Arašídy: přínosy a škodlivost pro lidský organismus

Arašídy: přínosy a škodlivost pro lidský organismus

Někteří lidé je mají rádi syrové, jiní pražené, někteří je považují za svačinu k pivu, zatímco jiní v nich vidí skutečnou superpotravinu. Prozradíme vám, co arašídy obsahují a jak jsou pro tělo prospěšné, jak je správně vybírat a skladovat, a podělíme se s vámi o recepty, co z nich můžete uvařit.

O čem vám budeme v článku vyprávět:Arašídy, fazole nebo něco jinéhoZdravé vlastnosti syrových a pražených arašídůJaké složky obsahují arašídyZdravé vlastnosti arašídů: 5 účinků spojených s jejich užívánímJaké arašídy jsou vhodné pro ženyTěhotenství a kojeníJaké arašídy jsou vhodné pro mužePřínosy a škody arašídů pro dětiJaké arašídy jsou škodlivéJak jíst arašídyGlykemický indexJak vybírat a skladovat arašídyPoužití arašídů při vaření.

Arašídy, fazole nebo něco jiného

Arašíd se nazývá ořech nebo fazole a dozrává podobně jako brambora. Pokud ho vysadíte na svůj zahradní pozemek, pravděpodobně nezískáte velkou úrodu, ale budete moci pozorovat úžasné proměny. Z klíčku se stane keřík vysoký 25-40 cm a vykvete. Nejlepší však je, když lístky opadají.

Květní stvol začne aktivně růst, ale ne směrem nahoru, nýbrž dolů, až se vaječník zaboří do země. Tam se skrývá tajemství dozrávajících lusků s křupavými skořápkami, uvnitř kterých se ukrývá 1 až 5 plodů. Technicky vzato jsou to fazole, ale my jsme si zvykli je stavět na roveň ořechům, zejména proto, že jejich druhý název je „mleté ořechy“. Arašídům se také říká americké nebo mleté pistácie.

Aby bylo možné tento zajímavý experiment s pěstováním uskutečnit, měla by se dacha nacházet v dostatečně teplém klimatu: ani speciální odrůdy odolné vůči chladu nemají rády, když teplota vzduchu klesne pod 12 stupňů. V takových podmínkách se ořechy nemusí vůbec vytvořit, protože plný cyklus zrání přesahuje kalendářní léto: potřebují alespoň 4-5 měsíců. To není překvapivé, protože se jedná o rostlinu pocházející z Jižní Ameriky, kde takové klimatické podmínky nejsou problémem.

Užitné vlastnosti syrových a pražených arašídů

100 g arašídů obsahuje velké množství vitaminu PP, který je důležitý pro metabolismus a zdraví pokožky.
100 g arašídů obsahuje velké množství vitaminu PP, který je důležitý pro metabolismus a zdraví pokožky (Shutterstock/FOTODOM)

Arašídy bývají levnější než pravé ořechy. Možná proto je nebereme vážně a místo toho je bereme jako relativně levnou svačinu k pivu nebo glazovanou pochoutku, aniž bychom je zařadili do kategorie TĚŽKÝCH potravin. Pokud však prozkoumáme jeho nutriční složení, tuto mylnou představu vyvrátíme.

Jaké složky obsahuje

  1. Arašídy jsou produkt s vysokým obsahem bílkovin: 26 g na 100 g. To je hodně, zejména proto, že bílkovinná složka je zastoupena téměř celým spektrem aminokyselin, které potřebujeme, včetně esenciálních aminokyselin – těch, které lze získat pouze potravou.
  2. Téměř polovinu obsahu ořechů tvoří tuky, 45 g/100 g, a jejich složení je překvapivě vyvážené. Jsou zde mono- a polynenasycené mastné kyseliny, které pomáhají předcházet ateroskleróze a slouží také k výstavbě buněčných membrán a zajišťují zdravou strukturu mozku.
  3. Sacharidů je málo, pouze 5-7 %, takže na pozadí konzumace arašídů nedochází k žádným výkyvům hladiny glukózy v krvi.

Ještě působivější je koncentrace mikroživin. Stogramová porce dokáže téměř zcela pokrýt denní potřebu vitaminu PP (tzv. vitaminy skupiny B).3 nebo kyselina nikotinová), která je nezbytná pro metabolické procesy a zdraví pokožky. Arašídy poskytují 50 % nebo více potřebného vitaminu B.1 a B9.

Ve 100 g obsahuje téměř 70 % potřebného množství nejsilnějšího antioxidantu – vitaminu E. Ve stejném objemu je 2,5 denní normy křemíku, plná denní dávka hořčíku a mědi, také na čtvrtinu uzavírá potřebu železa a vápníku.

Ačkoli botanicky jsou arašídy fazole, svým složením se více podobají ořechům. Vědci tvrdí, že tento produkt si vzal ty nejlepší vlastnosti z obou čeledí.

Kromě toho všeho je skvělým zdrojem polyfenolů, které pomáhají tělu bojovat s volnými radikály. Pražené arašídy jsou ještě prospěšnější, protože pražení zvyšuje koncentraci polyfenolických látek o čtvrtinu, což znamená, že jsou ještě účinnější při snižování hladiny oxidačního stresu v těle. Každé zrnko je tedy jakousi kapslí s cennými makro- a mikroživinami, které naše tkáně využívají k prevenci mnoha onemocnění a předčasného stárnutí.

Užitečné vlastnosti arašídů: 5 účinků spojených s jejich konzumací

Z hlediska své užitečnosti si arašídy v ničem nezadají s nejoblíbenějšími superpotravinami.
Arašídy jsou stejně zdravé jako nejoblíbenější superpotraviny (Shutterstock/FOTODOM)

Aminokyseliny a cenné tuky, vitaminy, minerály, antioxidační sloučeniny – jaké úkoly mohou tyto látky vyřešit, pokud budeme častěji jíst zemité arašídy:

  1. Podpora srdce a cév: výzkum ukazuježe pravidelná konzumace arašídů snižuje pravděpodobnost vzniku onemocnění tohoto systému téměř o třetinu.
  2. Zdraví mozku a boj proti předčasnému stárnutí: zlepšuje se paměť a koncentrace, neurony získávají více energie a snižuje se riziko demence včetně Alzheimerovy choroby. Tento účinek připisuje vysokému obsahu polyfenolů a přítomnosti úžasné sloučeniny zvané resveratrol, silného antioxidantu, a také přítomnosti správných lipidů.
  3. Posilování kostí: Úžasné fazole obsahují vápník a hořčík v optimálním poměru, což pomáhá bojovat proti lámavosti kostí a předcházet vzniku osteoporózy.
  4. Krása a zdraví pokožky: jde o „obchod“ s antioxidačními sloučeninami a zdravými tuky nezbytnými pro obnovu kožních buněk.
  5. Snížení rizika vzniku cukrovky: podle vědecké důkazy, pravidelná konzumace 40 g syrových ořechů k snídani snižuje hladinu glukózy a zvyšuje citlivost na inzulín.

K čemu jsou arašídy dobré ženám

Arašídy mají vysoký obsah fytosterolů, což jsou tuky, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v těle.
Arašídy mají vysoký obsah fytosterolů – tuků, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v těle (Shutterstock/FOTODOM)

Existuje několik důvodů, proč by něžné pohlaví mělo tomuto chutnému produktu věnovat pozornost. Zaprvé stojí za to považovat ho za zdroj antioxidantů, které pomáhají prodlužovat mládí. Za druhé, při umírněné konzumaci pomáhá v boji za štíhlou postavu: jedna hrst denně pomáhá potlačit chuť k jídlu, a jak bylo zmíněno výše, zvyšuje citlivost buněk na inzulin. A právě tento aspekt hraje klíčovou roli v boji proti metabolickým poruchám.

Přínos arašídů pro tělo je důležitý zejména pro ženy, které se blíží nebo překračují hranici 50 let. Nedostatek estrogenu, který provází hormonální restrukturalizaci organismu, je spouštěčem rozvoje kardiovaskulárních onemocnění, snížené hustoty kostí a metabolické nerovnováhy. Přidání malého množství (30-40 g) arašídů jako svačiny je velmi jednoduchý a účinný způsob, jak podpořit orgány a systémy v tomto náročném období.

„Zemní pistácie“ neobsahují cholesterol, ale obsahují velké množství fytosterolů – tuků, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v těle. Koncentrace těchto lipidových sloučenin je ve výrobku o 40 % vyšší než v olivovém oleji.

V těhotenství a při kojení

Podle studie Moskevského výzkumného institutu pediatrie a dětské chirurgie není konzumace arašídů během těhotenství nebo kojení jednoznačným rizikovým faktorem. Přesto lékaři konzumaci arašídů během těhotenství a kojení nedoporučují, aby nedošlo k nežádoucím reakcím a následkům pro matku a dítě, jako jsou alergické reakce, obtížná stravitelnost, vysoký obsah kalorií. Je nutné se individuálně poradit s lékařem, aby zjistil, zda těhotné a kojící ženy mohou arašídy v každém jednotlivém případě konzumovat.

Jaké arašídy jsou dobré pro muže

Arašídy lze považovat za vynikající zdroj bílkovin a energie.
Arašídy lze považovat za vynikající zdroj bílkovin a energie (shutterstock)

Velké množství bílkovin pomáhá rychleji budovat svaly a aminokyselina arginin je prekurzorem oxidu dusnatého, který zvyšuje průtok krve do pracujících svalů. Přírodní pokladnice cenných látek pomáhá snižovat riziko srdečních a cévních onemocnění, která ve středním a vyšším věku často dostihují silnější pohlaví, a hojnost hořčíku vytváří podmínky pro relaxaci a rychlé zotavení ze stresu. Mezi další bonusy patří dodání energie mozkovým buňkám, zvýšení duševní výkonnosti, koncentrace, ochrana před problémy s pamětí a podpora sexuálních funkcí.

Přínosy a škodlivost arašídů pro děti

Různí pediatři mají různé názory: někteří se domnívají, že dítěti lze arašídy podávat po 2. roce věku, jiní až po 5. roce věku. V roce 2015 však byla zveřejněna studie LEAP („Early Peanut Allergy Study“), které se zúčastnilo více než 600 dětí po dobu 4 let. U všech bylo vysoké riziko vzniku alergie na arašídy. Ve skupině, kde se děti seznámily s arašídy ve věku 4-10 měsíců, se alergie na arašídy vyvinula v 5 letech s mnohem menší pravděpodobností než ve skupině, která arašídy do 5 let nejedla. Bylo tedy zjištěno, že čím později jsou alergeny zaváděny, tím vyšší je riziko vzniku onemocnění.

Doporučujeme však zavedení tohoto výrobku probrat s pediatrem. Na jedné straně jsou arašídy pro děti prospěšné v prevenci gastrointestinálních onemocnění a snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění. Na druhou stranu jsou zdrojem alergií a jsou obtížně stravitelné, což může způsobovat nepříjemné pocity.

Jaké jsou škodlivé účinky arašídů

Hlavní škodlivinou je výše zmíněná alergie. Drobné plody totiž obsahují 13 až 18 sloučenin, které mohou náš imunitní systém přimět k tomu, aby se „vzbouřil“ a reagoval na další kontakt s potravinami zarudnutím a otokem kůže a sliznic (ten je nebezpečný zejména pro dýchací cesty) a dalšími charakteristickými příznaky. Tato predispozice se vyskytuje u 1 ze 100 osob.

Pokud jde o produkt, jako jsou arašídy, přínos a škodlivost pro organismus ženy nebo muže souvisí s množstvím. Denní porce 30-40 g je optimální pro získání všech výhod a udržení zdraví. Pokud chcete více, měli byste jeho množství korelovat s kalorickým obsahem zbytku stravy: kvůli jeho vysoké energetické hodnotě jsou nadměrné chutě zatíženy kily navíc – se všemi následky, které z toho plynou.

Opatrnost se doporučuje, pokud máte sklon k ledvinovým kamenům: 100 g obsahuje téměř 150 mg šťavelanu, z něhož se často tvoří ledvinové konkrementy (kameny). Přitom v pastě získané z produktu je obsah těchto látek – 65 mg/100 g a ve 2 polévkových lžících – to je doporučená míra konzumace – jen asi 20 mg, takže stojí za to se na to zaměřit.

Jak správně jíst arašídy

Arašídy jsou zdravé v jakékoli podobě: syrové, pražené i vařené.
Arašídy jsou zdravé v jakékoli podobě: syrové, pražené i vařené (shutterstock)

V syrové nebo pražené podobě: každá varianta má své výhody. V prvním případě bude mít větší užitek z cenných olejů ve složení, v druhém případě se bude jednat o…

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: