20 nejlepších domácích receptů na pizzu

20 nejlepších domácích receptů na pizzu

Pizza byla původně vynalezena, aby se z co nejdostupnějších produktů připravil co nejsytější pokrm. Dnes je jednou z nejoblíbenějších pochoutek na světě, která je na jídelním lístku mnoha restaurací. Jen pro chutnou pizzu nemusíte nikam chodit, protože si ji snadno připravíte doma. Shromáždili jsme 20 nejlepších receptů, vyberte si několik zajímavých a připravte si domácí pizzu s různými náplněmi.

Pizza s uzenou klobásou

Klobása se sýrem je nejjednodušší a nejchutnější zálivka na pizzu. Složení však můžete bez obav obměnit a přidat jakoukoli zeleninu, houby nebo bylinky. Pokapejte ochuceným olivovým olejem a posypte rukolou.

Pizza s uzenou klobásou
Pizza s uzenou klobásou

30 minut

Čas navíc: 1 hodina a 30 minut

Na přípravu 6 porcí budete potřebovat:

Na náplň:

  • syrová uzená klobása – 150 g
  • tvrdý sýr – 200 g
  • rajčatová omáčka – 4 polévkové lžíce. l.

Na těsto:

  • sušené droždí – 5 g
  • pitná voda – 120 ml
  • mouka – 200 g
  • sůl – 1/2 lžičky.
  • extra panenský olivový olej lisovaný za studena – 2 polévkové lžíce.
  1. Připravte si těsto na pizzu s uzeným salámem a sýrem. Nejprve nasypte sušené droždí do malé misky, zalijte 3 lžícemi teplé vody a promíchejte. Nechte 15 minut kynout, aby droždí mohlo pracovat.
  2. Do velké mísy prosejeme mouku. Nahoře udělejte důlek, vlijte do něj droždí rozředěné ve vodě a zbylou teplou vodu. Poté vidličkou nebo rukou uhněťte těsto na pizzu.
  3. Míchejte krouživými pohyby na jednu stranu a nabírejte mouku ze stran „skluzavky“. Když je téměř všechna mouka přidána, přilijte 1 lžíci olivového oleje. Dochuťte solí. Hněťte asi 10 minut. Těsto by mělo být hladké a pružné.
  4. Z těsta na pizzu vytvořte kouli. Potřete ho zbylým olejem. Mísu zakryjte potravinovou fólií. Těsto dejte na teplé místo a nechte ho 1-1,5 hodiny kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  5. Troubu předehřejte na 220 °C. Vykynuté těsto na pizzu lehce prohněťte. Rozválejte ho na tenkou kulatou placku o průměru 25-30 cm. Položte na plech vyložený pečicím papírem.
  6. Připravte si polevu na pizzu. Nastrouhejte tvrdý sýr na jemném nebo středně hrubém struhadle. Uzenou klobásu nakrájejte na tenké plátky.
  7. Chléb potřete rajčatovou omáčkou a posypte 2/3 nastrouhaného sýra. Urovnejte na ni kousky uzeného salámu, posypte je zbylým sýrem a pečte v troubě 10-15 minut. Podávejte horké.

Šunková pizza

Šťavnatá a barevná pizza se spoustou rajčat, jemné mozzarelly, šunky a křupavé papriky. Pro chuťově výrazné těsto se zlatavou kůrkou použijte olivový olej. Pro nadýchané pečivo nezkracujte dobu kynutí.

Šunková pizza
Šunková pizza

30 minut

Čas navíc: 1 hodina a 30 minut

Na přípravu 6 porcí budete potřebovat:

Na náplň:

  • mozzarella – 150 g
  • olivový olej – 2 polévkové lžíce. l.
  • bazalka – 8 listů
  • česnek – 3 stroužky
  • rajčata – 4 ks
  • žlutá sladká paprika – 1 ks
  • šunka – 50 g
  • strouhaný tvrdý sýr – 2 polévkové lžíce.
  • rajčatový protlak – 3 polévkové lžíce. l.
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

Na těsto:

  • olivový olej – 1,5 lžíce.
  • sůl – 1 lžička.
  • sušené droždí – 1/2 lžičky.
  • mouka – 240 g
  1. Do mísy prosejte sůl a mouku. Přidejte droždí, olivový olej a 180 ml teplé vody. Těsto hněťte rukama po dobu 10 minut.
  2. Vykynuté těsto rozválejte do kuličky, vložte do mísy a přikryjte utěrkou. Postavte na teplé místo na 1-1,5 hodiny nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
  3. Oloupejte česnek. Papriku, mozzarellu a šunku nakrájejte na malé kousky a rajčata na tenká kolečka. Česnek nasekejte.
  4. Na pomoučeném stole těsto rozválejte na tenkou vrstvu a položte na olejem vymazaný plech.
  5. Těsto potřete rajčatovým protlakem a posypte polovinou nakrájené mozzarelly.
  6. Předehřejte troubu na 220 °C. Na těsto naaranžujte kolečka rajčat, plátky šunky, papriky, česnek a zbylou mozzarellu. Osolte a opepřete. Pokapejte olivovým olejem a posypte strouhaným sýrem. Pečte 15-20 minut.

Pizza na pánvi

Pizza za 20 minut? Přesně tak, a neděláme si legraci! Někdo sice řekne, že taková pizza „není pravá“, ale věřte nám, že pokud ji vyzkoušíte, budete velmi spokojeni. Postup přípravy je elementární: budete muset rychle uhníst těsto z vajec, zakysané smetany, oleje a mouky, nakrájet mozzarellu a rajčata a pak vše sestavit a připravit na pánvi na sporáku.

Pizza smažená na pánvi
Pizza na pánvi (Gastronom Publishing House LLC)

20 min.

Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:

  • mouka – 100-120 g
  • vejce – 1 ks
  • zakysaná smetana – 4 polévkové lžíce.
  • olivový olej – 3 polévkové lžíce.
  • rajčatové pyré – 4 polévkové lžíce.
  • čerstvá rajčata – 2 ks.
  • mozzarella – 120 g
  • strouhaný tvrdý sýr – 50 g
  • bazalka – 2 snítky
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  1. Připravte těsto na pizzu. Zakysanou smetanu dejte do velké mísy, přidejte vejce, olivový olej a sůl. Důkladně promíchejte metličkou nebo mixérem.
  2. Do mísy se zakysanou smetanou prosejte mouku. Opět promíchejte mixérem nebo silikonovou stěrkou. Mělo by vám vzniknout poměrně řídké těsto. Mísu zakryjte potravinovou fólií a nechte těsto 10 minut kynout.
  3. Připravte si ingredience na pizzovou náplň. Vyjměte mozzarellu z nálevu a osušte ji papírovou utěrkou. Položte ji na prkénko a nakrájejte na kolečka o tloušťce 3-4 mm.
  4. Vyberte rajčata přibližně stejné velikosti, optimálně o průměru 4-5 cm. Rajčata nakrájejte na tenká kolečka. K úhlednému naříznutí rajčat použijte pilku.
  5. Snítky bazalky omyjte a osušte papírovou utěrkou. Oddělte listy od stonku. Malé lístky si nechte stranou na ozdobu pizzy, větší lístky nasekejte nadrobno.
  6. Na varné desce nastavte středně silný oheň. Do pánve o průměru 28 cm nalijte 1 lžíci olivového oleje a dobře ho rozehřejte. Nalijte těsto do pánve a ihned ho zarovnejte silikonovou stěrkou.
  7. Snižte teplotu na minimum, pánev přikryjte pokličkou a základ na pizzu připravujte 2 minuty. Povrch těsta by měl být neprůhledný a dno těsta by mělo zhoustnout.
  8. Na chlebový základ rovnoměrně rozetřete rajčatový protlak, posypte nasekanou bazalkou a dochuťte čerstvě mletým černým pepřem. Navrch naaranžujte kolečka mozzarelly a rajčat.
  9. Pánev přikryjte pokličkou a pizzu pečte 5 minut. Posypte strouhaným parmazánem a pokračujte ve vaření pod pokličkou dalších 15-17 minut. Mozzarella a parmazán by měly být zcela rozpuštěné.
  10. Hotovou pizzu opatrně přendejte na dřevěné prkénko nebo talíř, pokapejte zbylým olivovým olejem, lehce opepřete a ozdobte lístky bazalky. Nakrájejte na klínky a podávejte horké.

Užitečná rada

Rajčata na tuto pizzu by neměla být příliš šťavnatá, jinak tekutina nedovolí těstu zhnědnout. Vhodné jsou silné a masité odrůdy ve tvaru švestky.

Pizza se šunkou a žampiony

Na této pizze se harmonicky snoubí šunka s houbami. Pečivo se ukáže jako vydatné, takže je lepší podávat ho k obědu nebo jako svačinu v první polovině dne. Těsto je klasické kynuté, jeho příprava je poměrně snadná, hlavní je dodržet náš osvědčený recept.

Pizza se šunkou a žampiony
Pizza se šunkou a žampiony (Gastronom Publishing House LLC)

30 min.

Čas navíc: 1 hodina a 30 minut

Na přípravu 12 porcí budete potřebovat:

Na náplň:

  • čerstvé houby – 300-400 g
  • šunka – 150-200 g
  • sýr – 200 g
  • čerstvá rajčata – 2 ks.
  • cibule – 1 ks.
  • kečup – 3 polévkové lžíce. l.

Na těsto:

  • mouka – 500 g
  • voda – 200 ml
  • rostlinný olej – 3 polévkové lžíce.
  • sušené droždí – 1 sáček (11 g)
  • sůl – 1 lžička.
  • cukr – 1 lžička.
  1. Připravte těsto. V teplé vodě rozpusťte sůl a cukr. Přidejte mouku, droždí a rostlinný olej. Vypracujte těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme 1,5 hodiny kynout.
  2. Nakrájejte žampiony a cibuli na šunku na pizzu. Na pánvi rozehřejte rostlinný olej. Vložte do něj připravené houby a cibuli a za občasného míchání je lehce osmahněte.
  3. Plech vyložte pečicím papírem. Těsto rozdělte na 2 části a každou z nich rozválejte na tenkou placku. Přeneste je na plech.
  4. Těsto potřete kečupem pomocí štětce na vaření. Na těsto pizzy položte vychladlé smažené žampiony a cibuli a rovnoměrně je rozprostřete.
  5. Šunku na pizzu nakrájejte na malé plátky. Rajčata nakrájejte na kolečka nebo plátky. Spolu se šunkou je rozložte na těsto s cibulí a žampiony.
  6. Nastrouhejte sýr. Rovnoměrně ho rozetřete na pizzu. Pečte 15 minut při 200 °CC.

Užitečné rady

Pizzu nejlépe upečete na speciálním keramickém kameni, který se prodává ve specializovaných pekárnách nebo na velkých tržištích.

Kefírová pizza

Tato pizza může konkurovat tradiční italské pizze. Kefírové těsto se připravuje mnohem rychleji než těsto kynuté, je nadýchané, s rumělkovou kůrkou. Nezklame vás ani náplň.

Kefírová pizza
Pizza na kefíru (Gastronomické nakladatelství LLC)

40 min.

Na přípravu 12 porcí budete potřebovat:

Na náplň:

  • vařená šunka nebo vařená klobása – 250 g
  • rajčata – 2 ks.
  • polotvrdý sýr – 250 g
  • rajčatová omáčka – 5 polévkových lžic. l.
  • sušená bazalka nebo oregano – 1 lžička.
  • olivový olej – 1 polévková lžíce.

Na těsto:

  • vejce – 2 ks
  • sůl – 1 lžička.
  • rostlinný olej – 2 lžíce + 1 lžíce na vymazání plechu
  • 3,2% kefír – 500 ml
  • mouka – 650 g
  • jedlá soda – špička nože
  1. Ve velké míse lehce našlehejte vejce a sůl metličkou. Přidejte rostlinný olej. Znovu prošlehejte.
  2. Kefír vlijte do směsi vajec a oleje a promíchejte. Mouku a jedlou sodu prosejte přes jemné síto do samostatné mísy. Vzniklou směs postupně přidejte do směsi vajec a kefíru. Vypracujte měkké, lepivé těsto a nechte ho 10 minut při pokojové teplotě.
  3. Připravte si náplň na pizzu na kefíru. K tomu nakrájejte vařenou šunku (klobásu) a rajčata na tenké plátky. Polotvrdý sýr nastrouhejte na hrubém nebo středně hrubém struhadle.
  4. Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vymažte rostlinným olejem. Těsto rozdělte na několik dílů tak, aby pizzy byly stejně velké jako plech. Těsto na pizzu položte na plech a rukama namočenýma ve vodě ho rozprostřete tak, aby vznikla tenká placka.
  5. Těsto potřete rajčatovou omáčkou pomocí štětce na vaření. Posypte polovinou nastrouhaného sýra a navrch dejte šunku a rajčata.
  6. Posypte sušenou bazalkou (oreganem) a zbylým strouhaným sýrem. Pokapejte olivovým olejem. Kefírovou pizzu pečte 20-25 minut. Podávejte horkou.

Jednoduchá pizza

Tuto pizzu jsme nazvali jednoduchou jen proto, že neobsahuje žádné neobvyklé ingredience, jako je ananas nebo hrušky. Je to klasika tohoto žánru: placka z kynutého těsta plus salám, sýr, rajčata a olivy. Jednoduché, ale vynikající.

Jednoduchá pizza
Jednoduchá pizza

40 minut

Čas navíc: 1 hodina

Na přípravu 6 porcí budete potřebovat:

Na náplň:

  • sýr – 200 g
  • cherry rajčata – 10 ks.
  • párky nebo vařená klobása – 200 g
  • rajčatová omáčka – 5 lžic. l.
  • černé olivy bez semínek – 100 g
  • sušené oregano nebo bazalka – 1 lžička.
  • olivový olej – 1 polévková lžíce.

Na těsto:

  • mouka – 200 g
  • sůl – 1/2 lžičky.
  • sušené droždí – 5 g
  • pitná voda – 125 ml
  • olivový olej – 2 polévkové lžíce.
  1. Připravte těsto na jednoduchou pizzu. Mouku a sůl prosejte přes jemné síto do velké mísy. Přidejte sušené droždí a promíchejte. Ze vzniklé směsi vytvořte malý kopeček.
  2. Lžící udělejte na vrcholu důlek. Přilijte teplou pitnou vodu a začněte hníst těsto. Hněťte krouživými pohyby, vždy do jedné strany, a odebírejte mouku ze stran „kráteru“.
  3. Když je téměř všechna mouka přidána, vlijte do těsta na pizzu 1 polévkovou lžíci…..

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: