Mnoho tváří divokého lososa: jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými druhy a jak si vybrat správnou červenou rybu

Mnoho tváří divokého lososa: jaké jsou rozdíly mezi jeho jednotlivými druhy a jak si vybrat správnou červenou rybu

Losos je červená lahůdková ryba, která se připravuje na různé způsoby a vždy je vynikající. A přesto není losos jako losos: některé druhy lososa se od sebe výrazně liší chutí i barvou. Pokusme se jim porozumět.

Hlavní věc o lososovitých rybách a jejich dvou volně žijících rodech

Červená ryba je žádoucím produktem na každém stole. Její světlé, tučné a jemné maso je nejen chutné, ale také bohaté na živiny, od bílkovin a omega-3 až po fosfor a železo. В V moderní gastronomii se losos ve všech svých podobách stal téměř hlavní rybou. Podává se syrový, solený, pečený v troubě, lehce grilovaný a pochutnává si na něm. Dokonce ani nepotřebuje mnoho koření, aby byl lahodný: stačí špetka soli, pepře a kapka citronové šťávy.

Tajemství úspěchu lososí rodiny nespočívá pouze ve snadné přípravě. Mnoho druhů těchto ryb je ochotně chováno v zajetí. Díky tomu se tento produkt stal celosvětově dostupným a slovo „akvakultura“ se pevně usadilo v našem každodenním životě, na čemž mimochodem není nic špatného. Divoké ryby jsou však stále ceněny výše.

Lososy lze různě kategorizovat a dělit, o hlavních druzích lososů si určitě povíme dále. Prozatím se však zaměřme na dva důležité body – stanoviště.

  • К Pacific losos mezi lososy patří losos růžový, kenta, losos stříbřitý, losos stříbřitý, losos čivava a některé vzácnější druhy ryb. Žijí v moři, přesněji řečeno v rozlehlé, až obrovské pánvi Tichého oceánu. Za třením se však vydávají do sladkých vod. Pro ruskou Sibiř, Dálný východ a Kamčatku je tichomořský losos klíčovým produktem.
  • Losos obecný se také nazývá pravý nebo ušlechtilý losos. Do této kategorie patří i losos, který je z nějakého důvodu s lososem zaměňován nebo stavěn do protikladu, ačkoli jde v podstatě o totéž. Losos je obecné označení čeledi, zatímco losos je konkrétní druh.

Mimochodem, červené ryby byl původně název čeledi jeseterovitých, ačkoli jejich maso je spíše nažloutlé, blížící se bílé barvě. Tehdy však slovo „červený“ necharakterizovalo barvu, ale „krásu“, tj. vzácnost a delikátnost produktu. V moderním pojetí je červenou rybou losos.

Lososí královna

V Rusku, zejména v jeho centrální části, je losos nejdražší z lososovitých ryb, které jsou často ceněny výše. O chuti se nedá polemizovat, ale přesto má určité přednosti. Losos je poměrně tučný, takže i po pečení nebo vaření na pánvi zůstává šťavnatý a měkký, není přesušený. Připravit takovou rybu špatně je výzva s hvězdičkou.

Losos se kupuje na slavnostní stůl, k domácímu vaření nebo k nakládání. V obchodech je k dostání také v uzeném stavu, v konzervě nebo ve formě rillettes.

Jak rozlišit lososa. Jedná se o velkou rybu, která může v dospělosti dorůst až 40 kg. Často se zaměňuje se pstruhem, ale ten má obvykle na boku rozpoznatelný růžový pruh. Tělo lososa je protáhlé.

V dnešní době je téměř nemožné sehnat v obchodech divokého lososa. Mnohem dostupnější je akvakultura, tedy ryby chované na speciálních farmách. Tyto ryby mají díky speciálnímu krmivu barevnější maso. Maso lososů z volného chovu je spíše bledé.

Takové různé pstruhy

Pstruh je také v podstatě zobecněný název pro několik druhů ryb (některé jsou tichomořské, jiné atlantské). Nejpopulárnějším pstruhem je v současnosti pstruh duhový. Častěji se chová na farmách, protože se ryba snadno přizpůsobí životu v zajetí. Má rád čistou, nerušenou vodu.

Pstruzi se nejčastěji prodávají v chlazené formě.
Pstruh se nejčastěji prodává chlazený (Shutterstock/FOTODOM)

Jak rozeznat pstruha duhového. Trus lze snadno poznat podle zbarvení: světlý pruh na boku a mnoho skvrn na těle a ploutvích. Maso ryby je růžovočervené. Stejně jako losos je i pstruh na pultu častěji chován na farmách.

A přesto, když se budete snažit, můžete najít i velmi vzácné lahůdky. V Rusku je lepší hledat divokého karelského pstruha. Obvykle se prodává vcelku – s hlavou, ale vykuchaný. K dostání je také karelská ryba z farem. Cena za 1 kg se obvykle pohybuje nad 1 000 rublů.

Jaký druh ryby je losos stříbřitý

Losos stříbřitý je částečně podceňován. Je to středně tučná ryba s vysokým obsahem bílkovin a velmi skromným počtem kostí. Co je ještě potřeba. Snadno se připravuje, stejně jako losos a pstruh, a má také fotogenickou červenou barvu masa. Rozpoznatelná hořkost v chuti však může někoho odradit. Proto se v receptech na stříbrného lososa často navrhuje omáčka – na našich webových stránkách máme například úspěšnou verzi s pestem.

Jak poznat lososa obecného. Jedná se o poměrně vzácnou rybu určenou k prodeji, což je částečně důvod, proč není nejvyhledávanější. Tělo lososa coho má stříbrnou barvu a velké rozměry – průměrná hmotnost dosahuje 15 kg. Barva je vlastně hlavním atributem. Je natolik důležitá, že se v dávných dobách lososům coho říkalo „bílé ryby“.

Nyní můžete najít mražená jatečně upravená těla bez hlavy, steaky a různé deriváty, jako jsou konzervy a ryety.

Miniaturní růžový losos

Jeden z nejoblíbenějších druhů červené ryby, a to i v Rusku. Například kaviár z růžového lososa je o něco levnější než kaviár ze pstruha, ale před svátky je o něj vždy velký zájem. Je to, dalo by se říci, referenční kaviár s vyváženou chutí a příjemnou drobivostí.

Růžový losos patří mezi pacifické lososy, ale stejně jako mnoho jeho druhů se chodí třit do sladkých vod. Tam mění barvu a stává se perleťově stříbrným se světlým bříškem. Losos růžový nepatří mezi nejtučnější ryby, a to ani ve smyslu dietním. Je lepší ho péct v alobalu nebo v rukávu, aby se nevysušil.

Jak rozlišit růžového lososa. Jedná se o poměrně malého zástupce lososa, jehož průměrná hmotnost se pohybuje kolem 2 kg. Tělo lze rozlišit podle nápadného „hrbolu“ na hřbetní části. Zbarvení je stříbrné, zejména na bocích. Na hřbetě je tmavší, kontrastní. Růžové maso lososa není příliš světlé, spíše růžovočervené.

Jaký druh ryby je nerka

Tuto velkou rybu nejsnáze poznáte v období tření, kdy samci mění své poměrně triviální stříbrné zbarvení na pestrý „kostým“ – hlava se zbarví do tmavě zelené a tělo do červené. Jindy lze tuleně poznat podle malých teček v blízkosti horních ploutví.

Nerka v období tření
Losos v období tření (Shutterstock/FOTODOM)

Jak rozeznat tuleně. Jeho maso je libové, hutné a obvykle jasně červené, což je dáno zvláštností stravy divokých jedinců. Kaviáru je málo, mnozí lidé si myslí, že dokonce příliš mnoho. Tuleni však dobře snášejí sůl, takže je poměrně snadné si ho připravit doma – drží tvar a nerozpadá se. Tuleně můžete také smažit na pánvi.

Strava lososa obecného

Losos obecný a tuleň obecný jsou často zaměňováni, zejména mimo období rozmnožování, kdy jsou si ryby vizuálně velmi podobné. Losos kenta je však stále větší než jeho tichomořská sestra. Na těle mladého jedince nemá žádné skvrny ani pruhy – a to je další charakteristický znak. V době tření ryba tmavne.

Jak rozlišit lososa obecného. Maso lososa obecného má výraznou červenooranžovou barvu, je poměrně křehké, ale ne příliš tučné. Prodává se jako filety, steaky, konzervované a uzené. Na rozdíl od tuleňů nemá charakteristickou chuť, proto je tato ryba považována za univerzální. Vzhledem k relativně nízkému obsahu tuku se často doporučuje do dětské výživy.

Jak si vybrat lososa

V obchodě, pokud máte takovou možnost, stojí za to si ryby prohlédnout. Barva filetu by měla odpovídat druhu uvedenému na cenovce. Nejsnáze tak poznáte tuleně. Ryby nesmí být sypké, s tmavnoucím masem. Vizuálně by měla působit dojmem čerstvosti. Vůně je jemná, ne ostrá, příjemná.

Filety a steaky jsou kusy, u kterých je obtížné posoudit, zda vypadají tak, jak je inzerováno. Z tohoto důvodu doporučujeme nakupovat je, zejména chlazené, na důvěryhodných místech a ve velkých obchodech. Tam je pravděpodobnost záměny obvykle nižší.

Celou mršinu s hlavou a ocasem je snazší identifikovat, zejména pokud ji již znáte. Pokud je vám tato možnost nepříjemná, můžete požádat, aby vám rybu na místě očistili od šupin a ploutví – ubude vám tak doma špinavé práce.

Volně žijící nebo chovaný losos

Divoký losos je téměř vždy chutnější než losos chovaný na farmách, protože ve volné přírodě má ryba pestrou stravu a obecně se cítí lépe. Ze stejného důvodu může mít také světlejší maso, pokud ovšem není jasně červené zbarvení specifické pro daný druh.

Ani na akvakultuře však není nic špatného. Ano, ne všechny rybí farmy jsou stejně dobré, ale samotný trend napomáhá tomu, aby byl produkt bezpečnější a dostupnější. Například ryby z farem mívají zřídka parazity a jsou levnější než volně žijící ryby.

Chlazený nebo mražený losos

Je třeba si uvědomit, že chlazené ryby na pultech jsou téměř vždy uměle chované. Na místo prodeje se však dováží v podmínkách blízkých mrazu. Navíc můžete dostat rozmrazené ryby, které byly před prodejem rozmrazeny. To není dobrá volba, protože se rychleji kazí. Takto se obvykle prodávají volně žijící ryby pod záminkou chlazených ryb.

Volně chovaní jedinci by proto měli být vždy vybíráni ve zmrazené formě. Zaprvé to zaručuje čerstvost produktu. Za druhé je to bezpečné – nízké teploty ničí parazity, kteří mohou lososa infikovat (což je u volně žijících živočichů normální).

V ideálním případě se ryby zmrazují přímo na lodi nebo co nejblíže úlovku. Bodování v tomto ohledu trvá několik hodin. Zeptejte se na tuto informaci prodejce nebo prostudujte obal.

Pstruh a losos se obvykle prodávají chlazené. Mražené – losos růžový, kenta, kenta, mořský vlk, losos čolek a další druhy.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #ryby #losos #losos #losos #pstruh #jak vybírat**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: