Kolik vajec denně můžete sníst a v jaké formě jsou zdravější: to by měl vědět každý.

Vejce se mohou snadno změnit ze zásobárny vitaminů v zásobárnu cholesterolu a jak z nich získat maximální užitek – čtěte v u.

Co je zdravější vařená nebo smažená vejce, / foto depositphotos.com

Každý ví, že slepičí vejce jsou užitečná. Obsahují hodně bílkovin, vitaminy skupiny A a B, omega-3, kyselinu listovou. Jak často je ale můžeme jíst a která vejce jsou zdravější – smažená nebo vařená, na měkko nebo natvrdo?

O tom, jaké jsou výhody a škody slepičích vajec, jsme již psali. Nyní se dozvíme, jak je nejlépe jíst.

Lékaři tvrdí, že pokud člověk vede aktivní zdravý životní styl, neměla by každodenní konzumace vajec vyvolávat obavy. Kolik vajec denně smíte sníst, však závisí na několika faktorech, například na vašem zdravotním stavu a úrovni fyzické aktivity.

Zda můžete každý den jíst smažená nebo vařená vejce – stanovisko lékařů

Předpokládá se, že v průměru můžete jíst dvě nebo tři vejce denně, ale ne více než šest týdně. Ti, kteří aktivně sportují, si však mohou dopřát až šest vajec (je však lepší zaměřit se pouze na bílek) denně.

V některých případech je třeba s užíváním vajec opatrně. Například lidé s alergiemi a vysokou hladinou cholesterolu. Těm se doporučuje omezit konzumaci vaječných žloutků.

Ti, kteří si pečlivě hlídají svou váhu, by měli mít na paměti, že vejce jsou poměrně kalorická (157 kcal na 100 gramů), a vyvodit závěry o tom, kolik jich sníst, mimo jiné i na základě toho.

Je možné jíst vařená vejce každý den / foto depositphotos.comJe možné jíst vařená vejce každý den / foto depositphotos.com

Co byste rozhodně neměli dělat – jíst smažená vejce každý den. Za prvé – je to nuda a existuje mnoho variant, jak vejce uvařit, takže je zde široké pole pro experimentování. Zadruhé – ne nadarmo britská Národní zdravotní služba označila smažení vajec za nejnezdravější způsob jejich přípravy – opravdu to není nejlepší volba pro váš žaludek.

V jaké podobě je vejce zdravější – jednoduché vysvětlení

Odpověď odborníků na otázku, co je zdravější – vařená nebo smažená vejce, je jednoznačná. Vítězí vejce vařená (a bez soli). Smažená vejce jsou kaloričtější (kalorický obsah glazovaných vajec na rostlinném oleji nebo živočišném tuku je mnohem vyšší než u vajec vařených natvrdo – 200 vs. 160 kcal na 100 gramů). Navíc nejsou tak zdravá: glazovaná vejce na oleji jsou skutečnou zásobárnou cholesterolu a při smažení se ztrácí mnoho vitaminů a minerálních látek.

Pokud jde o to, jaká vejce jsou zdravější – na měkko nebo natvrdo, nejlepší variantou přípravy se nazývají ta, v nichž žloutek zůstává tekutý (například „v sáčku“, pašota). Pokud jsou tedy pro vás vejce na měkko i natvrdo stejně chutná, je lepší dát přednost první variantě přípravy.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: