Mnoho tržišť již změnilo ikony svých aplikací na tmavší a společně s prodejci slibují na nadcházející pátek 29. listopadu 2024 slevy. Již jsme udělali přehled toho, jaké potraviny si můžete koupit na černý pátek, abyste se zásobili na Silvestra, a v tomto přehledu vám povíme o nejčernějších potravinách na světě a nabídneme nápady na černé recepty.
O čem budeme mluvit v článku:Co znamená černý pátek a odkud se vzalČerná rýžeČerné vínoČerný česnekČerný čajČerná čokoládaModerní tříchodová černá páteční večeřeRilety z černého sumce s kapary a kaparyČerné rizoto s mušlemiBrambičky s černou čokoládou a černým rybízem.
Co znamená černý pátek a kde se vzal
„Černý pátek“ je období výprodejů, které trvá jeden až několik dní, kdy prodejci nabízejí velké slevy na zboží. O černém pátku jsme vás informovali podrobněji v tomto materiálu.
Předpokládá se, že výraz „černý pátek“ vznikl ve Spojených státech, když po pátečním Dni díkůvzdání vznikly na silnicích velké dopravní zácpy. V současné době je tento výraz spojován s anglickým idiomem na na černácož znamená „dostat se do plusu“ během prodeje.
Obecně se má za to, že černá barva znamená nepřítomnost barvy a v gastronomii je symbolicky spojována s askezí a potlačením chuti k jídlu. Inspirovali jsme se tím, a proto jsme pro vás připravili výběr nejčernějších potravin a prozradili vám, kde je najdete a jak je připravit.
Černá rýže
Glykemický index černé rýže je téměř o polovinu nižší než u běžné rýže (Shutterstock/FOTODOM)
Estéti si vybírají černá rýže v kuchyni nejen díky své zajímavé barvě, ale také díky nádhernému oříškovému aroma a jemnější struktuře ve srovnání s „lehkými“ kolegy.
Pokud věříte legendě, kdysi dávno byl tento produkt tak vzácný a užitečný, že v Číně bylo jeho pěstování a konzumace běžným obyvatelstvem zakázána. Proto se jí přezdívalo „zakázaná rýže“ a také „rýže dlouhověkosti“, protože vyšší vrstvy věřily, že si konzumací černé rýže nejen zlepšují zdraví, ale také prodlužují život. V tom je racionální zrno, protože glykemický index této rýže je téměř 2krát nižší než u běžné rýže a její pravidelná konzumace snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.
Pokud v obchodě najdete černou rýži, uvařte ji tradičním způsobem tak, že ve velkém hrnci na prudkém ohni uvaříte 2,5 šálku vody, po uvaření přidáte 200 g rýže, osolíte, zamícháte a pevně přikryjete pokličkou. Jakmile se voda opět začne vařit, snižte teplotu na minimum a vařte pod těsnou pokličkou asi půl hodiny. Chcete-li černou rýži uvařit rychleji, můžete ji předem namočit.
Černou rýži můžete vařit s lososem podle našeho receptu nebo kokosový vývar s citronovou trávou a rýží. z tohoto článku.
Černé víno
Slovní spojení „černé víno“. vyvolává mezi sommeliéry a odborníky na víno smíšené reakce. O to zajímavější je pochopit, co je tento neobvyklý nápoj zač.
Černé víno je vlastně známé červené víno, ale vyrábí se z určité odrůdy hroznů „tenturier“, což ve francouzštině znamená „barvíř“. Název mluví sám za sebe: tato odrůda má intenzivní pigmenty v dužině i slupce hroznů.
Pokud chcete ochutnat černé víno, věnujte pozornost odrůdám „alicante bouchet“ a „saperavi“. „Alicante“ se pěstuje po celém světě, od Evropy přes Afriku až po Severní a Jižní Ameriku. „Saperavi“ je poměrně známá gruzínská odrůda, což znamená „dávající barvu“. Možná budete mít štěstí a najdete tyto hrozny ve výprodeji na Černý pátek.
Při cestách po Slovensku vám bude nabídnuto takzvané místní „černé víno“, které se vyrábí z černého rybízu. Z bobulí a ovoce lze vyrobit mnoho variant. domácí víno и tinktury.
Černý česnek
Černý česnek obsahuje ve srovnání s běžným česnekem mnohem více živin (Shutterstock/FOTODOM)
Navzdory tomu, že lidé v Asii vaří a jedí česnek již po staletí. černý česnekVe světě se stal populárním teprve před několika desetiletími. Tuto pochoutku a skutečnou superpotravinu můžete ochutnat v restauraci, koupit hotovou nebo si ji připravit doma.
Černý česnek se získává po fermentaci běžného čerstvého česneku po dobu několika týdnů nebo měsíců při určité teplotě a vlhkosti. Při zahřívání dochází k chemické reakci, jinými slovy ke karamelizaci, a výsledný černý česnek má jemnou strukturu, černou barvu a nasládlou chuť.
Výhody černého česneku jsou tak velké, že byl uznán za superpotravinu. Má pozitivní vliv na oběhový systém, bojuje proti ateroskleróze, stabilizuje krevní tlak, prospívá trávení a posiluje imunitní systém. Na rozdíl od běžného česneku obsahuje černý česnek mnohem více užitečných látek. O tom, jak si připravit černý česnek doma, nám podrobněji poví zde.
Černý čaj
Tak známý nápoj, jako je černý čaj, má starobylou historii. O čaji jsme podrobně hovořili v tomto materiálu.
Černý čaj se získává z listů, které procházejí výraznou fermentací při určité teplotě a vlhkosti. To dodává nápoji bohatou chuť a vůni. Pro zahřátí v chladném zimním večeru po procházce je ideální uvařit si voňavý čaj. mátový čaj nebo s hruškou a pomerančem.
Technologie výroby černého čaje se může lišit, ale obecně čajové lístky procházejí následujícími fázemi: vadnutí, kroucení, fermentace, sušení, třídění.
Jak správně vařit čaj, se můžete dozvědět v tomto článkua v dalších materiálech, které vám o tom povíme, proč je černý čaj zdravější než zelený.
Pokud se vám poštěstí koupit černý čaj nebo kávu ve výprodeji Black Friday, sklenice vás potěší nejen v samotném novém roce, ale budou i dobrým dárkem k dalším nadcházejícím svátkům, protože mají poměrně dlouhou trvanlivost.
Černá čokoláda
Čokoláda bude ve dnech slev výhodným nákupem jak na sváteční stůl, tak jako dárek (Shutterstock/FOTODOM)
Mnozí nazývají hořkou čokoládu „hormonem štěstí“, protože obsahuje serotonin a díky kakaovému máslu a antioxidantům je také považována za zdravou. Již dlouho je známo, že hořká čokoláda povzbuzuje psychiku a zlepšuje výkonnost a v některých případech dokonce snižuje krevní tlak.
Nezneužívejte však hořkou čokoládu, není tak neškodná jako bílá čokoláda. Více o rozdílu mezi hořkou a bílou čokoládou se dočtete v tomto článku. zde.
Čokoláda bude skvělým výhodným nákupem na slavnostní stůl i jako dárek. Sladké věci vždycky zvednou náladu, ať už je to dezerty, nápoje nebo dokonce hlavní chody. A na vánoční stůl si můžete vyrobit čokoládový stromeček. podle našeho receptuabyste své hosty konečně ohromili.
Fantastická tříchodová večeře na černý pátek
Abychom se konečně naladili na tuto atmosféru, vybrali jsme pro vás 3 recepty na „černá jídla“. Zaprvé je to krásné. Můžete je podávat na celočerném nádobí nebo naopak jen na bílém, abyste lépe zdůraznili kontrast. Hlavní je, že na nich není žádná barevnost!
Černý sumec rillette s kapary a kaparovým kaviárem
Sépiový inkoust je jedním z nejznámějších organických barviv. Černý rillet se připravuje poměrně jednoduše: rybí paštika ze sumce se smíchá s kapřím kaviárem, směsí olejů a sépiovým inkoustem.
Černý rilet ze sumce s kapary a kaparovým kaviárem (Gastronomické nakladatelství s.r.o.)
25 min.
Čas navíc: 2 hodiny
Na přípravu 8 porcí budete potřebovat:
- steaky ze sumce – 400-500 g
- sumec za tepla uzený – 500 g
- uzený kaviár z huňáče – 1 plechovka (280 g)
- kapary – 40 g
- máslo – 80 g
- olivový olej – 50 g
- sépiový inkoust – 3-4 polévkové lžíce. l.
- sůl, čerstvě mletý černý pepř
- bageta k podávání
1. Steaky ze sumce potřete ze všech stran solí a vařte v páře nebo v mírně vroucí vodě, dokud nejsou uvařené, asi 12 minut. Vychladlé nakrájejte na kousky velikosti sousta, odstraňte kosti a kůži ponechte.
2. Stejným způsobem rozebereme uzeného sumce, kůži si ponecháme. Veškerou kůži nasekáme nadrobno, vložíme do mixéru, přidáme uvařené a uzené sumčí maso, rozšleháme na víceméně homogenní hmotu.
3. Změkčete máslo na pokojovou teplotu a smíchejte ho s olivovým olejem, opepřete. Kapary nasekejte nahrubo.
4. Rybí paštiku smíchejte s jikrami kaparů a sépiovým inkoustem, přidejte máslovou směs a stěrkou promíchejte dohladka. Přidejte kapary a znovu promíchejte. Nechte v chladničce alespoň 2 hodiny louhovat. Podávejte na bílé bagetě.
Černé rizoto s mušlemi
Kouzlo černé barvy příjemně překvapí a odzbrojí i toho nejvybíravějšího hosta.
Černé rizoto se slávkami (fotografie uživatele, autor receptu)
40 minut
Na přípravu 2 porcí budete potřebovat:
- černá rýže – 100 g
- mušle v chlopních – 8 ks.
- syrový žloutek – 1 ks
- smetana – 50 g
- parmezán – 50 g
- bílé suché víno – 50 g
- stroužek česneku – 1 ks
- máslo – 50 g
1. Mušle omyjeme, osušíme, spolu s kouskem másla je pošleme na rozehřátou pánev s česnekem (česnek rozdrtíme), máslo necháme několik minut rozpustit a poté vsypeme rýži a zalijeme vínem.
2. Víno odpaříme na prudkém ohni, přilijeme smetanu a snížíme teplotu. Rizoto neustále mícháme, občas přidáme vodu, pokud se odpaří, a rýži vaříme pod pokličkou 15-20 minut.
3. Hotové rizoto můžeme mírně osolit, přidáme jemně nastrouhaný parmazán. Promícháme a podáváme s mušlemi, na které opatrně položíme syrový žloutek.
Brownies s hořkou čokoládou a černým rybízem
Čokoládové brownies jsou téměř černé už tak, jak jsou, ale my jsme se rozhodli zvýraznit jejich barvu přidáním černého rybízu do těsta. Tímto způsobem můžete mimochodem „začernit“ jakékoli pečivo.
Brownies s černou čokoládou a černým rybízem (Gastronomické nakladatelství LLC)
45 min.
Na přípravu 8 porcí budete potřebovat:
- černý rybíz (lze zmrazit) – 400 g
- hořká čokoláda (80-85 % kakaa) – 200 g
- máslo + další do formy – 125 g
- vejce – 2 ks
- tmavě hnědý cukr muscovado – 250 g
- mouka + další na formu – 130 g
- vanilkový extrakt – 1 lžička.
- kvásek – 1 lžička.
- špetka mořské soli
1. Předehřejte troubu na 170 °C. Čtvercovou misku o průměru 30 cm vymažte olejem a vysypte moukou.
2. V mikrovlnné troubě nebo na vodní lázni rozpustíme máslo a čokoládu nakrájenou na malé kousky.
3. Vejce, cukr a vanilku vyšleháme mixérem do nadýchané a světlé hmoty. Stěrkou vmícháme do čokoládové směsi. Opatrně vmíchejte mouku prosátou s práškem do pečiva a solí.
4. Přidejte rybíz (je-li čerstvý, odstřihněte větvičky nůžkami na manikúru, je-li mražený – nerozmrazujte) a jemně promíchejte.
5. Těsto vložte do připravené formy a poklepejte jím o stůl, abyste odstranili nežádoucí vzduchové bubliny. Vložte do středu trouby a pečte 30-35 minut. Koláčky by měly zůstat uvnitř vlhké. Před podáváním zcela vychladněte. Podávejte s černou kávou.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #produkty**].Seřadit podle.