Pro některé lidi je prostředkem k posílení imunity, pro jiné zase škodlivým zdrojem cholesterolu. Pochopíme, co je kokosový olej, jak je užitečný v potravinách, a povíme si také o jeho využití v dalších oblastech.
O čem vám povíme v článku:Kokosový olej: přínosy a škodlivost pro těloŠkody kokosového olejePoužití v kuchyniJaký druh lisování je lepšíJak rozeznat kvalitní kokosový olejPro tělo a obličejPoužití v medicíně
Kokosový olej se lisuje z dužiny plodů kokosové palmy lisováním za tepla nebo za studena a poté se rafinuje nebo ponechává nerafinovaný. Výsledkem je hustá olejovitá hmota bílé nebo lehce nažloutlé barvy, která se při teplotě těsně nad bodem mrazu rozpouští jako běžné máslo.
Kokosový olej obsahuje pouze tuk a žádné bílkoviny ani sacharidy. Ze všech rostlinných olejů je nejbohatší na mastné kyseliny, zejména kyselinu laurovou a myristovou.
Kokosový olej: přínosy a škodlivost pro organismus
Pro zdraví
Kokosový olej prospívá zdraví pokožky, cév a imunitě (Shutterstock/FOTODOM)
Kokosový olej obsahuje především vitaminy E a K rozpustné v tucích a také vitamin B.4 a beta-karoten. Vitamin E je vhodný pro zdraví pokožky, cév, regeneraci buněk a imunitu. A psali jsme o málo známém vitaminu K, který je nezbytný pro srážení krve a trávení sacharidů. v samostatném příspěvku.
Nasycené mastné kyseliny, z nichž se olej převážně skládá, jsou velmi prospěšné:
- kyselina laurová: podporuje mozkové funkce a má antibakteriální účinky;
- kyselina myristová: brání rozvoji plísní, virů a škodlivých bakterií a posiluje imunitní systém;
- kyselina palmitová: podporuje vstřebávání vápníku;
- kyselina olejová: pomáhá v boji proti nadměrnému cholesterolu a podporuje zdraví srdce a cév.
Škodlivost kokosového oleje
Přestože kokosový olej obsahuje užitečné mastné kyseliny a vitaminy, mnozí vědci a odborníci na výživu jej považují za škodlivý a nedoporučují jeho konzumaci ve velkém množství. Hlavní škodlivost spočívá ve vysokém obsahu tuku: 86,5 g na 100 g oleje. To je dokonce více než v másle a vepřovém sádle a činí téměř 118 % denní dávky.
Nasycené mastné kyseliny, z nichž se kokosový olej skládá, jsou považovány za hlavní zdroj „špatného“ cholesterolu – lipoproteinů o nízké hustotě. Ty mají tendenci se hromadit v buňkách a v krvi, čímž zvyšují zátěž srdce a zvyšují riziko kardiovaskulárních onemocnění. Přečtěte si více o cholesterolu a jeho vlastnostech v našich materiálech.
Tyto vlastnosti však mají všechny nasycené tuky, nejen kokosový olej. Proto by nebylo spravedlivé považovat ho za nebezpečnější než jiné druhy tuků a olejů. Přesto není vhodné z něj dělat jediný zdroj tuků a olej zneužívat – pro správnou výživu je důležitá správná rovnováha bílkovin, tuků a sacharidů.
Pro ženy
Kokosový olej v pleťových krémech a maskách hydratuje pokožku (Shutterstock/FOTODOM)
Kromě vaření může ženské pohlaví užitečné vlastnosti kokosového oleje plně ocenit v kosmetice v podobě hydratačních tělových krémů nebo pleťových masek. Kokosový olej nejenže pomáhá hydratovat pokožku, ale také zvyšuje její pružnost.
Pro muže
Výše zmíněná kyselina laurová podporuje funkci mozku, a proto je součástí sportovní výživy, aby vám dodala energii před nebo po tréninku.
Pokud cvičíte, zařaďte kokosový olej do svého jídelníčku nebo si ho jednoduše přidejte do kávy a získejte tak obdobu oblíbené Armour Coffee.
