Vhodné je mléko a zakysané mléko se sníženým obsahem tuku (ne více než 2,5 %), kefíry a jogurty s probiotickými bakteriemi.
  • Sladké bobuloviny (jahody, dřín, ostružiny, borůvky) a některé sladké ovoce (jablka, hrušky, banány).
  • Omeleta z bílků.
  • Vařená, dušená, pečená, dušená zelenina: brambory, mrkev, paprika, cuketa, dýně, brokolice, ze syrové si můžete dopřát okurku.
  • Polévky na zeleninovém vývaru nebo libovém mase (ale pouze na druhém vývaru, to znamená, že první je scezený).
  • Bílkoviny získáte z libového masa: kuřecího, krůtího bez kůže, můžete telecí a králičí maso.
  • Libové ryby, jako je například treska, štika, cejn.

Jaké potraviny vyloučit z jídelníčku

Rychlé občerstvení, tučná a smažená jídla by měla být zcela vyloučena.
Rychlé občerstvení, tučná, smažená jídla by měla být zcela vyloučena (shutterstock)

Je třeba mít před očima nejen seznam toho, co můžete jíst po odstranění žlučníku, ale také seznam produktů, jejichž směrem je lepší se ani nepodívat. Co si na stoplist zařadíme?

  • Budeme se muset rozloučit s živočišným tukem: odstraňte z lednice vepřové, jehněčí, kachnu a husu, hovězí maso berte libové a kuřecí bez kůže. Mléko, jak už bylo zmíněno výše, pouze nízkotučné a mléko v páře je zakázáno.
  • Obcházejte zařízení rychlého občerstvení: hamburgery, smažené brambory a s nimi další výrobky s trans tuky, jako jsou klobásy, párky, uzené maso, nemají od nynějška na našem stole místo.
  • Odvracíme se od čerstvě upečeného chleba, pečiva (i včerejšího), dortů a dalších krémových pochoutek.
  • Odstraníme ovoce a bobuloviny, které mají hodně kyselin – vyvolávají rychlé odlučování žluči. Mezi provokatéry patří také ředkvičky a ředkvičky, syrový česnek a cibule, šťovík, špenát.
  • Odmítejte silné vývary, nejezte houbové polévky a samotné houby.
  • Žádný „křen k tomu“: zbavte se hořčice, pálivé papriky a dalších „ohnivých“ koření, vyhoďte kečup a majonézu.
  • Čokoláda, silný čaj a káva.

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: