Kde a jak správně skladovat mleté maso

Kde a jak správně skladovat mleté maso

Nádivka je skvělá sama o sobě i jako příprava pro desítky pokrmů: od šťavnatých řízků po úhledné knedlíky. Je praktické ji připravit předem pro rychlé servírování něčeho, co má každý rád. Jak dlouho však lze mleté maso skladovat – s cibulí, vejci nebo bez přídavků? Pojďme se touto otázkou zabývat.

O čem si povíme v článku:Jaká je náročnost skladování mletého masaPodmínky skladování různých druhů mletého masa v chladničceJak dlouho můžete skladovat mleté maso zakoupené v obchoděJak a jak dlouho skladovat mleté maso v mrazničceJak připravit mleté maso ke skladováníJak rozmrazit mleté maso?

Jaká jsou úskalí skladování mletého masa

Ve skutečnosti to není žádný problém, pokud dodržujete poměrně jednoduchá bezpečnostní pravidla. Jediný háček je v tom, že mleté maso je v podstatě syrové maso (někdy s přídavkem zeleniny, jako je cibule, mléčné výrobky, chléb nebo krupice). Každý z těchto výrobků má své vlastní datum spotřeby. Zde se však mísí, kombinují, vyměňují si chutě a vůně. Tím se samozřejmě zkracuje doba, jak dlouho lze mleté maso skladovat.

Dlouhodobé nevaření syrového mletého masa je nebezpečné. Ochutnávání před tepelnou úpravou (například na sůl) je ještě nebezpečnější. Syrové maso je potenciálním zdrojem kontaminace bakteriemi a parazity. A časem se výrobek začne kazit – kontakt s kyslíkem a teplem urychluje rozvoj mikroorganismů škodlivých pro člověka.

Přesná doba trvanlivosti závisí na typu mletého masa a na způsobu a místě jeho skladování. Existuje mnoho parametrů, my se budeme odkazovat na obecně uznávané průměry. Důležité je pouze to, aby se mleté maso skladovalo pouze v chladu, nejlépe v obalu nebo v nádobě a ne na přímém slunci.

Před vařením se musíte ujistit, že mleté maso není zkažené. Zde je uvedeno, na co si dát pozor:

  • nepříjemný zápach, zejména kyselý;
  • zvláštní struktura, sliz;
  • změněná barva: skvrny šedé, zelené, hnědé.

Trvanlivost různých druhů mletého masa v chladničce

Domácí

Nejoblíbenější, s desítkami variant a receptů. V obchodě s označením „domácí sekaná“ vám však prodají směs mletého hovězího a vepřového masa (skvělá směs na řízky!). A každá hostitelka na žádost o popis výrobku s největší pravděpodobností uvede rodinný recept, který bude mít svůj poměr několika druhů masa, určitý soubor koření, třeba v mléce namočený chléb, cibuli, vejce.

Pokud není možné uvařit vše najednou, je třeba přípravu odložit do chladničky. Jak dlouho by se mělo mleté maso s cibulí a dalšími přísadami skladovat? Ne déle než 1-2 dny.

Hovězí maso

Z čistého hovězího masa je dobré a libové mleté maso na dušení. Lze z něj připravit karbanátky, kotlety, lula kebab na grilování. Často se také vybírá na knedlíky.

Mleté hovězí maso lze a mělo by se skladovat v chladničce, ale ne déle než 2 dny.3 dny.

Mleté hovězí maso je vhodné ke smažení a dušení, k přípravě řízků a zrazas.
Mleté hovězí maso je vhodné na smažení a dušení, přípravu kotlet a zrazas (Shutterstock/FOTODOM)

Vepřové maso

V čisté formě se vyskytuje jen zřídka. Vepřové maso je však poměrně tučné a má výraznou chuť. Skvěle doplňuje hovězí maso a dodává mu šťavnatost. A samo o sobě se hodí například k plnění koláčů nebo palačinek.

Nebalené mleté vepřové maso je lepší po uvaření odložit do chladničky a realizovat do 1 hodiny.2 dny.

Kuře

Hlavními přednostmi výrobku jsou křehkost a libovost. Kuřecí mleté maso je ideální pro pokrmy pro celou rodinu včetně malých dětí. Lze z něj připravit malé masové kuličky do polévky, zrazy se sýrem uvnitř, plnit papriky nebo jinou vhodnou zeleninu.

Jak dlouho můžete kuřecí mleté maso skladovat v lednici, závisí na čerstvosti ptáka. Doporučuje se však netrvat příliš dlouho a výrobek připravit do 1 hod.2 dny.

Fishy

Ze štiky jsou výborné řízky a treska se hodí jako náplň do koláčů. Existuje mnoho variant přípravy mletých ryb i receptů, jak je pak lze realizovat.

Je důležité si uvědomit, že ryby se nedají dlouho skladovat v žádné podobě. Hotové mleté maso uložte do chladničky a prodejte ho do 1 roku.2 dny.

Jak dlouho můžete uchovávat mleté maso zakoupené v obchodě?

Mleté maso zakoupené v obchodě je samostatný druh výrobku s ne zrovna nejkratší dobou trvanlivosti. Výrobci doporučují skladovat jej v chladničce. Přesná doba závisí na surovině – její kvalitě a druhu. Obvykle však na obalech nabízejí spotřebovat mleté maso do 10 nebo dokonce 15 dnů.

Proč tomu tak je. Při výrobě jsou dodržovány určité standardy čistoty a používají se moderní obaly. To vám dává výhodu z hlediska skladování, pokud dodržujete doporučení výrobce.

Jak a jak dlouho skladovat mleté maso v mrazáku

V běžné mrazničce je teplota přibližně -18 °C. Díky tomu vydrží maso, zelenina a polotovary déle čerstvé. V mrazničce se skladují také nádivky. Trvanlivost závisí na tom, jak moc bylo veselý ještě chlazené. Klíčové je výrobek znovu nezmrazit a před vařením se ujistit, že se nezkazil.

Co se týče délky skladování mletého masa v mrazničce, Rospotrebnadzor uvádí tato doporučení:

  • mleté maso – 3 měsíce;
  • kuřecí, krůtí a jednosložkové drůbeží mleté maso – 3 měsíce;
  • mleté ryby – 36 měsíců.

Zakoupené mleté maso lze skladovat přímo v obalu, aniž by bylo nutné ho kamkoli přenášet.
Zakoupené mleté maso můžete skladovat v obalu (Shutterstock/FOTODOM)

Jak připravit mleté maso ke skladování

Zakoupené mleté maso lze ponechat v obalu (obvykle vyloženém potravinovou fólií), ve kterém bylo prodáno. Předtím je vhodné zkontrolovat, zda není poškozené. V továrním balení lze mleté maso skladovat tak dlouho, jak je uvedeno na obalu. Za předpokladu, že dodržíte teplotní podmínky.

Domácí výrobek je lepší přenést do vzduchotěsné nádoby. Může to být nádoba s těsně uzavíratelným víkem. sklo nebo potravinářský plast. V mrazničce můžete mleté maso skladovat ve speciálních sáčcích na zip.

Jak rozmrazit mleté maso

Veškeré masné a rybí výrobky se doporučuje rozmrazovat v chladničce. Ano, není to rychlá metoda, trvá několik hodin, ale tímto způsobem si můžete být jisti bezpečností hotových jídel.

Pro plánování přípravy přeneste mleté maso z mrazáku do lednice pozdě večer. Do rána bude rozmražené a odpoledne nebo večer můžete připravit řízky.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #potraviny #jak skladovat**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: