Nikdy to nedělejte: co se stane, když zmáčknete sáček čaje

Pravděpodobně se vám už někdy stalo, že jste si uvařili čaj a pak sáček vymačkali do poslední kapky. Ale měli jste to udělat! Pojďme zjistit, zda je opravdu možné vymačkat čajový sáček.

Jak správně používat čajový sáček / foto depositphotos.com

Čajový sáček – jistě skvělý vynález. Čaj v sáčku je vhodné vzít s sebou na cesty, na piknik nebo si ho jen tak uvařit doma. Již dříve vám prozradil, zda můžete pít horký čaj s medem, a nyní pochopíme, jak čajový sáček správně používat.

Jak správně používat čajový sáček – tipy

Mnoho lidí doslova namáčí čajový sáček sem a tam do vroucí vody. Tato činnost však nepřinese nic dobrého. Lepší je, když čajový sáček necháte asi tři minuty louhovat. Čajový lístek nabobtná, rozevře se a vydá ze sebe všechnu svou chuť a vůni.

Jakmile se čaj spaří, měli byste sáček vyjmout a položit na podšálek nebo speciální stojánek – pokud jste estét nebo jste v restauraci. Doma jej však stačí jen vyhodit. Zde je vlastně odpověď na další důležitou otázku, zda je nutné čajový sáček vyndávat. Ano, určitě. Dlouhým louhováním se chuť čaje nezlepší.

Speciální podšálek je nejlepším místem pro vložení čajového sáčku / foto depositphotos.comSpeciální podšálek – nejlepší místo pro vložení čajového sáčku / foto depositphotos.com

DŮLEŽITÉ: Čajové sáčky se louhují v průměru asi tři minuty. Je však lepší přečíst si na obalu, jak dlouho čajový sáček uchovávat, protože různé druhy a odrůdy čaje vyžadují různou dobu louhování.

Užitečná rada: Čajové lístky jsou vhodné pro přípravu čaje: vybírejte větší čajové sáčky nebo pyramidy, protože se lépe rozvinou a čajové lístky se lépe spaří. Upřednostňujte také nylonové nebo hedvábné čajové sáčky. Věřte, že chuť čaje v takových sáčcích je mnohem lepší než v papírových obalech.

Zda umíte čajový sáček vymačkat – pojďme zjistit tajemství.

Můžete, ale nemusíte. Faktem je, že v čaji během louhování vzniká spousta tříslovin. V každém případě se dostanou do nápoje, a když ho vymačkáte, vymačkáte si do hrnku skutečný koncentrát této ne zrovna užitečné organické látky.

Vymačkáním se také do vody dostane příliš mnoho tříslovin, což způsobí, že nápoj zhořkne – proto byste čajový sáček do šálku mačkat neměli.

Share to friends
Rating
( 5 assessment, average 3.2 from 5 )
Blog - Motorest Milovice u Hořic
Comments number: 1
  1. Pejrak

    Mačkat!

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: