Olej se při vaření používá ve všech fázích: k dochucení, ke smažení, k přidání šťavnatosti. Chcete-li mít jistotu, že jídlo, které vaříte, je zdravé, doporučuje se zvolit správné oleje.
Gastroenteroložka Ludmila Suchorukova v rozhovoru pro NEWS.ru navrhla, aby se v kuchyni objevily tři nové druhy olejů: avokádový, kokosový a olivový, který musí být nejprve lisovaný.
Olivový produkt je stabilní, tepelně odolný, dokonale si zachovává nutriční hodnoty v jakékoli formě. Kromě toho obsahuje mnoho látek prospěšných pro srdce a cévy.
Kokosový olej je vhodný pro vaření při středních teplotách. Je lehce stravitelný, protože obsahuje speciální typ nasycených tuků a díky kyselině laurové také posiluje imunitní systém.
Lékař vyzdvihl nerafinovaný avokádový olej a ghí, protože v ideálním případě byste měli mít v kuchyni hned několik druhů. Některé jsou vhodnější pro tepelnou úpravu, jiné pro konzumaci v čerstvém stavu.
„Nejenže tak obohatíte svůj jídelníček o zdravé tuky, ale také dodáte pokrmům různé chuťové odstíny,“ uzavřela Ludmila Suchorukova.
Zjistit vlastnosti oleje je jen polovina úspěchu. Je třeba vybrat si v obchodě ten nejlepší. Jednodušší je začít s olivovým olejem, je k dostání téměř všude. Již dříve se Gastronom.ru podělil o tipy, které vám pomohou neudělat chybu.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #olej #olivový olej #olivový olej #kokosový olej**]. ?