Pro děti
Kokosový olej je hypoalergenní, a proto je vhodný pro dospělé i děti. Díky kyselině myristové má kokosový olej antivirové a protiplísňové účinky, posiluje imunitní systém a díky vitaminu E má příznivý vliv na pokožku a vlasy dítěte. Ústní voda s kokosovým olejem může pomoci předcházet zubnímu kazu a podporovat zdravé dásně.
Kulinářské využití
Kokosový olej je vhodný jako zálivka do salátů, sendvičů a kaší, ale nedoporučuje se používat na smažení (Shutterstock/FOTODOM)
Příležitostné použití kokosového oleje do jídla může tělu prospět, ale! Doporučujeme připravovat tvarohové mražené koláče s kokosem a kokosovým olejem. podle našeho receptu.
Pro smažení
Kokosový olej se na smažení nedoporučuje: i rafinovaná verze má příliš nízký bod zakouření (více o tom v článku v materiálu). Kokosový olej je vhodný jako zálivka do salátů, sendvičů a kaší a může být veganskou alternativou rostlinného oleje v pečivu.
Pro dietu
1 polévková lžíce kokosového oleje obsahuje asi 13,6 g tuků, z toho 12 g zdravých nasycených tuků. Rozdíl mezi kokosovým olejem a ostatními rostlinnými oleji spočívá ve vysokém obsahu kyselin, které jsou snadněji a rychleji stravitelné, což znamená, že se rychleji spalují a neukládají se do tukových zásob.
Které lisování je nejlepší
Kokosový olej lze lisovat za studena nebo za tepla. V prvním případě se olej získává lisováním dužiny pod lisem, čímž se maximálně zachovají prospěšné vlastnosti kokosového ořechu.
Při lisování za tepla se olej získává z předsušeného kokosu pomocí lisu. V důsledku tepelného zpracování se ztrácí část stopových prvků a vitaminů. V souladu s tím bude prospěšnější olej lisovaný za studena.
Jak poznat kvalitní kokosový olej
Pravý kokosový olej by měl mít při teplotách pod 22 °C pevnou konzistenci (Shutterstock/FOTODOM)
Barva. Věnujte pozornost výjimečně bílé barvě kokosového oleje. Neměl by mít žádné žluté odstíny, protože se vyrábí z kokosové dužiny, která je sama o sobě bílá.
Konzistence. Při pokojové teplotě má olej měkkou strukturu a se zvyšující se teplotou se kokosový olej stává tekutým a bezbarvým. Při teplotách nižších než 22 °C bude konzistence pevná.
Na tělo a obličej
Na pleť
Nejširší využití kokosového oleje není v kuchyni, ale v kosmetice. Díky obsažené kyselině hyaluronové je velmi prospěšný pro zdraví pokožky, kterou pomáhá hydratovat a vyživovat, aniž by ji ucpával.
Na vlasy
Kokosový olej pomáhá vlasům napravit poškození, chrání je před agresivními vlivy prostředí a zanechává je hebké a hedvábné.
Pro dásně
Podle článek International Journal of Medical Sciences, používání ústních vod na bázi oleje podporuje dobré zdraví ústní dutiny a celého těla při každodenní hygieně. Existuje řada studií potvrzujících zdravotní přínos této starobylé ájurvédské metody. V moderní praxi se olejování zubů doporučuje jako doplněk k čištění zubů kartáčkem a zubní nití k udržení standardní péče o ústní dutinu.
Na nehty
Kokosový olej pomáhá hydratovat a vyživovat pokožku v okolí nehtu a posiluje nehtovou ploténku. Nehet je tak více chráněn před lámavostí a štěpením, kůžička je méně vysušená a celkový vzhled nehtů je lepší.
Pro opalování
Kokosový olej aktivuje tvorbu melaninu, takže opálení je intenzivnější. Měl by se však používat, když si pokožka již zvykla na slunce a je primárně opálená. Dalším bonusem používání kokosového oleje je pružnost a pevnost pokožky a také ji udržuje déle hydratovanou.
Použití v lékařství
Přírodní panenský kokosový olej se v moderní medicíně používá jako alternativní lék. В článek Food Chem Toxicol hovoří o studiu účinků extraktu z kultivovaného kokosu na lidskou kůži. Vědci nakonec dospěli k závěru, že zvyšuje bariérovou funkci a protizánětlivý účinek na lidskou pokožku. Proto se kokosový olej používá zevně k ošetření popálenin.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #zdravé produkty #kokosový olej**]. ?